Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta,co wybrać??

Featured Replies

Napisano

Hej Gringos 😀

Przymierzam się w niedługim czasie do zakupu auta ale mam totalny mętlik w głowie. Moje kryteria to:

benzyna,200ps lub wyżej,rocznik 2018 i młodsze,max 70-80 tyś przejechane,do 25-30 tyś € (zakup będzie w DE bo tu mieszkam),najlepiej automat,jeśli będzie spalał 8 litrów to dobrze a jeśli 12-14 to też tragedii nie bedzie,auto glownie bedzie żona użytkowała,rocznie przejechane bedzie 10 moze max 15 tys.km. Rodzina 2+2 więc nie musi być kombi aczkolwiek może być. Teraz napisze co jest w moim zainteresowaniu: golf 7/8 gti,octavia vrs,audi a4 lub s3-s4,cupra formentor/ateca,może jeszcze volvo xc60. Chciałbym aby auto nie było aż tak drogie w utrzymaniu (serwis,naprawy),nie chce kupić i wpakować się w ładne auto ale coś jest wadliwe lub przejadę 50tys i okaże się że skrzynia tragedia lub silniki fatalne.

Jeśli ktoś ma/użytkuje wymienione auta to proszę o opinie.

Muczios Gracias 

Napisano

Od Golfa i Octavii do XC60 czy s4 to spory rozrzut. Wiadomo, że im mniej premium auto, tym utrzymanie będzie tańsze. Do tego Golf czy Octavia w zakupie powinna być tańsza/świeższa niż s4.

Napisano
57 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Hej Gringos 😀

Przymierzam się w niedługim czasie do zakupu auta ale mam totalny mętlik w głowie. Moje kryteria to:

benzyna,200ps lub wyżej,rocznik 2018 i młodsze,max 70-80 tyś przejechane,do 25-30 tyś € (zakup będzie w DE bo tu mieszkam),najlepiej automat,jeśli będzie spalał 8 litrów to dobrze a jeśli 12-14 to też tragedii nie bedzie,auto glownie bedzie żona użytkowała,rocznie przejechane bedzie 10 moze max 15 tys.km. Rodzina 2+2 więc nie musi być kombi aczkolwiek może być. Teraz napisze co jest w moim zainteresowaniu: golf 7/8 gti,octavia vrs,audi a4 lub s3-s4,cupra formentor/ateca,może jeszcze volvo xc60. Chciałbym aby auto nie było aż tak drogie w utrzymaniu (serwis,naprawy),nie chce kupić i wpakować się w ładne auto ale coś jest wadliwe lub przejadę 50tys i okaże się że skrzynia tragedia lub silniki fatalne.

Muczios Gracias 

Arteon?

Napisano
  • Autor

Volvo to jest na ostatnim miejscu u mnie więc aż tak nie rozważam tego zakupu. Jeśli chodzi o świeże auta w tym przedziale cenowym to będzie octavia,golf clubsport,audi a4 czy cupra 2020-22 roczniki a s4 bedzie max 2018,nowsze już droższe są,grubo ponad 3 dychy trzeba dać. Ale pięknie wyglądają i w srodku też właśnie te s3 czy s4,są petarda 💣🤗

Napisano
  • Autor

Myślałem też o Arteonie ale tym 2.0 190ps bo ten mocniejszy jest 4motion oczywiscie prze kozak też ale drogi w serwisowaniu jest no i też roczniki będą 18-20r. w tej cenie. Ale też chodzil mi po głowie ten model

Napisano
Myślałem też o Arteonie ale tym 2.0 190ps bo ten mocniejszy jest 4motion oczywiscie prze kozak też ale drogi w serwisowaniu jest no i też roczniki będą 18-20r. w tej cenie. Ale też chodzil mi po głowie ten model
A co jest droższego w serwisowaniu 270 tsi vs 190?
Ten mocniejszy też ma dsg?
Napisano
  • Autor

Gdzieś wyczytałem na forum że ten mocniejszy przez napęd 4motion i coś tam jeszcze jest droższy w serwisie więc  ,,bezpieczniejsza" opcja jest ten 190ps

Napisano
5 godzin temu, hefi napisał(a):

A co jest droższego w serwisowaniu 270 tsi vs 190?
Ten mocniejszy też ma dsg?

Same silniki koszty serwisu maja podobne.

Dochodzi Ci tylny naped czyli serwis haldexa i awaryjna przekładnia kątowa. 

Ale żeby to jakiś szał cenowy robiło to raczej nie.

Napisano
  • Autor

Mondeo odpada,nie gustuje akurat w fordach,choć są coraz ładniejsze.

Arteona biorę pod uwagę. A ktoś orientuje się jak to jest w tych golfach nowych gti bo słyszałem że na normalnych trybach są przymulone i dopiero zabawa jest na trybie sport i jeszcze elektronika lubi się zawieszać i są z tym problemy??

Napisano

Brać Cupre chipowac i nie wydziwiać.

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o Cupre to formentor albo ateca,inne modele nie wchodzą w grę.

Ktoś wie jakie koszta w serwisowaniu tych aut są i przy zakupie na co zwracać uwagę??

Napisano

Poza Volvo te wszystkie auta co wymieniłeś to jedno i to samo, masówka z VAGa, więc serwis będzie kosztować podobnie, bo części te same i roboczogodzina ta sama.

Musisz sam poczytać o każdym modelu na grupach/forach, żeby obczaić jakie awarie najczęściej się przewijają.

Napisano
16 minut temu, DamianB napisał(a):

Poza Volvo te wszystkie auta co wymieniłeś to jedno i to samo, masówka z VAGa, więc serwis będzie kosztować podobnie, bo części te same i roboczogodzina ta sama.

Musisz sam poczytać o każdym modelu na grupach/forach, żeby obczaić jakie awarie najczęściej się przewijają.

2.0 tsi w szopie ogarną w asio a nawet w Porsche jak ma być premium. 

Napisano
W dniu 8.09.2024 o 06:15, Don Pablo napisał(a):

Mondeo odpada,nie gustuje akurat w fordach,choć są coraz ładniejsze.

Arteona biorę pod uwagę. A ktoś orientuje się jak to jest w tych golfach nowych gti bo słyszałem że na normalnych trybach są przymulone i dopiero zabawa jest na trybie sport i jeszcze elektronika lubi się zawieszać i są z tym problemy??

Wszystkie VW masz w standardzie zmulone przez zielonych psycholi. Nawet te co nie mają trybu ECO tylko w najekonomiczniejszym trybie COMFORT jeźdżą jakby się męczyły. Na szczęście w trybie SPORT jest już dobrze, a jeżeli chceś to na stałe rozwiązać to jest do okoła osób które Ci poprawią oprogramowanie.

Napisano
W dniu 8.09.2024 o 13:03, Don Pablo napisał(a):

Jeśli chodzi o Cupre to formentor albo ateca,inne modele nie wchodzą w grę.

Ktoś wie jakie koszta w serwisowaniu tych aut są i przy zakupie na co zwracać uwagę??

O Atece pytałem tutaj. Wyszło, że brać to wziąłem. Wersja 2.0 4drive dsg, (prawie)wszystkomająca. 90k zł, 2020 r., 56k km

Serwis startowy po zakupie, lekko na zaś, ale chciałem ogarnąć raz i zapomnieć - 2230 + 700 robota. Części kupowane na Allegro u autoryzowanych dystrybutorów (jest taka opcja do zaznaczenia), czyli da się taniej, ale trzeba przyznać, że wszystko poprzychodziło z oficjalnych ASO.

Formentor ma moja była (ale się lubimy) ;] Ciężko się wypowiadać o kosztach bo to nowe auto.

Tu masz spis, żeby nie szukać w przyszłości. 

Spoiler

Silnik:
olej vw longlife iii fe 0w-30 504.00/507.00 1l - 39,99 zł
olej vw longlife 0w30 504.00/507.00 5l - 181,99 zł
korek spustu oleju 06l103801 - 19,99 zł

DSG:
olej przekładniowy dsg G055529A2 (x6) - 1019,94 zł
korek spustowy z uszczelką skrzyni dsg n90965401 - 20,00 zł
pierścień uszczelniający n0438092 - 9,60 zł
filtr skrzyni automatycznej 0gc325183a - 95,41 zł
oring do filtra skrzyni biegów automatycznej n91084501 - 24,59 zł

Haldex:
olej sprzęgła haldex g060175a2 - 220,00 zł
korek śruba spustowa oleju haldex n91082701 - 18,00 zł
korek śruba spustowa oleju z uszczelką n90281802 - 14,99 zł

Filtry:
filtr powietrza 5q0129620b - 63,90 zł
filtr kabinowy antysmogowy 5q0819669 - 67,00 zł
filtr oleju 06l115562 - 45,00 zł

Pozostałe:

świece zapłonowe 06k905601b (x4) - 340,00 zł

Osłona:
Blachowkręt z łbem torx n90974701 (x9) - 28,71 zł
śruba torx m8x20 osłony silnika wht000729a (x3) - 21,00 zł

Edytowane przez camel00

Napisano
W dniu 7.09.2024 o 16:06, Don Pablo napisał(a):

golf clubsport

Patrząc po wymaganiach nie jest to wersja dla Ciebie

vw-golf-gti-clubsport-s-rear-space.jpg

Napisano
W dniu 7.09.2024 o 15:03, Don Pablo napisał(a):

Chciałbym aby auto nie było aż tak drogie w utrzymaniu (serwis,naprawy),nie chce kupić i wpakować się w ładne auto ale coś jest wadliwe lub przejadę 50tys i okaże się że skrzynia tragedia lub silniki fatalne.

Nowe MG3?

Szybkie, mało pali, w koło komina spoko. W PL dają gwarancje 7lat / 150kkm bez wykluczeń.

Napisano
W dniu 7.09.2024 o 15:03, Don Pablo napisał(a):

Może po prostu sie przejedziesz każdym z listy? Mi najlepiej prowadzi się XC60, VAG to VAG, jedzie bo jedzie ale przyjemnosci jakoś nie daje.

Napisano
1 godzinę temu, Truecolor napisał(a):

VAG to VAG, jedzie bo jedzie ale przyjemnosci jakoś nie daje.

Dzisiaj dostałem zastępcze Renault Arkana. Nówka sztuka, 8k przebiegu.

Jeszcze nie wiem jak się jedzie, bo wsiadłem do niego i postanowiłem wysiąść, żeby nie psuć sobie dnia ;] Jakby ktoś robił Żuka w XXI wieku to środek można przełożyć bez zmian. Odbierając "kluczyk" (kartę wielkości telefonu) myślałem, że żartują.

Także te VAGi mogą wcale nie być takie złe jak się wydaje ;)

Napisano
  • Autor

Myśleliśmy o tym żeby przed zakupem spróbować się każdym przejechać,samemu ocenić i zobaczyć jak to lata i się czuć w środku. 

Powiem też że wielkim fanem VAG nie jestem ale ostatnim autem jakie miałem to a6 c7 2.0 tdi 177ps i było ono zajebiste,wielkie,przyjemnie się jeździło,brakowało mi tylko mocy w nim no i auto jednak premium więc naprawy też swoje kosztowały. Dlatego teraz nie szukam dużych aut tylko maks do gabarytów jak np a4 i żeby pod maską było więcej jak 200 ps.

Napisano

Audi mi się też fajnie prowadziło ale tymi nowymi nie jeździłem, Za to octavia, troche T-rock itp to takie wozidła bez wyrazu i bez przyjemności. Ale każdy musi sam spróbować. 

Napisano

Najlepiej iść się przejechać. Trafił mi się ostatnio z wypożyczalni 2008. Jakimś fanem nie jestem ale o dziwo dobrze mi się tym jeździło. Po powrocie do domu zaczęłem czytać o tym samochodzie i na jaw wyszły wszystkie te historie o PureTech o których nie byłem świadomy 🥴

Napisano
  • Autor

Jak ktoś chce coś wybrać ale nie jest zdecydowany to jest straszny kłopot. Wszystkie te auta co się nam podobają to są ładne na zewnątrz jak i w środku,nowoczesne kokpity (mi tam bez różnicy ale żonie akurat podobają się te nowe dotykowe gówienka) no i najważniejsze że są mocne i mają tą moc 😆

Pewnie cupra co ma 300ps bedzie droższa w utrzymaniu ale wierzę że można znaleźć zadbany egzemplarz. Przyznam szczerze że jeszcze przez myśl nam przeszła kia pro'ceed 204ps 1.6 benzyna,ma piękne kształty i wygląda naprawde super 😉

Napisano
1 godzinę temu, Don Pablo napisał(a):

Pewnie cupra co ma 300ps bedzie droższa w utrzymaniu ale wierzę że można znaleźć zadbany egzemplarz.

Wersja 300 KM nie będzie dużo droższa w utrzymaniu od 190 KM. Różnica w kosztach, to będzie głównie paliwo.

Parę lat temu przesiadłem się z Leona 1.8 180 KM "ośka", na Leona 2.0 300 KM "czterołap" i wyszło na to, że koszta utrzymania są niewiele wyższe, a tego się najbardziej obawiałem (dlatego wcześniej kupiłem wersję słabszą).

Na spalaniu różnica to 1 litr - zawsze mocniejszy wypija 1 litr więcej od słabszego, czy to trasa czy miasto, ale to bardziej zasługa napędu na 4 i większej masy niż tego że jest mocniejszy. 

W 4WD dochodzi co 60 000 km wymiana oleju w haldexie (w PL ASO to circa 1000 zł). 300 konne cupry i seaty mają w standardzie inne hamulce (pomijam jakieś opcjonalne pakiety performance z Brembo, bo to niszowe i drogie z zasady)- droższe od standarodwych- oryginalne tarcze czy klocki są 1/4 droższe niż do słabszych odmian. Opony 19" (standard w mocniejszych wersjach) są o  o ok 200 zł/szt droższe niż 18" tego samego modelu, stosowane w słabszych odmianach. Tyle z różnic - jest naprawdę dobrze. Jeśli zdecydujesz się na Cuprę to bierz topową, bo słabsze to zawracanie głowy.

Napisano
W dniu 9.09.2024 o 16:16, bielaPL napisał(a):

Nowe MG3?

Szybkie, mało pali, w koło komina spoko. W PL dają gwarancje 7lat / 150kkm bez wykluczeń.

A np. za 5 lat chińćzyk wypnie się na Europę jak mu wrzucą cła zaporowe i ludzie będą się tak wozili z częściami zamiennymi jak kiedyś z Tata motors - imporer zniknął, części zamienne stały się trudno dostępne, a potem w ogóle niedostępna, a mechanicy nie chcieli tych aut przyjmować do roboty ;)  Ja nie podzielam tego optymizmu dzisiejszych klientów MG.

Napisano
  • Autor

Zadne chińczyki typu MG czy inny syf mnie nie interesują,tak jak przedmówca napisał dojczaki walna cło na nich bo będą mieli spadek sprzedaży i się skończy ich podbój Europy ale to już inna bajka.

Manx właśnie taką potrzebowałem opinie,bo tak jak napisałem autem bedzie moja żona jeździć więc km za dużo nie zrobi,musi być benzyna I mieć kopa,a spala ie jest drugorzędne w tym temacie.

Napisano
53 minuty temu, Manx napisał(a):

A np. za 5 lat chińćzyk wypnie się na Europę jak mu wrzucą cła zaporowe i ludzie będą się tak wozili z częściami zamiennymi jak kiedyś z Tata motors - imporer zniknął, części zamienne stały się trudno dostępne, a potem w ogóle niedostępna, a mechanicy nie chcieli tych aut przyjmować do roboty ;)  Ja nie podzielam tego optymizmu dzisiejszych klientów MG.

Tu się nie zgodzę to działa w obie strony. Nie mogą im zabronić sprzedaży bo europejscy producenci mają spory rynek w Chinach. Tata to była inna bajka bo to Indie. Skoro na AliExpress można kupić części do Seata to co za problem do chińczyka. Duzi dilerzy w PL wchodzą w chinoli także ja bym się nie bał. 

Napisano

Szukaj Golfa 7.5 GTI Performance. 245 KM w tak lekkim i zwinnym aucie dobrze się sprawdza, jak zabraknie, to zrobisz 300 KM za czapkę śliwek. Szpera robi dobrą robotę i nie potrzeba żadnych 4motion itp, bo to niepotrzebne koszta, większe spalanie, dodatkowa obsługa i ryzyko awarii, a co najważniejsze dodatkowa masa. Tylko w sprincie spod świateł i mokrej nawierzchni jest przewaga haldexa.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał(a):

@bielaPL tak doradza MG bo sam nic nie kupuje i to nie on bedzie mial problem z tym autem ;]

Napisano
26 minut temu, wujek napisał(a):

Tu się nie zgodzę to działa w obie strony. Nie mogą im zabronić sprzedaży bo europejscy producenci mają spory rynek w Chinach. Tata to była inna bajka bo to Indie. Skoro na AliExpress można kupić części do Seata to co za problem do chińczyka. Duzi dilerzy w PL wchodzą w chinoli także ja bym się nie bał. 

sam bedziesz niedlugo bral MG ?

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

sam bedziesz niedlugo bral MG ?

Ja nie mam auta a lekarzowi nie wypada jeździć autem nie premium. Także nie. A tak poważnie to jakby było 300KM to od razu biorę. 

Napisano
15 godzin temu, Manx napisał(a):

Niemożliwe. Za duża zależność. Rynek zbytu w chinach, cała produkcja różnych komponentów... za dużo EU ma do stracenia żeby jakoś mocno ograniczać chiny u siebie. 

Napisano
18 godzin temu, wujek napisał(a):

Europejscy producenci w chinach ostatnio tak dostają po tyłku od lokalnych producentów, że ten rynek za kilka lat może dla nich stracić znaczenie. Inna kwestia czy taki "reset" przeżyją. Zarówno VW jak i Stellantis sporo zarabiali w chinach, a teraz mają problemy. Z drugiej strony, walczący z bezwzględną ekonomią EU procucenci widzą, że Chiny najeżdżają Europę i mogą się pojawić zaraz postulaty by postawić im tamę, by ratować EU przemysł.

Ci duzi dealerzy, którzy idą w chińczyki, to po pierwsze są Ci, którzy wylecieli z innych sieci dealerskich (chyba wszyscy ex-dealerzy opla, którzy wylecieli, poszli w to). Pod drugie wielomarkowi, których niewiele to kosztuje- jak chińćzyk powie papa, albo to się nie sprzeda, to przeżyją dalej oferując inne marki.

ja do Chin nie mam za grosz zaufania, bo chińczycy są bezwzględni jeśli chodzi o pieniądze. Z innej branży, ale znam przykład: zmiana modelu urządzenia przemysłowego i po 5 latach skończył się im zasób części zamiennych.  Ich dystrybutor na polskę odpowiadał wtedy "Częsci nie ma i nie będzie, bo centrala też już nie ma. Oferujemy promocję na nowe urządzenie". Do VW i pochodnych, Toyoty czy nawet Peugeota częsci będą dostępne bardzo długo po zaprzestaniu, a nawet jak się skończą oryginały, to będą zamienniki.

Napisano
7 minut temu, Manx napisał(a):

Do VW i pochodnych, Toyoty czy nawet Peugeota częsci będą dostępne bardzo długo po zaprzestaniu, a nawet jak się skończą oryginały, to będą zamienniki.

Rynek nie lubi pustki. Sprowadzanie części dla chinoli przez taki intercars może być całkiem opłacalne bo jak widać trochę się tego jednak sprzedaje.

Napisano

Jakby mogli wprowadzić zaporowe cła to by wprowadzili ale doszło już do takiego momentu że kontr cła zabiłyby motoryzacje w Europie. Już dawno jasno sie o tym mówi i piszę więc nie wiem dlaczego ludzie ciągle jeszcze piszą takie bzdety że można to zrobić.

Napisano
  • Autor

Panowie wszystko jest fajne ale pytanie nie było typu czy dobrze jest kupić chińczyka a może amerykanczyka🤫. Jak na razie to polecili forumowicze cupre albo golfa gti (mowa o tych co było zapytanie). Może moglby ktoś powiedzieć coś na temat octavia vrs i audi a4/s3😉 

Napisano
24 minuty temu, Don Pablo napisał(a):

Panowie wszystko jest fajne ale pytanie nie było typu czy dobrze jest kupić chińczyka a może amerykanczyka🤫. Jak na razie to polecili forumowicze cupre albo golfa gti (mowa o tych co było zapytanie). Może moglby ktoś powiedzieć coś na temat octavia vrs i audi a4/s3😉 

Audi S3 to odpowiednik Golfa R, byli na forum tacy, co zmienili z Golfa GTI, albo Rki i żałowali, a w wadach Audi wymieniali głównie ciasnotę i gorsze multimedia. Octavia VRS, to rozdmuchany Golf GTI. Audi A4, to już ciut większe auto od ww kompaktów, no może poza Octavią, zupełnie inna płyta podłogowa, silniki wzdłużnie, wielowahacz z przodu. Bez napędu quattro A4 prowadzi się dużo gorzej od usportowionych kompaktów VAG.

Napisano
Hej Gringos [emoji3]
Muczios Gracias 

Kup jej Mustanga 2,3. Z tym silnikiem spokojnie spali tyle ile akceptujesz. Miejsca w aucie sporo, to w sumie długie jak Mondeo. Jeżeli żona ma mniej niż 180 to spokojnie ktoś za nią usiądzie.
Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Rynek nie lubi pustki. Sprowadzanie części dla chinoli przez taki intercars może być całkiem opłacalne bo jak widać trochę się tego jednak sprzedaje.

podobno jestes blisko zakupu MG. to prawda ???

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

nie ale intensywnie ślędzę grupę FB z tymi autami, na pewno jako pierwszy chińczycy zdobyli dosyć mocną pozycję, większych narzekań na razie też nie słychać także szanse mają duże

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Na forum ogólnopolskim Kia widziałem założony temat @bielaPL o Ceed GT także nie wiem 🙃

Napisano
W dniu 10.09.2024 o 16:12, bengamin napisał(a):

Najlepiej iść się przejechać. Trafił mi się ostatnio z wypożyczalni 2008. Jakimś fanem nie jestem ale o dziwo dobrze mi się tym jeździło. Po powrocie do domu zaczęłem czytać o tym samochodzie i na jaw wyszły wszystkie te historie o PureTech o których nie byłem świadomy 🥴

Mi też się trafił 2008 z wypożyczalni, ale 1.5 Diesel z automatem i kilka rzeczy mnie zaskoczyło na plus:

- byłem przekonany, że to 3-cylindrowy puretech, dopiero na drugi dzień otworzyłem maskę, a tam diesel - bardzo fajne wytłumienie silnika

- bardzo przyjemne wykończenie i materiały w środku, ładny środek

- niskie spalanie, dynamiczny silnik

- komfortowe, ale pewne i przyjemnie sprężyste zawieszenie

na minus:

- mało wygodne sterowanie jednostrefową klimą z ekranu, trzeba wejść w opcje klimy i dopiero można sterować

- szokująco mały bak paliwa, z szacunków po tankowaniu na ostrej rezerwie wyszło mi, że ma około 36 litrów

Ogólnie ładne, przyjemne auto, dość małe, a z zewnątrz stwarza pozory większego i wyższego.

Napisano
25 minut temu, klaudio napisał(a):

Mi też się trafił 2008 z wypożyczalni, ale 1.5 Diesel z automatem i kilka rzeczy mnie zaskoczyło na plus:

- byłem przekonany, że to 3-cylindrowy puretech, dopiero na drugi dzień otworzyłem maskę, a tam diesel - bardzo fajne wytłumienie silnika

- bardzo przyjemne wykończenie i materiały w środku, ładny środek

- niskie spalanie, dynamiczny silnik

- komfortowe, ale pewne i przyjemnie sprężyste zawieszenie

na minus:

- mało wygodne sterowanie jednostrefową klimą z ekranu, trzeba wejść w opcje klimy i dopiero można sterować

- szokująco mały bak paliwa, z szacunków po tankowaniu na ostrej rezerwie wyszło mi, że ma około 36 litrów

Ogólnie ładne, przyjemne auto, dość małe, a z zewnątrz stwarza pozory większego i wyższego.

potwierdzam to co napisałeś,

niskie spalanie (mnie trafiła się benzyna), dynamiczny silnik (też jestem tym bardzo pozytywnie zaskoczony), mnie też on się stylistycznie bardzo spodobał, zawieszenie niestety trafiło mi się wybite w moim egzemplarzu (fakt sprężyste, przewidywalne, ale niestety bardzo się tłukło, odrobinę do czego mogę mieć zastrzeżenia to tył samochodu dość mocno podskakiwał na progach zwalniających pomimo że dość znacznie zwalniałem), wielkość baku nie zgodzę się (przejechałem dwa baki i dotankowałem zanim zaświeciła się rezerwa i weszło więcej benzyny).

Jeżeli chodzi o sterowanie klimatyzacją to przyszło mi jeździć w tropikalnych ponad 40+ stopniowych upałach i nie regulowałem, cały czas była ustawiona na MINIMUM, jej wydajność też nie była jakaś zła bo po kilku minutach jazdy już dawało się wytrzymać.

Napisano
19 minut temu, bengamin napisał(a):

potwierdzam to co napisałeś...

Komfort pewnie zależy od opon, w moim były dość grube, a obręcz chyba 17", do tego diesel może mieć inne nastawy zawieszenia, tego bujania na progach już nie pamiętam, ale możliwe, że było. Natomiast co do zbiornika paliwa, to autodata pokazuje dla 1.2 Puretech 44l, a dla 1.5 BlueHDI 41 - możliwe, że musieli jeszcze gdzieś tam upchnąć 15l zbiornik na Adblue. Ja jeździłem tym przedliftowym.

Co do klimy, to potwierdzam, ze jest wydajna, też jeździłem w upały i wróciłem przeziębiony, bo przy zwiedzaniu na objazdówkach i częstym wsiadaniu do mocno rozgrzanego auta najczęstszą moją praktyką było wciśnięcie fizycznego przycisku AC-MAX zamiast czekania aż system infotainment się łaskawie uruchomi i póżniej wyklikiwania w nim niższej temperatury i mocniejszego dmuchania na pierwszych kilka minut 😃

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, spad napisał(a):

Kup jej Mustanga 2,3. Z tym silnikiem spokojnie spali tyle ile akceptujesz. Miejsca w aucie sporo, to w sumie długie jak Mondeo. Jeżeli żona ma mniej niż 180 to spokojnie ktoś za nią usiądzie.

Hehe na pewno by się nie pogniewała,tym bardziej że lubi duże auta i ma 171 wzrostu 😃

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Audi S3 to odpowiednik Golfa R, byli na forum tacy, co zmienili z Golfa GTI, albo Rki i żałowali, a w wadach Audi wymieniali głównie ciasnotę i gorsze multimedia. Octavia VRS, to rozdmuchany Golf GTI. Audi A4, to już ciut większe auto od ww kompaktów, no może poza Octavią, zupełnie inna płyta podłogowa, silniki wzdłużnie, wielowahacz z przodu. Bez napędu quattro A4 prowadzi się dużo gorzej od usportowionych kompaktów VAG.

Miałem przyjemność z bliska widzieć s3 i rs3 i rzeczywiście są ciasnawe w srodku chodz prezentują się bardzo ładnie. O s4 zapominam bo tak jest 3.0 v6 i jeśli coś się stanie to będzie boleć strasznie moja kieszeń 🫡

Będę się przymierzał do jazdy próbnych golf gti/tcr/r , cupra,octavia i a4 ale 2.0 co ma 243 lub 252ps 😜

Napisano
17 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Miałem przyjemność z bliska widzieć s3 i rs3 i rzeczywiście są ciasnawe w srodku chodz prezentują się bardzo ładnie. O s4 zapominam bo tak jest 3.0 v6 i jeśli coś się stanie to będzie boleć strasznie moja kieszeń 🫡

Będę się przymierzał do jazdy próbnych golf gti/tcr/r , cupra,octavia i a4 ale 2.0 co ma 243 lub 252ps 😜

Jak padnie silnik czy to 2.0tfsi czy ten 3.0v6 to i tak naprawa zacznie się od minimum nastu tyś zł. Zakładając że to nie wybuch a tylko usterka.

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Audi A4, to już ciut większe auto od ww kompaktów, no może poza Octavią,

Audi A4, to niby klasa średnia, ale moim zdaniem tylko z uwagi na wymiary zewnętrzne. Byłem bliski zakupu nówki A4 avant w 2020 r, ale okazało się że jest ciasna. Leon ST, który jest najkrótszym kompaktowym kombi, o dziwo okazał się bardziej pakowny. W a4 miejsca na nogi z tyłu jest tyle samo, nad głową podobnie, ale bagażnik mniej pakowny, bo płytszy i tył bardziej scięty. Octavia kombi jest jeszcze bardziej pakowna do Leona i ma ciut więcej miejsca na nogi z tyłu. Kiedyś mojemu klientowi, który ma A4, musiałem podwieźć jego zamówienie - w Leonie ST po złożeniu siedzeń tylnych weszło mi do bagażnika, on gdy przyjedzie A4, to musiał pakować jeszcze na fotel pasażera. A4 to jeśli chodzi o przestronność ciasny kompakt, a nie żadna klasa średnia.

Napisano
5 minut temu, Manx napisał(a):

A4 to jeśli chodzi o przestronność ciasny kompakt, a nie żadna klasa średnia.

Jeśli A4 to ciasny kompakt to A3 jak nazwać?