Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełna hybryda - francuska czy japońska?

Featured Replies

Napisano

Sandero zaczyna się w cenniku od €11500. CH-R od €34900.
Nie w Irlandii, CH-R jeśli doliczyć koszty dostawy, bez dopłaty za lakier metaliczny wychodzi 41500 euro[emoji23] Wersja 1.8 a nie 2.0 [emoji33]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Nie w Irlandii, CH-R jeśli doliczyć koszty dostawy, bez dopłaty za lakier metaliczny wychodzi 41500 euroemoji23.png Wersja 1.8 a nie 2.0 emoji33.png

Jakie koszty dostawy?

Napisano
Jakie koszty dostawy?
W Irlandii średnia cena dostawy auta do dealera i przygotowanie do wydania to jakieś 1000 euro. Chyba jest to związane z lokalizacją na wyspie, ale mogę to mylić z chciwością dealerów. Nie bez powodu miejscowi nazywają Irlandię RIP off Ireland [emoji23]

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

W Irlandii średnia cena dostawy auta do dealera i przygotowanie do wydania to jakieś 1000 euro. Chyba jest to związane z lokalizacją na wyspie, ale mogę to mylić z chciwością dealerów. Nie bez powodu miejscowi nazywają Irlandię RIP off Ireland emoji23.png

Wszystkie opłaty dodatkowe (delivery, PDI, itd.) nie podlegają VRT (Vehicle Registration Tax). Więc tak naprawdę w ten sposób oszczędzasz 😄

Edytowane przez grogi

Napisano

Wszystkie opłaty dodatkowe (delivery, PDI, itd.) nie podlegają VRT (Vehicle Registration Tax). Więc tak naprawdę w ten sposób oszczędzasz [emoji1]
Ale chyba dalej lepiej nie płacić nic niż być zwolnionym z podatku?

Napisano
25 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Ale chyba dalej lepiej nie płacić nic niż być zwolnionym z podatku?

Alternatywnie mogą być wliczone w cenę końcową... Jak wolisz?

Napisano

Alternatywnie mogą być wliczone w cenę końcową... Jak wolisz?
Wolę wersję jak jest taniej[emoji23]

Napisano

Mnie zawsze wnerwia, że cana w katalogu to dajmy na to 30000€. Ale ile dealers' fee są, to już nie wiadomo i nie podają.

Napisano
W dniu 21.07.2024 o 22:08, grogi napisał(a):

Mnie zawsze wnerwia, że cana w katalogu to dajmy na to 30000€. Ale ile dealers' fee są, to już nie wiadomo i nie podają.

Najchętniej kupiłbym przez internet bez potrzeby wizyty w salonie. Jednak jestem w mniejszości więc trzeba płacić za utrzymanie salonów. Za darmo nie będą robić. 

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał(a):

Najchętniej kupiłbym przez internet bez potrzeby wizyty w salonie. Jednak jestem w mniejszości więc trzeba płacić za utrzymanie salonów. Za darmo nie będą robić. 

Tak każdy by chciał👍

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

Jak pracowałem u jednego dealera to po rabatach dla księży, prawników i tak dalej zostawało nam około 1%.

Często i gęsto jeszcze rabaty na przeglądach dostawali, na czym ten fenomen sprzedaży polegał nadal nie wiem.

Napisano
6 minut temu, Camel napisał(a):

Jak pracowałem u jednego dealera to po rabatach dla księży, prawników i tak dalej zostawało nam około 1%.

Często i gęsto jeszcze rabaty na przeglądach dostawali, na czym ten fenomen sprzedaży polegał nadal nie wiem.

Część zniżek była pewnie od importera.

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Część zniżek była pewnie od importera.

raz w roku wchodziła korekta na furaki ("nadprowizja" taka, ale musiał być limit wyrobiony).

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał(a):

Ja nie oczekuję, że salon będzie pracował za darmo. Ale niech będzie z góry ustalona prowizja sprzedawcy, salonu - bez tego kretyńskiego rabatowania i robienia podchodów kto gdzie i za ile...  

"Tesla model" - wszystko przez internet - też nie jest bez wad. Jak wszystko działa, to jest niby super. Ale jak coś się zaczyna chrzanić, to nie ma gdzie się zwrócić. 

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

Tak to tylko w tesla ;]

Napisano
13 godzin temu, grogi napisał(a):

Ja nie oczekuję, że salon będzie pracował za darmo. Ale niech będzie z góry ustalona prowizja sprzedawcy, salonu - bez tego kretyńskiego rabatowania i robienia podchodów kto gdzie i za ile...  

"Tesla model" - wszystko przez internet - też nie jest bez wad. Jak wszystko działa, to jest niby super. Ale jak coś się zaczyna chrzanić, to nie ma gdzie się zwrócić. 

Czyli chciałbyś tańszy zakup bez salonu przez internet ale jak coś się zepsuję to aso musi być w każdej wsi ? To podpowiem Ci coś tak się nie da...

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Czyli chciałbyś tańszy zakup bez salonu przez internet ale jak coś się zepsuję to aso musi być w każdej wsi ? To podpowiem Ci coś tak się nie da...

da się, przyjeżdża Gienek i zabiera Twoją tesle do warsztatu, ewentualnie zostawia jeszcze zastępczy jak potrzebujesz ;], przyszłość będzie taka że jak nie będzie jakaś usterka która blokuje auto to włączasz autopilota i sama sobie skoczy do warsztatu ;] 

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał(a):

da się, przyjeżdża Gienek i zabiera Twoją tesle do warsztatu, ewentualnie zostawia jeszcze zastępczy jak potrzebujesz ;], przyszłość będzie taka że jak nie będzie jakaś usterka która blokuje auto to włączasz autopilota i sama sobie skoczy do warsztatu ;] 

Kurcze to coś jak w Tesli. Przyjechał do mnie inna tesla i naprawił od ręki :jem:

Za 150 w innych markach...

Screenshot_20240724_123017_Photos.jpg

Napisano
14 godzin temu, grogi napisał(a):

Widać dobrze na tym wychodzą. Jest jeszcze citroen możesz kupić drogo bez rabatów ale jakoś mało nowych modeli widać na ulicach. 

Napisano
14 godzin temu, Camel napisał(a):

Pewnie gdzieś szła premia za sprzedaż. Ciężko powiedzieć. 

Napisano
14 godzin temu, grogi napisał(a):

To też trochę wynika z kosztów i umowy z producentem. Mietek w pcimiu ma taniej postawić salon i zatrudnić ludzi niż Heniek z Warszawy. Heniek ma wyższe koszta. Mietek może taniej sprzedawać. ALE. Jakby zaczął mieć stałe niższe ceny niż Henio to wszyscy by walili do niego. Nówkę się kupuje raz na jakiś czas to można się kawałek przejechać dalej. I wtedy Henio byłby w plecy i nie opłacało by się robić salonów w dużych miastach. Wszak to nie jest produkt (zazwyczaj) który kupujemy pod wpływem chwili widząc coś na wystawie.

Napisano
W dniu 17.07.2024 o 08:16, r1sender napisał(a):

Kurde, Ty nie kupisz on nie kupi, bo mu się tył nie podoba, inny kupi bo mu to nie przeszkadza albo tego nie dostrzega. Największy ból zawsze mają ludzie, którzy konkretnym autem nie jeżdżą. Stawiam orzechy przeciwko kokosom, że @ToMirek czy moją Żonę średnio interesuje to co sobie myślą inni jadący za nią. Gust jest jak dupa jednemu się podoba, drugiemu nie, co zrobisz nogi z biodra nie wyrwiesz. Gdybym myślał jak tył auta wygląda to nigdy bym busa nie kupił. 

Totalnie.

Myślę że większość samochodów ma wersję zwykłe, ot kolejny wersję wyposażenia z czasem chrom czy felga. Ale najczęściej jest jedną, która faktycznie stylizuje jakoś samochód, lub są pakiety. OPC Line, R Line, S Line itd., albo choćby Suzuki Vitara, kolory różne, dodatków multum.

Napisano
31 minut temu, bielaPL napisał(a):

To też trochę wynika z kosztów i umowy z producentem. Mietek w pcimiu ma taniej postawić salon i zatrudnić ludzi niż Heniek z Warszawy. Heniek ma wyższe koszta. Mietek może taniej sprzedawać. ALE. Jakby zaczął mieć stałe niższe ceny niż Henio to wszyscy by walili do niego. Nówkę się kupuje raz na jakiś czas to można się kawałek przejechać dalej. I wtedy Henio byłby w plecy i nie opłacało by się robić salonów w dużych miastach. Wszak to nie jest produkt (zazwyczaj) który kupujemy pod wpływem chwili widząc coś na wystawie.

Nic nie kumam...

Cena auta to 100k. Diler dostaje 5k. 95k idzie do importera. 

Dealer w dużym mieście ma większe koszty, ale zrobi większy obrót. Dealer na Kamczatce ma mały obrót, ale wystarczy ze sprzeda kilka aut na miesiąc i jest ok. Nikt nie jeździ daleko, bo wszędzie takie same ceny.

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Nic nie kumam...

Cena auta to 100k. Diler dostaje 5k. 95k idzie do importera. 

Dealer w dużym mieście ma większe koszty, ale zrobi większy obrót. Dealer na Kamczatce ma mały obrót, ale wystarczy ze sprzeda kilka aut na miesiąc i jest ok. Nikt nie jeździ daleko, bo wszędzie takie same ceny.

to by było za proste ;] 

Napisano
W dniu 7.07.2024 o 19:57, ToMirek napisał(a):

najnudniejszy samochód świata - Corolla ;]

Jeszcze w poprzedniej generacji bym się z Tobą zgodził ;] 

Napisano
  • Autor

Pierwsza trasa renówką za mną - ponad 400km na autostradzie. Tempomat ustawiony na 130 i jazda. Cicho i przyjemnie, wygodnie, ergonomicznie.

Spalanie z autostrady wyszło 5,2l/100km - wydaje się dobrym wynikiem, a w porównaniu do mojego poprzedniego auta wręcz rewelacyjnym.

Potem kręcenie się przez około 300km po lokalnych drogach i średnia spadła do 5l (nie resetowalem spalania)

Ciekawe ile wyjdzie w mieście?

Napisano
11 godzin temu, ToMirek napisał(a):

Pierwsza trasa renówką za mną - ponad 400km na autostradzie. Tempomat ustawiony na 130 i jazda. Cicho i przyjemnie, wygodnie, ergonomicznie.

Spalanie z autostrady wyszło 5,2l/100km - wydaje się dobrym wynikiem, a w porównaniu do mojego poprzedniego auta wręcz rewelacyjnym.

Potem kręcenie się przez około 300km po lokalnych drogach i średnia spadła do 5l (nie resetowalem spalania)

Bardzo dobre wyniki spalania👍

Napisano
11 godzin temu, ToMirek napisał(a):

Koło 5