Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełna hybryda - francuska czy japońska?

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się powoli do zmiany auta. Na placu boju zostały dwie marki Renault / Toyota i dwa modele z pelną hybrydą (jednym z nich nie jest najnudniejszy samochód świata - Corolla ;] )

Toyota chwali się, że ma najbardziej zaawansowane i najlepsze na świecie hybrydy. Nie zwykłem przywiązywać wagi do marketingowych gadek producentów, ale userzy sobie chwalą. Renault z kolei nie chwali się hybrydami, ale wśród użytkowników też dość duże zadowolenie. I sam nie wiem.... 

A może wy pokusicie się o jakieś merytoryczne wypowiedzi? ;]

Pełna hybryda - japońska czy francuska?

Napisano
12 godzin temu, ToMirek napisał(a):

W przypadku Toyoty, sprawdź na jeździe próbnej, czy hałas jest dla Ciebie do zaakceptowania. 

Napisano
8 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

A Mazda czemu nie?

Jedyna Mazda z hybryda, to Mazda 2 ktora jest Yarisem z innym znaczkiem ;)

Chyba, ze w gre wchodzi PHEV w CX-60 albo wynalazek z wanklem w MX-30.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Jedyna Mazda z hybryda, to Mazda 2 ktora jest Yarisem z innym znaczkiem ;)

A @format ma bez ? 

Ma chyba plug in?

Napisano
Teraz, Artur_W_wa napisał(a):

A @format ma bez ? 

Ma chyba plug in?

Wyedtywalem, tak PHEV jest w 2 modelach ale nie wiem czy autor bedzie zainteresowany :ok:

Napisano

Jeśli Toyota, to koniecznie coś z 5 generacją hybrydy.

Każda kolejna to krok w kierunku obniżenia wycia przy przyspieszaniu, zwiększenia udziału silnika elektrycznego i obniżenia zużycia paliwa.

Niemniej jednak, jeśli będzie często użytkowane w trasie(szczególnie na A i S), to może jednak popatrzeć na Renault, bo eCVT nie błyszczy przy szybkiej jeździe 😄

Z drugiej strony Renault krótko produkuje swoje skrzynie Multimode i jeszcze nie ma za wiele aut z większymi przebiegami, żeby można było wyciągnąć jakieś wnioski o niezawodności.

Napisano

Może koreańska ? 

Napisano

duzo tras czy glownie miasto ?

moze od razu tesla ?

Napisano

Kupiłem ostatnio matce Mitsubishi Colta czyli nic innego jak nowe Clio HEV. Zajebisty to ma napęd :oki:

Napisano
2 godziny temu, ToMirek napisał(a):

Przymierzam się powoli do zmiany auta. Na placu boju zostały dwie marki Renault / Toyota i dwa modele z pelną hybrydą (jednym z nich nie jest najnudniejszy samochód świata - Corolla ;] )

Toyota chwali się, że ma najbardziej zaawansowane i najlepsze na świecie hybrydy. Nie zwykłem przywiązywać wagi do marketingowych gadek producentów, ale userzy sobie chwalą. Renault z kolei nie chwali się hybrydami, ale wśród użytkowników też dość duże zadowolenie. I sam nie wiem.... 

Toyota, miliony uberowcó nie mogą się mylić ;]

Tylko z ecvt nie wsłuchiwać się w obroty tylko normalnie jeździć, po jakimś czasie nie słyszysz silnika.

Napisano

W mojej pracy PH narzekają, że w Corollach skrzynia jest głośna. 

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

W mojej pracy PH narzekają, że w Corollach skrzynia jest głośna. 

Nie skrzynia tylko piec zaczyna podawać cokolwiek na poziomie 5krpm co przy braku wyciszenia sumuje się na wycie w niebogłosy 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

duzo tras czy glownie miasto ?

moze od razu tesla ?

30% miasto, 30% jazda podmiejska na zwykłych drogach, 40% drogi szybkiego ruchu (ale spokojna jazda 100-110km/h). Kilka razy w roku autostrady, ale tam też spokojnie 120-130km/h

Tesla i elektryki odpadają - jedną nogą mieszkam na wsi, jedną w Warszawie. W Warszawie w bloku, więc nie ma opcji ładowania.

Napisano

30% miasto, 30% jazda podmiejska na zwykłych drogach, 40% drogi szybkiego ruchu (ale spokojna jazda 100-110km/h). Kilka razy w roku autostrady, ale tam też spokojnie 120-130km/h

Tesla i elektryki odpadają - jedną nogą mieszkam na wsi, jedną w Warszawie. W Warszawie w bloku, więc nie ma opcji ładowania.

W takim układzie Toyota

Celuje że spalanie będzie z 4 z przodu

5generacja hybrydy toyoty jest naprawdę ultra oszczędna na tle konkurencji oraz „mało wyjąca” przy normalnej codziennej jedzie.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
11 godzin temu, ToMirek napisał(a):

jednym z nich nie jest najnudniejszy samochód świata - Corolla ;]

Najnudniejszy był avensis I gen. Wiem, bo teraz mam corollę sedan a kilka lat wstecz miałem takiego avensisa.  Corolla przynajmniej wyje :phi:

Napisano
36 minut temu, ppmarian napisał(a):

W takim układzie Toyota

Celuje że spalanie będzie z 4 z przodu

5generacja hybrydy toyoty jest naprawdę ultra oszczędna na tle konkurencji oraz „mało wyjąca” przy normalnej codziennej jedzie.

Przejedź się Clio HEV, tam jest bodaj 80 czy 90HP z silnika elektrycznego. Z dołu wstaje jak BEV, reakcja na gaz też iście BEVowa

Napisano
35 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Pomijając Toyota/Lexus to kto robi równie dobre hybrydy?

Civic i ZRV maja dobry naped.

Jazz i HRV ta sama koncepcja ale za maly i juz jest slabo.

Napisano
12 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Niemniej jednak, jeśli będzie często użytkowane w trasie(szczególnie na A i S), to może jednak popatrzeć na Renault, bo eCVT nie błyszczy przy szybkiej jeździe 😄

albo 2.0 w toyocie w 5 gen

już 4 gen hybrydy z 2.0 bardzo fajnie jeździ nawet jak trzeba szybciej pojechać

i nie wyje tak bardzo a w 5 gen jest tylko lepiej

9 godzin temu, ToMirek napisał(a):

ja przy podobnych założeniach wybrałem corollę 1.8 140KM (5 gen)

i o ile przy przyśpieszaniu 120-180 czuć, że nie jest najmocniejsza to do spokojnej jazdy jest bardzo ok

Napisano

@ToMirek

to kilka słów ode mnie. Ujeżdżamy ponad rok Arkanę hybrydową w wersji E-tech Engineered. Co do samego auta, to jak auto, może się podobać albo i nie. Jest to najwyższa wersja wyposażenia jednak na etapie produkcji przycięli nam aktywny tempomat i kamerę z przodu ale da się bez tego żyć. Spalanie po Trójmieście jeżeli chodzi o miasto to 5 litrów, jeżeli dochodzą dojazdy Obwodnicą to jest to 5.4. Całkowica moc zespołu napędowego to 145 KM, silnik spalinowy o pojemności 1.6 i mocy 90 KM, reszta elektryk. Nie jest to demon prędkości na setkę czy prędkości maksymalnej ale ruszanie ze świateł czy całkowitego zatrzymania odbywa się zawsze na silniku elektrycznym, a ten robi już robotę momentem obrotowym, potem załącza się spalinowy. Na bank nie będziesz ostatni, rzekłbym, że nawet w czołówce tych co z wciśniętym sprzęgłem i nogą na gazie czekają na pomarańczowe. Auto może pracować na elektryku, spalinowym i obu naraz, dzieje się to niezależnie od kierowcy. Jeżdżąc w korkach silnik spalinowy praktycznie mało kiedy się włącza. Skrzynia może pracować w trybach, normalnym D i B gdzie odzysk energii z hamowania powoduje, że pedał hamulca praktycznie jest zbędny. W necie krążą opinie, że skrzynia żyje swoim życiem. Są to głównie opinie osób które auto testowały jednak po dłuższym użytkowaniu auta idzie się nauczyć tak operować pedałem gazu, że problem nie występuje wcale. Samochód jest dobrze wyciszony i ciężko zorientować się jaki napęd w danej chwili pracuje. Znajomi którzy ujeżdżają hybrydy od Toyoty byli zaskoczeni. Co do samej trwałości cięzko mi orzec, bo u nas auto zrobiło ok. 17 tyś.km od wyjazdu z salonu, jakaś tam lektura zagranicznych forów nie powoduje strachu, napęd jest kilka lat na rynku i są auta które pokonały okolice 300 tyś. km bez większych problemów.  Jak na razie pełne zadowolenie.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, r1sender napisał(a):

@ToMirek

to kilka słów ode mnie. Ujeżdżamy ponad rok Arkanę hybrydową w wersji E-tech Engineered. Co do samego auta, to jak auto, może się podobać albo i nie. Jest to najwyższa wersja wyposażenia jednak na etapie produkcji przycięli nam aktywny tempomat i kamerę z przodu ale da się bez tego żyć. Spalanie po Trójmieście jeżeli chodzi o miasto to 5 litrów, jeżeli dochodzą dojazdy Obwodnicą to jest to 5.4. Całkowica moc zespołu napędowego to 145 KM, silnik spalinowy o pojemności 1.6 i mocy 90 KM, reszta elektryk. Nie jest to demon prędkości na setkę czy prędkości maksymalnej ale ruszanie ze świateł czy całkowitego zatrzymania odbywa się zawsze na silniku elektrycznym, a ten robi już robotę momentem obrotowym, potem załącza się spalinowy. Na bank nie będziesz ostatni, rzekłbym, że nawet w czołówce tych co z wciśniętym sprzęgłem i nogą na gazie czekają na pomarańczowe. Auto może pracować na elektryku, spalinowym i obu naraz, dzieje się to niezależnie od kierowcy. Jeżdżąc w korkach silnik spalinowy praktycznie mało kiedy się włącza. Skrzynia może pracować w trybach, normalnym D i B gdzie odzysk energii z hamowania powoduje, że pedał hamulca praktycznie jest zbędny. W necie krążą opinie, że skrzynia żyje swoim życiem. Są to głównie opinie osób które auto testowały jednak po dłuższym użytkowaniu auta idzie się nauczyć tak operować pedałem gazu, że problem nie występuje wcale. Samochód jest dobrze wyciszony i ciężko zorientować się jaki napęd w danej chwili pracuje. Znajomi którzy ujeżdżają hybrydy od Toyoty byli zaskoczeni. Co do samej trwałości cięzko mi orzec, bo u nas auto zrobiło ok. 17 tyś.km od wyjazdu z salonu, jakaś tam lektura zagranicznych forów nie powoduje strachu, napęd jest kilka lat na rynku i są auta które pokonały okolice 300 tyś. km bez większych problemów.  Jak na razie pełne zadowolenie.

No właśnie o Arkanie myślę ;) 

Nowa Arkana vs max 2 letnia CHR. Choć nowa Corolla też trochę kusi ale tylko sedan lub HB (kombi mi się wizualnie nie podoba)

Żonie się Arkana bardzo podoba. Jutro idziemy oglądać i jak się uda to umówię się na jakąś jazdę. A w tygodniu spotkam się ze znajomą, która sprzedaje 1,5 roczną CHR. 

Napisano
3 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Nowa Arkana vs max 2 letnia CHR. Choć nowa Corolla też trochę kusi ale tylko sedan lub HB (kombi mi się wizualnie nie podoba)

Żonie się Arkana bardzo podoba. Jutro idziemy oglądać i jak się uda to umówię się na jakąś jazdę. A w tygodniu spotkam się ze znajomą, która sprzedaje 1,5 roczną CHR. 

Nie wiem jak teraz, ale Arkane mozna bylo wziac bez problemu na 24h zeby potestowac :ok:

Przy czym wez pod uwage, ze to auto prawie na pewno nie bedzie miec nastepcy w EU.

Napisano

Przejedź się Clio HEV, tam jest bodaj 80 czy 90HP z silnika elektrycznego. Z dołu wstaje jak BEV, reakcja na gaz też iście BEVowa

Wszystko super. Pytanie jak długo będzie to działać bezawaryjnie…

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Wszystko super. Pytanie jak długo będzie to działać bezawaryjnie…

A co mnie obchodzą problemy trzeciego właściciela?

Napisano

A co mnie obchodzą problemy trzeciego właściciela?

Utrata wartości ?

Napisano
4 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Utrata wartości ?

To nie są jakieś spektakularne różnice względem tego że przez kilka lat jeździsz przyjemniejszym samochodem 

Napisano
42 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Ile ta Arkana kosztuje?  Jest nowa CHR. 

Napisano
11 godzin temu, ToMirek napisał(a):

W sobotę tak grzecznie zrobiłem 170 km z czego około g 100 km po „S”. Pacjent to corolla 1,8 hybryda. Spalanie z całości mi wyszło 4,5. To auto idealne do spokojnej kanapowej jazdy.

IMG_0158.png

Edytowane przez awruK

Napisano

To nie są jakieś spektakularne różnice względem tego że przez kilka lat jeździsz przyjemniejszym samochodem 

Pytanie kto z czego czerpie przyjemność.

Z poczucia fajnej jazdy i ewentualnych problemów francuskiej inżynierii

Czy

Z poczucia bezawaryjności bliskiej ideału i średniego poczucia jazdy*

* - Dotyczy tylko 1.8

2.0 jedzi już naprawdę dobrze i daje poczucie przyjemności

Napisano
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

Czy

* - Dotyczy tylko 1.8

No właśnie to nowe 1,8 140 koni też już nieźle jeździ. 2 sekundy do setki względem poprzednika urywa.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ile ta Arkana kosztuje?  Jest nowa CHR. 

Porównując nowy Renault Arkana i max 2 letnią CHR z niewielkim przebiegiem do 20tys km i bigatym wyposażeniem to wychodzi podobnie - około 120-130tys. 

I tu zaczynają się schody, bo w zbliżonej cenie można wyrwać nową lub prawie nową Corollę 1,8 w wersji sedan 

Napisano
  • Autor
19 minut temu, ppmarian napisał(a):

Czy

* - Dotyczy tylko 1.8

Ja jeżdżę po kapeluszowatemu. Nie lubię pędzić. Tempomat, spokojna jazda w limitach ograniczeń... Wyrosłem już ze ścigania spod świateł czy śrubowania czasowych rekordów przejazdu. 

Jedyne co mnie martwi w Toyocie to podobno dużo gorsze wyciszenie, dużo gorsze blachy i lakier, no i te durne wystające na pół szyby ekrany.... :( Jezu, jak ja tego nie lubię... Czemu nie mogli zostawić tak jak w starszych corlollach? Przecież to co jest w nowych to jakiś dramat jest :(

4546_3-1024x576.jpg.91c2f577b733c0827fdde4b4193a7caf.jpg

2023_Toyota_Corolla_9.jpg.b7ddea47890c8cda050b6080971d9155.jpg

Napisano
2 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Ja jeżdżę po kapeluszowatemu. Nie lubię pędzić. Tempomat, spokojna jazda w limitach ograniczeń... Wyrosłem już ze ścigania spod świateł czy śrubowania czasowych rekordów przejazdu. 

Jedyne co mnie martwi w Toyocie to podobno dużo gorsze wyciszenie, dużo gorsze blachy i lakier, no i te durne wystające na pół szyby ekrany.... :( Jezu, jak ja tego nie lubię... Czemu nie mogli zostawić tak jak w starszych corlollach? Przecież to co jest w nowych to jakiś dramat jest :(

4546_3-1024x576.jpg.91c2f577b733c0827fdde4b4193a7caf.jpg

2023_Toyota_Corolla_9.jpg.b7ddea47890c8cda050b6080971d9155.jpg

W najnowszej corolli ekran masz jeszcze większy. Do tego seryjnie wirtualny kokpit ;)

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, awruK napisał(a):

W najnowszej corolli ekran masz jeszcze większy. Do tego seryjnie wirtualny kokpit ;)

Wirtualny kokpit mi nie przeszkadza, ale te wystające ekrany i owszem. Przymierzałem się kiedyś do Corolli właśnie takiej jak na zdjęciu (to chyba 2022) i niby wygodnie, niby wszystko pod ręką, niby fajne auto, ale materiały i ten wystający ekran zupełnie do mnie nie mówiły... :( W innych autach też spotykam się z wystającymi ekranami, ale w Toyocie to już po bandzie poszli... ;] 

Napisano
2 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Wirtualny kokpit mi nie przeszkadza, ale te wystające ekrany i owszem. Przymierzałem się kiedyś do Corolli właśnie takiej jak na zdjęciu (to chyba 2022) i niby wygodnie, niby wszystko pod ręką, niby fajne auto, ale materiały i ten wystający ekran zupełnie do mnie nie mówiły... :( W innych autach też spotykam się z wystającymi ekranami, ale w Toyocie to już po bandzie poszli... ;] 

Rozwalazes Kia Niro HEV?

Napisano
14 minut temu, ToMirek napisał(a):

Od my2023 i od drugiej wersji wyposażenia wygląda teraz tak. Przynajmniej nie ma już przycisków jak w hifi z lat 90.;]

2023-COROLLA-Hatchback-DPL-41.jpg

Edytowane przez awruK

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Rozwalazes Kia Niro HEV?

Popatrzę na ceny. Dla mnie absolutne must have to automat z aktywnym tempomatem i czujniki martwego pola (kilka razy na autostradzie uratowały mi dupę). Żona chce jeszcze monitoring ruchu poprzecznego z tyłu, a to chyba występuje tylko z czujnikami martwego pola. No i nie chcę wydawać więcej niż 130tys. Wiem, wiem niegodne prawdziwego autokącikowicza ;) ale traktuę samochód typowo użytkowo, nie potrzebuję prestiżu marki, ani Bóg wie jakiej wielkości (rodzina 2+3 nieduże psy)

Napisano
  • Autor
11 minut temu, awruK napisał(a):

Od my2023 i od drugiej wersji wyposażenia wygląda teraz tak. Przynajmniej nie ma już przycisków jak w hifi z lat 90.;]

2023-COROLLA-Hatchback-DPL-41.jpg

No właśnie. Ja jestem niziutki (165cm) i mam krótkie nogi stosowne do wzrostu, opuszczam więc siedzenie stosunkowo nisko, żeby bez problemu i wygodnie operować pedałami. A wtedy ekran przeszkadza, bo jednak zasłania kawałek widoku.

Napisano
3 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Popatrzę na ceny. Dla mnie absolutne must have to automat z aktywnym tempomatem i czujniki martwego pola (kilka razy na autostradzie uratowały mi dupę). Żona chce jeszcze monitoring ruchu poprzecznego z tyłu, a to chyba występuje tylko z czujnikami martwego pola. No i nie chcę wydawać więcej niż 130tys. Wiem, wiem niegodne prawdziwego autokącikowicza ;) ale traktuę samochód typowo użytkowo, nie potrzebuję prestiżu marki, ani Bóg wie jakiej wielkości (rodzina 2+3 nieduże psy)

Zderknij sobie, wg mnie bardzo poprawne auto i sporo miejsca w srodku :ok:

Z budzetem bedzie pewnie na styk.

Napisano
15 minut temu, ToMirek napisał(a):

No to jak w Toyocie chcesz czujniki martwego pola to pozostają najwyższe wersje wyposażenia.;]

Napisano
12 minut temu, ToMirek napisał(a):

No właśnie. Ja jestem niziutki (165cm) i mam krótkie nogi stosowne do wzrostu, opuszczam więc siedzenie stosunkowo nisko, żeby bez problemu i wygodnie operować pedałami. A wtedy ekran przeszkadza, bo jednak zasłania kawałek widoku.

Spoko. Regulacja wysokości fotela jest w standardzie ;)

Napisano
57 minut temu, ToMirek napisał(a):

no i te durne wystające na pół szyby ekrany.... :( Jezu, jak ja tego nie lubię...

Po tygodniu nie będziesz tego widział. 

Napisano
16 godzin temu, ToMirek napisał(a):

Osobiście miałem Priusa przez trzy lata. Miał siedem jak go kupiłem, sprzedałem jak miał lat dziesięć i sporo ponad 100.000 km. 

Przez ten okres jedyną usterką był wyłącznik krańcowy tylnych drzwi po stronie pasażera. Padł też fabryczny akumulator 12V. Musiałem wymienić też opony, olej nawet kilka razy.

Brałbym Toyotę. 

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 11:11, ToMirek napisał(a):

Nowy CHR 140KM z hybrydą 5gen kosztuje od 119. Ma czujnik martwego Pola i ruchu poprzecznego w standardzie. 

Edytowane przez ghost2255

Napisano

Osobiscie bralbym Toyote lub Honde HRV.

;)

Napisano
27 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nowy CHR 140KM z hybrydą 5gen kosztuje od 119. Ma czujnik martwego Pola i ruchu popr,ecznego w standardzie. 

Wersja Style ma czujnik ruchu poprzecznego.

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Wersja Style ma czujnik ruchu poprzecznego.

Comfort też ma, tylko uproszona wersję. 

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

Comfort też ma, tylko uproszona wersję. 

Czym się to różni?