Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pełna hybryda - francuska czy japońska?

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

RAV4/NX średnio 7-8 litrów.

Odnosilem sie do konkretnego przypadku opisanego przez kolege, ale w sumie na to samo wychodzi tj jakies 2l wiecej od sedana.

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał(a):

Kolega ma nową RAV z tym silnikiem, z tego co mówi, to raczej litr więcej. Co też jest dobrym wynikiem.

Przy ostrzejszym deptaniu? Szczerze watpie... ale to tylko moje przypuszczenia, bo RAVka nie jezdzilem. Co innego srednia z dluzszego dystansu, to juz predzej.

Napisano
6 godzin temu, Mike_wwl napisał(a):

A ile przełożeń ma Yaris?

No tam jest chyba bezstopniowa? więc jedno albo nieskończenie wiele, zalezy jak patrzeć.

Doczytałem ze Clio ma 14.

Napisano
23 minuty temu, zenek111 napisał(a):

No tam jest chyba bezstopniowa? więc jedno albo nieskończenie wiele, zalezy jak patrzeć.

Doczytałem ze Clio ma 14.

No to chyba ma więcej niż Clio :hmm:

Napisano
5 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Ekspresówki, autostrady

Expresowki bylo by mom zdaniem bez jakiegokolwiek problemu, na autostradach trudno mi stwierdzic ale mysle, ze 130 czy 135 tez byloby OK.

:)

Napisano
40 minut temu, Mike_wwl napisał(a):

No to chyba ma więcej niż Clio :hmm:

No na logikę tak, więc albo francuzi robią lepszy użytek z 14 przełożeń niż Toyota z nieskończenie wielu, albo jednak robotę robi tylko większa bateria.

Cytując foldery reklamowe:

"Technologia E-Tech full hybrid jest objęta ponad 150 wnioskami patentowymi, wykorzystano w niej bogate doświadczenie Renault w Formule 1, w szczególności w zakresie odzyskiwania energii. Zapewnia Clio większą dynamikę w połączeniu z większą efektywnością energetyczną. Jest to konstrukcja szeregowo-równoległa, która łączy dwa silniki elektryczne (silnik elektryczny o mocy 36 kW i wysokonapięciowy rozrusznik-alternator typu HSG – High-Voltage Starter Generator o mocy 18kW) z 4-cylindrowym benzynowym silnikiem spalinowym 1,6 l o mocy 69 kW (94 km), współpracującym z inteligentną, bezsprzęgłową wielotrybową skrzynią biegów i akumulatorem trakcyjnym o pojemności 1,2 kWh. Skrzynia posiada 4 biegi do obsługi silnika benzynowego i 2 biegi do obsługi głównego silnika elektrycznego. Napęd E-Tech full hybrid oferuje do 14 kombinacji współpracy silnika spalinowego z silnikiem elektrycznym, pozwalających zoptymalizować sprawność energetyczną tego zespołu."

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor

No dobra. Jestem cały mokry ale zrobiłem rundkę o obejrzałem kilka Toyot i Renault. 

Renault Arkana:

- Wygląd dla mnie mocno na plus

- wnętrze: bardzo dużo przestrzeni, fotele bardzo wygodne, wykończenie wersji, ktorą oglądałem miękkie i bardzo przyzwoite. Kierownica bardzo wygodna, multimedia świetne.

- bagażnik mimo mocno opadającej linii dachu zadziwiająco pojemny. 

- wrażenia z jazdy: brak. Jutro po pracy jadę odebrać auto testowe i pojutrze je zwracam. 

Toyota C-HR wersja pierwsza poliftowa. 

- Wygląd przekozacki

- Wnętrze... Dla mnie dramat. Fotele niby wygodne ale czułem się bardzo klaustrofobicznie. Może zabrzmi to głupio, ale w starym Yarisie żony czuję się nieporównywalnie lepiej. 

- bagażnik nieduży

- Jazda testowa - nie widziałem sensu umawiania się, bo nie wyobrażam sobie codziennej jazdy tym autem

Następna była nowa C-HR. 

- Wygląd kozacki, ale stary bardziej mi się podobał

- Wnętrze - wydaje się mieć dużo więcej powietrza niż w wersji starszej. Jako kierowca czułem się ok. Natomiast pasażer... Nie wiem co za debil wymyślił ściankę oddzielajacą pasażera od kierowcy ale jest to rozwiązanie bezsensowne, bo w pewnym sensie ogranicza miejsce, a przynajmniej sprawia takie wrażenie

- jazda testowa, bagażnik - nie myślałem o tym, bo auto skreslilem bo przymiarkach.

Corolla - nie wsiadałem, bo kolega ma i przymierzałem się do niej. Dla mnie spoko (poza wysokim ekranem). Natomiast żonie zupełnie nie przypadła. Odpuściliśmy

Na koniec usiedliśmy jeszcze w 4 letnim RAV4. W środku nieco więcej miejsca niż w w Arcana, choć miała jasne wnętrze a to też robi różnicę. Cena wyższa niż nowa Arcana, wyposażenie dużo, dużo gorsze. Odpuściliśmy

Podsumowując. Pojedynek Renault Arcana vs kilka Toyot zdecydowanie wygrywa ten pierwszy. I to zdaniem moim i żony. 

Toyota, poza RAVką bardzo, bardzo mocno nas rozczarowała, z kolei Renault bardzo mocno zaskoczył pozytywnie. 

Jutro po pracy odbieram Arcanę i przelecę się po mieście, po ekspresówce, autostradzie...

Ps. Sprzedawca Renault jak mu powiedziałem, że teraz jedziemy oglądać C-HR uśmiechnął się i powiedział: gwarantuję, że po obejrzeniu CHR wróci pan po Arcanę 🤣

Napisano
42 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Ps. Sprzedawca Renault jak mu powiedziałem, że teraz jedziemy oglądać C-HR uśmiechnął się i powiedział: gwarantuję, że po obejrzeniu CHR wróci pan po Arcanę 🤣

A co Ci miał powiedzieć? Dobry sprzedawca, chyba już Cię kupił tym bajerem😂

Oglądałem C-HR w fajnej wersji Executive Premiere Edition. Szklany dach, czarna skóra z żółtym wstawkami itp. Oczywiście 2.0 AWD czyli całkiem fajne małe auto👍 

Napisano
13 minut temu, zenek111 napisał(a):

Poniżej ktoś ocenia z punktu widzenia użytkownika Toyoty i wnioski zbliżone jak u ToMirka:

https://www.autocentrum.pl/oceny/renault/arkana/silnik-hybrydowy-1.6-e-tech-143km-od-2021/ocena-kierowcy-i234025/

Jeśli porównać 1:1 ceny to Toyota wypada blado. + 30-50tyś zł żeby Toyota była z porównywalnym wyposażeniem.🫣

Napisano
7 godzin temu, zinger napisał(a):

Odnosilem sie do konkretnego przypadku opisanego przez kolege, ale w sumie na to samo wychodzi tj jakies 2l wiecej od sedana.

Tutaj średnie spalanie z ponad 13 km corolli 1,8 hybrid.

IMG_0160.png

Edytowane przez awruK

Napisano
3 godziny temu, ToMirek napisał(a):

No dobra. Jestem cały mokry ale zrobiłem rundkę o obejrzałem kilka Toyot i Renault. 

Renault Arkana:

- wnętrze: bardzo dużo przestrzeni, fotele bardzo wygodne, wykończenie wersji, ktorą oglądałem miękkie i bardzo przyzwoite. Kierownica bardzo wygodna, multimedia świetne.

- wrażenia z jazdy: brak. Jutro po pracy jadę odebrać auto testowe i pojutrze je zwracam. 

Toyota C-HR wersja pierwsza poliftowa. 

- Wygląd przekozacki

- Wnętrze... Dla mnie dramat. Fotele niby wygodne ale czułem się bardzo klaustrofobicznie. Może zabrzmi to głupio, ale w starym Yarisie żony czuję się nieporównywalnie lepiej. 

- bagażnik nieduży

- Jazda testowa - nie widziałem sensu umawiania się, bo nie wyobrażam sobie codziennej jazdy tym autem

Następna była nowa C-HR. 

- Wygląd kozacki, ale stary bardziej mi się podobał

- Wnętrze - wydaje się mieć dużo więcej powietrza niż w wersji starszej. Jako kierowca czułem się ok. Natomiast pasażer... Nie wiem co za debil wymyślił ściankę oddzielajacą pasażera od kierowcy ale jest to rozwiązanie bezsensowne, bo w pewnym sensie ogranicza miejsce, a przynajmniej sprawia takie wrażenie

- jazda testowa, bagażnik - nie myślałem o tym, bo auto skreslilem bo przymiarkach.

Corolla - nie wsiadałem, bo kolega ma i przymierzałem się do niej. Dla mnie spoko (poza wysokim ekranem). Natomiast żonie zupełnie nie przypadła. Odpuściliśmy

Na koniec usiedliśmy jeszcze w 4 letnim RAV4. W środku nieco więcej miejsca niż w w Arcana, choć miała jasne wnętrze a to też robi różnicę. Cena wyższa niż nowa Arcana, wyposażenie dużo, dużo gorsze. Odpuściliśmy

Podsumowując. Pojedynek Renault Arcana vs kilka Toyot zdecydowanie wygrywa ten pierwszy. I to zdaniem moim i żony. 

Toyota, poza RAVką bardzo, bardzo mocno nas rozczarowała, z kolei Renault bardzo mocno zaskoczył pozytywnie. 

Jutro po pracy odbieram Arcanę i przelecę się po mieście, po ekspresówce, autostradzie...

A Corollę cross oglądałeś?

Napisano
22 godziny temu, zinger napisał(a):

Przy ostrzejszym deptaniu? Szczerze watpie... ale to tylko moje przypuszczenia, bo RAVka nie jezdzilem. Co innego srednia z dluzszego dystansu, to juz predzej.

Też Ravką jakoś dłużej nie jeździłem, nie deptałem, więc się nie wypowiem. Bazuje na porównaniu które mi raportowano i które sam odczytywałem. 2l jest możliwe przy większych prędkościach. Generalnie kolega wcześniej miał Corollę hybrydową i był mimo zaskoczony, że spalanie sporo nie wzrosło a auto sporo wieksze i mocniejsze.

Napisano
W dniu 9.07.2024 o 10:20, Mike_wwl napisał(a):

To dla uczciwości powinien napisać ile spalił w drugą stronę. 

Nie jechałem w drugą stronę:)

Znaczy wracałem, ale przez Oławę i później Kędzierzyn, omijając autostradę. 

Natomiast średniej nigdy nie sprawdzam, ustawiam tempomat na 140 i tyle. Reszta zależy od ruchu i ilości otwartych bramek.

Napisano
W dniu 9.07.2024 o 17:53, ToMirek napisał(a):

Renault Arkana:

Arkana e-tech full hybrid: Wygląd jest bardzo ok. Wnętrze... minimalnie za wąskie, ale fajne.  Bagażnik prawie OK - niby duży, ale nie wchodzi gitara w syna w pudle na szerokość i piec na wysokość (w moim Kadjar wchodzi 🙂 )

Wrażenia z jazdy. Jeździłem "przedliftem" i wkurzało mnie piszczenie napędu. Słyszałem cały czas piszczącą elektrykę (przekształtnik???). No i jak był but to niestety dużo hałasu o nic. Hałas przy bucie podobnie jak corolla 1,8, która miałem kiedyś jako zastępcze. Jeździłem też 1,33 z EDC i to działało jak mój Kadjar czyli OK.

Ostatnio przejechałem się Capturem E-tech po lifcie. I już nie było piszczenia, było ogólnie dobrze do momentu "buta". But w podłogę i ryk benzyniaka. Jednak to 1,6 wolnossące musi się kręcić wysoko żeby jechało. No i do dziś nie wiem co nacisnąłem na kierownicy ale na autostradzie wyhamował mnie do 30 km/h i nie umiałem tego wyłączyć. Ale to już moja wina 🙂

Ogólnie.... Dużo fajniej jeździło się nowym Espace (taki z niego Espace jak ze mnie miss world) z nową hybrydą 1,2 tce plus elektryk. Ale inna półka inna cena.

Napisano
8 godzin temu, biniu napisał(a):

Dużo fajniej jeździło się nowym Espace (taki z niego Espace jak ze mnie miss world) z nową hybrydą 1,2 tce plus elektryk. Ale inna półka inna cena.

Ta hybryda oparta na 1,2T ma chyba 200KM, wiec duzo wiecej niz naped z Arkany ;)

Napisano
  • Autor

No i pojeździłem Arkana. Zrobiłem ledwie 120 czy 150km wkoło komina, więc trudno o jakieś rzetelne wnioski, ale odczucia na plus. 

Miejsca więcej niż w Corolli a CHR przy Arkanie to maluszek. 

Wyciszenie kabiny lepsze niż w Toyotach ale gorsze niż w mojej Maździe. 

Prowadzi się to bardzo sympatycznie, stosunkowo cicho i przyjemnie. 

Auto w porównaniu z Toyotami (corolla, chr) zdecydowanie na plus. Bardzo przyjemne, dobrze wyposazone auto w bardzo rozsądnej cenie. A pełen pakiet ubezpieczenia niższy niż w mojej 12 letniej Maździe 🤣🤣🤣🤣

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał(a):

@biniu

Brawo, ograniczenia prędkości włączyłeś:hehe: skoro tylko 30 to znaczy, że za dużo przez przypadek nie naklikałeś ;]

W niezłym szoku byłem. A kliknąłem zupełnie przypadkowo. W starym "systemie" jakoś  mi się to nigdy nie zdarzyło 🙂

Napisano

Każdy z nas, swój pierwszy raz zaliczamy w różnym wieku. 😉

Napisano
11 godzin temu, r1sender napisał(a):

@biniu

Brawo, ograniczenia prędkości włączyłeś:hehe: skoro tylko 30 to znaczy, że za dużo przez przypadek nie naklikałeś ;]

tylko autostrada jedziesz powiedzmy 130, i żeby "nagle" włączyć tempomat na 30 to by musiał włączyć sam tempomat a potem ręcznie zmniejszyć prędkość do 30 co by chwilę zajęło. Chyba, że u Francuzów to inaczej działa niż w większości.

Napisano
7 minut temu, zinger napisał(a):

tylko autostrada jedziesz powiedzmy 130, i żeby "nagle" włączyć tempomat na 30 to by musiał włączyć sam tempomat a potem ręcznie zmniejszyć prędkość do 30 co by chwilę zajęło. Chyba, że u Francuzów to inaczej działa niż w większości.

U Francuzów ogólnie elektryka/elektronika inaczej działa niż w większości. 

Napisano
30 minut temu, zinger napisał(a):

Może miał wcześniej włączony tempomat na 30, przyhamował tempomat się dezaktywował (ale pamiętał ostatnią prędkość) , potem przyspieszył i przywrócił tempomat bez resetu ? 

Napisano
12 godzin temu, ToMirek napisał(a):

No i pojeździłem Arkana. Zrobiłem ledwie 120 czy 150km wkoło komina, więc trudno o jakieś rzetelne wnioski, ale odczucia na plus. 

Miejsca więcej niż w Corolli a CHR przy Arkanie to maluszek. 

Wyciszenie kabiny lepsze niż w Toyotach ale gorsze niż w mojej Maździe. 

Prowadzi się to bardzo sympatycznie, stosunkowo cicho i przyjemnie. 

Auto w porównaniu z Toyotami (corolla, chr) zdecydowanie na plus. Bardzo przyjemne, dobrze wyposazone auto w bardzo rozsądnej cenie. A pełen pakiet ubezpieczenia niższy niż w mojej 12 letniej Maździe 🤣🤣🤣🤣

No tu nie ma o czym dyskutować, Francuzi umią ładne samochody robić w porównaniu do japońców. Tylko niestety jeszcze niezawodność i spalanie to im średnio wychodzi w porównaniu do Toyoty.

Napisano
3 minuty temu, MarcG napisał(a):

No tu nie ma o czym dyskutować, Francuzi umią ładne samochody robić w porównaniu do japońców. Tylko niestety jeszcze niezawodność i spalanie to im średnio wychodzi w porównaniu do Toyoty.

Dlatego najlepiej miec jeden francuski i jeden japonski ;]

Napisano
13 minut temu, MarcG napisał(a):

Wystarczy się pobawić w @koNik i wziąć części od Toyoty i wsadzić do budy Renowki. Jakiś problem :phi:

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jeden, żeby patrzeć a drugi żeby jeździć :phi:

Napisano
39 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Już mam za dużo i jeszcze jeden. Mam koreański i japoński i jeszcze zona służbowy japoński ;] Francuskie miałem dwa - scenica i Espace i chyba teraz jednak bardziej sobię cenię święty japoński i kijowy spokój ;]

Napisano

Widziałem dziś na żywo Arkane. To auto wydaje się być o 1.5 rozmiaru większe od C-HR.

Pełna hybryda prawie 11s do setki🫣 Wersja Esprit Alpine😂

Tani szklany dach, tylko 4kzł👍👍👍

Napisano
  • Autor
59 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Widziałem dziś na żywo Arkane. To auto wydaje się być o 1.5 rozmiaru większe od C-HR.

Pełna hybryda prawie 11s do setki🫣 Wersja Esprit Alpine😂

Tani szklany dach, tylko 4kzł👍👍👍

Tyle co Corolla 1.8 ;]

Ale w realu wydaje się dynamiczniejsze. Tak czy siak ja jeżdżę po kapelusznikowemu, więc mnie to nie robi. Nawet na autostradzie tempomacik na 120, max 130, prawy pas i spokojna jazda. 

Napisano
42 minuty temu, ToMirek napisał(a):

Tyle co Corolla 1.8 ;]

Ale w realu wydaje się dynamiczniejsze. Tak czy siak ja jeżdżę po kapelusznikowemu, więc mnie to nie robi. Nawet na autostradzie tempomacik na 120, max 130, prawy pas i spokojna jazda. 

Nie oszukuj nową corolla ma 9sek. ;]

Chociaż ta słabsza też wystarcza.

Napisano
W dniu 8.07.2024 o 17:45, bizz napisał(a):

Nowa jest teraz w promce za 119000, bazowa wersja ma chyba wszystko co trzeba z fajnie działającym aktywnym tempomatem włącznie.

pytanie kto kupuje kilkuletnie używki starego modelu za 110...

https://www.otomoto.pl/osobowe/uzywane/toyota/c-hr?search[filter_float_price%3Ato]=110000&search[order]=filter_float_price%3Adesc

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-c-hr-toyota-c-hr-hybryda-1-wlasciciel-polski-salon-idealny-ID6GyG5m.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-c-hr-2-0-hybrid-selection-gwarancja-oferta-dealera-ID6Gm9DP.html

że to w ogóle schodzi?

Napisano
Godzinę temu, ToMirek napisał(a):

Tyle co Corolla 1.8 ;]

CHR 9.9s ta najsłabsza 1.8, kolejne 8.1s i 7.9s👍 Oczywiście hybrydy.

Do spokojnej jazdy ta faktycznie bez znaczenia😎

Napisano

Wielu ludzi nawet nie spojrzy na cennik nowych. maja zakodowane ze nowe jest drogie i ich nie stać, więc nie są ąwiadomi ze przy promocjach salonowych cena zjeżdża w obszar aut lekko używanych

Napisano
W dniu 9.07.2024 o 17:32, zenek111 napisał(a):

No na logikę tak, więc albo francuzi robią lepszy użytek z 14 przełożeń niż Toyota z nieskończenie wielu, albo jednak robotę robi tylko większa bateria.

"Technologia E-Tech full hybrid jest objęta ponad 150 wnioskami patentowymi, wykorzystano w niej bogate doświadczenie Renault w Formule 1, w szczególności w zakresie odzyskiwania energii. Zapewnia Clio większą dynamikę w połączeniu z większą efektywnością energetyczną. Jest to konstrukcja szeregowo-równoległa, która łączy dwa silniki elektryczne (silnik elektryczny o mocy 36 kW i wysokonapięciowy rozrusznik-alternator typu HSG – High-Voltage Starter Generator o mocy 18kW) z 4-cylindrowym benzynowym silnikiem spalinowym 1,6 l o mocy 69 kW (94 km), współpracującym z inteligentną, bezsprzęgłową wielotrybową skrzynią biegów i akumulatorem trakcyjnym o pojemności 1,2 kWh. Skrzynia posiada 4 biegi do obsługi silnika benzynowego i 2 biegi do obsługi głównego silnika elektrycznego. Napęd E-Tech full hybrid oferuje do 14 kombinacji współpracy silnika spalinowego z silnikiem elektrycznym, pozwalających zoptymalizować sprawność energetyczną tego zespołu."

Jak to czytam i myślę sobie ze zrobili to Francuzi, to przychodzi na myśl tylko jedno pytanie - kto jest na tyle hardkorem żeby to kupić ;]

I od razu przychodzi odpowiedź- niczego nie świadoma baba z psem ;]

Napisano

Też tak to patrzyłem, ale oglądając testy widziałem jak Pertyn i ktoś tam jeszcze wyraził zdziwienie ze rozwiązanie juz dobrych kilka lat na rynku, a nie ma nic o tym jak to się psuje. Wspomniany Pertyn stwierdził ze jak o tym usłyszał to tez za głowę się złapał, uwazal ze to nie będzie działać, no ale cisza w temacie usterek

Napisano
12 minut temu, zenek111 napisał(a):

Też tak to patrzyłem, ale oglądając testy widziałem jak Pertyn i ktoś tam jeszcze wyraził zdziwienie ze rozwiązanie juz dobrych kilka lat na rynku, a nie ma nic o tym jak to się psuje. Wspomniany Pertyn stwierdził ze jak o tym usłyszał to tez za głowę się złapał, uwazal ze to nie będzie działać, no ale cisza w temacie usterek

Ile się tego sprzedało żeby była jakakolwiek sensowna statystyka? Poza tym to zbyt nowe auto.

Napisano
9 godzin temu, zinger napisał(a):

Ja czasem odwalę podobny numer we francuzie, bo mam w nim odwrotnie przyciski od tempomatu niż w Oplu.

Jeden z nich to wznowienie poprzedniej prędkości, a drugi włączenie utrzymania aktualnej prędkości, a że prawie zawsze jeżdżę na tempomacie to potrafię przez pomyłkę nacisnąć przy 120, że chcę jechać 50.

Fura zbyt gwałtownie chce małą prędkość osiągnąć i "staje dęba".

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
43 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Ile się tego sprzedało żeby była jakakolwiek sensowna statystyka? Poza tym to zbyt nowe auto.

Znalazłem dane dla 2023 roku:

"Trend ten był wspierany przez 62% wzrost sprzedaży pojazdów hybrydowych (HEV), łącznie 185.666 sztuk. Austral, Clio i Captur znalazły się wśród 10 najlepiej sprzedających się pojazdów hybrydowych w Europie."

https://francuskie.pl/renault-z-duzym-wzrostem-wyniki-grupy-za-rok-2023/

Tak naprawdę oni ten napęd pchają praktycznie do wszystkich modeli. To rozwiązanie jest na rynku chyba od 2020, wiec dość krótko, no ale jednak gdyby było felerne to powinno już się sypać

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ja czasem odwalę podobny numer we francuzie, bo mam w nim odwrotnie przyciski od tempomatu niż w Oplu.

Jeden z nich to wznowienie poprzedniej prędkości, a drugi włączenie utrzymania aktualnej prędkości, a że prawie zawsze jeżdżę na tempomacie to potrafię przez pomyłkę nacisnąć przy 120, że chcę jechać 50.

Fura zbyt gwałtownie chce małą prędkość osiągnąć i "staje dęba".

To jakie dziwne te francuskie rozwiązania, bo nigdy nie miałem takiej akcji w Seacie czy teraz Hyundai, a jeżdżę na ACC bardzo często, praktycznie w każdych warunkach (miasto, lokalne, autostrady).

Napisano
"Trend ten był wspierany przez 62% wzrost sprzedaży pojazdów hybrydowych (HEV), łącznie 185.666 sztuk. Austral, Clio i Captur znalazły się wśród 10 najlepiej sprzedających się pojazdów hybrydowych w Europie."
Tak naprawdę oni ten napęd pchają praktycznie do wszystkich modeli. To rozwiązanie jest na rynku chyba od 2020, wiec dość krótko, no ale jednak gdyby było felerne to powinno już się sypać

Po jakim czasie od premiery zaczęło się robić głośno o 1.2 purtech?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Po jakim czasie od premiery zaczęło się robić głośno o 1.2 purtech?

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano

Nie wiem.

Wiem ze jak TSI się sypały to szybciutko. Wiele rozwiazań posypało się od razu, a to na razie nie. Ogólnie hybrydy są zaskakująco mało awaryjne a przecież w teorii skomplikowane.

https://e.autokult.pl/hybrydy-bezawaryjne-elektryki-z-problemami-najgorsze-sa-plug-iny,6968672179726848a

https://motoryzacja.interia.pl/samochody-uzywane/news-to-nie-tak-mialo-byc-samochody-elektryczne-psuja-sie-bardzie,nId,7181797

Fakt ze główna zasługa w tym Toyoty a nie francuzów

p.s. Choc jak czytam o podobno "super niezawodnej yarisce" to mi sie to zupełnie rozmija z wcześniejszymi wyobrażeniami:

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/yaris/iv/

Edytowane przez zenek111

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

To jakie dziwne te francuskie rozwiązania, bo nigdy nie miałem takiej akcji w Seacie czy teraz Hyundai, a jeżdżę na ACC bardzo często, praktycznie w każdych warunkach (miasto, lokalne, autostrady).

Nie masz przywrócenia ostatniej używanej prędkości? 

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Choc jak czytam o podobno "super niezawodnej yarisce" to mi sie to zupełnie rozmija z wcześniejszymi wyobrażeniami:

Co dokładnie dolega modelowi poza tureckimi akumulatorami? Chodzi mi o hybrydę.

Napisano
Godzinę temu, Mike_wwl napisał(a):

Nie masz przywrócenia ostatniej używanej prędkości? 

Nie wiem, może mam, ale nawet jeśli to na.pewno nie działa tak, że auto dęba staje na autostradzie. Nigdy mi die cos takiego nie przytrafiło.

Napisano
22 minuty temu, zinger napisał(a):

Nie wiem, może mam, ale nawet jeśli to na.pewno nie działa tak, że auto dęba staje na autostradzie. Nigdy mi die cos takiego nie przytrafiło.

Nie wiem jak w renowce, ale w toyocie nie tyle staje dęba, co odczuwalnie mocno hamuje. W drugą stronę chyba jeszcze gorzej - jak ma przyspieszyć 30-120 to robi to z gazem na maxa. 

Napisano
W dniu 9.07.2024 o 17:32, zenek111 napisał(a):

Dodatkowe szczegóły techniczne dotyczące hybrydy E-Tech 145:
Silnik 1.6 to konstrukcja Nissana 1.6 SCe z wtryskiem pośrednim (to zaleta w hybrydzie gdzie silnik jest często niedogrzany) oraz łańcuchem rozrządu.
Ma moc obniżoną do 94KM (standardowo miał ~115KM) ze względu usunięcie układu zmiennych faz rozrządu.
W przeciwieństwie do większości hybryd, tutaj moc maksymalna układu hybrydowego (143KM) jest wprost sumą mocy maksymalnej silnika spalinowego (94KM) oraz elektrycznego (49KM).
Nazwa handlowa to "E-Tech 145", więc w wielu materiałach pojawia się błędna informacja o mocy 145KM (zamiast 143KM).
Drugi silnik elektryczny nie pełni funkcji napędowej, ale odpowiada za uruchamianie i synchronizację silnika spalinowego oraz generowanie prądu.
Układ w ogóle nie posiada sprzęgła, dlatego samochód zawsze rusza na samym silniku elektrycznym, a spalinowy może zostać połączony z kołami dopiero po osiągnięciu minimalnej wymaganej prędkości.
Pod względem mechanicznym to prosta konstrukcja (brak sprzęgła, brak turbosprężarki, brak wtrysku bezpośredniego, brak zmiennych faz rozrządu, brak paska rozrządu, brak klasycznego rozrusznika, brak paska wieloklinowego - sprężarka klimatyzacji jest elektryczna), więc teoretycznie ma szanse być niezawodna.

Natomiast E-Tech 200, ma już silnik 1.2 turbo z wtryskiem bezpośrednim.

PS

Pertyna szkoda słuchać, to człowiek który nie ma zielonego pojęcia o samochodach pod względem technicznym. Udaje że jest specjalistą od techniki samochodowej, a może najwyżej ocenić czy daszek nad zegarami jest miękki.