Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeniesienie tablicy bezpieczników

Featured Replies

Napisano

Normalnie rece mi opadly po wizycie na budowie. Wstawili tablice bezpieczników w widocznym miejscu. Chciałbym to przenieść do wiatrołapu i zabudować szafa. To jest jakiś rocket science? Czy po prostu przedludyc przewody jak każde inne?

IMG_6163.jpeg.bc58d28a8aa68ff1b3dad374c6d60a40.jpeg

Napisano

Ja bym dał małą skrzynkę na połączenia i pociągnąłbym dalej.

Napisano

Uważam, że to bardzo idiotyczny pomysł.

Przedłużanie kilkudziesięciu przewodów, to proszenie się o kłopoty. Łatwo o pomyłkę, bądź zagubienie jakiegoś przewodu.

Sytuacja jest patowa, bo nie ma dobrego rozwiązania.

Napisano
2 minuty temu, Ociec napisał(a):

Przedłużanie kilkudziesięciu przewodów, to proszenie się o kłopoty. Łatwo o pomyłkę, bądź zagubienie jakiegoś przewodu.

Spójrz na podejście - wygląda na to, że to niewielka instalacja i przewodów jest około 10

Napisano

Łączyć,  ale z małym ale, coś musisz wymysleć takiego ,żeby do tego miejsca był łatwy dostęp. Jakby nie patrzeć  to będzie słaby punkt instalacji 

Napisano
3 minuty temu, Tomo napisał(a):

Spójrz na podejście - wygląda na to, że to niewielka instalacja i przewodów jest około 10

Jeżeli to mieszkanie to nie problem.

Ale przy domku zasilanie jest dość grube, połączyć to i ukryć jest już kłopotliwe.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Set napisał(a):

Łączyć,  ale z małym ale, coś musisz wymysleć takiego ,żeby do tego miejsca był łatwy dostęp. Jakby nie patrzeć  to będzie słaby punkt instalacji 

Może chociaż kabli starczy żeby to przerzucić do garażu z drugiej strony. Jak nie to będę łączył.

1 godzinę temu, Ociec napisał(a):

Rozwiazanie jest tylko jedno musi to zniknąć bo będę na to patrzył za każdym razem jak będę w salonie. Albo to przeniosę na druga stronę do garażu albo do wiatrołapu i zabuduje szafa. 

Jak to zgubic? Po prostu dołożę po metr do każdego przewodu i po kłopocie. Nie wiem co za inżynier wymyślił skrzynkę w widocznym miejscu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Set napisał(a):

Czemu slaby? Będzie się grzało czy co?

Napisano
  • Autor

Jeżeli to mieszkanie to nie problem.

Ale przy domku zasilanie jest dość grube, połączyć to i ukryć jest już kłopotliwe.

"Sila" kończy się w garażu, instalacja od fotowolatiki tez. To wyglada tylko na bezpieczniki od domu.

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Czemu slaby? Będzie się grzało czy co?

Wszelkie  nieplanowaneg łączenia stanowią potencjelny słaby punkt instalacji. Ja bym lutował, ale nadal chciałbym mieć dostęp do punktów łączenia przewodów 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Set napisał(a):

Wszelkie  nieplanowaneg łączenia stanowią potencjelny słaby punkt instalacji. Ja bym lutował, ale nadal chciałbym mieć dostęp do punktów łączenia przewodów 

Ok dziękuję za wyjaśnienie.

Napisano
3 godziny temu, wujek napisał(a):

To jest jakiś rocket science?

Dobra, mocna

pol_pl_Lutownica_transformatorowa_180w_10003621_2.jpg

i jedziesz.

Termokurczkę na to i spokój na lata.

EDIT:

przed lutowaniem można owinąć cienką miedzią, żeby żyły podczas dyfuzji trzymać ze sobą, albo dobry skręt i dopiero.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
1 godzinę temu, kiziuk napisał(a):

Dobra, mocna

i jedziesz.

Termokurczkę na to i spokój na lata.

EDIT:

przed lutowaniem można owinąć cienką miedzią, żeby żyły podczas dyfuzji trzymać ze sobą, albo dobry skręt i dopiero.

Najpierw dobry skręt :old:

Dwie pary kombinerek, bądź specjalna maszynka. I nie trzeba lutować.

Dobrze byłoby to zrobić w skrzynce i zatynkować, by w razie czego do niej dostać się.

Napisano
19 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Najpierw dobry skręt :old:

Dwie pary kombinerek, bądź specjalna maszynka. I nie trzeba lutować.

Dobrze byłoby to zrobić w skrzynce i zatynkować, by w razie czego do niej dostać się.

zdecydowanie, dobry skręt to podstawa, ale wtedy zalać lutem nie zaszkodzi. Na moje to najlepsza technika połączeń w takich sytuacjach - skręcić i cyknąć lutownicą, nie ma szans, żeby coś się wydarzyło.

Sztukowałem tak kable wielokrotnie i nigdy nie było z tego powodów żadnych problemów, niemniej jednak tej fuszery co na zdjęciu to nie rozumiem. Pewnie jakiś low-costowy model budowy szeregowca albo coś takiego, mimo wszystko powinno być dograne gdzie ma być rozdzielnia.

Napisano
3 godziny temu, Set napisał(a):

A czym to się różni od robienia łączenia w skrzynce ? :nie_wiem:

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

A czym to się różni od robienia łączenia w skrzynce ? :nie_wiem:

Efektem końcowym, w skrzynce z bezpiecznikami koniec łączenia,  a tak jest jednak element postedni 

Napisano

Przerzucić na 2 stronę.

Jak będzie brakowało to tak ją umiejscowić by jak najmniej łączyć.

Niby to nie lot w kosmos, ale każdy taki punkt to jakaś tam dodatkowa szansa na wtopę w przyszłości.

Przy starej instalacji ok, ale żeby w nowym domu, to tak słabo uważam.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Przerzucić na 2 stronę.

Jak będzie brakowało to tak ją umiejscowić by jak najmniej łączyć.

Niby to nie lot w kosmos, ale każdy taki punkt to jakaś tam dodatkowa szansa na wtopę w przyszłości.

Przy starej instalacji ok, ale żeby w nowym domu, to tak słabo uważam.

Przegapiłem to zupełnie, sąsiedzi mają w innym miejscu. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

A nie da się wkuć i wcisnąć do środka tej ściany? Wtedy możesz to ładnie zamaskować.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

A nie da się wkuć i wcisnąć do środka tej ściany? Wtedy możesz to ładnie zamaskować.

Muszę spojrzeć chodzisz najłatwiej IMO będzie przerzucić na drugą stronę do garażu. 

Napisano
W dniu 7.08.2024 o 18:41, wujek napisał(a):

Nawet sobie nie jesteś w stanie wyobrazić, co potrafi 'wymyślić' robol budowlany jak tylko zostawi się go na chwilę bez nadzoru. :facepalm:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Nawet sobie nie jesteś w stanie wyobrazić, co potrafi 'wymyślić' robol budowlany jak tylko zostawi się go na chwilę bez nadzoru. :facepalm:

To prawda, ja na dyskretną skrzynkę w salonie bym nie wpadł. 

Napisano
Otóż to, zawsze biorę wolne jak mam jakichś fachowców, jakichkolwiek.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

To prawda, ja na dyskretną skrzynkę w salonie bym nie wpadł. 

Tak było na planie? 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Tak było na planie? 

Było ale mieli parę wersji po zmianach i wyszło jak wyszło. Będę musiał sam przerzucić na drugą stronę ściany.