Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powszechna opinia jest taka że diesel w mieście pali wiecej niz podobnej wielkości benzyna - czy aby zawsze?

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Zmienić auto.

Pewny jesteś, że porównywanie spalania nie ma sensu? :smirk:

4 cylindry 2,0 181 KM, 1665 kg

vs

4 cylindry 2.0 195KM,  1960 kg

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Daj mu juz na rezerwie to nie bedzie mial wyjscia ;]

Jak w szanującej się wypożyczalni w Grecji :lol:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Daj mu juz na rezerwie to nie bedzie mial wyjscia ;]

No nie dam - Dzisiej muszę zataknować - pali mi sie "czerwona rezerwa" i system pokazuje 40 km zasiegu ;) 

Napisano
3 godziny temu, delco napisał(a):

No ale przez ostatnie kkilka lat taka była narracja na AK -  że nooczesne benzyny sa oszczedniejsze od   diesli - w miescie i na krótkich trasach - bo ze na długich jest inaczej - w to to nie uwierzyłem - moje rekordkowe spalanie w volvo V70 D4 to 5,3 przy jeździe na tempomacie 130 km/h  po właskiej autostradzie i ok 4 l/100 po drodze krajowej - jazda w parze z elektrykiem ;)  - natomiast stelvio przy 130 km/h na polskiej autostradzie pali odrobinke mniej niz 10 l/100. 

Fiat robi paliwozerne auta plus SUV robi swoje. Jak nie przekraczam 130 plaskaczem to ponizej 8l przy 380KM wychodzi. Ta sama trasa z tym samym ale slabszym silnikem 245KM w Q3 daje +1,5l. A jak jade szybciej albo dynamiczniej to sky is the limit.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Fiat robi paliwozerne

Ok -  to pewnie jedna z przyczyn. Z kolei V70 D4 chyba jest dośc oszczedne 

3 minuty temu, wujek napisał(a):

plus SUV robi swoje

To w sumie oczywiste - choć chyba stelvio jest w miare aerodynamiczne (przyznaje ze nie wiem jakie ma spółczynniki - ale sa auta przynajmniej na oko bardziej kanciaste)

Ale... nie wiem czy przy sredniej 23-24 km/h ma to znaczenie - w praktyce nie przekraczam 50km/h bo nie bardzo mam gdzie i kiedy na tej trasie

Napisano
5 minut temu, delco napisał(a):

stelvio jest w miare aerodynamiczne

Rzekłbym BARDZO jeżeli wierzyć przekazowi: min Cx=0,25, max Cx=0,30

Ja na ten przykład mam Cx=0,37

Napisano
39 minut temu, el_guapo napisał(a):

Rzekłbym BARDZO jeżeli wierzyć przekazowi: min Cx=0,25, max Cx=0,30

Ja na ten przykład mam Cx=0,37

Trzeba pamiętać, że Cx to tylko współczynnik, swoje robi też powierzchnia czołowa. Niskie auto o wyższym współczynniku nadal może być lepsze niż wysokie o niskim.

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Bardzo krótkie odcinki - szczególnie dla diesla to podnosi mocno spalanie.

Ja myślę, że to przede wszystkim tutaj należy szukać źródeł rozczarowania spalaniem diesla w mieście.

Ja jeżdżę teraz 2.2l dieslem w opakowaniu W203 coupe. Jak kręcę się tylko po Wawie, stoję w korkach itp, to spalanie podjeżdża pod 9l/100km. Ale jak już wyjadę na obrzeża Wawy i wpadnę na siódemkę w drodze do domu, to łączne spalanie na dystansie ok 30km spada mi do 7.2-7.5.

Ta sama trasa, ale pokonywana w niedzielę rano - 6,2l/100km.

Napisano
3 godziny temu, el_guapo napisał(a):

Pewny jesteś, że porównywanie spalania nie ma sensu? :smirk:

4 cylindry 2,0 181 KM, 1665 kg

vs

4 cylindry 2.0 195KM,  1960 kg

Tak :skromny:

Napisano

Ważną kwestia w przypadku diesla jest edycja normy spalin €. Dla ostatnich edycji normy €6 silniki są tak skalibrowane aby maksymalnie szybko osiągnąć temperaturę roboczą i idącą za tym skuteczność oczyszczania spalin. Wiąże się to z bardzo wysokim spalaniem na kilku pierwszych kilometrach. Dodatkowo krótkie dystanse to częstsze wypalanie filtrów (=większe spalanie). Nie ma więc w tym niczego dziwnego że nowoczesny małolitrażowy diesel pali naście litrów w trakcie pierwszych kilometrów po starcie.  Mi diesel 1.6  w 10-miesięcznym kompakcie jesienią/zimą po mieście pali 10-11l/100 (trasy do 3km), gdzie podobna mocowo benzyna była ok 1l oszczędniejsza.  Latem w tych samych warunkach wciąga ~7-8 gnojówki,  natomiast po rozgrzaniu na krajówkach 70-90:~3,5, 120:~4,3, 130-140: <5 i tu benzyna nie ma szans.

Nic nowego nie odkryję stwierdzając że współczesny diesel nie nadaje się na miasto/na krótkie dystanse, a jego żywiołem jest trasa. 

Napisano
9 godzin temu, Bartłomiej napisał(a):

Ja myślę, że to przede wszystkim tutaj należy szukać źródeł rozczarowania spalaniem diesla w mieście.

Kiedyś przez dwa lata mierzyłem fiatowskiego diesla 2.0. Lekko dłubnięta skorupa wypluła wynik 8.5 z dystrybutora. Jazda po Wawie w stylu dostawcy pizzy, po A i S "nikt mnie nie dogoni".

Napisano

Diesel więcej? Kia Cee'd 1.6 crdi vs. 1.6 GDI - spalanie 6,5l vs. 7,5l, te same trasy cyklicznie. 

Napisano

Nie ma takiej opcji żeby diesel podobną mocą układem cylindrów i gabarytem do pchania palił więcej niż benzyna Jeśli mówimy o podobnych latach produkcji jedynie na delikatnej trasie benzyna może zbliżyć się do wyników diesla

Napisano

w tym roku benzynowe Stelvio 15 l/100 (choć tak naprawdę to nie wiadomo bo komputer nie wyswietla wyższych wartości - ale jak miałem kilkusetmetrowy zjazd z góry to pokazywał 14,9 - wiec perwnie te 15 to rowno albo z bardzo niewielkim ogonkiem)

Ile?! To jest jeden z powodów dla których wymiana Giulietty na Giulie jest ciężka choć Giulietta też mało nie pali [emoji1]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano
21 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

Ford nie wspomaga się nawigacją i czasem mu się zdarza zczytać znak ze zjazdu ale on nie ma połączonej z tym żadnej automatyki, więc nie ma znaczenia że czasem coś źle wyświetli.

S-Max ma.

https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?countryCode=POL&languageCode=PL&Uid=G2078726&ProcUid=G2044352&div=f&variantid=8019&vFilteringEnabled=False&userMarket=pol&buildtype=web

Acz popieram że nie jest to doskonałe i nie korzystam, tylko jako informację dodatkową. :ok:

Napisano
W dniu 9.12.2022 o 08:42, delco napisał(a):

Rok temu Desel V70 - 12,4 l/100

w tym roku benzynowe Stelvio 15 l/100 (choć tak naprawdę to nie wiadomo bo komputer nie wyswietla wyższych wartości - ale jak miałem kilkusetmetrowy zjazd z góry to pokazywał 14,9 - wiec perwnie te 15 to rowno albo z bardzo niewielkim ogonkiem)

Nie do konca rozumiem.

Diesel tej samej mocy i pojemności, w takich samych autach, praktycznie zawsze pali mniej, niz benzyna, niezaleznie od tego, czy to miasto, czy trasa. I te teze potwierdza Twoj test. 

Mam takie same obserwacje, ale dokladnie tego sie spodziewalem.

1.

Ciezkie X5 z 3.0d 313 KM, w miescie bralo nie wiecej niz 10-11l, a lżejsze Stelvio 2.0 280 KM 13-14l.

2.

2 tonowe 530d 286KM bierze ca 8l, a lżejszy Arteon 2.0 280 KM, 10l.

Diesel nie do konca sie nadaje na krotkie odcinki, bo sie dlugo nagrzewa i silnik teoretycznie szybciej sie zużywa, ale i tak bedzie palil mniej niz benzyna.

Napisano
17 godzin temu, lnk napisał(a):

Nic nowego nie odkryję stwierdzając że współczesny diesel nie nadaje się na miasto/na krótkie dystanse, a jego żywiołem jest trasa. 

Ale nie współczesny też. Moja Vectra pali gdzieś do 9.2l maks w mieście, w mróz jak stoi pod chmurką i rano 2x1.8km i po południu 2x1.8km, i tak w koło komina to już 7.5-8, a w trasie, zależy widziałem poniżej 5 gdzieś na spokojnych podmiejskich trasach, do tak 7.5l załadowana po trasie jak na obrazku:

image.png.6d20f6f52ba4ecc71a07863cfc60c8cf.png

Ale in dłużej jeździ po mieście tylko i wyłącznie, tym coraz gorzej pracuje i więcej pali, wystarczy przejechać 300km i silnik zupełnie inaczej pracuje, odpala i mniej pali.

Napisano
  • Autor
W dniu 9.12.2022 o 08:42, delco napisał(a):

Spalanie średnie z komputera - ale w obu autach pokrywa sie z wyliczanym z tankowania.

Rok temu Desel V70 - 12,4 l/100

w tym roku benzynowe Stelvio 15 l/100

No to uzupełniam Volvo XC90 z roku 2019 D5 - czyli chyba 235 KM 4 cylindry, 2,0litra. Spalanie na identycznej tracie (choć w chyba ciąższych z uwagi na śnieg warunkach) wyniosło 11,9 l/100 km*. to tak dla podnoszących różnicę w aerodynamice w stosunku do Stelvio

* niestety nie mam pojecia na ile spalanie z komputera pokrywa się w tym egzemplarzu ze spalaniem z dystrybutora - nie mój samochód a właściciel nigdzy nie liczył pod dystrybutorem ;) 

Napisano

Żona jeździ 3008 1,6 hdi, a jej koleżanka 206 1.4 noPb. Pracują razem, i spalanie 206 na odcinku niecałych 4 kilometrów jakie mają do pracy jest trochę wyższe niż 3008.

Napisano

Nie wiem ile by paliła benzyna 240 KM BiTurbo. Ale taki diesel po mieście pali od około 9 do nawet 11 jak są takie warunki jak teraz a trasy są krótkie.

Natomiast na trasach pomiędzy miastami (np. trasa Będzin-Zabrze), z przepisowymi prędkościami to spalanie rzędu 6,8-7,9 jak jest tak jak dziś. Przy czym warto zauważyć że auto waży 2,3 tony i ma 4motion.

Edytowane przez twinsen

Napisano
Nie wiem ile by paliła benzyna 240 KM BiTurbo. Ale taki diesel po mieście pali od około 9 do nawet 11 jak są takie warunki jak teraz a trasy są krótkie.
Natomiast na trasach pomiędzy miastami (np. trasa Będzin-Zabrze), z przepisowymi prędkościami to spalanie rzędu 6,8-7,9 jak jest tak jak dziś. Przy czym warto zauważyć że auto waży 2,3 tony i ma 4motion.
Mimo wszystko IMO dużo jak na plaskacza

Mam podobne wyniki w suvie też biT 2.0 awd at a nogi nie mam lekkiej.