Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drobne (tanie) narzędzia które okazały się strzałem w dychę

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Mój ostatni zakup i napiszę wprost, jestem nieco rozczarowany 😮 trzecia ręka z podwójną lupą i podświetleniem.

Taka, link przykładowy:  https://allegro.pl/oferta/trzecia-reka-zestaw-do-lutowania-uchwyt-lupa-led-13670501567

Słabo trzyma. Z plusów fajna jest ta spirala w którą wkłada się grot lutownicy.

Napisano
2 godziny temu, Cinek napisał(a):

Mój ostatni zakup i napiszę wprost, jestem nieco rozczarowany 😮 trzecia ręka z podwójną lupą i podświetleniem.

Taka, link przykładowy:  https://allegro.pl/oferta/trzecia-reka-zestaw-do-lutowania-uchwyt-lupa-led-13670501567

Słabo trzyma. Z plusów fajna jest ta spirala w którą wkłada się grot lutownicy.

Mam chyba taką samą, no kicha panie. Do tego ciężko się skręca, żeby było w miarę stabilnie i podstawa też "średnio" stabilna. 

Napisano
Wątek do pogadania.
Podaję narzędzia które okazały się trafionym zakupem i nie wydrenowały kieszeni:
1. Lupa nagłowna, polecana mi przez kolegów z AK - kurczę, REWELACJA - najlepiej wydane 28 zł. 
2. Pilniki iglaki - do tej pory nie doceniałem, super sprawa żeby zrobić precyzyjne otwory w miękkim materiale
3. Multitool, tzw. "dremel" - do tej pory nie używany, bywa przydatny żeby na lenia dociąć kawałek płytki drukowanej i go oszlifować.
4. Pęsety i precyzyjne wkrętaki rozmaite - wiadomo, jak już są na stanie okazują się nieodzowne. Mam pewne zastrzeżenia do kupionych chińskich peset bo są zwyczajnie miękkie. Lecz cóż...

Narzędzia nieco droższe:
 5. Stacja lutownicza. Póki operowałem lutownicą transformatorową było ok. Ale od jakiegoś czasu pożyczam stację od juniora - do precyzyjnego lutowania dużo bardziej przydatna niż trafo, nie wspominając o kolbowej. Wymienne groty, praca staje się przyjemnością (szczególnie w połączeniu z bo lupą nagłowną).

Narzędzia już zupełnie nie tanie [emoji6] :
6. Piła taśmowa. Kupiona przeze mnie kupę lat temu z myślą o precyzyjnym cięciu metalu, ma funkcję pracy w pionie i działania jako piła precyzyjna do cięcia materiałów wszelakich. Serio bardzo przydatne. Tnie wszystko - metal, drewno, plexi...

Wasze typy?
Mój zakup - może nie taki ostatni.
Szlifierka kątowa tzw diaks akumulatorowa Parkside.
Robota diaksem przeważnie daleko od garażu i to rozwijanie przedlużacza mnie dobijało.
Teraz jest bajka [emoji3059]

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja od siebie dorzucę (zdjęcia przykładowych z neta):

1. Długie szczypce, nie wiem jak dotąd radziłem sobie bez nich

image.png.752690a35604e57a7c639051448b7d30.png

2. Mikroucinaczki, cążki boczne, rewelacja

image.png.6b0cf812b984a7b21e4d558d4f3245a0.png

3. Zaciskarka na przewody typu linka (kiedyś drogie, teraz przystępne)

image.png.4ab204afb2cd51790aa494b13d7a65b0.png

image.png

Napisano

Podnośnik żaba z biedronki. Za bodajże 65 zł . Ostatnio dolalem oleju i odpowietrzylem i znów dziala ok.

Oraz pistolet udarowy 230v z Juli za bodajże 120 zł. Do garażu wystarczy (głównie do odkręcania kół mi służy).
589481_1.jpg
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Napisano

Klucze imbusowe Wera HexPlus w kolorowych koszulkach. SKU 05073593001 

• Raz - mają trochę inny profil (HexPlus), dzięki czemu nie obrabiają nawet ciężko zakręconych śrub,
  • Dwa - kolory, niby głupota, ale naprawdę się przydają i łatwo je znaleść,
  • Trzy - choć to dość powszechna cecha, ale warto wspomnieć - mają kulkowe zakończenie,
  • Cztery - dzięki malukiej kulce w kluczu (HF), śruba z nich nie spada. 

Tyle że tych kluczy do kategorii "tanie" zaliczyć nie można... 

Przykładowe zdjęcie: 71Y4r7UsPgL._AC_SL1500_.jpg

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 5.11.2023 o 22:16, zet napisał(a):

Ja od siebie dorzucę (zdjęcia przykładowych z neta):

1. Długie szczypce, nie wiem jak dotąd radziłem sobie bez nich

image.png.752690a35604e57a7c639051448b7d30.png

2. Mikroucinaczki, cążki boczne, rewelacja

image.png.6b0cf812b984a7b21e4d558d4f3245a0.png

3. Zaciskarka na przewody typu linka (kiedyś drogie, teraz przystępne)

image.png.4ab204afb2cd51790aa494b13d7a65b0.png

image.png

Numer 2 idealne do skórek i paznokci 😄

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Klucze imbusowe Wera HexPlus w kolorowych koszulkach. 950/9. 

Raz, że mają trochę inny profil, dzięki czemu nie obrabiają nawet ciężko zakręconych śrub. Dwa kolory naprawdę się przydają. Trzy - a to dość powszechna cecha - mają kulkowe zakończenie. A cztery - dzięki malukiej kulce śruba z nich nie spada... 

Tyle że tych kluczy do kategorii "tanie" zaliczyć nie można... 

image.png

Około 120-150 za komplet, a jak nie zgubisz to ciężko zniszczyć. Moim zdaniem cena bardzo uczciwa.

Napisano
13 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Około 120-150 za komplet, a jak nie zgubisz to ciężko zniszczyć. Moim zdaniem cena bardzo uczciwa.

większość zabawek z WERA jest warta swojej ceny i warta pilnowania bo faktycznie jest wieczna

Napisano
17 godzin temu, mayster_tcz napisał(a):

Za 87.75zł (https://www.amazon.pl/dp/B000ZEHMYI) są w bardziej tradycyjnej formie. Bardzo polecam... 

Napisano

Chwytak magnetyczny z latarka i magnesem - jakis spadniety klucz czy srubka w komorze silnika wyciagana jest w kilkanascie sekund, a nie pare godzin, plus wiele innych zastosowan, a kosztuje to 20 pare zeta

Zestaw szczotek stalowych, miedzianych i plastikowych na wiertarke (nie pamietam jak dokladnie sie to nazywalo) wszystko po 6 szt kazdego materialu i 3 rozmiary kazdego, wiec w sumie 18szt, idealne do czyszczenia tulejek wszelkich np. na prowadnice hamulcowe, kosztuje to okolo 50zl

Napisano
W dniu 9.11.2023 o 08:46, chris_66 napisał(a):

większość zabawek z WERA jest warta swojej ceny i warta pilnowania bo faktycznie jest wieczna

Nie wiem też, czy nie mają wieczystej gwarancji, ale nie sprawdzałem szczerze. Mam zestawik ich bitów (bit check) I po 6 latach dalej kręcą, a niejednego wkręta już objechały.

Oczywiście, duże zestawy kosztują tysiące, ale niewielkie w granicach 100-300 PLN, co już można umieścić żonie na liście prezentów na święta /urodziny i nawet raz do roku da się tyle wygospodarować na "głupoty", które niekiedy bardzo usprawniają pracę :)

Co do tanich rzeczy:

- zestaw do badania kompresji - kosztował 60 PLN, sprawdzenie u mechanika 80 PLN z wielką łaską, więc zrobiłem to sam, a zestaw pozostał

- jeśli ktoś planuje kupić lutownicę transformatorową, to tylko ZDZ - jakość ta sama od 50 lat, a cena porównywalna z innymi. Jako grot przewód 2,5mm2 i jazda ;)

Napisano
  • Autor
W dniu 8.11.2023 o 18:57, mayster_tcz napisał(a):

Numer 2 idealne do skórek i paznokci 😄

Taka zaciskarka z numeru 3 by mi się przydała :)

Edit. No i kupiłem. :)

Edytowane przez Cinek

Napisano
Podnośnik żaba z biedronki. Za bodajże 65 zł . Ostatnio dolalem oleju i odpowietrzylem i znów dziala ok.

Oraz pistolet udarowy 230v z Juli za bodajże 120 zł. Do garażu wystarczy (głównie do odkręcania kół mi służy).
589481_1.jpg
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka

Klucz udarowy dziś kosztuje 239zł, była jakaś promocja typu 50% taniej?

Taptaraptap

Napisano
52 minuty temu, Zbynek napisał(a):

Klucz udarowy dziś kosztuje 239zł, była jakaś promocja typu 50% taniej?

Taptaraptap

Dwa lata temu tyle kosztował.

Napisano
14 godzin temu, Ociec napisał(a):

Dwa lata temu tyle kosztował.

Jeszcze w tym roku go za 149 widziałem :ok:

Napisano

Zszywarka do plastiku. Od 50 do około 100 zł. ZT1-ZSZYWARKA-DO-PLASTIKU-SPAWARKA-200-szt-ZSZYWEK.jpeg.cbaa9bfac8974c0adbe14c9b5b6c8144.jpeg

Napisano
  • Autor
W dniu 19.11.2023 o 04:41, Guzon87 napisał(a):

Zszywarka do plastiku. Od 50 do około 100 zł. ZT1-ZSZYWARKA-DO-PLASTIKU-SPAWARKA-200-szt-ZSZYWEK.jpeg.cbaa9bfac8974c0adbe14c9b5b6c8144.jpeg

Jest na mojej liście przyszłych zakupów.

A tymczasem doszła zaciskarka tulejek w kwadrat, w zestawie z tulejkami.

Komplet za 45 zł. Ile to warte się okaże...

Napisano

Mini grzechotka do trudnodostępnych miejsc, z Aliexpressu w promce za 8zł

image.png.675015043b9e7fcb69837451336a35cc.png

Napisano
Jeszcze w tym roku go za 149 widziałem :ok:

W Lidlu stacjonarnie teraz brałem za 199 ( jak ja mogłem bez tego żyć?)
Napisano
W dniu 21.11.2023 o 17:14, Cinek napisał(a):

A tymczasem doszła zaciskarka tulejek w kwadrat, w zestawie z tulejkami.

Komplet za 45 zł. Ile to warte się okaże

Będziesz zadowolony :oki:

Napisano

Ja kupiłem jakiś czas temu taką piłę jak niżej.

Bardzo jestem zadowolony z zakupu. Ostatnio nawet dwie 4 metrowe tuie tym wyciąłem bez wyciągania łańcuchowej ;)

https://www.lidl.pl/p/parkside-akumulatorowa-pila-szablasta-20-v-pssa-20-li-c3-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100363964?mktc=shopping&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIq7Pki7jnggMVM4VoCR28xgH7EAQYAiABEgJKu_D_BwE

Napisano

Redukcja 6HR na SDS Plus

Przechwytywanieredukcja.JPG

Napisano
  • Autor
W dniu 28.11.2023 o 20:37, Oscar_ napisał(a):

Ja kupiłem jakiś czas temu taką piłę jak niżej.

Bardzo jestem zadowolony z zakupu. Ostatnio nawet dwie 4 metrowe tuie tym wyciąłem bez wyciągania łańcuchowej ;)

https://www.lidl.pl/p/parkside-akumulatorowa-pila-szablasta-20-v-pssa-20-li-c3-bez-akumulatora-i-ladowarki/p100363964?mktc=shopping&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIq7Pki7jnggMVM4VoCR28xgH7EAQYAiABEgJKu_D_BwE

Ale brzeszczot do wymiany na sensowny na dzień dobry ;) miałem szablastą z Lidla.

Napisano
29 minut temu, Cinek napisał(a):

Ale brzeszczot do wymiany na sensowny na dzień dobry ;) miałem szablastą z Lidla.

Tak, to oczywista oczywistość i pyk wartość do góry narzędzia o 30 %. ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Oscar_ napisał(a):

Tak, to oczywista oczywistość i pyk wartość do góry narzędzia o 30 %. ;)

Mam swoją ulubioną markę jeśli chodzi o wiertła, mianowicie DeWalt kobaltowe. 

Potem dla mnie nie ma bardzo długo nic i dopiero HSS. 

Jeśli mówimy o brzeszczotach to do pił gdzie jest taśma która lata w koło to Roentgen albo Sword.

Do szablastej nie zdążyłem dobrać fajnego brzeszczotu bo szybciej ją sprzedałem, ta piła się u mnie nudziła.

Napisano
  • Autor
W dniu 28.11.2023 o 08:33, Krisker napisał(a):

Doszło

IMG_20231130_200531.jpg

IMG_20231130_200844.jpg

Napisano
W dniu 30.11.2023 o 19:54, Cinek napisał(a):

Jeśli mówimy o brzeszczotach to do pił gdzie jest taśma która lata w koło to Roentgen albo Sword.

Wiertła DeWalto kosmos ;]

A taśmy to sobie sprawdź Bahco ;] w domu stosuję  w robocie jak kazałem kupić to zrobili 8] Piły Sword wymieniali co tydzień ;]  Bahco cięło 4 tygodnie i cięło by dalej ale pilarz poszedł na urlop i mu ją zajechali.....

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, cumel napisał(a):

Wiertła DeWalto kosmos ;]

A taśmy to sobie sprawdź Bahco ;] w domu stosuję  w robocie jak kazałem kupić to zrobili 8] Piły Sword wymieniali co tydzień ;]  Bahco cięło 4 tygodnie i cięło by dalej ale pilarz poszedł na urlop i mu ją zajechali.....

A dzięki, sprawdzę ;]

U mnie w robocie taki przemiał że jak jest dużo roboty to Sword idzie codziennie do wymiany. Jak leci stal nierdzewna to nawet dwa razy dziennie... ;]

Napisano
11 minut temu, Cinek napisał(a):

A dzięki, sprawdzę ;]

U mnie w robocie taki przemiał że jak jest dużo roboty to Sword idzie codziennie do wymiany. Jak leci stal nierdzewna to nawet dwa razy dziennie... ;]

U mnie tylko aluminium tnie ;] Ale Sword potrafił skosować i nic nie pomagało a po zmianie na Bahco  bajka, wszystko prosto ;] Wiadomo trzeba trafić z kształt zęba, dlatego  zamówiłem po jednej z kilku typów na początek ;] 

Napisano
W dniu 30.11.2023 o 19:54, Cinek napisał(a):

Potem dla mnie nie ma bardzo długo nic i dopiero HSS. 

Ale co HSS ? HSS to oznaczenie stali szybkotnącej, kobaltowe też są wykonane ze stali szybkotnącej z dodatkiem kobaltu. Napisałeś, jakby HSS to była jakaś marka wierteł.

Edytowane przez Pieter2

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Pieter2 napisał(a):

Ale co HSS ? HSS to oznaczenie stali szybkotnącej, kobaltowe też są wykonane ze stali szybkotnącej z dodatkiem kobaltu. Napisałeś, jakby HSS to była jakaś marka wierteł.

Myślałem że to oczywiste.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

3 reka jest dobra do wiązania przynęt na ryby

Ziom, od dwunastu lat nie wędkuję ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

3 reka jest dobra do wiązania przynęt na ryby

Coś dla Ciebie

FB_IMG_1701552791954.jpg.9c5da34df76381d5f921a70b3090bfc8.jpg

Napisano
  • Autor
W dniu 28.11.2023 o 08:33, Krisker napisał(a):

Ta zaciskarka z końcówkami przydaje się dużo bardziej niż zakładałem.

Za cienki drut i się nie trzyma? Tulejka na koniec i z głowy.

Jest problem z cieniutkim przewodem typu linka gdzie wchodzi do płytki drukowanej? Patrz rozwiązanie wyżej.

:oki:

Napisano

Kolejne drobiazgi. Jeden moment chciałem obspawać jakąś starą nasadkę, lub obciąć grzechotkę. Ale ktoś mnie uprzedził -10898321271677957835.jpg.9bd7b412225327bd61936c80866a085d.jpg

Grzechotka do trudniejszych miejsc. 

Oraz ściski do przewodów gumowych 

152075361-1761405793.jpg.3150e0d9241ca2ca1a264fd65dffccc2.jpg

U mnie do wymiany termostatu, czy ogólnie do prac przy ukł. chłodzenia 

Napisano

Klucz do wkręcania i wykręcania szpilek

klucz do szpilek.JPG

Napisano

Cyfrowy miernik kąta pochylenia z magnesem.

Do ustawiania ukośnicy i piły stołowej. 

IMG_20231216_122708.jpg.8d0b0ce71642c731c4c7cf39ff079385.jpg

Napisano
W dniu 11.12.2023 o 07:17, Guzon87 napisał(a):

Kolejne drobiazgi. Jeden moment chciałem obspawać jakąś starą nasadkę, lub obciąć grzechotkę. Ale ktoś mnie uprzedził -10898321271677957835.jpg.9bd7b412225327bd61936c80866a085d.jpg

Grzechotka do trudniejszych miejsc. 

Jak ich szukać, pod jaką nazwą? Miałem kiedyś na liście rzeczy do kupienia ale nie umiałem znaleźć.

Napisano
7 minut temu, Igorek napisał(a):

Jak ich szukać, pod jaką nazwą? Miałem kiedyś na liście rzeczy do kupienia ale nie umiałem znaleźć.

Screenshot_2023-12-21-19-50-24-246_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Napisano
27 minut temu, Igorek napisał(a):

19 minut temu, Fryzuryn napisał(a):

Screenshot_2023-12-21-19-50-24-246_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Lub 

Mini grzechotka

Napisano
53 minuty temu, janusz napisał(a):

"Sorry 

Ta strona nie istnieje"

https://a.aliexpress.com/_mrMtsvW

Przepraszam 🤦 nie wyedytowałem tamtego posta

Edytowane przez Guzon87

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 16.12.2023 o 12:29, riot napisał(a):

Cyfrowy miernik kąta pochylenia z magnesem.

Do ustawiania ukośnicy i piły stołowej. 

Zastanawiałem się nad tym - w czym jest lepsze od telefonu z odpowiednią aplikacją?

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Zastanawiałem się nad tym - w czym jest lepsze od telefonu z odpowiednią aplikacją?

Tańsze! 🤣

I jak się wkręci w tarczę piły to mniejsza strata.

Mocowanie sensowniejsze jak na magnes. Telefon trzeba trzymać, a jak wąskim brzegiem, to ciężej równo przyłożyć ze względu np. na przyciski vol/on/off

Napisano
3 godziny temu, DamianB napisał(a):

Tańsze! 🤣

Mocowanie sensowniejsze jak na magnes. Telefon trzeba trzymać, a jak wąskim brzegiem, to ciężej równo przyłożyć ze względu np. na przyciski vol/on/off

Dokładnie.

Właśnie z tych powodów kupiłem cyfrowy kątomierz. 

Napisano
10 godzin temu, DamianB napisał(a):

Tańsze! 🤣

OK, ja potrzebuję tego pewnie raz w roku, a Ty częściej.

Dla mnie apka lepsza, a a dla ciebie dedykowane urządzenie :ok: