Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja w małym mieszkaniu na poddaszu

Featured Replies

Napisano

Może ktoś pomoże:

mam małe mieszkanie na poddaszu, które w lato jest mocno przegrzewane. Mam świadomość, że przy okazji remontu trzeba będzie zrobić nową izolację, ale na teraz chcę tam mieć klimatyzację.

Spółdzielnia zapewne będzie robić problemu przy montażu "splita". Pytanie:

1. czy znacie jakiś sposób na schłodzenie takiego mieszkania, który nie wymaga montażu jednostki zewnętrznej?

2. A może ktoś zna model jakiegoś możliwie małego klimatyzatora mobilnego, który można postawić na szafce?

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, Rado_ napisał(a):

To chyba tylko klimatyzator z rurą na zewnątrz.

Czyli punkt 2. Ale potrzebuję coś małego. Bardziej wielkości mikrofali, a nie pralki.

Napisano
29 minut temu, Maxit napisał(a):

Czyli punkt 2. Ale potrzebuję coś małego. Bardziej wielkości mikrofali, a nie pralki.

Przenośny split

https://www.obelink.pl/homatiq-ca-5000-split-klimatyzator.html?srsltid=AfmBOorTSrurwfZd8EI-6EC3dgYBQHpfm1KCl5YE33beUehl0ZqmE_XWW6c

Napisano
2 godziny temu, Maxit napisał(a):

Może ktoś pomoże:

mam małe mieszkanie na poddaszu, które w lato jest mocno przegrzewane. Mam świadomość, że przy okazji remontu trzeba będzie zrobić nową izolację, ale na teraz chcę tam mieć klimatyzację.

1. czy znacie jakiś sposób na schłodzenie takiego mieszkania, który nie wymaga montażu jednostki zewnętrznej?

2. A może ktoś zna model jakiegoś możliwie małego klimatyzatora mobilnego, który można postawić na szafce?

Spółdzielnia może mieć uregulowania w tym zakresie,

Zapytaj o warunki i montuj klimę.

Napisano
38 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jak to daje radę?

Nie miałem okazji sprawdzić, ale na pewno lepiej jak typowa przenośna.

Napisano
6 godzin temu, shapyr napisał(a):

Nie miałem okazji sprawdzić, ale na pewno lepiej jak typowa przenośna.

Polemizowałbym

Napisano
9 godzin temu, Maxit napisał(a):

Masz balkon w tym mieszkaniu? Jesli tak to stawiaj jednostke na posadzce balkonu i montuj splita :ok:

Jak nie masz, to zapytaj w spoldzielni, ale pewnie bedzie problem, zeby powiesic na elewacji.

Wtedy pozostaje jakis przenosny, lepszy taki niz zaden.

Napisano
47 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Masz balkon w tym mieszkaniu? Jesli tak to stawiaj jednostke na posadzce balkonu i montuj splita :ok:

Jak nie masz, to zapytaj w spoldzielni, ale pewnie bedzie problem, zeby powiesic na elewacji.

w NY ostatnio zwróciłem uwagę, że mega popularne są klimatyzatory okienne. Nie tylko w mieszkaniach, ale nawet w hotelach.

vpq.wfd_l.jpg

Ciekawe rozwiązanie nawet.

Napisano
25 minut temu, bergerac napisał(a):

w NY ostatnio zwróciłem uwagę, że mega popularne są klimatyzatory okienne. Nie tylko w mieszkaniach, ale nawet w hotelach.

vpq.wfd_l.jpg

To sie chyba slabo sprawdza przy naszych oknach, gdzie masz otwierane cale skrzydlo .

W US masz wiekszosci przesuwane gora/dol i latwiej zamontowac.

Napisano
No przy warunkach kolegi to chyba najmniejsza jednostką ( często to u karawaningowcow widziałem). Lekko chłodnym dmucha
Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Gdyby był balkon, to temat byłby prosty. Nie tylko mam balkonu, ale nie ma też normalnych okien. Są tylko połaciowe.

Dlatego nawet ta klima na okno nie bardzo się daje założyć.

Myślałem jeszcze o monoklimach z dziurami, ale też się nie da, bo na wysokości odwiertów mam dalej dach od zewnątrz.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, bergerac napisał(a):

Jak pisałem - mam tam 4 okna dachowe. Bez szans na taki moduł.

Napisano
5 minut temu, Maxit napisał(a):

A splita na dachu nie pozwola zamontowac?

Zawsze warto zapytac :ok:

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Dach nie jest płaski, tylko 2-spadowy. Więc tylko jakiś komin wchodzi w grę.

Wysłałem im przed chwilą pismo z prośbą o zgodę i warunkami montażowymi.

Napisano
Teraz, Maxit napisał(a):

To faktycznie ciezki temat. 

Napisano

Masz wentylacyjny komin / kratkę w tym pomieszczeniu? Jak tak to klima wewnątrz i wyrzut ciepłego pow do tej kratki

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
30 minut temu, ppmarian napisał(a):

Masz wentylacyjny komin / kratkę w tym pomieszczeniu? Jak tak to klima wewnątrz i wyrzut ciepłego pow do tej kratki

A wiesz, że chyba jest.... pomiędzy kuchnią a pokojem...

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

A nie zacznie dmuchac cieplym powietrzem sasiadom z kratek? ;]

Napisano
14 godzin temu, bergerac napisał(a):

vpq.wfd_l.jpg

Drugie są 

Napisano
10 godzin temu, Maxit napisał(a):

Nie prawda.

Są gotowe stelaże, o regulowanym kącie, dostosowane do różnych pokryć dachowych.

Idź tym tropem, powiedz/napisz w spółdzielni, że na swój koszt i swoją odpowiedzialność zrobisz przepust dachowy i zamontujesz dedykowany stelaż.

Jak na to dostaniesz zgodę, to wal jakiś MULTI odrazu na całe mieszkanie 👍

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Znasz ograniczenia wysokości " odpływu" takiej rury?

To bez sensu 

Napisano
Znasz ograniczenia wysokości " odpływu" takiej rury?
To bez sensu 

U kuzyna na poddaszu w bloku dobre 10 lat tak klima stacjonarna funkcjonuje

Pisze z praktyki nie teorii.

Z racji ze jest to ostatnia kondygnacja i nigdy nie było problemu „z cugiem wentylacyjnym ” sąsiedzi się nie skażą ze im coś dmucha…

Napisano
  • Autor
W dniu 4.07.2024 o 11:34, Maciej__ napisał(a):

Odpisali. Kazali oddalić się szybko na drzewo.

Na elewacji nie, na dachu nie... Jedynie na balkonie tak, ale skoro ja nie mam balkonu, to mam spadać.

Napisano
1 godzinę temu, Maxit napisał(a):

Odpisali. Kazali oddalić się szybko na drzewo.

Na elewacji nie, na dachu nie... Jedynie na balkonie tak, ale skoro ja nie mam balkonu, to mam spadać.

A masz garaż? Widziałem, że rurki układają w pionie instalacyjnym a jednostkę zewnętrzną montują przy miejscu postojowym :)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, pakuu1 napisał(a):

A masz garaż? Widziałem, że rurki układają w pionie instalacyjnym a jednostkę zewnętrzną montują przy miejscu postojowym :)

Mam. O to też prowadzę z nimi jakiś spór :panic:

Napisano
10 godzin temu, Maxit napisał(a):

Mam. O to też prowadzę z nimi jakiś spór :panic:

Jakiś? To już straciłeś wątek 🤔

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, technix napisał(a):

Jakiś? To już straciłeś wątek 🤔

Nie, ale nie jest to tematem wątku. Przez miejsce garażowe przechodzi wentylacja, która utrudnia parkowanie.

Napisano
9 godzin temu, Maxit napisał(a):

Nie, ale nie jest to tematem wątku. Przez miejsce garażowe przechodzi wentylacja, która utrudnia parkowanie.

A to wina spółdzielni czy projektu budynku?

Napisano
11 godzin temu, Maxit napisał(a):

To co - zażądałeś obniżenia czynszu 🤔

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

A to wina spółdzielni czy projektu budynku?

Nie wiem, bo nie chcę wydać dokumentacji projektowej.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, technix napisał(a):

To co - zażądałeś obniżenia czynszu 🤔

Przeróbki wentylacji.

Napisano
3 minuty temu, Maxit napisał(a):

Przeróbki wentylacji.

nom...

to klimy nie będzie...

Napisano
2 minuty temu, technix napisał(a):

nom...

to klimy nie będzie...

A może będzie w pakiecie :hmm:

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 11:28, Maxit napisał(a):

Na dzień dobry zainwestuj kilka złotych w refleksole na te okna montowane od zewnątrz. Założę się, że to mieszkanie właśnie nagrzewa się przez okna, a nie kiepska izolacje. IMO poczujesz znaczącą różnicę. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, luccass napisał(a):

Na dzień dobry zainwestuj kilka złotych w refleksole na te okna montowane od zewnątrz. Założę się, że to mieszkanie właśnie nagrzewa się przez okna, a nie kiepska izolacje. IMO poczujesz znaczącą różnicę. 

A wiesz, że o tym nie pomyślałem. Mam jasne rolety w oknach...

Napisano
2 godziny temu, Maxit napisał(a):

A wiesz, że o tym nie pomyślałem. Mam jasne rolety w oknach...

Cokolwiek od wewnątrz działa jak grzejnik w słoneczne dni - super zimą, koszmar latem. 

Zobacz co w ofercie ma producent Twoich okien. Jest duża szansa, że montaż zajmie Ci 15 minut per okno, a stosunek komfortu do ceny jest nie do pobicia. Właściwie bezobsługowe (ja zaciągam w maju/czerwcu i chowam po lecie), nie wymaga serwisu ani energii 👍

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, luccass napisał(a):

Cokolwiek od wewnątrz działa jak grzejnik w słoneczne dni - super zimą, koszmar latem. 

Zobacz co w ofercie ma producent Twoich okien. Jest duża szansa, że montaż zajmie Ci 15 minut per okno, a stosunek komfortu do ceny jest nie do pobicia. Właściwie bezobsługowe (ja zaciągam w maju/czerwcu i chowam po lecie), nie wymaga serwisu ani energii 👍

Zwykłe Veluxy... Jeszcze mi folia na szyby przyszla do głowy

Napisano
11 minut temu, Maxit napisał(a):

Zwykłe Veluxy... Jeszcze mi folia na szyby przyszla do głowy

No to jesteś w domu. Dobierz model do modelu swojego okna i zamawiaj 👍 

https://www.velux.pl/produkty/rolety-i-markizy/markizy

Edit: folia nie zatrzyma promieni na zewnątrz tak dobrze jak markiza i nie zdejmiesz jej po lecie, czyli ograniczysz niepotrzebnie dostęp światła i ciepła zimą 

Edytowane przez luccass

Napisano
W dniu 6.07.2024 o 12:26, Maxit napisał(a):

Na elewacji

Masz pionową elewację na tym poddaszu? Tylko to w x..j drogie jest. 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, el_guapo napisał(a):

Masz pionową elewację na tym poddaszu? Tylko to w x..j drogie jest. 

Widziałem. Nie mam. Dach się zaczyna na wysokości podłogi.

Napisano
6 minut temu, Maxit napisał(a):

Widziałem. Nie mam. Dach się zaczyna na wysokości podłogi.

Trochę w d... pie jesteś. 

ad. pkt 2: byłem z synem na laserowym paintball i w pomieszczeniu dla rodziców (niskie, 2,2m max, powierzchnia na oko jakieś 25m2) działał klimatyzator przenośny.

Rura była wystawiona za okno, okno "uszczelnione" zestawem blend pewnie z tego klimatyzatora. 

Nie wiem w jakim był stanie ten klimatyzator, ale siedziałem obok niego ustawionego na 18*C (najmniejsza możliwa) i max nadmuch i ... powietrze było ledwo chłodne, ale ... ogólnie w całym pomieszczeniu przy ok. 12-14 osobach było znośnie. Może nie schłodzi Ci całego mieszkania, ale z sypialną da sobie radę :hmm: 

P.S. Pomysł przedstawiony tutaj i mówiący o rurkach z garażu do mieszkania w szachcie...hmm Splity mają wpisane w instrukcji montażu jak długie rurki mogą być - to trzeba byłoby sprawdzić. Oczywiście długość będzie inna w zależności od mocy chłodniczej/grzewczej. 

Edit: hint Media Expert odpala się czasem z promocjami na Splity i np. ja wyrwałem takiego Hisensa za 2899zł 3,5kW z montażem. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał(a):

Edit: hint Media Expert odpala się czasem z promocjami na Splity i np. ja wyrwałem takiego Hisensa za 2899zł 3,5kW z montażem. 

Masz juz zamontowany? Ja przy takich ofertach najbardziej sie obawialem samego montazu ;)

Przyjda, zrobia na odpierdziel albo cos spieprza i sie pozniej z tym bujaj ;]

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Masz juz zamontowany? Ja przy takich ofertach najbardziej sie obawialem samego montazu ;)

Przyjda, zrobia na odpierdziel albo cos spieprza i sie pozniej z tym bujaj ;]

Powiem tak: ja nie byłem wymagający. Gościu dostał 4 możliwe punkty montażu jednostki zewnętrznej i 2 punkty montażu jednostki wewnętrznej. 

Dostał info, że ściana do przebicia to suporex a nie żelbet i już się ucieszył. Pomogłem zatargać mu sprzęt do mieszkania, dostał kawę, wodę i paluszki...to i współpraca się układała. Przyszedł o 09:10, o 10:00 był już przewiert ... potem tempo prac usiadło bo nam się dobrze gadało ;] - skończył o 14:30, a mógł - przy sprężeniu się - ok. 13:00. Posprzątał po sobie, choć dużo pyłu nie było (miał taki odkurzacz, ze wywaliło mi 10A bezpiecznik ;] ), 

Z minusów:

- jego wina: zabrakło mu jednego "kolanka" z kanałów, którymi idzie instalacja, więc coś tam przyrzeźbił - nie wygląda to estetycznie, ale jest za kaloryferem, więc mi to lotto;

- nie jego wina: myślałem, że uda się większość kanału poprowadzić po ścianie zewnętrznej, na balkonie, ale niestety przez ocieplenia budynku i boczną ścianę żelbetową nie dało się - tym samym mam kanał w mieszkaniu, ale na szczęście w rogu pokoju, za zasłoną. Przy remoncie się to to zabuduje, a na razie ochlapię farbą w kolorze pokoju. 

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 15:05, el_guapo napisał(a):

Trochę w d... pie jesteś. 

ad. pkt 2: byłem z synem na laserowym paintball i w pomieszczeniu dla rodziców (niskie, 2,2m max, powierzchnia na oko jakieś 25m2) działał klimatyzator przenośny.

Rura była wystawiona za okno, okno "uszczelnione" zestawem blend pewnie z tego klimatyzatora. 

Nie wiem w jakim był stanie ten klimatyzator, ale siedziałem obok niego ustawionego na 18*C (najmniejsza możliwa) i max nadmuch i ... powietrze było ledwo chłodne, ale ... ogólnie w całym pomieszczeniu przy ok. 12-14 osobach było znośnie. Może nie schłodzi Ci całego mieszkania, ale z sypialną da sobie radę :hmm: 

P.S. Pomysł przedstawiony tutaj i mówiący o rurkach z garażu do mieszkania w szachcie...hmm Splity mają wpisane w instrukcji montażu jak długie rurki mogą być - to trzeba byłoby sprawdzić. Oczywiście długość będzie inna w zależności od mocy chłodniczej/grzewczej. 

Wadą przenośnych urządzeń jest promieniowanie ciepła z rur wyrzutu, oraz wciąganie ciepłego powietrza z zewnątrz. Przy montażu bardziej na stałe można zaizolowac wylot, napływu powietrza się nie zatrzyma, ale będzie wydajniej/skuteczniej.

Przy mojej klimatyzacji maksymalna długość instalacji to 65 metrow, a różnica wysokości 30 metrów. Do tego by trzeba policzyć ilość zagięć w drodze na -1, ale widziałem parę takich rozwiązań. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 9.07.2024 o 17:22, Artur_W_wa napisał(a):

Wadą przenośnych urządzeń jest promieniowanie ciepła z rur wyrzutu, oraz wciąganie ciepłego powietrza z zewnątrz.

Zanim założyłem multisplita to miałem taką przenośną, że po pewnych kombinacjach z powertape i kratkami z Leroy dało się zrobić dwie rury, jedną zasysającą, a drugą wyrzutową i już było lepiej. Potem tak jak mówisz zwróciłem uwagę na rurę z ciepłym powietrzem, bo grzała jak kaloryfer więc owinąłem ją folią alu i to był kolejny dobry ruch, ale potem znowu pokombinowałem z powertape i kratkami i klima wylądowała na balkonie, a do środka była tylko rura z zimnym wrzucona i to było najlepsze możliwe rozwiązanie.

Napisano

Jakakolwiek markiza cokolwiek na okno od zewnątrz i już się okaże że z samym wiatrakiem dasz radę. Jak założyłem markizy zewnętrzne na okna dachowe to o połowę rzadziej włączam klime

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeśli Maxit jeszcze szuka przenośnego, to polecam modele CUBE marki ANDE - 5 lat gwarancji, klasa A++, tryb turbo i autoswing. Na szafce raczej nie postawisz, natomiast rozmiarowo nie jest on przesadnie duży, więc myślę, że spokojnie da radę.

Napisano
2 godziny temu, LukaszHVAC napisał(a):

Jeśli Maxit jeszcze szuka przenośnego, to polecam modele CUBE marki ANDE - 5 lat gwarancji, klasa A++, tryb turbo i autoswing. Na szafce raczej nie postawisz, natomiast rozmiarowo nie jest on przesadnie duży, więc myślę, że spokojnie da radę.

Używasz, montujesz?

Jak to wygląda?