Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja: ceny 20-25% w dol za MG 4 - 78k PLN... sztuka. Chinski walec rozjezdza ceny ....

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

I wyglądają jak Land Rover Defender. To pozwala wierzyć, że resztę też sami wymyślili.

Pokaż mi mainstreamowego SUVa amfibię z ofert dużych koncernów 😄 ale oczywiscie cisniesz po wyglądzie

I wyglądają jak Porsche Taycan. Tu też nie ma wątpliwości, że nie "inspirowali" się Europą.

Czyli oceniamy tylko wygląd, ok. BTW ten co pływa, też tak parkuje ;) 

12 minut temu, Ryb napisał(a):

To NIO też wygląda jak każde inne auto, gdyby nie znaczek to byś nie wiedział czy to BYD, Omoda, Jaeco czy co tam jeszcze sobie fikuśnie nazwali. I na pewno jest konkurencją dla BMW 7.

;l

no jak BMW 7 całe szczecie nie wygląda ;l

Auta luksusowe mają specyfikę, czasem im drożej tym lepiej. Liczy się marka i cena - ostatnio nawet słyszałem od goscia obsługjącego leasingi historie, że gość w salonie kazał sobie doklikać konfigurator albo zmniejszyć rabat, żeby cena wyszła powyżej miliona :) bo wtedy bez wstydu mozna powiedziec, ze jezdzi autem za bańkę a nie jakieś tam 980 tysiecy. 

Jak już o wyglądzie, to pacz, lambodorsy odgapili 😄 przebrzydłe kopiusy! I koła ma! apokalipsa :panic:

115897894.cms

Napisano
15 minut temu, iwik napisał(a):

Być może przypadkiem w którejś podróbie udało im się nawet zrobić silnik diesla który przejeżdża więcej niż 70kkm 🤣

Trudno powiedzieć czy to byłby sukces, bo dla znanych mi silników diesla w Land Roverach to nie jest żaden wyczyn.

:nie_wiem:

Napisano
10 minut temu, Filipfm napisał(a):

Cypr akurat leży w Azji 😄 

Serio? A ja myślałem, że w Europie, tak jak Izrael i Australia. Widziałem w Eurowizji, nie mogę się mylić.

;]

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał(a):

Przzedmówca daje rozwiązania techniczne których nie ma konkurencja a Ty mu ze ze wyglad skopiowali sugerując ze te inne rozwiązania też musieli skopiowac, tyle ze chyba od Marsjan.

Auto jest na wskroś inne niż wszystkie i tylko przypadkiem wygląda jak Land Rover. Jasne, kupuję to.

;l

6 minut temu, zenek111 napisał(a):

Na dziś dzień technologia elektryków to głównie baterie, no i produkcji tych baterii i istosowanych technologii dominuja chiny. To oni się ścigaja sami ze sobą w pojemnosci, szybkosci, ładowania, ilosci cykli. Nie maja od kogo tego kopiowac bo nikt nie jest bardziej niz chiny zaawansowany.

No. Przypomnij mi kiedy jakieś chińskie auto dogoniło osiągami Teslę czy Rimaca... Oh, wait - kiedy Rimac i Tesla dogonią jakieś chińskie auto...

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Cypr nie jest w Europie🫣

Już wiem, już wiem, rozpędziłem się...

;l

Napisano
5 minut temu, Filipfm napisał(a):

Pokaż mi mainstreamowego SUVa amfibię z ofert dużych koncernów 😄 ale oczywiscie cisniesz po wyglądzie

Serio w motoryzacji jest potrzebna amfibia? Przecież to są gadżety, do tego dość głupie. Ale skoro już się upierasz, że auta mają jeździć po wodzie to Chińczycy mają jeszcze dość daleko do oryginału.

;]

camel-trophy-1995.jpg

Czyli oceniamy tylko wygląd, ok. BTW ten co pływa, też tak parkuje ;) 

Fajnie, i Mercedes klasy G też. Ale to dalej głupie gadżety, właściwie to szkoda że Europa też się w to bawi.

no jak BMW 7 całe szczecie nie wygląda ;l

Auta luksusowe mają specyfikę, czasem im drożej tym lepiej. Liczy się marka i cena - ostatnio nawet słyszałem od goscia obsługjącego leasingi historie, że gość w salonie kazał sobie doklikać konfigurator albo zmniejszyć rabat, żeby cena wyszła powyżej miliona :) bo wtedy bez wstydu mozna powiedziec, ze jezdzi autem za bańkę a nie jakieś tam 980 tysiecy. 

Nie wygląda i nie pachnie i nie działa i nie jest taki sam w dotyku. Te chińskie prezentacje to jest ten sam poziom co Cybertruck z Porsche na lawecie ścigający się z innym Porsche. Śmieszna ustawka i tyle.

Jak już o wyglądzie, to pacz, lambodorsy odgapili 😄 przebrzydłe kopiusy! I koła ma! apokalipsa :panic:

115897894.cms

Ten akurat im wyszedł ładnie. Trzymam kciuki, bo Chińczycy wraz z logo MG przejęli kawał historii i teraz od nich zależy czy go uszanują czy rozmienią na drobne. Na razie nieźle szło im rozmienianie na drobne, chwaląc się w salonach historycznymi zdjęciami samochodów, z którymi nie mają nic wspólnego. Ten za to może być krokiem w dobrym kierunku, tylko może niech dadzą normalne drzwi i sprawią żeby mniej przypominał Mazdę...

:ok:

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Trudno powiedzieć czy to byłby sukces, bo dla znanych mi silników diesla w Land Roverach to nie jest żaden wyczyn.

:nie_wiem:

Pewnie się nie znają:

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Auto jest na wskroś inne niż wszystkie i tylko przypadkiem wygląda jak Land Rover. Jasne, kupuję to.

Ma też 4 koła podobnie jak Fiat 125p. 

Myślałem ze mówimy o technologii a nie o tym jak kto kreski po karoeseri pociągnął, kształt budy samochodu nie mói praaktycznie nic o technologii i jego zaawansowaniu, to tylko wizje artystyczne tego co sie moze ludziom spodobać.

10 minut temu, Ryb napisał(a):

No. Przypomnij mi kiedy jakieś chińskie auto dogoniło osiągami Teslę czy Rimaca... 

Piękny strzał w kolano, i Tesla i Rimac korzystaja z chińskich ogniw.

A jak chcesz szybkiego chińczyka to prosze:

https://moto.pl/MotoPL/7,179354,31463544,chinski-supersamochod-byd-rozpedzil-sie-do-prawie-400-km-h.html

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał(a):

Pewnie się nie znają:

Pewnie tak, bo tych silników już w Land Roverach nie montują. Co nie zmienia faktu, że ja miałem (mam) dwa auta z tymi silnikami i obydwa przejechały grubo ponad 70kkm.

:skromny:

Napisano
2 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Ma też 4 koła podobnie jak Fiat 125p. 

Myślałem ze mówimy o technologii a nie o tym jak kto kreski po karoeseri pociągnął, kształt budy samochodu nie mói praaktycznie nic o technologii i jego zaawansowaniu, to tylko wizje artystyczne tego co sie moze ludziom spodobać.

Wizją artystyczną jest wizja artysty a nie nieudolna kopia innego dzieła. To jest taka sama wizja artystyczna jak to:

1286e1f8b71d3467485a9fa96974a36e.jpg

I owszem, mówi sporo o autorze takiego dzieła, tak samo jak tamto mówi o technologii.

Wklejałem już, tu też założysz że wygląd nie ma znaczenia i być może pod spodem kryje się lepsza technologia niż w oryginale? Bo że jest ich autorskim rozwiązaniem to w tym akurat przypadku nie wątpię...

;l

alibaba-range-rover-copy-11.jpg

Piękny strzał w kolano, i Tesla i Rimac korzystaja z chińskich ogniw.

I może chińskich żarówek. A jedno z moich aut wyprodukowano w RPA i nawet niektóre komponenty tam powstały, czy jeżdżę wobec tego autem afrykańskim?

;l

Fajny, widać że są najlepsi. Kiedy jakiś europejski samochód będzie taki szybki? Na przykład Rimac? Oh, wait...

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Wklejałem już, tu też założysz że wygląd nie ma znaczenia i być może pod spodem kryje się lepsza technologia niż w oryginale? Bo że jest ich autorskim rozwiązaniem to w tym akurat przypadku nie wątpię...

Przeciez to nie ma byc to samo pod spodem, to jakaś popierdółką EV w klimacie jakis microcar do jazdy po bułki do sklepu

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

Wklejałem już, tu też założysz że wygląd nie ma znaczenia i być może pod spodem kryje się lepsza technologia niż w oryginale? 

Oczywiscie ze jeśli mówimy o technologii wyglad nie ma zadnego znaczenia. Wspaniały wyglad to moga zaprojektowac aborygeni w australii kreślac linie samochodów na bambusach. Po prostu wzronictwo to coś w rodzaju sztuki i plastyki, a technologia to inżynieria, meteriałoznawstow, fizyka i inne dziedziny ŚCISŁE

Jeślitakie wazne dla Cie wzornictwo to moze avatr Ci sie spodoba:

AVATR.jpg

autohomecar__Chtk2WaGbFmAFDSFAA0P56c3gLI

p.s. Ponosc ten samochód w chinach kosztuje od 111tys pln a w maksie do 145tys pln. (długosc 4,825metra, wiec kobyła)

23 minuty temu, Ryb napisał(a):

I może chińskich żarówek. A jedno z moich aut wyprodukowano w RPA i nawet niektóre komponenty tam powstały, czy jeżdżę wobec tego autem afrykańskim?

Juz pisałem, elektryki to głownie baterie, wiec chińczyki daja baterie, a USA i Europa daja wzornictwo. Co wazniejsze?

Musk sam osobiscie zaprojektował wzornictwo tak pieknego samochodu jak Cybertruck

Edytowane przez zenek111

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Przeciez to nie ma byc to samo pod spodem, to jakaś popierdółką EV w klimacie jakis microcar do jazdy po bułki do sklepu

No. Większość chińskich podróbek to większe lub mniejsze popierdółki. Ja nie twierdzę, że oni się nie nauczą. Dacia też się nauczyła. Ale twierdzę, że jeszcze nie umieją i na razie wygrywają tylko cenami lub udziwnieniami.

Napisano
3 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Oczywiscie ze jeśli mówimy o technologii wyglad nie ma zadnego znaczenia. Wspaniały wyglad to moga zaprojektowac aborygeni w australii kreślac linie samochodów na bambusach. Po prostu wzronictwo to coś w rodzaju sztuki i plastyki, a technologia to inżynieria, meteriałoznawstow, fizyka i inne dziedziny ŚCISŁE

Wielka wiedza przez Ciebie przemawia. ;l

Rozjaśnię Ci zatem, że ludzie projektujący samochody są inżynierami. Może się ta informacja przyda zanim znów napiszesz coś głupiego. :ok:

Jeślitakie wazne dla Cie wzornictwo to moze avatr Ci sie spodoba:

AVATR.jpg

autohomecar__Chtk2WaGbFmAFDSFAA0P56c3gLI

Nie podoba, jeszcze jedna podobna do innych mydelniczka. I nawet we wnętrzu innych pokopiowali. Kierownica to połączenie Tesli z BMW, konsola środkowa z Mercedesa CLS W219... W chińskim aucie nie można się oprzeć wrażeniu, że sie to wszystko już gdzieś widziało... Każdy element znajdziesz gdzieś w innym aucie.

;l

e811b7b995a6450d7c2eb9dd87838927.jpg

Juz pisałem, elektryki to głownie baterie, wiec chińczyki daja baterie, a USA i Europa daja wzornictwo. Co wazniejsze?

Musk sam osobiscie zaprojektował wzornictwo tak pieknego samochodu jak Cybertruck

Nie dają wzornictwa tylko dają wszystko inne. A wzornictwo jest akurat dobrym argumentem bo je widać. Trudniej udowodnić co skopiowali pod karoserią ale jak dobrze poszukasz filmów ludzi, którzy wzięli te auta na podnośnik i zauważyli zadziwiająco znajome elementy.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Rozjaśnię Ci zatem, że ludzie projektujący samochody są inżynierami. Może się ta informacja przyda zanim znów napiszesz coś głupiego. :ok:

Ludzie projektujacy samochody na pewno, natomiast kształt karoiseri moze zaprojektowac "Pan od plastyki" i też będzie dobrze.

Jako ze nie jesteś świadom więc wyjaśnie trochę dokładniej:

"Projektanci karoserii samochodów, czyli osoby zajmujące się wyglądem zewnętrznym pojazdów (ang. car exterior designers lub automotive body designers), najczęściej mają wykształcenie w jednej z poniższych dziedzin:

1. Wzornictwo przemysłowe (design przemysłowy)

To najczęstszy kierunek studiów wśród projektantów karoserii.

Uczelnie uczą tu zasad projektowania, ergonomii, estetyki, materiałoznawstwa i obsługi programów graficznych 3D (jak Alias, Rhino, Blender).

2. Inżynieria motoryzacyjna / mechanika i budowa maszyn

Kierunek bardziej techniczny, ale przydatny, gdy projektant łączy rolę stylisty i konstruktora.

Absolwenci mają wiedzę o aerodynamice, materiałach konstrukcyjnych i technologii produkcji nadwozi.

3. Architektura lub sztuki piękne"

Jak widac inżyneirami są tylko wtedy gdy oprócz kształtów odpowiadaja też za cechy konstrukcyjne wpływajace na parametry techniczne, takie jak opory areodynamiczne, ale generalnie to jest po prostu wzornictwo, czyli tyle w tym inżynierii co projektowanie wygladu ciuchów, lub kształtu talerzy.

Kilku najsłynniejszych projektantów:

Giorgetto Giugiaro

Wykształcenie: Ukończył Scuola d'Arte Applicata (Szkoła Sztuk Użytkowych) w Turynie.

Już jako nastolatek pracował w Fiat Style Centre, potem tworzył dla Bertone i Ghia.

Zaprojektował m.in.: VW Golf I, Fiat Panda, DeLorean DMC-12.

Wybrany "Designer of the Century" przez Car Design News.

Marcello Gandini

Wykształcenie: Nie miał formalnego wykształcenia projektowego – był samoukiem!

W latach 60. został głównym projektantem w Bertone.

Zaprojektował m.in.: Lamborghini Miura, Countach, Lancia Stratos.

Dowód, że talent + praktyka mogą czasem zastąpić studia – ale dziś to rzadkość.

🚗 Chris Bangle (BMW)

Wykształcenie:

Bachelor of Science – Industrial Design na Art Center College of Design, Pasadena (USA).

Znany z kontrowersyjnego stylu „flame surfacing” – BMW serii 5, 6, 7 (lata 2000).

Pracował także w Fiat i Opel.

🚗 Walter de Silva

Wykształcenie: Studiował sztukę i architekturę we Włoszech (mediolańska akademia), ale szybko zajął się projektowaniem samochodów.

Projektował dla SEAT, Alfy Romeo, Audi i VW.

Znany z Audi A5, VW Scirocco III, Passat CC.

I jak Ci teraz wychodzi, ze kto napisał coś głupiego? :P

Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie podoba, jeszcze jedna podobna do innych mydelniczka. I nawet we wnętrzu innych pokopiowali. 

No i znów wpadłeś jak śliwka w kompot:

Modelem Avatr 07 zaprojektował zespół z Avatr Global Design Center w Monachium, kierowany przez Nadera Faghihzadeha – byłego projektanta BMW, obecnie Chief Design Officer Avatr – we współpracy z Nicolasem Guille, Benoitem Cauet, Pedro Ruperto i innymi projektantami 

Nader Faghihzadeh odegrał kluczową rolę w kreacji stylu nadwozia Avatr 07 – wcześniej był odpowiedzialny za wygląd karoserii BMW serii 7 i innych modeli BMW 

Czyli niebpodoba Ci sie bo to europejski projekt 😄

Edytowane przez zenek111

Napisano
21 minut temu, zenek111 napisał(a):

Modelem Avatr 07 zaprojektował zespół z Avatr Global Design Center w Monachium, kierowany przez Nadera Faghihzadeha – byłego projektanta BMW, obecnie Chief Design Officer Avatr – we współpracy z Nicolasem Guille, Benoitem Cauet, Pedro Ruperto i innymi projektantami 

Nader Faghihzadeh odegrał kluczową rolę w kreacji stylu nadwozia Avatr 07 – wcześniej był odpowiedzialny za wygląd karoserii BMW serii 7 i innych modeli BMW 

to jest właśnie ciekawe, chińskie koncerny mogły by, albo już korzystają z dużych biur projektowych i znanych nazwisk

a mimo to przylepia się im łatkę "kopi"

IMO kwestia podejścia, jak chiński to pewnie kopia, czego ... a patrz, tego i tego 

już tu kiedyś pisałem, tak jak daci przylepili że skopiowali światła z mini :hmm:

a sportage kopiowała macan'a itd 

Napisano
26 minut temu, zenek111 napisał(a):

Ludzie projektujacy samochody na pewno, natomiast kształt karoiseri moze zaprojektowac "Pan od plastyki" i też będzie dobrze.

Jako ze nie jesteś świadom więc wyjaśnie trochę dokładniej:

"Projektanci karoserii samochodów, czyli osoby zajmujące się wyglądem zewnętrznym pojazdów (ang. car exterior designers lub automotive body designers), najczęściej mają wykształcenie w jednej z poniższych dziedzin:

1. Wzornictwo przemysłowe (design przemysłowy)

To najczęstszy kierunek studiów wśród projektantów karoserii.

Uczelnie uczą tu zasad projektowania, ergonomii, estetyki, materiałoznawstwa i obsługi programów graficznych 3D (jak Alias, Rhino, Blender).

2. Inżynieria motoryzacyjna / mechanika i budowa maszyn

Kierunek bardziej techniczny, ale przydatny, gdy projektant łączy rolę stylisty i konstruktora.

Absolwenci mają wiedzę o aerodynamice, materiałach konstrukcyjnych i technologii produkcji nadwozi.

3. Architektura lub sztuki piękne"

Jak widac inżyneirami są tylko wtedy gdy oprócz kształtów odpowiadaja też za cechy konstrukcyjne wpływajace na parametry techniczne, takie jak opory areodynamiczne, ale generalnie to jest po prostu wzornictwo, czyli tyle w tym inżynierii co projektowanie wygladu ciuchów, lub kształtu talerzy.

Kilku najsłynniejszych projektantów:

Giorgetto Giugiaro

Wykształcenie: Ukończył Scuola d'Arte Applicata (Szkoła Sztuk Użytkowych) w Turynie.

Już jako nastolatek pracował w Fiat Style Centre, potem tworzył dla Bertone i Ghia.

Zaprojektował m.in.: VW Golf I, Fiat Panda, DeLorean DMC-12.

Wybrany "Designer of the Century" przez Car Design News.

Marcello Gandini

Wykształcenie: Nie miał formalnego wykształcenia projektowego – był samoukiem!

W latach 60. został głównym projektantem w Bertone.

Zaprojektował m.in.: Lamborghini Miura, Countach, Lancia Stratos.

Dowód, że talent + praktyka mogą czasem zastąpić studia – ale dziś to rzadkość.

🚗 Chris Bangle (BMW)

Wykształcenie:

Bachelor of Science – Industrial Design na Art Center College of Design, Pasadena (USA).

Znany z kontrowersyjnego stylu „flame surfacing” – BMW serii 5, 6, 7 (lata 2000).

Pracował także w Fiat i Opel.

🚗 Walter de Silva

Wykształcenie: Studiował sztukę i architekturę we Włoszech (mediolańska akademia), ale szybko zajął się projektowaniem samochodów.

Projektował dla SEAT, Alfy Romeo, Audi i VW.

Znany z Audi A5, VW Scirocco III, Passat CC.

I jak Ci teraz wychodzi, ze kto napisał coś głupiego? :P

Esencja Internetu, gdzie zawsze dyletant ma rację. 

:lol:

Napisano

Esencja Internetu, gdzie zawsze dyletant ma rację. 

No przeciez jej nie masz :P

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

No przeciez jej nie masz :P

Jest minimalna szansa, że na temat projektowania wiem trochę więcej od Ciebie. 

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

A od kogo mają kopiować skoro to oni wszytko sami wymyślili? Równie dobrze możesz napisać żeby np. Reebok uczył się od sławnej swego czasu dalekowschodniej marki Raebok.

:facepalm:

Ty oczywiscie wiesz, że teraz Reebok to taki twór wydmuszka jak Blaupunkt czy Sharp?

Napisano
27 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ty oczywiscie wiesz, że teraz Reebok to taki twór wydmuszka jak Blaupunkt czy Sharp?

Ale ja nie mówię o tym co jest teraz tylko o tym, co było wtedy. Teraz tych firm już nie trzeba podrabiać bo stały się podróbami samych siebie.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Ale ja nie mówię o tym co jest teraz tylko o tym, co było wtedy. Teraz tych firm już nie trzeba podrabiać bo stały się podróbami samych siebie.

Dokładnie jak za moment EU motoryzacja.

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Dokładnie jak za moment EU motoryzacja.

Zobaczymy. :skromny:

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał(a):

Jest minimalna szansa, że na temat projektowania wiem trochę więcej od Ciebie. 

Nic nie rozumiesz. Zenuś ogląda Youtube i czyta Wikipedie. Więc zna się lepiej od Ciebie. Nawet jak ty Ty byś pisał te artykuły na Wiki czy wrzucał filmy na Youtube ;]