Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster 3 nadchodzi

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, bielaPL napisał(a):

Nie. Akurat z chęcią bym kupił. Po prostu takie pseudo oszczędności są żenujące. Szczególnie w bogatszych wersjach.

Marudzenie. Tanie auto=oszczędności. Lepiej oszczędzać na rzeczach mniej istotnych. Nie chcesz oszczędności - kup premium. Proste.

Napisano
14 minut temu, bielaPL napisał(a):

Nie. Akurat z chęcią bym kupił. Po prostu takie pseudo oszczędności są żenujące. Szczególnie w bogatszych wersjach.

dokładnie. Coś jak brak światełka w schowku, albo brak oddzielnego włącznika oświetlenia tylnej kanapy, gdzie masz do wyboru że świecą oba albo żadne. Drobne rzeczy ale żenujące. Natomiast jak się je posumuje to dla producenta już jest jakaś realna oszczędność na każdej sztuce

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. Coś jak brak światełka w schowku, albo brak oddzielnego włącznika oświetlenia tylnej kanapy, gdzie masz do wyboru że świecą oba albo żadne. Drobne rzeczy ale żenujące. Natomiast jak się je posumuje to dla producenta już jest jakaś realna oszczędność na każdej sztuce

Nie da sie, a raczej nie oplaca robic auta, ktore zadowola wszystkich ;]

Dla mnie np swiatelko w schowku czy oswietlenie tylnej kanapy to calkowicie zbedne kwestie...

Szczerze to nawet nie wiem jak to mam rozwiazane w Mazdzie czy Citroenie, bo schowek otwieram moze raz na kwartal, a z tylu nikogo nie woze.

I tak jest z wieloma "duperelami", jeden nawet nie zauwazy, a drugi bedzie marudzil jak by to byl koniec swiata.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Nie da sie, a raczej nie oplaca robic auta, ktore zadowola wszystkich ;]

Dla mnie np swiatelko w schowku czy oswietlenie tylnej kanapy to calkowicie zbedne kwestie...

Szczerze to nawet nie wiem jak to mam rozwiazane w Mazdzie czy Citroenie, bo schowek otwieram moze raz na kwartal, a z tylu nikogo nie woze.

I tak jest z wieloma "duperelami", jeden nawet nie zauwazy, a drugi bedzie marudzil jak by to byl koniec swiata.

fakt, wszędzie się można do czegoś przyczepić, tu przynajmniej jest tanio

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

A jakto sobie wyobrażasz? Że lepsze wersje nagle będą miały niewiadomo jakie dodatki? Chcesz lepsze kupujesz Renault. 

Napisano

Napisano

Jeździłem wypasionym Dusterem 2 (co prawda motor to była benzynowa litrówka chyba) i uważam, że to jest 100% auta-w-aucie. 

Jakbym miał kupić nowe auto, to swoje kroki skierowałbym do salonu DACIA. 

Napisano

Nawet jesli fabrycznie nie ma, to pewnie mozna zalozyc jakis aftermarket za pare groszy...
Rozumiem, ze to jest kluczowy argument za tym, dlaczego nie kupisz nowego Dustera? default_zlosnik.gif

To wyeliminowało DD2 w 19 roku w moim przypadku.
Siedzimy ze sprzedawcą, liczymy wysoką wersję z najmocniejszym 130KM silnikiem i żona pyta go czy w " naszej" tylne nadkola będą miały jakiś czarny plastik a nie jak ten na wystawie gołą pomarańczową blachę. A koleś zamiast powiedzieć że załatwią to, to mówi mojej żonie że klienci którym to przeszkadza kupują baranka czarnego w sprayu i nawet pod blokiem są w stanie prysnąć...
Jazdy testowej już nie było.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
5 minut temu, BOGUS napisał(a):

To wyeliminowało DD2 w 19 roku w moim przypadku.
Siedzimy ze sprzedawcą, liczymy wysoką wersję z najmocniejszym 130KM silnikiem i żona pyta go czy w " naszej" tylne nadkola będą miały jakiś czarny plastik a nie jak ten na wystawie gołą pomarańczową blachę. A koleś zamiast powiedzieć że załatwią to, to mówi mojej żonie że klienci którym to przeszkadza kupują baranka czarnego w sprayu i nawet pod blokiem są w stanie prysnąć...
Jazdy testowej już nie było.
Pozdrawiam

I co kupiliście zamiast Dacii?

Napisano

I co kupiliście zamiast Dacii?
Seat Arona

Napisano

U mnie też miał być DD2... ale Kia miała fajne wyprzedaże i różnica w kwocie finalnej nie była duża. Za to na każdym elemencie z którym miałem styczność jakość była odczuwalnie lepsza...

• 4 miesiące później...
Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Garsc statystyk odnosnie sprzedazy Dustera 3 w PL:

https://francuskie.pl/nowa-dacia-duster-na-polskim-rynku-jakie-wersje/

Prawe 3/4 zamowien to najwyzsze wersje wyposazenia :ok:

Ok 20% hybryda i podobnie 4x4.

Całkiem słusznie najwyższe wersje są i tak tańsze od konkurencji. 4x4 20% to i tak dużo myślałem że znacznie mniej. 

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 09:41, BOGUS napisał(a):

Seat Arona

z jakim silnikiem ta arona i skrzynia oraz jak sie sprawdza?

Napisano
z jakim silnikiem ta arona i skrzynia oraz jak sie sprawdza?

1.0 115KM, manuał 6b.
Sprawowała się bardzo dobrze, ale już 2,5 roku cieszy się nią inny ktoś - sprzedana.
Pozdrawiam

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Całkiem słusznie najwyższe wersje są i tak tańsze od konkurencji. 4x4 20% to i tak dużo myślałem że znacznie mniej. 

Tu możemy podyskutować. Jaką dacia ma konkurencje z Europy? Chyba już żadnej. Skoda wyskoczyła z cenami w górę i daćka wciąż jest najtańszym dosyć plastikowym i okrojonym europejczykiem. ALE jak porównamy ją z chińczykami np. MG HS to już tak różowo nie wygląda. Także bym się tutaj nie zgodził że jest tańsza bo obecnie konkurencją dla daci są chiny.

Co do 4x4 - jest to najtańsze auto oferujące w miarę fajny napęd na 4 koła w rozsądnej cenie. Nie żeby to było potrzebne jakoś mocno do życia ale sporo osób jest nastawionych na mały turystyczny offroad i te auto idealnie wpisuje się w tą lukę.

Napisano

Tu możemy podyskutować. Jaką dacia ma konkurencje z Europy? Chyba już żadnej. Skoda wyskoczyła z cenami w górę i daćka wciąż jest najtańszym dosyć plastikowym i okrojonym europejczykiem. ALE jak porównamy ją z chińczykami np. MG HS to już tak różowo nie wygląda. Także bym się tutaj nie zgodził że jest tańsza bo obecnie konkurencją dla daci są chiny.

Co do 4x4 - jest to najtańsze auto oferujące w miarę fajny napęd na 4 koła w rozsądnej cenie. Nie żeby to było potrzebne jakoś mocno do życia ale sporo osób jest nastawionych na mały turystyczny offroad i te auto idealnie wpisuje się w tą lukę.

Konkurencją Daci są modele VAGa plus Koreance. Plusem Daci jest taniej za więcej. Dlatego większość kupuje wypasione wersje bo żeby mieć to samo w VAG albo w Koreancu ba w Renault trzeba sporo dołożyć.

Cinczyk narazie jest na przegranej pozycji vs Dacia. Niedziałające wyposażenie plus wysokie spalanie na tle Daci. Są też plusy ładny wygląd i długa gwarancja.

zakladam, że 90% Daci nie wyjedzie w teren. 

Napisano

W tej chwili konkurencja dla Dacii to jest chyba glownie Suzuki.

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W tej chwili konkurencja dla Dacii to jest chyba glownie Suzuki.

Jeżeli chodzi o werjse 4WD tak. Mając budżet 120 kzł i chcąc mieć 4WD masz albo Suzuki albo Dacię. Jeżeli chcesz 2WD to konkurencją jest znowuż Suzuki i MG (i MG tu wygrywa, co widać po wynikach sprzedaży). 

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał(a):

Jeżeli chodzi o werjse 4WD tak. Mając budżet 120 kzł i chcąc mieć 4WD masz albo Suzuki albo Dacię. Jeżeli chcesz 2WD to konkurencją jest znowuż Suzuki i MG (i MG tu wygrywa, co widać po wynikach sprzedaży). 

MG jest od dawna Nowa Dacia dopiero wchodzi. Stary model trącił myszką na tle GM. Zobaczymy jak to kolejnych kwartałach będzie wyglądać. 

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

MG jest od dawna Nowa Dacia dopiero wchodzi. Stary model trącił myszką na tle GM. Zobaczymy jak to kolejnych kwartałach będzie wyglądać. 

Patrząc na sprzedaż w Europie to właśnie MG wygryza z rynku Dacię, Suzuki, tańsze Toyoty i Skody. Ale dopóki MG nie ma 4WD, Dacia i Suzuki będą mieć klientów. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Jak od dawna? Z rok czasu w PL. Mieli starego HSa i dopiero teraz też wszedł nowy HS.

54 minuty temu, wujek napisał(a):

Cinczyk narazie jest na przegranej pozycji vs Dacia. Niedziałające wyposażenie plus wysokie spalanie na tle Daci. Są też plusy ładny wygląd i długa gwarancja.

Nie powiedziałbym że na przegranej. Podstawowe wyposażenie działa dobrze. Problem jest ze wspomagaczami. Tylko w chińczyku czasami można to było wyłączyć na stałe i nie było problemu a w EU markach musisz klikać to za każdym razem. Spalanie większe ale bez większej przesady. Dla przebiegów 10-15kkm rocznie bez większej różnicy za to auto większe i w środku przyjemniejsze.

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Którą nową dopiero wchodzącą Dacię masz na myśli?

Bigstera?

Bo chyba nie Dustera 3, który to mniej więcej z tym MG się pojawił? No dobra deko później, ale zanim MG salony porozwijało to i Duster już był, a wczesniej to tylko Warszawa pewnie MG widziała.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał(a):

Patrząc na sprzedaż w Europie to właśnie MG wygryza z rynku Dacię, Suzuki, tańsze Toyoty i Skody. Ale dopóki MG nie ma 4WD, Dacia i Suzuki będą mieć klientów. 

Do Dacki to oni poki co, w ogole nie maja podejscia:

https://www.best-selling-cars.com/europe/2024-half-year-europe-top-25-best-selling-car-models/

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale to ten sam kawałek tortu, rosnąca sprzedaż MG odbywa się w dużym stopniu kosztem Dacii. 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Tylko w chińczyku czasami można to było wyłączyć na stałe i nie było problemu a w EU markach musisz klikać to za każdym razem.

To akurat regulują przepisy, a nie widzimisię producenta.

3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Spalanie większe ale bez większej przesady. Dla przebiegów 10-15kkm rocznie bez większej różnicy za to auto większe i w środku przyjemniejsze.

Bardzo dużo ludzi raportuje, że praktycznie nie da się zejść poniżej 10 litrów w mieście i ok. 8 w trasie. I co ciekawe dotyczy to większości chińskich aut z silnikami 1.5-1.6 litra benzyna.

A Dacia oferuje wersje z fabrycznym LPG zużywając podobne ilości sporo tańszego paliwa.

No i poszukaj sobie ile najróżniejszych losowych awarii trapi chińczyki.

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Dużo osób zaczyna budować swoje domy poza miastem , bo i działki sporo tańsze , a tam drogi w szczególności końcowe by dojechać do domu są piaskowe czy też szutry więc takie 4x4 i wyższe zawieszenie się przyda , pomijając "lans" nowym autem póki co bez "skarbonki" zamiast furmanki ( już całkiem niezłej ) ale 8-10 letniej . 

Napisano
6 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Którą nową dopiero wchodzącą Dacię masz na myśli?

Bigstera?

Bo chyba nie Dustera 3, który to mniej więcej z tym MG się pojawił? No dobra deko później, ale zanim MG salony porozwijało to i Duster już był, a wczesniej to tylko Warszawa pewnie MG widziała.

Teraz ten nowy model Daci Duster dopiero wchodzi do salonów. MG w Wawie pierwszych chyba w marcu widziałem. 

Edytowane przez wujek

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Dużo osób zaczyna budować swoje domy poza miastem , bo i działki sporo tańsze , a tam drogi w szczególności końcowe by dojechać do domu są piaskowe czy też szutry więc takie 4x4 i wyższe zawieszenie się przyda , pomijając "lans" nowym autem póki co bez "skarbonki" zamiast furmanki ( już całkiem niezłej ) ale 8-10 letniej . 

Spokojnie wprowadzimy opłaty za wjazd do miasta i będą jeździć tym 4x4 do najbliższej skm. Nieceiem gdzie trzeba mieszkać żeby bez 4x4 nie da się dojechać. 

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Spokojnie wprowadzimy opłaty za wjazd do miasta i będą jeździć tym 4x4 do najbliższej skm. Nieceiem gdzie trzeba mieszkać żeby bez 4x4 nie da się dojechać. 

Uwierz mi . Dziś jechałem w Gdańsku do nowego osiedla gdzie droga była z płyt betonowych i mocno pod górkę . Pług może i tam wjedzie okazjonalnie ale całą gumę zjedzie na raz na tych płytach nierównych , o ile podjedzie pod górkę. Tam takie 4x4 się przyda jak i auto z wyższym zawieszeniem . Dzielnica blisko obwodnicy 3-miata , jakieś 1km , a od centrum 10km, ale nadal w Gdańsku.

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

MG jest od 11 miesięcy a nowy model HS od 3.

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

MG jest od 11 miesięcy a nowy model HS od 3.

od 11-tu miesięcy w PL ale od 6-ci lat ten model jest już oferowany

https://pl.wikipedia.org/wiki/MG_HS

w PL wg mnie weszli na rynek by szybko wyprzedać model pierwszej generacji za 100kzł + ( delikatny + ) by wprowadzić następcę - ja dla mnie bardzo udaną wersję vs pierwsza , no i za całkiem dobą kasę 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Teraz ten nowy model Daci Duster dopiero wchodzi do salonów. MG w Wawie pierwszych chyba w marcu widziałem. 

Na początku lipca tego roku byłem w serwisie to mieli ich kilka w salonie i na placu.

Duster 3 wchodził zdaje się właśnie na przełomie czerwca i lipca, więc w Warszawie różnica znikoma, a u nas to chyba wręcz na odwrót było i pierwszy był Duster 3.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Na początku lipca tego roku byłem w serwisie to mieli ich kilka w salonie i na placu.

Duster 3 wchodził zdaje się właśnie na przełomie czerwca i lipca, więc w Warszawie różnica znikoma, a u nas to chyba wręcz na odwrót było i pierwszy był Duster 3.

Wydawalo mi się że była większa różnica. W takim razie zobaczymy jak to się rozwinie. 

Napisano
Godzinę temu, mmaciejosss napisał(a):

Uwierz mi.

Ja Ci wierzę, tyle że na te same budowy co ich przyszli mieszkańcy muszą mieć 4x4 dojeżdżam Insignią, a wcześniej Astrą, Lacetti, Fabią, Lanosem (wszystko 2x4). :hehe:

Przyznaję też, że czasem odpuszczam wjazd gdzieś Insigną, bo tego kloca łatwo utopić czy powiesić, ale mniejszymi nie było że boli.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
20 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja Ci wierzę, tyle że na te same budowy co ich przyszli mieszkańcy muszą mieć 4x4 dojeżdżam Insignią, a wcześniej Astrą, Lacetti, Fabią, Lanosem (wszystko 2x4). :hehe:

Przyznaję też, że czasem odpuszczam wjazd gdzieś Insigną, bo tego kloca łatwo utopić czy powiesić, ale mniejszymi nie było że boli.

tak naprawdę 4x4 to może przydać się w górach, w mieście nawet na błotnistej drodze 2wd daje radę 

w insigni to chyba prześwit był problemem, ja lata jeździłem autami typu berlingo po budowach

IMO duster ma sens tylko w wersji 4x4, bo tu faktycznie konkurencji nie ma cenowej, skoda ma 4x4 ale wtedy już ceny odlatują

jest suzuki z vitarą i s-cross można też pomyśleć nad korando

ale jeżeli komuś nie zależy na 4x4 to wybór robi się całkiem spory - skoda kamiq czy karoq nie wiele odstaje od dustera (podobnie seaty)

są właśnie chińczyki (któryś ogłasza się już z LPG) 

u mnie flota na budowy ma teraz opierać się na yaris cross 4wd :facepalm:

Napisano
3 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Kumpel dostał go po DD2 4x4 i twierdzi, że strach na suchą łąkę wjechać, a ma tylko 1 zaletę, jest służbowy. :hehe:

Napisano
6 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Kumpel dostał go po DD2 4x4 i twierdzi, że strach na suchą łąkę wjechać, a ma tylko 1 zaletę, jest służbowy. :hehe:

miałem na testy przez tydzień, do DD nie ma nawet startu

sztywne zawieszenie, małe i ciasne, a napęd na tylnej osi z roweru nie uprawnia do nalepki 4wd

image.png.dc76ef5328c208df299e16c20da92919.png

autko fajne, ale do jazdy po mieście i faktycznie na dojazd do działki pod miastem, a nie na budowę 

Napisano
2 godziny temu, Koonrad napisał(a):

Ktoś miał rozmach 😆

Prędzej czy później dojdzie do sytuacji, gdzie Yaris Cross utknie i odmówi kręcenia tylnymi kołami - gdybyś miał możliwość, to nagraj takie sytuacje 👍

Napisano
9 godzin temu, Koonrad napisał(a):

miałem na testy przez tydzień, do DD nie ma nawet startu

sztywne zawieszenie, małe i ciasne, a napęd na tylnej osi z roweru nie uprawnia do nalepki 4wd

image.png.dc76ef5328c208df299e16c20da92919.png

autko fajne, ale do jazdy po mieście i faktycznie na dojazd do działki pod miastem, a nie na budowę 

chyba ESG ktoś zaczął raportować ;) 

Napisano
3 minuty temu, bergerac napisał(a):

Tesla 3 wypadła z czołówki?

Na to wyglada, ze sprzedaje sie prawie 2 razy gorzej niz model Y:

https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/general-information/news/europe-ev-sales-analysis-key-insights-june-2024-registrations

image.png.8354b1f6a6ce562a1b56fd4e9865221c.png

Napisano
16 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

bez przesady z tym 4x4, odkąd w zakopcu 20 lat temu taxiarz nexią na zimówkach podjechał na taką zaśnieżoną górę to wiem że na zwykłych szutrach i nieodśnieżonych drogach każde auto da radę

zresztą sam mieszkam w polu ;] 

10 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

nie wierzę... to tylko kwestia opon

18 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Bardzo dużo ludzi raportuje, że praktycznie nie da się zejść poniżej 10 litrów w mieście i ok. 8 w trasie. I co ciekawe dotyczy to większości chińskich aut z silnikami 1.5-1.6 litra benzyna.

A Dacia oferuje wersje z fabrycznym LPG zużywając podobne ilości sporo tańszego paliwa.

Ale duster 1.0 lpg to mułek, jak chcesz coś mocniejszego albo automat to nie ma już lpg i różnica wtedy nie wygląda tak źle. Przy normalnej jeździe zgadzam się że takie mają spalanie. Dla domowych przebiegów raczej nie problem.

Losowe usterki... tak są. Będzie ich coraz mniej. Daćka też bez wad nie jest.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Porównanie spalania roznych wersji. 

Widać że DD3 z lpg przy dużych prędkościach żłopie gaz tak samo dużo jak DD2. 

Napisano

A przypomniało mi się: w moim DD2 - fotel się bujał jak na biegunach, stelarz chyba 3x wymieniali i więcej lub mniej się bujał. Do dziś tego nie poprawili.

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 09:47, bielaPL napisał(a):

Losowe usterki... tak są. Będzie ich coraz mniej. Daćka też bez wad nie jest.

Nie wiem co się stało, ale auta po 2022 to dramat, mamy kilka szt z lat 2020-2021 i te jeżdżą i się nie psują 

a te późniejsze mimo, że młodsze co chwilę serwis, błędy: układ wtryskowy, DPF, adblue, napęd itd 

Auta stoją czasem po kilka tygodni, bo ASO nie umie znaleźć usterki 

Ew wracają na chwilę i znowu ASO 

• 10 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Miałem wczoraj jazdę próbną nowym Dusterem z 140 KM w hybrydzie i muszę powiedzieć że całkiem przyjemnie się tym  jeździ. Tak na szybko to nie buja już na boki jak poprzednik którym obecnie jeżdżę, lepsze widoczność z przodu ale wydaje mi się że gorsza z tyłu, lepsza jakość wykończenie wewnątrz ale te tworzywa są jakieś dziwne. W końcu DD otrzymał normalny podłokietnik :jem:. Z konfiguratora wyleciał najsłabszy silnik z lpg. Zamiast tego otrzymujemy 120 konny motor z lpg. Można już zamawiać hybrydę  4x4. Na początku przyszłego roku ma być dostępny ponoć silnik z AT i lpg.