Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster 3 nadchodzi

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Na tą chwilę wydaje sie ideałem powiązanie jakiejs mocnej benzyny z mikrobateryjką, która robi swoje po mieście. Stoisz wtedy na wyłączonym silniku, klima czy ogrzewanie działa, ułatwia ruszanie i znacznie zmniejsza spalanie. Tak ja to widzę. Tylko wtedy to też marne oszczędzanie, bo takie rozwiązanie najpewniej w jakimś droższym aucie, które szybko traci na wartości ;]

Hybrydy Toyoty. Cross, RAV4. 

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Tu chyba nie chodzi o przejmowanie się, a samo zjawisko. Male silniczki mają tylko robic wyniki na papierze, by emisja się zgadzała. W rzeczywistości palą jak smok w stosunku do pojemnosci i mocy. Nie wiem, nie jestem ekspertem, ale co za różnica czy taką samą ilość paliwa, na tym samym dystansie spali silnik 1,0 czy 1,6? 

moim zdaniem to nie do końca jest prawda. Mały silniczek spali nawet więcej niż duży tylko w przypadku jak będziesz z niego próbował wydusić podobną dynamikę. Przy spokojnej jeździe, przy staniu w korkach zawsze litrowy silnik spali mniej niż 1.6 a 3 cylindry spalą mniej niż 4.

Napisano
16 minut temu, wladmar napisał(a):

Hybrydy Toyoty. Cross, RAV4. 

Ale tylko w lecie-w zimie start ogrzewania =start silnika.

Edytowane przez wlad

Napisano
7 minut temu, wlad napisał(a):

A po co masz grzać, można jeździć w czapce jak w elektryku ;]

Napisano
38 minut temu, kravitz napisał(a):

Diesel => telepanie, smród spalin, cuchnące ręce, adblue

Kiedyś tez tak uważałem, ale teraz tego nie doswiadczam. Fakt, ze na zewnatrz klekocze, ale we wnętrzu nie słychać, kwestia jakie to auto. Dla przykladu jechalem z tyłu Laguną 3 w dizlu i tam myślałem, ze jie wyrobie tego klekotu. W markach premium do nie jest jakos odczuwalne. Tankujac zakladam rekawiczki foliowe, więc łapy nie walą ropą, spaliny nie śmierdzą, adblu raz na jakis czas nie problem zatankować. Nie widzę zadnej uciążliwości z dizlem.

W moim odczuciu na miasto idealny jest EV, ale to większości jeszcze sie nie spina ekonomicznie i logistycznie. 

Napisano
35 minut temu, maro_t napisał(a):

moim zdaniem to nie do końca jest prawda. Mały silniczek spali nawet więcej niż duży tylko w przypadku jak będziesz z niego próbował wydusić podobną dynamikę. Przy spokojnej jeździe, przy staniu w korkach zawsze litrowy silnik spali mniej niż 1.6 a 3 cylindry spalą mniej niż 4.

No na przykladzie Clio mam odmienne doświadczenia.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Z podróżami po autostradach i LPG mam niestety złe doświadczenia.

W weekendy wakacyjne lub na ferie zimowe, na austostradach do dystrybutora z LPG zawsze jest dłuuuga kolejka. Obojętnie czy to PL czy zagramanica.

Koniec końców przerwa na tankowanie jest długa i bym spokojnie porównał do ładowania elektryka. Serio.

Bo w takich sytuacjach jedzie się dalej na pb. Nie zbiedniejemy a na wakaje nie jeździmy 4 razy w miesiącu😀

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Bo w takich sytuacjach jedzie się dalej na pb. Nie zbiedniejemy a na wakaje nie jeździmy 4 razy w miesiącu😀

Jest pewna grupa ludzi, ktora wbrew fundamentalnej logice zrobi wszystko, zeby koniecznie "zaoszczedzic" pare groszy.

To sie raczej nadaje do leczenia, ale beda stali w kolejce bo nie po to maja LPG, zeby przeplacac ;]

Napisano
52 minuty temu, wladmar napisał(a):

A po co masz grzać, można jeździć w czapce jak w elektryku ;]

Nie wiem czy w elektryku. Dzisiaj mocno grzało słońce a pan z tyłu w starym Seacie TDI jechał w czapce ;]

Napisano
31 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie wiem czy w elektryku. Dzisiaj mocno grzało słońce a pan z tyłu w starym Seacie TDI jechał w czapce ;]

Seat - hiszpańska precyzja, niemiecki temperament ;]

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

moim odczuciu na miasto idealny jest EV, ale to większości jeszcze sie nie spina ekonomicznie i logistycznie

moim zdaniem LPG

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jest pewna grupa ludzi, ktora wbrew fundamentalnej logice zrobi wszystko, zeby koniecznie "zaoszczedzic" pare groszy.

To sie raczej nadaje do leczenia, ale beda stali w kolejce bo nie po to maja LPG, zeby przeplacac ;]

wystarczyło odzałowąc 100zł na wiekszy zbiornik LPG

Napisano
3 godziny temu, wlad napisał(a):

Tak, ale ten silnik produkuje prąd który wykorzystasz np ruszając ze skrzyżowania 

więc jakiś tam plus jest 

zresztą zaraz spaliniaków nie będzie, toyota już nie ofertue rav4 z samą benzyną, kilka lat temu umarł diesel 

reszta idzie podobną drogą, jakiś podstawowy model z małą/słabą benzyną, a jak chcesz więcej to HEV ew MHEV

dustera wykastrowali diesla i mocniejszą turbo benzynę, zostało 130KM MHEV i 140HEV

co ciekawe za 10KM i hybrydę trzeba dopłacić 16tyś (w tej cenie jest oczywiście też automat)

różnica w spalaniu nie zwróci się po 150kkm :hmm: (zakładając że spali 2L mniej, 13zł/100km) 

ew jak wejdzie ten 150KM, ciekawe jaka będzie cena, ale tam LPG wrzucamy i jeździ najtaniej :phi:

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

oczywiście to tylko mało miarodajny test :

😉

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

moim zdaniem LPG

Chodzi mi o spaliny i hałas.

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Tak, szczegolnie w przypadku fabrycznego LPG, jakie jest w Dusterze...

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Do leczenia nadają się Ci którzy stoją w kolejkach do zatankowania LPG nie mając LPG;]. Jeszcze mi się nie zdarzyło stać w dłuższej kolejce po LPG niż po PB. Na gazie przejeździłem 9 lat, a na benzynie 4 lata. Obie wersje przetestowane zagranicą. Zazwyczaj to właśnie do LPG jest mniejsza kolejka, o ile jakaś jest bo jest mniej popularny gdzieś dalej od PL granicy.

Edytowane przez Citric

Napisano
3 minuty temu, Citric napisał(a):

Zazwyczaj to właśnie do LPG jest mniejsza kolejka, o ile jakaś jest bo jest mniej popularny gdzieś dalej od PL granicy.

Pierwsze stacje w CRO, potrafi być nawet kilkanaście aut w sezonie, a do noPB pusto

Nie raz już ją omijałem, niestety wiąże się to z jazdą na noPB 50-70km 

Bo z przyczepą robię 250-280km, co pozwala przeskoczyć Węgry, ale zaraz po wjeździe do Cro kończy się LPG 

Czasem warto zjechać z autostrady zatankować taniej i bez kolejki 

Napisano
1 minutę temu, Koonrad napisał(a):

Pierwsze stacje w CRO, potrafi być nawet kilkanaście aut w sezonie, a do noPB pusto

Nie raz już ją omijałem, niestety wiąże się to z jazdą na noPB 50-70km 

Bo z przyczepą robię 250-280km, co pozwala przeskoczyć Węgry, ale zaraz po wjeździe do Cro kończy się LPG 

Czasem warto zjechać z autostrady zatankować taniej i bez kolejki 

Czy to na benzynie czy na LPG staram się nie tankować na autostradach dla zasady. Zdzierstwo nigdy nie może być nagradzane.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tak, szczegolnie w przypadku fabrycznego LPG, jakie jest w Dusterze...

ja nie brałem fabrycznej instaalcji , tylko sobie założyłem  jaka chciałem  i zbiornik zamiast 40 L jest 60L

Napisano
2 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

a co ze spalinami? na LPG spaliny sa czystsze,

No to tak jak byc trochę w ciąży.

Napisano
2 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

oczywiście to tylko mało miarodajny test :

😉

Dziwnie skrzynia biegów w tej Fabii 1.0 zestopniowana. 
W Golfie 1.0 przy 140kmh bym miał mniej wiecej 2800obr/min.

Oszacowalem obroty, bo pamietam ze przy 100 było 2000obr/min

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

103l nie było większego. 

Ty jaki masz? 200? Bo chyba nie byłeś dziadem i skąpcem i nie zamontowałeś jakiś śmiesznych 80l😂

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 27.03.2024 o 14:00, kravitz napisał(a):

Możesz kontynuować, tylko drożej.

Na nastepnej stacji będzie dokładnie ta sama sytuacja i na nastepnej też.

Ech czarnowidztwo,😀 zdarza się na stacjach przed AT i HU, czyli w SK i CZ, ale można zatankować nie na ostatniej stacji przed granicą, tylko 30-50km wcześniej.

Gorzej jest z niedzielą i w nocy na nieautostradowych stacjach, w niektórych krajach. Grunt to zatankowana w Polsce benzyna, która przeważnie jest dużo tańsza niż za granicą.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pojawiaja sie pierwsze filmy z jazd testowych nowym Dusterem.

Trzeba przyznac, ze naprawde niezle to wyglada i zapowiada sie kolejny sukces sprzedazowy Dacki.

Gosc wspomina, ze w porzedniej generacji 70% sprzedazy w PL, to najwyzsze wersje wyposazenia.

Napisano
Pojawiaja sie pierwsze filmy z jazd testowych nowym Dusterem.
Trzeba przyznac, ze naprawde niezle to wyglada i zapowiada sie kolejny sukces sprzedazowy Dacki.
Gosc wspomina, ze w porzedniej generacji 70% sprzedazy w PL, to najwyzsze wersje wyposazenia.

Najwyższe wersję kosztowały swego czasu po 70k...

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał(a):

Najwyższe wersję kosztowały swego czasu po 70k...

Tyle ich wtedy kupili, zeby starczylo na 70% sprzedazy i to drugiej generacji? 

Bo to chyba z 10 lat temu musialo byc ;]

Napisano

Tyle ich wtedy kupili, zeby starczylo na 70% sprzedazy i to drugiej generacji? 
Bo to chyba z 10 lat temu musialo byc ;]
W 2021 były jeszcze po tyle.

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

W 2021 były jeszcze po tyle.

Faktycznie, ale to 1,0T z LPG kosztowalo 70kPLN w najwyzszej wersji w 2021. W nowej generacji, odpowiednik 94kPLN...

Czyli +30% w 3 lata, wzrost w zasadzie na poziomie inflacji, a masz duzo nowsze i pod kazdym wzgledem lepsze auto.

Napisano

Faktycznie, ale to 1,0T z LPG kosztowalo 70kPLN w najwyzszej wersji w 2021. W nowej generacji, odpowiednik 94kPLN...
Czyli +30% w 3 lata, wzrost w zasadzie na poziomie inflacji, a masz duzo nowsze i pod kazdym wzgledem lepsze auto.

Czy lepsze to się dopiero okaże ;) . A to aż 5mc pracy dla informatyka który ma 20k na łapę. Stara prawda mówiła nie wydawać na auto więcej niż pół roczne zarobki. Wniosek jest taki że jeden z lepiej opłacanych zawodów w Polsce max realnie na co go stać to dacia z LPG w top wersji.... Taka rzeczywistość ;]

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Stara prawda mówiła nie wydawać na auto więcej niż pół roczne zarobki. Wniosek jest taki że jeden z lepiej opłacanych zawodów w Polsce max realnie na co go stać to dacia z LPG w top wersji.... Taka rzeczywistość ;]

Przy takich zalozeniach, to praktycznie w calej EU nie kupisz nic wiecej niz, nowa Dacie...

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Przy takich zalozeniach, to praktycznie w calej EU nie kupisz nic wiecej niz, nowa Dacie...

No i tak z grubsza jest, zwłaszcza jak wywalić floty:

https://www.best-selling-cars.com/europe/2023-full-year-europe-top-50-best-selling-car-models/

Napisano
W dniu 28.04.2024 o 22:06, bielaPL napisał(a):

Czy lepsze to się dopiero okaże ;) . A to aż 5mc pracy dla informatyka który ma 20k na łapę. Stara prawda mówiła nie wydawać na auto więcej niż pół roczne zarobki. Wniosek jest taki że jeden z lepiej opłacanych zawodów w Polsce max realnie na co go stać to dacia z LPG w top wersji.... Taka rzeczywistość ;]

chyba że żona informatyka zarabia więcej ;]

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

chyba że żona informatyka zarabia więcej ;]

Jeżeli to ma być jedno auto w rodzinie, zarobki trzeba zsumować ;]

Napisano

Nie wiem, do tej pory jak jeździłem do rodziny w D to mówili że kupuje się średnio auta za 10 wynagrodzeń 🤪 Na AK widzę, że za jedną wypłatę i to „G” klasę 🤣

Napisano
23 godziny temu, Camel napisał(a):

Nie wiem, do tej pory jak jeździłem do rodziny w D to mówili że kupuje się średnio auta za 10 wynagrodzeń 🤪 Na AK widzę, że za jedną wypłatę i to „G” klasę 🤣

Moze to nie byli prawdziwi Niemcy tylko podrabiancy?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Widziałem, siedziałem i macałem Duster 3. Niektóre salony już mają ale mogą stać tylko na placu. Ogólnie robi bardzo dobre wrażenie i porównując do DD2 wypada lepiej. Dużo czasu nie miałem ale kilka rzeczy mi się rzuciło w oczy. Wydaje mi się 3 ma mniejszy bagażnik w którym mamy koło zapasowe lub butle lpg. W DD2 koło jest pod podłogą. W wersji z silnikiem 1.0 Tce mamy sześcio biegową skrzynie działającą po francusku ale chyba lepiej niż w poprzedniku. Wnętrze wygląda moim zdaniem dobrze. Oczywiście jakość materiałów i wykończenia nadal mówi nam że mamy do czynienia z autem budżetowym ale i tak jest dużo lepiej niż w DD2. 

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Widziałem, siedziałem i macałem Duster 3. Niektóre salony już mają ale mogą stać tylko na placu. Ogólnie robi bardzo dobre wrażenie i porównując do DD2 wypada lepiej. Dużo czasu nie miałem ale kilka rzeczy mi się rzuciło w oczy. Wydaje mi się 3 ma mniejszy bagażnik w którym mamy koło zapasowe lub butle lpg. W DD2 koło jest pod podłogą. W wersji z silnikiem 1.0 Tce mamy sześcio biegową skrzynie działającą po francusku ale chyba lepiej niż w poprzedniku. Wnętrze wygląda moim zdaniem dobrze. Oczywiście jakość materiałów i wykończenia nadal mówi nam że mamy do czynienia z autem budżetowym ale i tak jest dużo lepiej niż w DD2. 

nadkola tył nadal goła blacha?

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Sprzedaz zapowiada sie calkiem niezle :ok:

https://francuskie.pl/dacia-duster-iii-ile-zamowien-w-polsce-i-polrocze-2024/

Co ciekawe prawie 90% zamowien na DD3 to najwyzesze wersje wyposazenia...

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Sprzedaz zapowiada sie calkiem niezle :ok:

https://francuskie.pl/dacia-duster-iii-ile-zamowien-w-polsce-i-polrocze-2024/

Zauważyłem że rynek jest inny niż tutaj przedstawia się.

Tutaj marudzą na Dacie, marudzą na Vitarę a obie się sprzedają. ;]

Napisano
2 minuty temu, AstraC napisał(a):

Na Toyotę też marudzą ;]

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

wcale się nie dziwię

podstawa jest za 80 <- wiadomo nikt nie chce takim biednym jeździć na stalówkach

coś lepszego to już 88

a z tej drugiej wersji brakuje tylko 6 tys do najlepszej wersji

Napisano
8 minut temu, AstraC napisał(a):

Najwiecej tradycjnie marudza tacy co i tak nie kupia ;]

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

W toyocie pewnie też 😁 a i tak mam 2 w domu. Jak komuś to przeszkadza to za niewielkie pieniądze może sobie wygłaszać, a różnica do topowych marek i tak pozostanie duża.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Nie zwróciłem uwagi ale raczej nic tam nie wstawili. 

Napisano
55 minut temu, dobromir napisał(a):

W toyocie pewnie też 😁 a i tak mam 2 w domu. Jak komuś to przeszkadza to za niewielkie pieniądze może sobie wygłaszać, a różnica do topowych marek i tak pozostanie duża.

W Imprezie też.

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

Nie chodzi mi o wygłuszenie, tylko o kawałek plastiku w nadkolu żeby kamulce nie obijały blachy

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

Nie chodzi mi o wygłuszenie, tylko o kawałek plastiku w nadkolu żeby kamulce nie obijały blachy

Nawet jesli fabrycznie nie ma, to pewnie mozna zalozyc jakis aftermarket za pare groszy...

Rozumiem, ze to jest kluczowy argument za tym, dlaczego nie kupisz nowego Dustera? ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nawet jesli fabrycznie nie ma, to pewnie mozna zalozyc jakis aftermarket za pare groszy...

Rozumiem, ze to jest kluczowy argument za tym, dlaczego nie kupisz nowego Dustera? ;]

Nie. Akurat z chęcią bym kupił. Po prostu takie pseudo oszczędności są żenujące. Szczególnie w bogatszych wersjach.