Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4 lata z X5 oraz jazdy testowe nową serią 5

Featured Replies

Napisano

Prowadziły. Nowa seria 1 i seria 5 już to pogrzebały.

Edytowane przez kadu

Napisano
W dniu 31.10.2024 o 15:03, mrBEAN napisał(a):
W dniu 29.10.2024 o 20:15, Henzir napisał(a):

No nie straszcie tymi awariami, ja w tym roku wziąłem nowa 4 i mam zamiar 10 lat pojeździć 😳

Jazda po warsztatach to też jazda ;) 

Chciałem kupić S60, to mówili weź BMW bo Volvo awaryjne 😏

Mam CX-5 z 2017 od nowości i poza akumulatorem i mechanizmem składanka lusterek (120 zł oryginał) nie zepsuło się nic. Miałem nadzieję że wybierając markę premium, poniżej takiego standardu nie zejdę.

Co zatem polecacie kupić w dzisiejszych czasach, żeby móc ze spokojną głową jeździć te 10 lat (około 200tys km)?

Napisano

Niestety bmw tak mają. Nadal uważam że to najlepiej prowadzące się, fantastyczne samochody, ale ja po prostu wziąłem 5 lat gwarancji i potem trzeba będzie się rozstać ;)

Napisano
36 minut temu, Henzir napisał(a):

Co zatem polecacie kupić w dzisiejszych czasach, żeby móc ze spokojną głową jeździć te 10 lat (około 200tys km)?

Toyota, Lexus, Suzuki, Mazda, Subaru. Z Europy nic.

Napisano
55 minut temu, Henzir napisał(a):

Mam CX-5 z 2017 od nowości i poza akumulatorem i mechanizmem składanka lusterek (120 zł oryginał) nie zepsuło się nic. Miałem nadzieję że wybierając markę premium, poniżej takiego standardu nie zejdę.

Japonia, ewentualnie Korea. 

Napisano

Premium z Korei? 

Napisano

Za jakieś dwa lata wymieniam CX-5, pójdę zatem w kierunku Lexusa.

Napisano
12 minut temu, Henzir napisał(a):

Za jakieś dwa lata wymieniam CX-5, pójdę zatem w kierunku Lexusa.

I to jest słuszna koncepcja, jak chcesz mieć coś z nieco wyższej półki i niezawodne. 

Napisano
52 minuty temu, kadu napisał(a):

Premium z Korei? 

Genesis

Napisano
14 godzin temu, grogi napisał(a):

Genesis

Nigdzie jeszcze nie widziałem u nas salonów tej marki.

Napisano
17 godzin temu, Henzir napisał(a):

Na 10lat to ja bym od BMW uciekał. Od merca pewnie też. Kup sobie lexusa tylko że to będzie premium mniej premium. 

Napisano
  • Autor

Jeszcze mi się przypomniało . Była nieszczelnosc i prawie cały płyn chłodniczy mi spier.. znaczy uciekł. 

Przed wizytą w aso dostałem tel aby przed przyjazdem dolac do minimum  ;)

Napisano
16 godzin temu, wujek napisał(a):

Na 10lat to ja bym od BMW uciekał. Od merca pewnie też. Kup sobie lexusa tylko że to będzie premium mniej premium. 

Czy bardziej premium czy mniej premium to mało istotne, ważne żeby jeździć na kołach a nie na lawecie 😁

Napisano

W pracy mam dwóch napaleńców co jeżdżą M330 i M340.

Już pisałem że te auta im się psują na potęgę. Od pierdoł typu niedziałająca elektronika fotela, samochód się nie uśpił i wyssało akumulator, szalejąca elektronika, żona jednego z nich pojechała na zakupy i wracała uberem bo auto nie reagowało na kluczyk, a to jakiś wężyk się urwał.......

I co ciekawe te samochody bardziej im się psuły jak były młodsze, a obecnie już żadziej ale jednak.

Jeden z nich już zdecydował że przez zimę poupala samochód na torze i w Kwietniu oddaje po lesingu, na tym etapie wieloletni zagorzały wielbiciel "Bóg Mnie Wybrał czy Będziesz Miał Wydatki" już się rozgląda nad opcjami co nowego ale innego zamówić.

Edytowane przez bengamin

Napisano
5 godzin temu, Henzir napisał(a):

Czy bardziej premium czy mniej premium to mało istotne, ważne żeby jeździć na kołach a nie na lawecie 😁

Jeździłeś lexusami? Wcale nie to prowadzenie, wcale nie ta ergonomia, po prostu toyota z porządnymi materiałami. BMW się jeździ super, dają fajną frajdę z jazdy, tylko niemce cholerne uznały że mało że ci auto drogo sprzedadzą to jeszcze cię ogolą na eksploatacji - trzeba to zaakceptować na wejściu ;]

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał(a):

Jeździłeś lexusami? Wcale nie to prowadzenie, wcale nie ta ergonomia, po prostu toyota z porządnymi materiałami. BMW się jeździ super, dają fajną frajdę z jazdy, tylko niemce cholerne uznały że mało że ci auto drogo sprzedadzą to jeszcze cię ogolą na eksploatacji - trzeba to zaakceptować na wejściu ;]

Mi się dobrze jeździ lexem😎

Napisano
4 godziny temu, Vadero napisał(a):

ja byłem kiedyś najarany na Lexa, podobnie na Infiniti, a nawet kiedyś na Mazdę.

Wszystkie trzy mnie mega rozczarowały, to zupełnie inna klasa. 

Napisano
9 godzin temu, bengamin napisał(a):

Już pisałem że te auta im się psują na potęgę.

żadne chyba auto w mojej historii mnie nie wkurzało to jak BMW 7 mojego szefa. Cały budżet na naprawy mi zjadało to auto, pamiętam, że kiedyś chyba w 3 miechy wydaliśmy ze 100 tysięcy na naprawy :hehe: 

Zresztą mamy tu kolegę na AK, który też się może podzielić doświadczeniem, jeśli będzie chciał ;] 

Napisano
W dniu 2.11.2024 o 21:28, Henzir napisał(a):

Kup Toyotę. W markach premium nie chodzi o bezawaryjność tylko o coś innego, co zwykle stoi w sprzeczności z bezawaryjnością. W markach premium nie szukasz sprawdzonych i dopracowanych (ale nudnych) rozwiązań i bezpiecznych limitów inżynieryjnych lecz osiągów, wysokiej jakości materiałów i nowoczesnych rozwiązań, które będą o krok przed konkurencją. Takie ułożenie priorytetów po prostu nie może skutkować zachowawczością przy projektowaniu.

Napisano
W dniu 3.11.2024 o 14:57, wujek napisał(a):

Z drugiej strony to na drogach widać dużo więcej starych BMW niż starych Lexusów. Biorąc jeszcze pod uwagę, że te pierwsze najczęściej nie są oszczędzane podczas eksploatacji tak jak te drugie to jednak może świadczyć o tym, że kierujemy się tutaj stereotypami.

Edytowane przez Ryb

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał(a):

Z drugiej strony to na drogach widać dużo więcej starych BMW niż starych Lexusów. Biorąc jeszcze pod uwagę, że te pierwsze najczęściej nie są oszczędzane podczas eksploatacji tak jak te drugie to jednak może świadczyć o tym, że kierujemy się tutaj stereotypami.

Tu jest jeszcze czynnik ilości. BMW było jednak dużo więcej. A statystyczny, stary Lexus jest w jednak lepszym stanie niż stare BMW.

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Tu jest jeszcze czynnik ilości. BMW było jednak dużo więcej. A statystyczny, stary Lexus jest w jednak lepszym stanie niż stare BMW.

Owszem, było więcej. Ale skoro jeżdżą dziesiątki lat takie katowane i nieraz naprawiane na drut, ślinę i sznurek to jednak może nie jest z nimi tak źle?

Napisano
38 minut temu, Ryb napisał(a):

Kup Toyotę. W markach premium nie chodzi o bezawaryjność tylko o coś innego, co zwykle stoi w sprzeczności z bezawaryjnością

W życiu nie kupię premium skoro podstawowe założenie które ma spełniać auto jest na dalszym planie (ma mnie wozić codziennie z A do B) 😮 

Od premium oczekiwałbym

1. Bezproblemowości

2. Jakości materiałów

3. Gadżety

4. Osiągi to nie koniecznie, to nie są auta sportowe, ma jeździć sprawnie i tyle.

5. Spalanie też bym się tu nie sugerował jazdą o kropelce.

Od sportowego auta bezproblemowość mógłbym przesunąć na dalsze miejsce ;] 

Napisano
15 minut temu, Ryb napisał(a):

Owszem, było więcej. Ale skoro jeżdżą dziesiątki lat takie katowane i nieraz naprawiane na drut, ślinę i sznurek to jednak może nie jest z nimi tak źle?

Ja nie twierdzę że z nimi jest źle. Tylko dlaczego jest ich więcej niż Lexusów :)

Do BMW jest kupa tanich części. Więc są do ogarnięcia względnie tanio.

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Od premium oczekiwałbym

1. Bezproblemowości

Zapomnij (przynajmniej w przypadku europejskich wyrobów, a w zasadzie tylko to możemy zaliczyć do premiów, Lexus to takie nie wiadomo co)

2. Jakości materiałów

To dostaniesz, aczkolwiek będzie gorzej, niż kilka lat temu (gorsza skóra, tablety identyczne jak w tanich chińczykach, gorsze wyciszenie).

3. Gadżety

Dostaniesz.

4. Osiągi to nie koniecznie, to nie są auta sportowe, ma jeździć sprawnie i tyle.

W lepszych wersjach tak, w niższych będą na poziomie zwykłych budżetowych samochodów.

Zapomnij o niskim spalaniu w przypadku mocniejszych wersji, cokolwiek tam nie podadzą w katalogach. BMW spokojnie pali o 50% więcej, niż deklaruje producent. 

Napisano
17 minut temu, bielaPL napisał(a):

W życiu nie kupię premium skoro podstawowe założenie które ma spełniać auto jest na dalszym planie (ma mnie wozić codziennie z A do B) 😮 

Od premium oczekiwałbym

1. Bezproblemowości

2. Jakości materiałów

3. Gadżety

Od sportowego auta bezproblemowość mógłbym przesunąć na dalsze miejsce ;] 

Nie sądzisz chyba, że się przesiadłem z Mitsubishi do Jaga oczekując równie bezawaryjnej eksploatacji? Zwłaszcza że będąc trochę na tym forum uważam się za mającego jakieś pojęcie o tym, czego się po której marce spodziewać. 

A przypominam, że na świecie są jeszcze np. klienci na Range Rovery.

;]

IMO klasa premium nie jest po to żeby tam szukać niezawodności, co zresztą wiele ogólnodostępnych opinii potwierdza.

Napisano
16 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Ja nie twierdzę że z nimi jest źle. Tylko dlaczego jest ich więcej niż Lexusów :)

Do BMW jest kupa tanich części. Więc są do ogarnięcia względnie tanio.

No i to też jest jakiś argument. Łatwo dostępny serwis i części. 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Zapomnij (przynajmniej w przypadku europejskich wyrobów, a w zasadzie tylko to możemy zaliczyć do premiów, Lexus to takie nie wiadomo co)

Za to dostaniesz zawsze najnowsze technologiczne fajerwerki. 

To dostaniesz, aczkolwiek będzie gorzej, niż kilka lat temu (gorsza skóra, tablety identyczne jak w tanich chińczykach, gorsze wyciszenie).

Tak i nie, są dostępne opcje, w których za odpowiednią kasę czasem możesz zamówić nawet drewno z dębu Bartek i skórę z prącia jeżozwierza.

Dostaniesz.

O tak! Dużo gadżetów! I światełek!

:ok:

W lepszych wersjach tak, w niższych będą na poziomie zwykłych budżetowych samochodów.

No ale jest wybór. Zwykle paleta premium zaczyna się tam, gdzie paleta tamtych się kończy 

Zapomnij o niskim spalaniu w przypadku mocniejszych wersji, cokolwiek tam nie podadzą w katalogach. BMW spokojnie pali o 50% więcej, niż deklaruje producent. 

Tu wiele zależy. U mnie spalanie jest sensacyjnie niskie, dużo poniżej moich oczekiwań. Ale to już chyba kwestia przypadku. 

Edytowane przez Ryb