Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Capri

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał(a):

Kupowanie nowej Tesli to jakieś chore pomysły.

Eksperta to miło poczytać. To co proponujesz z EV ?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Straszne jest to nowe Capri.

Najbardziej w sumie irytuje to, że tak mocno powołują się na protoplastę - czyli Capri z lat '70 a w rzeczywistości nie ma w tym nowym w zasadzie nic, co można było znaleźć w tamtym staruszku. Proporcje są dramatycznie zachwiane, nowe Capri, podobnie jak e-Mustang wygląda ociężałe, owal tylnego okna zniekształcony, nadwozie 5d a nie 2d/3d. Nic się nie zgadza. :chory:

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 11:00, el_guapo napisał(a):

Tesla niczego nie udaje, nie ładuje "grilla" tam gdzie nie ma chłodnicy i nie puszcza V8 w głośnikach - czy może puszcza? ;] 

Broń borze, nie ma żadnego udawanego dźwięku. Chyba że jeszcze nie odkryłem, bo nie czytałem instrukcji :hehe:

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 19:20, wujek napisał(a):

Nie mają :phi: to taki ficzer dla nowo bogackich i tych samych informatyków, którzy kiedyś mieli linuxa. Mają swoje plusy, które w 80% przypadków są sto razy lepsze od spalinowek. Ba Cupra po tuningu jest gorsza od Renault Zoe w 80% ale już 500km na Pomorze zachodnie czy Bieszczady elektrykiem nie jechał. 

Grono się powiększa ;)

Np moim teściowie, emeryci, mają już 14 letniego Grande Punto.

I ostatnio wspominali o pomyśle "kupienia jakiegoś elektryka" ;)

Ich trasy to:
- do nas, 105km, czyli moga się u nas podładować
- do syna/synowej, 15km
- do Lidla, na targ, do lekarza, 3-5km
- raz na dwa lata nad morze, 300km

Mieszkają w domku.

Na spokojnie mogą się ładować nawet ładowarką 230V, mają panele FV na dachu.

W ich przypadku, to pewnie by było ich ostatnie auto, więc w ogóle ich nie interesuje jakaś utrata wartości, a ma duży plus, bo np nie ma żadnych wymian olejów, tłumików czy nawet same hamulce też są dożywotnie.

I dodam, że dla użytkownika obecnie Grande Punto (podstawa wersja), a poprzednio CC700 i jeszcze wcześniej Wartburga, elektryk może wystarczyć na spokojnie. To nie jest grupa "fani motoryzacji".

A na jakieś wakacje, to jeżdżą, z grupą kółka emerytów, autokarem.

I to uważam, że nie sa jacyś wyjątkowi ludzie, a raczej standard w ich grupie wiekowej.

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 22:14, grogi napisał(a):

Tesla to taka nowa stara Alfa. Genialnie zaprojektowana, po czym mocno średnio wyprodukowana z dodatkiem absurdalnego cięcia kosztów. 

Kupowanie nowej Tesli to jakieś chore pomysły. A teraz, kiedy na Superchargerze zaladujesz każde inne auto z CCS (jedyna wada to spojrzenie prawdziwych fanów marki kiedy podjeżdżam autem dla plebsu) to nie widzę już absolutnie żadnego za.

Ja bym Tesli w ogóle do Alfy nie porównywał. To nawet nie jest blisko.

Po pierwsze, Alfę kupujesz z emocji, aby mieć przyjemność jazdy.

Tesla nie daje żadnej przyjemności i to zwykła kalkulacja.

To jest de facto dosyć tanie auto, jak na to co daje "z tabelki".  Zasięg, osiągi, wyposażenie.

To jest dzisiejszy Daewoo Lanos, tyle że elektryczny.

Owszem, jest droga, bo auta elektryczne są drogie. Ale jak na elektryka, jest tania, na tyle tania, że porównywalne auta spalinowe są droższe niż Tesla. Nawet tanie marki (Skoda?) które oferują podobne rzeczy co Tesla, są droższe.

Typowy Lanos.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Grono się powiększa ;)

Ich trasy to:
- do nas, 105km, czyli moga się u nas podładować
- do syna/synowej, 15km
- do Lidla, na targ, do lekarza, 3-5km
- raz na dwa lata nad morze, 300km

Mieszkają w domku.

Na spokojnie mogą się ładować nawet ładowarką 230V, mają panele FV na dachu.

W ich przypadku, to pewnie by było ich ostatnie auto, więc w ogóle ich nie interesuje jakaś utrata wartości, a ma duży plus, bo np nie ma żadnych wymian olejów, tłumików czy nawet same hamulce też są dożywotnie.

I dodam, że dla użytkownika obecnie Grande Punto (podstawa wersja), a poprzednio CC700 i jeszcze wcześniej Wartburga, elektryk może wystarczyć na spokojnie. To nie jest grupa "fani motoryzacji".

A na jakieś wakacje, to jeżdżą, z grupą kółka emerytów, autokarem.

I to uważam, że nie sa jacyś wyjątkowi ludzie, a raczej standard w ich grupie wiekowej.

Od biedy na wakacje można wypożyczyć spalinowca. Lada dzień będzie premiera małych koreancow, Pandy i klasy B VW. Myślę, ze dla większości ludzi to będzie wystarczające. 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Grono się powiększa ;)

Do takich zadań to by im nawet i VW e-UP wystarczył. Tylko ze niestety trzeba by szukać w używkach, bo VW wstrzymał produkcję tego modelu.

Mały elektryk, do zastosowań takich, jakie wymieniłeś, jest w zasadzie stworzony. Trasę nad morze, od biedy, też można nim zrobić, tylko trzeba to zaplanować.

A ładowarkę, szczególnie gdy się ma panele FV, polecałbym na 400V, o ile jest taka instalacja w domu. Lepsze wykorzystanie prądu ze słoneczka.

Napisano
1 minutę temu, Bartłomiej napisał(a):

Do takich zadań to by im nawet i VW e-UP wystarczył. Tylko ze niestety trzeba by szukać w używkach, bo VW wstrzymał produkcję tego modelu.

Mały elektryk, do zastosowań takich, jakie wymieniłeś, jest w zasadzie stworzony. Trasę nad morze, od biedy, też można nim zrobić, tylko trzeba to zaplanować.

A ładowarkę, szczególnie gdy się ma panele FV, polecałbym na 400V, o ile jest taka instalacja w domu. Lepsze wykorzystanie prądu ze słoneczka.

Stary dom, nie ma instalacji, a co więcej, tylko dwa gniazdka są w ogóle z uziemieniem ;)

FV mają jeszcze na starych zasadach, więc ich to nie obchodzi kiedy słońce świeci, a kiedy nie

Napisano
5 minut temu, kravitz napisał(a):

Stary dom, nie ma instalacji, a co więcej, tylko dwa gniazdka są w ogóle z uziemieniem ;)

FV mają jeszcze na starych zasadach, więc ich to nie obchodzi kiedy słońce świeci, a kiedy nie

No to zanim pomyślą o samochodzie elektrycznym, to niech wezwą elektryka, żeby im sprawdził te instalację. Ja u teściów w domku holenderskim potrafiłem nieźle zagrzać im gniazdko zewnętrzne (tam tez 'siły' nie było), bo 16A przez kilka godzin to nie jest lekka sprawa dla starego gniazdka.

Ja tez jestem na starych zasadach i wiem, że one nie są dane do końca życia.

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 18:16, Filipfm napisał(a):

Wlasnie uslyszalem w tvnturbo, ze ten capri to vw id.5 w innych ciuchach

Ford dał VW swojego bestsellerowego Rangera żeby ten mógł zrobić na nim Amaroka. I co dostali w zamian? VW ID.5? 

:lol::lol::lol::lol::lol:

No, chyba że to tylko pierwsza rata.

;]

Napisano
8 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

No to zanim pomyślą o samochodzie elektrycznym, to niech wezwą elektryka, żeby im sprawdził te instalację. Ja u teściów w domku holenderskim potrafiłem nieźle zagrzać im gniazdko zewnętrzne (tam tez 'siły' nie było), bo 16A przez kilka godzin to nie jest lekka sprawa dla starego gniazdka.

Ładowałem u nich eGolfa kilka razy przez 4-5h ;)

Do tego gniazdka jest normalnie podłączony bojler z grzałką, moc podobna jak ładowarki do Golfa.

Napisano
25 minut temu, Bartłomiej napisał(a):

16A z gniazdka?! Schuko może 10A, a przez kilka godzin to jeszcze lepiej trochę mniej... Pchanie 16A przez takie gniazdko to proszenie się o pożar.

Jak chcesz więcej, to potrzebujesz niebieskiego gniazdka/wtyczki. IEC 60309

Edytowane przez grogi

Napisano
55 minut temu, grogi napisał(a):

Jak chcesz więcej, to potrzebujesz niebieskiego gniazdka/wtyczki. IEC 60309

A nie wystarczy zwykłe gniazdko 230V 16A ???

Napisano
24 minuty temu, Bartłomiej napisał(a):

A nie wystarczy zwykłe gniazdko 230V 16A ???

Teoretycznie wystarczy. Ale tylko i wyłącznie teoretycznie. Jak sie przekonałeś, grzeją się niemiłosiernie... 

Niektóre ładowarki (np. Vevor) mają czujkę temperatury we wtyczce i zwalniają tempo kiedy wykryją zbyt dużą temperaturę lub spadek napięcia. 

Napisano
W dniu 7.08.2024 o 11:23, Bartłomiej napisał(a):

nowe Capri, podobnie jak e-Mustang wygląda ociężałe

Też tak myślałęm o e-Mustangu dopóki go dokładnie nie obejrzałem z bliska. Jest to SUV, wiadomo, że nie będzie niski, ale IMHO ma bardzo dobre proporcje, nie wygląda na ociężałe. W środku straszy tablet, ale poza tym sprawia dobre wrażenie i ma sporo miejsca. Jeździ świetnie i trzeba bardzo uważać z prędkością w mieście ;). Wersja GT robi wrażenie :ok:.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Wytłumaczcie mi mądre głowy, eksperci zza klawiatury i Jacek Gmoch samochodów...

Dlaczego Ford kupuje Capri od VW, jeśli ma swoją platformę, na której zbudował Mach-e?

Napisano
W dniu 10.07.2024 o 17:45, Florydzialski napisał(a):

400 mil zasięgu. 355 KM, 5.3 sekundy do setki. 79 kWh akumulator. 

Kolejny 'pokemon' z nadwagą, jak mustang ev.

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Wytłumaczcie mi mądre głowy, eksperci zza klawiatury i Jacek Gmoch samochodów...

Dlaczego Ford kupuje Capri od VW, jeśli ma swoją platformę, na której zbudował Mach-e?

IMO ten mustang to klapa. Przestaną rozwijać tą platformę. Łatwiej zrobić coś wspólnie. 

Napisano
W dniu 10.07.2024 o 20:52, zinger napisał(a):

Wyglada jak Arkana

to nie jest zaleta.

Arkana to chyba najbrzydsze i najbardziej nieproporcjonalne renault jakie widziałem. Za wysokie, za wąskie, garbate 'coś' na szczudłach.

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

IMO ten mustang to klapa. Przestaną rozwijać tą platformę. Łatwiej zrobić coś wspólnie. 

Na inwestowaniu w MEB też się mogą przejechać 😄

VAG wchodzi przecież w spółkę z RIvanem, żeby ich platformę, albo przynajmniej silniki/management/software integrować u siebie. To, co zrobili sami, a Cariad naprawić nie może - się już w 2025r nie sprawdza...

Mam wallboxa Elli, od VAG właśnie - i jeśli ich auta elektryczne działają podobnie, to .... A słysząc feedback od userów ID.x czy Enyaq'ów - to tak właśnie jest.

Edytowane przez grogi

Napisano
7 minut temu, iwik napisał(a):

to nie jest zaleta.

Arkana to chyba najbrzydsze i najbardziej nieproporcjonalne renault jakie widziałem. Za wysokie, za wąskie, garbate 'coś' na szczudłach.

Nigdzie nie napisalem, ze to zaleta ;)

Napisano
5 minut temu, grogi napisał(a):

Na inwestowaniu w MEB też się mogą przejechać 😄

VAG wchodzi przecież w spółkę z RIvanem, żeby ich platformę, albo przynajmniej silniki/management/software integrować u siebie. To, co zrobili sami, a Cariad naprawić nie może - się już w 2025r nie sprawdza...

Mam wallboxa Elli, od VAG właśnie - i jeśli ich auta elektryczne działają podobnie, to .... A słysząc feedback od userów ID.x czy Enyaq'ów - to tak właśnie jest.

Pewnie się przejadą bo VAG nie potrafi w elektryki. Zobaczymy jak im pójdzie z Porsze zaraz same elektryczne modele będą. Sprzedaż Tycan leży a używki za p darmo w uk sprzedają. 

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Pewnie się przejadą bo VAG nie potrafi w elektryki. Zobaczymy jak im pójdzie z Porsze zaraz same elektryczne modele będą. Sprzedaż Tycan leży a używki za p darmo w uk sprzedają. 

Luksusowe EV wszędzie są tanie jak buraki. Leszcza zwykle nie stać na utrzymanie używki, a bogacze z domków kupują nowe, bo są na nie spore upusty podatkowe... 

Napisano
W dniu 8.08.2024 o 11:39, sherif napisał(a):

Też tak myślałęm o e-Mustangu dopóki go dokładnie nie obejrzałem z bliska. Jest to SUV, wiadomo, że nie będzie niski, ale IMHO ma bardzo dobre proporcje, nie wygląda na ociężałe. W środku straszy tablet, ale poza tym sprawia dobre wrażenie i ma sporo miejsca. Jeździ świetnie i trzeba bardzo uważać z prędkością w mieście ;). Wersja GT robi wrażenie :ok:.

Mi też się na żywo podobał dużo bardziej niż na zdjęciach. A po przejażdżce uznałem, że jest naprawdę fajnym autem.

:ok:

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał(a):

Możliwe, że dostał ją w ramach wymiany za platformę Rangera/Amaroka.

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

Chyba jednak nie. Właśnie wypuścili Explorera EV, na dokładnie takiej samej... Fajne auto. 

Napisano
W dniu 10.07.2024 o 21:42, HelixSv napisał(a):

12.3 kWh na 100 km. Do zrobienia jadąc lekkim i opływowym EV max 60 km/h w idealnych warunkach i raczej nie na tych kołach. 

Ja prawie tyle robiłem swoją Y na trasie Kato-Wawa ;]

To pierwsza trasa była zaraz po odbiorze auta.

I jechałem sporo więcej niż 60/h, nawet więcej niż 50% szybciej ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Ja prawie tyle robiłem swoją Y na trasie Kato-Wawa ;]

To pierwsza trasa była zaraz po odbiorze auta.

I jechałem sporo więcej niż 60/h, nawet więcej niż 50% szybciej ;]

Tesla jest jakieś 30% bardziej efektywna niż jej ekwiwalent. W takim trybie Ford czy VW zrobiłby średnią 18-20 kWh/100km. 

Napisano
W dniu 12.07.2024 o 22:09, grogi napisał(a):

To jakieś 12.5 kWh/100km... Taaaaaa... 😄

Da się, ale trzeba mieć cierpliwość ;)

Napisano
6 minut temu, grogi napisał(a):

Tesla jest jakieś 30% bardziej efektywna niż jej ekwiwalent. W takim trybie Ford czy VW zrobiłby średnią 18-20 kWh/100km. 

Nie mam ID i pewnie nie będę miał.

Mam eGolfa i ten zużywa podobnie do Tesli, a w mieście nawet mniej ;)

Co do ID, to gdzieś czytałem, że VW wprowadził jakąś aktualizację softu w tych samochodach, po której zaczęły brać prądu 15-20% mniej.

Nie wiem czy to prawda, bo przyznam że VW jakoś przestały być w okręgu mojego zainteresowania, po Golfie 8.

Napisano
42 minuty temu, kravitz napisał(a):

Nie mam ID i pewnie nie będę miał.

Mam eGolfa i ten zużywa podobnie do Tesli, a w mieście nawet mniej ;)

Co do ID, to gdzieś czytałem, że VW wprowadził jakąś aktualizację softu w tych samochodach, po której zaczęły brać prądu 15-20% mniej.

Nie wiem czy to prawda, bo przyznam że VW jakoś przestały być w okręgu mojego zainteresowania, po Golfie 8.

Tesle mają genialnie zaprojektowane silniki, które są dużo wydajniejsze niż wszystko konkurencji... 

Tu masz kilka podsumowań z testów Carwow różnych klas, w różnych warunkach... Tesla jest zawsze 20-30% przed konkurecją jeśli chodzi o efektywność. 

image.png.797dab8ae0480239b8d47ab9f7f401d0.png

image.png.68287c8132f21799ad8655cfe755d2d4.png

image.png.6c883ebe665b3a925d9ae3919dffc538.png

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Chyba jednak nie. Właśnie wypuścili Explorera EV, na dokładnie takiej samej... Fajne auto. 

W USA nie widzę żeby to sprzedawali. W PL 200k to ludzie po Tesle poleca.... 

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.10.2024 o 12:08, wujek napisał(a):

W USA nie widzę żeby to sprzedawali. W PL 200k to ludzie po Tesle poleca.... 

Ford w końcu odkrył, że pompa ciepła robi robotę 😄

https://www.cars.com/articles/2025-ford-mustang-mach-e-gets-heat-pump-optional-sport-appearance-package-490738/

Napisano
W dniu 10.07.2024 o 17:45, Florydzialski napisał(a):

Ford-Capri-EV-1.jpeg.webp.799154f16da31ca10cd3bdcebbcc9b16.webp

400 mil zasięgu. 355 KM, 5.3 sekundy do setki. 79 kWh akumulator. 

Jakbym moją Octavię na żółto pomalował to wyglądałaby tak samo.

Napisano
W dniu 2.10.2024 o 10:32, grogi napisał(a):

No, to bardzo ciekawy model. Czy Wam czegoś te detale nie przypominają?

;]

Fex1.webp.3a73d9734cb679c959f02f248173879f.webp

fex2.webp.a03d8eb4f125ea5b66dbbc14af544222.webp

Fex5.webp.be63169035c8010c59f445cf9e2a5ac8.webp

Fex3.webp.7d7f4f359c28ee39ca61cd3e22aef4a8.webp

Fex4.webp.5b47c1d98b3aadffc01a04efa75eb632.webp

Fex7.webp.66fd4dfdb6e38ae7c92ec740fbfd0db0.webp

Fex6.webp.a0099758c0d44b78a46b7479ca6b07e7.webp

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

No, to bardzo ciekawy model. Czy Wam czegoś te detale nie przypominają?

;]

Fex1.webp.3a73d9734cb679c959f02f248173879f.webp

fex2.webp.a03d8eb4f125ea5b66dbbc14af544222.webp

Fex5.webp.be63169035c8010c59f445cf9e2a5ac8.webp

Fex3.webp.7d7f4f359c28ee39ca61cd3e22aef4a8.webp

Fex4.webp.5b47c1d98b3aadffc01a04efa75eb632.webp

Fex7.webp.66fd4dfdb6e38ae7c92ec740fbfd0db0.webp

Fex6.webp.a0099758c0d44b78a46b7479ca6b07e7.webp

Fiestę?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Fiestę?

To jest prosto z półki Volkswagena.

Napisano
15 godzin temu, Ryb napisał(a):

Jak ubierzesz szympansa we frak to z zewnatrz bedzie frak ale w srodku nadal szympans. 

Tu frak dostarczył Ford ale szympansem jest ID5

Napisano
18 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dilerzy Forda się zwijają myślę że to będzie niezła klapa a w przeciągu kilku lat Ford zniknie z Eu. 

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Jak ubierzesz szympansa we frak to z zewnatrz bedzie frak ale w srodku nadal szympans. 

Tu frak dostarczył Ford ale szympansem jest ID5

Dokładnie. I nie wiem czy to jest dobry deal, skoro VW w zamian dostał Rangera żeby udawał Amaroka.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Dilerzy Forda się zwijają myślę że to będzie niezła klapa a w przeciągu kilku lat Ford zniknie z Eu. 

No, trzymamy kciuki.

;l