Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster 3 nadchodzi

Featured Replies

Napisano
  • Autor
40 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Teraz juz oficjalnie, do oferty trafia wariant 150KM+LPG z AT i 4x4 :ok: Cena od 120kPLN.

Naped co ciekawe realizowany dodatkowym silnikiem elektrycznym na tylnej osi.

https://autogaleria.pl/dacia-hybrid-g-150-4x4-oferta-cena-gaz

Coś wiadomo na jakim wtrysku ten nowy silnik pracuje?

Napisano
39 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Nie mam pojecia, to jakas hybryda oparta na 1,2T 3 cyl + LPG ktora miec mozliwosc jazdy na samym pradzie.

image.png.0bbf85a3db262335e06238364cff2bb8.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

DI raczej

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ghost2255 napisał(a):

DI raczej

To jestem bardzo ciekawy jak to będzie działać. 

Napisano
6 minut temu, KYRTAP napisał(a):

To jestem bardzo ciekawy jak to będzie działać. 

A czemu mialoby nie dzialac? Instalacje LPG do wtrysku bezposredniego sa juz stosowane od lat.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A czemu mialoby nie dzialac? Instalacje LPG do wtrysku bezposredniego sa juz stosowane od lat.

To wiem ale zastanawiam się czy będą oddzielne wtryski gazu bo jeśli tak to dotrysk benzyny będzie na pewno.

Napisano
7 minut temu, KYRTAP napisał(a):

To wiem ale zastanawiam się czy będą oddzielne wtryski gazu bo jeśli tak to dotrysk benzyny będzie na pewno.

Oczywiście, że będzie.

Wtrysk gazu w fazie ciekłej jest ślepą uliczką porzuconą już lata temu przez producentów instalacji gazowych.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Oczywiście, że będzie.

Wtrysk gazu w fazie ciekłej jest ślepą uliczką porzuconą już lata temu przez producentów instalacji gazowych.

To w sumie zła informacja bo 1.0 Tce z lpg na pośrednim wtrysku wyleciał już z cennika. 

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Teraz juz oficjalnie, do oferty trafia wariant 150KM+LPG z AT i 4x4 :ok: Cena od 120kPLN.

Naped co ciekawe realizowany dodatkowym silnikiem elektrycznym na tylnej osi.

https://autogaleria.pl/dacia-hybrid-g-150-4x4-oferta-cena-gaz

trochę dziwna konstrukcja. Czytając dane wnioskuję że podobnie jak Stellantis zrobili z silnika 1.2 R3 coś pomiędzy miękką hybrydą a tradycyjnym HEV. Mała bateria 0.8kWh, układ 48V, ale kawałek na prądzie pojedzie. Do tego dołożyli silnik elektryczny na tylnej osi, czyli napęd podobny jak w Toyotach. Żaden terenowiec to pewnie nie będzie, ale do wygrzebania się ze śniegu powinno być OK. Tylko dziwi mnie, że nie dodali po prostu tego tylnego silnika do pełnej hybrydy 1.8, która też jest w tym aucie.

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

trochę dziwna konstrukcja. Czytając dane wnioskuję że podobnie jak Stellantis zrobili z silnika 1.2 R3 coś pomiędzy miękką hybrydą a tradycyjnym HEV. Mała bateria 0.8kWh, układ 48V, ale kawałek na prądzie pojedzie. Do tego dołożyli silnik elektryczny na tylnej osi, czyli napęd podobny jak w Toyotach. Żaden terenowiec to pewnie nie będzie, ale do wygrzebania się ze śniegu powinno być OK. Tylko dziwi mnie, że nie dodali po prostu tego tylnego silnika do pełnej hybrydy 1.8, która też jest w tym aucie.

Zwlaszcza, ze maja tez pelnoprawne HEV na bazie 1,2T 200KM w Rafale.

Pewnie jakas wariacja na bazie tego ukladu. Pewnie chodzi o integracje z napedem AWD.

Napisano

Nissan-Renault w ogóle lubi eksperymenty. W swojej ofercie ma tyle różnych rodzajów hybryd z różnymi silnikami i różnymi rozwiązaniami technicznymi, że wygląda jakby dopiero szukali swojej drogi w tym kierunku i sami nie są pewni co na dłuższą metę się sprawdzi.

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Nissan-Renault w ogóle lubi eksperymenty. W swojej ofercie ma tyle różnych rodzajów hybryd z różnymi silnikami i różnymi rozwiązaniami technicznymi, że wygląda jakby dopiero szukali swojej drogi w tym kierunku i sami nie są pewni co na dłuższą metę się sprawdzi.

dobrze, niech eksperymentują. Sam doceniłem jeden ich eksperyment swoim portfelem. Gorsze (przynajmniej według mnie) to jest klepanie dokładnie tego samego w różnych opakowaniach jak w Stellantis czy VAG

Napisano
W dniu 29.11.2025 o 16:02, KYRTAP napisał(a):

Bezpośredni.

Napisano
39 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Bezpośredni.

Czyli nagar i smród benzyny pod korkiem oleju? Jak to wygląda w Daćkach z DI?

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

dobrze, niech eksperymentują. Sam doceniłem jeden ich eksperyment swoim portfelem. Gorsze (przynajmniej według mnie) to jest klepanie dokładnie tego samego w różnych opakowaniach jak w Stellantis czy VAG

Toyocie się udaje od 1997r.