Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja: ceny 20-25% w dol za MG 4 - 78k PLN... sztuka. Chinski walec rozjezdza ceny ....

Featured Replies

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 13:15, wujek napisał(a):

...tu chłop mówi o 57 metrach 100-0. Fragment Performance na filmie! Normalne auta stają poniżej 40 metrów. Plus przyspieszenie zdycha jak bateria słabsza :phi:

W motorze były mniejsze roznice. 

Akurat mam w domu ten numer Motoru. Droga hamowania MG3 z danych testowych: 38,4m na zimnych i 38,9 na ciepłych hamulcach. Yaris odpowiednio 36,1m i 35,6m. Gość z filmiku grubo przegina, 57m?  No, zmyślać tez trzeba umieć.

Napisano
45 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Akurat mam w domu ten numer Motoru. Droga hamowania MG3 z danych testowych: 38,4m na zimnych i 38,9 na ciepłych hamulcach. Yaris odpowiednio 36,1m i 35,6m. Gość z filmiku grubo przegina, 57m?  No, zmyślać tez trzeba umieć.

Widocznie w Motorze jeszcze wszystkie zaciski się trzymały na miejscu, a na filmiku już ze dwa odpadły ;].

Edytowane przez kadu

Napisano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Tu było w deszczu. Generalnie prawie 3 metry różnicy to też dużo i warto dopłacić do yarisa lub wziąć clio. 

Napisano
4 godziny temu, wujek napisał(a):

Tu było w deszczu. Generalnie prawie 3 metry różnicy to też dużo i warto dopłacić do yarisa lub wziąć clio. 

A Clio ma hybrydę i automat w tej cenie ? (90 koła ?)

Napisano
16 godzin temu, kadu napisał(a):

https://www.facebook.com/share/r/14f3mAcMPo/?mibextid=wwXIfr

Widać nie tylko „Omoda” ma problemy z odpadającymi kołami. Solidność konstrukcji zawieszenia robi wrażenie rotfl. Czekam aż tutejsi zwolennicy chińskiej motoryzacji w końcu kupią swoje egzemplarze.

Tutaj dłuższy materiał:

Lepiej te wynalazki omijać na autostradzie z daleka.

Nie zapomnij omijać jeszcze Toyot bo też ma problemy.

https://www.eska.pl/wiadomosci/toyota-wycofuje-auta-ze-sprzedazy-bo-odpadaja-kola-aa-uZYX-RXG1-7wLa.html

Napisano
3 godziny temu, Camel napisał(a):

A Clio ma hybrydę i automat w tej cenie ? (90 koła ?)

Pisałem już o tym. Clio nie ma hybrydy ale ma automat i pod każdym względem będzie lepsze. Ewentualne oszczędności przy sprzedaży wynagrodzi mniejszą utratą wartości.

Napisano
18 minut temu, wujek napisał(a):

Pisałem już o tym. Clio nie ma hybrydy ale ma automat i pod każdym względem będzie lepsze. Ewentualne oszczędności przy sprzedaży wynagrodzi mniejszą utratą wartości.

Gdzie clio w AT za 90 koła ?

Napisano
7 minut temu, Camel napisał(a):

X-tronic, moze cos sie da jeszcze utargowac.

image.png.2ed45e1cd29f99996eae9bacd6b41c40.png

Napisano

Ciekawe czy 1.2 purtechy na łańcuchu już są ok czy nadal układ Tłokowo korbowy jest do dupy ?

Napisano
4 minuty temu, Camel napisał(a):

Ciekawe czy 1.2 purtechy na łańcuchu już są ok czy nadal układ Tłokowo korbowy jest do dupy ?

Mysle, ze przy Twoich przebiegach to bez wiekszego znaczenia ;) 

Trzeba poczekac kilka lat, to bedzie cos wiadomo.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Za kilka lat to ja nie wiem czy bede żyć 🤣

chodź jedna babcia żyła do 107, druga ponad 90, dziadek 76 ale miał dużo ran po wojnie  co mu się sączyły na starość i ojciec alkoholik 82.

Także purtecha  chyba bym przeżył 🤣 a to nie fajnie jakby się rozpadł 🤨

Napisano
58 minut temu, Camel napisał(a):

Tak czaisz się na ta Toyotę bez grzanych zydli jak masz Clio pod. nosem :hehe: 

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 24.12.2024 o 11:02, wujek napisał(a):

I wszystko fajnie ja tez siedzialem w środku i wrażenie robią mega!!! Czar pryska jak zaczniesz tym jeździć. Przejedziesz się Kuga czy innym Tiguanem, wsiądziesz do Chinola i już nie jest kolorowo. Nie wiem jak Ty ale ja bym wolał auto, które hamuje lepiej. Pewnie kolejne generacje będą lepsze.

Hiszpanie zrobili test łosia i slalomu temu Dżejku 7. Wypadł bardzo przyzwoicie. Wygląda na to że to naprawdę jest przyzwoity samochód w przyzwoitej cenie.

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 12:03, maro_t napisał(a):

tak w temacie chińskiej (i nie tylko) motoryzacji i udziałów w światowym rynku przez ostatnie 20 lat:

obraz.png.13ad12980afc4dbfa3c903449249b67b.png

Ten wykres jest WYSOCE tendencyjny.

* to produkcja "cars". do angielskiej definicji "car" nie łapią się żadne SUVy, Pick-upy itd.  

* w Europie przenosi się produkcję do Czech, na Węgry itd. to wykres też pomija... 

Napisano
26 minut temu, maro_t napisał(a):

temu Dżejku 7.

raczej jajco 7 ;] 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

raczej jajco 7 ;] 

Już czekam na internetowe krucjaty przyszłych właścicieli, przy każdej możliwej okazji upominających wszystkich wokół jak należy to wymawiać. I awantury przy wielkanocnym stole jak dowcipny szwagier, wskazując na pisanki będzie prosił żeby mu podać jedno dżejku.

;l

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Już czekam na internetowe krucjaty przyszłych właścicieli, przy każdej możliwej okazji upominających wszystkich wokół jak należy to wymawiać. I awantury przy wielkanocnym stole jak dowcipny szwagier, wskazując na pisanki będzie prosił żeby mu podać jedno dżejku.

;l

Czym jeździsz? Jajcem z Komody ;l

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Czym jeździsz? Jajcem z Komody ;l

I już awantura przy światecznym stole jak się patrzy. Będą z tego większe rodzinne awantury niż o spalanie Passata w tedeiku.

:lol:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał(a):

I już awantura przy światecznym stole jak się patrzy. Będą z tego większe rodzinne awantury niż o spalanie Passata w tedeiku.

A powiedzenie - Co to? Jajco - nabrało nowego wymiaru ;]

• 4 miesiące później...
Napisano
W dniu 20.01.2025 o 13:43, Ryb napisał(a):

I Karol kontra Rafał 😱

Napisano
W dniu 29.12.2024 o 20:00, Maciej__ napisał(a):

Znowu te nietrafione myśli.....🤦

Napisano
W dniu 29.12.2024 o 19:26, wujek napisał(a):

Clio nie ma hybrydy

Ma. Jeździłem pod koniec zeszłego roku, jak szukałem autka dla żony. Fajne autko dla dwójki młodych ludzi z małym dzieckiem.

Napisano

nie wiem jak mogliście przeoczyć ten fakt, ale wczoraj oficjalną premierę w Polsce miała marka Chery. ;] Można by to potraktować jako kolejną egzotyczną nazwę, która ostatnio pojawia się co tydzień, tylko w tym przypadku to nie do końca tak. To spory koncern, największy w Chinach eksporter samochodów i właściciel między innymi takich marek jak Omoda i Jaceoo, które już u nas są. Teraz wchodzi jakby ich macierzysta marka. Tak jakby VAG najpierw uruchomił sprzedaż Skody i Seata, a potem VW ;]. I to wydaje się dobre porównanie, bo patrząc na ich ofertę, która na razie jest częściowa, można już zacząć wyciągać wnioski która marka ma być bardziej "simple clever", a która bardziej "luksusowa".  Szkoda, że na razie tylko SUVy i crossovery.

Osobiście jestem bardzo ciekawy jak to się rozwinie, bo Omody i Jajca chyba przyjmują się bardzo pozytywnie u nas.

https://www.cherypolska.pl

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

nie wiem jak mogliście przeoczyć ten fakt, ale wczoraj oficjalną premierę w Polsce miała marka Chery. ;] Można by to potraktować jako kolejną egzotyczną nazwę, która ostatnio pojawia się co tydzień, tylko w tym przypadku to nie do końca tak. To spory koncern, największy w Chinach eksporter samochodów i właściciel między innymi takich marek jak Omoda i Jaceoo, które już u nas są. Teraz wchodzi jakby ich macierzysta marka. Tak jakby VAG najpierw uruchomił sprzedaż Skody i Seata, a potem VW ;]. I to wydaje się dobre porównanie, bo patrząc na ich ofertę, która na razie jest częściowa, można już zacząć wyciągać wnioski która marka ma być bardziej "simple clever", a która bardziej "luksusowa".  Szkoda, że na razie tylko SUVy i crossovery.

Osobiście jestem bardzo ciekawy jak to się rozwinie, bo Omody i Jajca chyba przyjmują się bardzo pozytywnie u nas.

musza dopracowac polski...

Cytat

Pierwsza chińska marka motoryzacyjna,
 która opanowała silniki, skrzynie biegów, podwozia i platformy.

a tak serio to sa jeszcze jakies szanse dla europejskiej motoryzacji ???

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

Udzial chinczykow w rynku dosc szybko rosnie:

https://www.money.pl/gospodarka/chinskie-samochody-sprzedaja-sie-juz-lepiej-niz-japonskie-nowy-raport-7173192504413057a.html

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

to dziwne...

Cytat

Z perspektywy europejskiego przemysłu motoryzacyjnego pozytywne są majowe wyniki Grupy Volkswagena (wzrost o 3 proc.), Grupy Renault (wzrost o 5 proc.) oraz Forda (wzrost o 9 proc.).

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

to dziwne...

vw zaczął podobno w końcu robić elektryki nadające się do użytku i korzysta z fali niechęci do Tesli. Renault ma całkiem fajną ofertę aut, napędow i dużo im się ostatnio udaje, więc są efekty. A Forda to nie rozumiem. Ubili Fiestę, za chwilę ubiją Focusa, zostaną same elektryki-klony VW i Kuga

Napisano
11 minut temu, maro_t napisał(a):

A Forda to nie rozumiem. Ubili Fiestę, za chwilę ubiją Focusa, zostaną same elektryki-klony VW i Kuga

Ford pare razy straszył w ogole ucieczka z EU. To co mieli dostepne na starym kontynencie było zupełnie inną bajką niż w kraju macierzystym. 

Pytanie czy to nie jest ruch tego typu - idzmy w minimalizację nakładów - róbmy klony VW. Kuga to zdaje sie odpowiednik Escape. Jakby schodzili z autorskiej oferty. 

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

nie wiem jak mogliście przeoczyć ten fakt, ale wczoraj oficjalną premierę w Polsce miała marka Chery.

A jeszcze 15 lat temu zajmowali się głównie kopiowaniem tego, co jeździło w Europie ;]

geely-6.webp

Edytowane przez Wasylek

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Panie jaki Chery. To stara włoska marka Dr czyli Dr Alban;]

Od kilku lat sprzedawana we Włoszech, gdzie niby to składane, ale jakaś afera była, że tylko tytuł naukowy  doklejają;l

Swoją drogą auto wygląda fajnie.

https://drautomobiles.com/en/

20230219_164706_Original.jpeg

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 10:13, Wasylek napisał(a):

A jeszcze 15 lat temu zajmowali się głównie kopiowaniem tego, co jeździło w Europie ;]

geely-6.webp

Dalej się zajmują.

:skromny:

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

Dalej się zajmują.

No nie, jeżeli chodzi o elektryki Europa została daleko w tyle. 

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał(a):

No nie, jeżeli chodzi o elektryki Europa została daleko w tyle. 

No ale dalej te ich auta wyglądają jak posklejane na super-glue części zamienne z różnych europejskich modeli. Nie ma powodu żeby wierzyć, że w zakresie tego co pod karoserią postąpili inaczej.

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 10:44, Rado_ napisał(a):

Panie jaki Chery. To stara włoska marka Dr czyli Dr Alban;]

Od kilku lat sprzedawana we Włoszech, gdzie niby to składane, ale jakaś afera była, że tylko tytuł naukowy  doklejają;l

Swoją drogą auto wygląda fajnie.

https://drautomobiles.com/en/

Oni zdaje się szeroki wachlarz chinoli rebrandują, nie tylko wisienkę 😄 

Jeżdziło tego ogrom na Majorce w rentalach

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

No ale dalej te ich auta wyglądają jak posklejane na super-glue części zamienne z różnych europejskich modeli. Nie ma powodu żeby wierzyć, że w zakresie tego co pod karoserią postąpili inaczej.

Niech sobie sklejają, byleby jakość i trwałość była lepsza od europejskich (a poprzeczka jest bardzo nisko).

Napisano
7 minut temu, wladmar napisał(a):

Niech sobie sklejają, byleby jakość i trwałość była lepsza od europejskich (a poprzeczka jest bardzo nisko).

Oczywiście. Przecież jak to zwykle bywa, podróbka na pewno będzie miała wyższą jakość od oryginału.

;l

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Oczywiście. Przecież jak to zwykle bywa, podróbka na pewno będzie miała wyższą jakość od oryginału.

;l

O japońskich i koreańskich autach mówili tak samo.

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał(a):

O japońskich i koreańskich autach mówili tak samo.

No i tak było przecież. Zarówno Japończykom jak i Koreańczykom nauczenie się robienia samochodów zajęło dziesięciolecia. Chińczycy są obecnie na etapie pierwszych Datsunów, Daihatsu Charade oraz Daewoo Nexii i Tico. Ja nie twierdzę, że oni się nie nauczą ale obecna oferta to nadal wczesne Daewoo. Owszem, tamte też się ludziom podobały ale też ze względu na cenę i nic innego. Być może byli nawet tacy, którzy też twierdzili, że Nexia jest lepsza od Kadetta a Espero od Ascony i nawet mieli rację, tylko że po Europie wtedy jeździły już Astry i Vectry. Natomiast pamiętam takich, co udowadniali że Nexia jest lepsza od Astry i się obrażali gdy wszyscy wokół pukali się w czoło. Oczywiście nie bez znaczenia dla tych twierdzeń była cena owej Nexii - dramatycznie niższa niż Astry. I też podobno nie było widać różnicy.

Napisano

Niektorzy tu przespali rozwoj chinskiej motoryzacji.  Taki MG HS to dopracowana fura. 

a ja jeszcze pamietam jak… kia odwolywala zamowienia po roku czekania bo mogli sprzedac nowemu drozej…

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał(a):

No i tak było przecież. Zarówno Japończykom jak i Koreańczykom nauczenie się robienia samochodów zajęło dziesięciolecia. Chińczycy są obecnie na etapie pierwszych Datsunów, Daihatsu Charade oraz Daewoo Nexii i Tico. Ja nie twierdzę, że oni się nie nauczą ale obecna oferta to nadal wczesne Daewoo. Owszem, tamte też się ludziom podobały ale też ze względu na cenę i nic innego. Być może byli nawet tacy, którzy też twierdzili, że Nexia jest lepsza od Kadetta a Espero od Ascony i nawet mieli rację, tylko że po Europie wtedy jeździły już Astry i Vectry. Natomiast pamiętam takich, co udowadniali że Nexia jest lepsza od Astry i się obrażali gdy wszyscy wokół pukali się w czoło. Oczywiście nie bez znaczenia dla tych twierdzeń była cena owej Nexii - dramatycznie niższa niż Astry. I też podobno nie było widać różnicy.

to może być prawda jeśli chodzi o silniki spalinowe. Chińczycy pewnie uznali, że nie ma sensu rozwijać tych technologii. Oferują coś żeby oferować i wchodzić na nowe rynki. Najczęściej konstrukcje będące jakimiś miksami rozwiązań z Europy sprzed kilku lat. Ale w produkcji elektryków, baterii i rozwoju elektromobilności to oni rządzą. Jedynie Tesla może nadąża.

Napisano
6 minut temu, maro_t napisał(a):

Najczęściej konstrukcje będące jakimiś miksami rozwiązań z Europy sprzed kilku lat.

No właśnie nie z Europy. GM, Mitsubishi, ostatnio mocno współpracują z Koreą. 

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

to może być prawda jeśli chodzi o silniki spalinowe. Chińczycy pewnie uznali, że nie ma sensu rozwijać tych technologii. Oferują coś żeby oferować i wchodzić na nowe rynki. Najczęściej konstrukcje będące jakimiś miksami rozwiązań z Europy sprzed kilku lat. Ale w produkcji elektryków, baterii i rozwoju elektromobilności to oni rządzą. Jedynie Tesla może nadąża.

No właśnie nie wiem w jaki sposób rządzą. Ani nie są najszybsi, ani najwydajniejsi, ani się szybciej nie ładują, ani pojemnością baterii nie rzucają na kolana, po prostu mają tych elektryków najwięcej i tyle.

:nie_wiem:

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał(a):

No właśnie nie z Europy. GM, Mitsubishi, ostatnio mocno współpracują z Koreą. 

Ok, nie będę się upierał przy tej Europie bo Chińczycy kopiują od każdego kto się nawinie.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Ok, nie będę się upierał przy tej Europie bo Chińczycy kopiują od każdego kto się nawinie.

Dobrze, że Europa tak nie robi, dzięki temu europejski przemysł motoryzacyjny kwitnie, sprzedaże są rekordowe, a ludzie mają coraz więcej pracy w automotive!

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

No właśnie nie wiem w jaki sposób rządzą. Ani nie są najszybsi, ani najwydajniejsi, ani się szybciej nie ładują, ani pojemnością baterii nie rzucają na kolana, po prostu mają tych elektryków najwięcej i tyle.

Mają auta dla Kowalskiego, a nie dla odbiorcy Jaga. Ot co.

Przykład: "BYD Dolphin surf"

Gdzie się podziały europejskie "Seicento" za czapkę śliwek?

Auto dla studenta, działkowca, na dojazd do pracy w mieście.

Daewoo Matiz nie miał najmocniejszego silnika, ani nie palił najmniej. Nie o to w tym aucie chodziło. Miało być tanie, nie odrzucać i pomieścić kilka osób które mają nogi, na krótki dystans.

Europa produkuje tylko drogie designerskie auta i dobrze wyposażone, bo w takich najłatwiej ukryć gigantyczną marżę.

Za Google Gemini: "Grupa Volkswagen zakończyła rok 2024 z przychodem na poziomie 324,7 miliarda euro, co oznacza nieznaczny wzrost o 0,7% w porównaniu do roku poprzedniego. Sprzedaż pojazdów spadła jednak o 3,5% do 9,037 miliona sztuk. "

Zarabiają więcej, sprzedając mniej. Na pewno przez związkowców :hehe:

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał(a):

ale jako jedyni maja wymienne baterie w EV :jem:

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

pierwszy atyukuł z googla

https://portaltechnologiczny.pl/byd-ma-najszybszy-system-ladowania-elektrykow-400-km-w-5-minut-przelom/

Dzisiaj w elektrykach na świecie liczą w zasadzie dwie firmy: BYD i Tesla. I to właśnie w takiej kolejności

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał(a):

Dobrze, że Europa tak nie robi, dzięki temu europejski przemysł motoryzacyjny kwitnie, sprzedaże są rekordowe, a ludzie mają coraz więcej pracy w automotive!

A od kogo mają kopiować skoro to oni wszytko sami wymyślili? Równie dobrze możesz napisać żeby np. Reebok uczył się od sławnej swego czasu dalekowschodniej marki Raebok.

:facepalm: