Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KTM ogłasza upadłość.

Featured Replies

Napisano

Szok 😮

https://tvn24.pl/biznes/moto/wielki-producent-sklada-wniosek-o-upadlosc-st8201646

Austriacki producent motocykli KTM złożył w piątek wniosek o ogłoszenie upadłości. Firma i jej spółki zależne są winne wierzycielom blisko trzy miliardy euro.

Producent motocykli KTM AG złożył w piątek w sądzie okręgowym w austriackim mieście Ried im Innkreis wniosek o stwierdzenie upadłości zarówno firmy, jak i dwóch spółek zależnych. Z informacji zawartych w dokumentacji wynika, że KTM AG ma długi wynoszące 1,8 miliarda euro, zaś całkowite zobowiązania wszystkich trzech spółek szacowane są na około 2,9 miliarda euro. Firmy są winne pieniądze ponad 2,5 tysiąca wierzycielom.

Ogłoszenie upadłości będzie oznaczało zwolnienie 3623 pracowników zatrudnionych we wszystkich trzech przedsiębiorstwach.

Długi KTM AG

Najwięcej zobowiązań KTM ma wobec banków, którym firma jest winna blisko 1,8 miliarda euro. Z dokumentów przekazanych do sądu wynika, że jest to 6 banków austriackich, a także kilkanaście banków międzynarodowych, m.in. z Niemiec, Węgier czy Chin.

Oprócz tego producent motocykli ma jeszcze ponad 356 milionów euro zadłużenia wobec dostawców i podwykonawców. Na te zobowiązania składają się między innymi weksle o wartości 80 milionów euro oraz zaległe pensje w wysokości 40 milionów euro.

Zaskoczeni wierzyciele

Wierzyciele KTM nie ukrywają zaskoczenia, bowiem jeszcze na początku tygodnia przedstawiciele firmy mówili, że łączna wartość zobowiązań oscyluje wokół miliarda euro. Tymczasem długi okazały się być trzykrotnie większe.

Analitycy oceniają, że problemy finansowe KTM wynikają z presji kosztowej i spadających wyników sprzedaży. Przyznają, że w czasach zwalniającej gospodarki motocykl staje się towarem jeszcze bardziej luksusowym niż do tej pory, a co za tym idzie – spada popyt na tego typu pojazdy.

Austriacka firma KTM powstała w 1943 roku i najbardziej znana jest z produkcji motocykli wyczynowych, terenowych i wyścigowych. Od roku 2000 jej maszyny 19 razy zdobywały pierwsze miejsce w prestiżowym rajdzie Dakar.

Napisano

Czytałem na FB dziesięć minut temu...

Napisano

Słyszałem jakoś parę dni temu, podobno w pandemii zwiększono produkcję z powodu popytu, który teraz mocno spadł i mają dużą nadprodukcję. Plus chyba trochę wtopili na poprawie (naprawie) wadliwyvh modeli. 

Napisano

Oj, legenda enduro zniknie ze sceny. Kto zajmie miejsce? Honda, Yamaha, Husqvarna?

Edytowane przez kevlar

Napisano
4 godziny temu, kevlar napisał(a):

Oj, legenda enduro zniknie ze sceny. Kto zajmie miejsce? Honda, Yamaha, Husqvarna?

Legenda enduro ktora odpuscila sobie najliczniejsza grupe odbiorcow w postaci 125ccm.

Z pewnoscia Duke 1290 zapewnil im multum klientow.

Napisano

Przecież oni nie znikną z rynku, to sposób na utopienie długów i restrukturyzację. 

Napisano
11 godzin temu, wlad napisał(a):

Legenda enduro ktora odpuscila sobie najliczniejsza grupe odbiorcow w postaci 125ccm.

Z pewnoscia Duke 1290 zapewnil im multum klientow.

Przespali kilka tematów... w kilka szli cały czas w zaparte (nie przynosi kasy) i ta paskudna lampa pasikonika -> za ten design to i tak długo wytrzymali na rynku... ;] 

Napisano

Pytanie teraz czy rząd Austriacki ich wyciągnie tak jak Niemiecki wyciąga swoje "3 rodziny" na powierzchnię zawsze. 

Jak nie - przyjdą chińczycy, spłacą długi... i kupią sobie kolejny europejski brand (a w sumie to 3)...

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 20:32, bielaPL napisał(a):

Przespali kilka tematów... w kilka szli cały czas w zaparte (nie przynosi kasy) i ta paskudna lampa pasikonika -> za ten design to i tak długo wytrzymali na rynku... ;] 

Tu się zgodzę całkowicie, ta nowa przednia lampa jest przekombinowana do bólu. Wolę swoją klasyczną na żarówki. :)

duke.jpg.1445ee1193b1c3d5156079534912c56c.jpg

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 20:32, bielaPL napisał(a):

Z tego co gdzieś czytałem, to ich głównym problemem było zbyt mocne wzmocnienie produkcji i spadek zbytu. Mają za dużą nadprodukcję, do tego sprzęty nie cieszą się opinią bezawaryjnych jak japońska konkurencja. 

Napisano

Gdybym miał ocenić markę na podstawie jednego KTzłoMa, jakiego miałem, to nie dziwi mnie ta sytuacja. 

Edytowane przez Lampar

Napisano
13 godzin temu, janusz napisał(a):

Z tego co gdzieś czytałem, to ich głównym problemem było zbyt mocne wzmocnienie produkcji i spadek zbytu. Mają za dużą nadprodukcję, do tego sprzęty nie cieszą się opinią bezawaryjnych jak japońska konkurencja. 

srednio przekonujące jest oparcie wszystkiego na 1 przyczynie. 

Mają 3,8 mld długu u wierzycieli (dostawcy, banki itp). To było zbierane przez ostatnie 4 lata bilansowo pod wodą. Ciężko pracowali na to na każdym froncie a zaczęli ciąć koszty dopiero od tego roku. takze pewnie jest multum trupów w szafie (strzelam ze popłynęli głównie na instrumentach pochodnych), a nie upraszczałbym tego do "nadprodukowali" i kropka. 

Żal ich, bo mają swietną ofertę i szerokość gamy modelowej i silny fanbase. dla mnie ich ceny vs oferta są nie do pobicia (cena Superadventure przy BMW czy Afrika Twin, miazdzy)...

a "pierdololo" o awaryjnosci się ciągnie za nimi niezasłużenie od ponad 20 lat... wykonali mega robotę w tym czasie a opinia pozostała. tak jak opinia o niezawodnosci Hondy, która akurat ma trend w drugą stronę, ale "fandom" trzyma się mocno. 

No nic, biorę popcorn i obserwuję co się dzieje. Na bank przejadę się SA1390 jak bedzie okazja.

Napisano
3 godziny temu, jimbo22 napisał(a):

"pierdololo" o awaryjnosci się ciągnie za nimi niezasłużenie od ponad 20 lat... wykonali mega robotę w tym czasie a opinia pozostała

Pewnie częściowo z powodu sposobu użytkowania ich sprzętów. To są często sprzęty kupowane do "katowania" więc i liczba awarii rośnie proporcjonalnie do stylu eksploatacji 👍

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

Pewnie częściowo z powodu sposobu użytkowania ich sprzętów. To są często sprzęty kupowane do "katowania" więc i liczba awarii rośnie proporcjonalnie do stylu eksploatacji 👍

Nie wiem jak z bardziej szosowymi sprzętami, ale zanim wszyscy w okolicy przesiedli się na Bety, to co czwartek była zbiórka, żeby wspólnymi siłami naprawić jakiegoś KTMa i pojeździć w weekend. Teraz tylko jest pytanie kto jeździ i ogień.

Napisano

Diagnoza jest prosta i smutna:

1. Powaliło ich z cenami (i stosunkiem cena-jakość, po prostu w tej cenie są dużo lepsze sprzęty)

2. Zaniedbali rynek 125cc.

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 09:29, wlad napisał(a):

Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Zaniedbali rynek 125cc.

Jaką część rynku na świecie stanowią 125cc?

Napisano
19 godzin temu, janusz napisał(a):

dokładnie!

Jak pojedziesz na jakikolwiek rajd enduro amatorski, pół-profi - to masz de facto 2 marki: KTM z Adv i Yamaha z T7. Te sprzęty dostają w palnik. Przez to poprostu wymagają dbania innego niz nawijacze kilometrów dla emerytów (od "legendy" ADV - BMW GS).

Mają swoje bolączki co generację (typu kluczyk zblizeniowy, cieknące liczniki itp) - ktore swiadomy wlasciciel ogarnia za groszę i ma z głowy, i wtopa z wałkami w 890 to powazny problem dla użytkowników i marki. Ale to nie jest tak ze to szajs co wybucha.

Miałem 3 lata Superduke GT i jedyny problem jaki miałem to nieszczelny licznik, naprawiony za 300 PLN. poza tym olej i paliwo. mam sporo znajomych latających na ADV i tez są zadowoleni.

Napisano
9 minut temu, janusz napisał(a):

Jaką część rynku na świecie stanowią 125cc?

Bardzo dużą. Nie tylko w Europie, ale również w Azji. Wzrost rejestracji nowych 125cc o 77.70% w Indiach (olbrzymi rynek):

https://www.rushlane.com/125cc-motorcycles-sales-feb-2024-shine-pulsar-raider-glamour-12491884.html

W Europie prawie 40% nowych rejestracji to 125cc:

https://www.stellarmr.com/report/Europe-Motorcycle-Market/863

Edytowane przez wladmar

Napisano

Mogę wypowiedzieć się o 3 KTMach które posiadałem i posiadam:

1. 525 EXC, świetny sprzęt jeszcze na silniku RFS. Traktor, i baaaaardzo niezawodny, ale trzeba umieć serwisować (np. nie przeciągnąć śrub od regulacji zaworów) 

2. 350 SX, typowo wściekły cross torowy - tu co chwilę były drobne usterki, a to pompa paliwa, a to czujnik przepustnicy, a to ładowanie itd. 

3. Aktualnie posiadany Super Adventure 1290 (2020r). Jest to wersja polift, więc podobno jeden z bardziej udanych pod względem awaryjności. Ten sprzęt mam dopiero jeden sezon, więc ciężko coś powiedzieć konkretnie, ale już poprawiałem wtyczkę od korka paliwa bo przestała kontaktować (wystarczyło rozebrać i złożyć). 

Ogólnie są to drobnostki, które dla osób umiejących majsterkować są przyjemne w naprawie (no może poza przewijaniem statora w 350SX ;)) 

Co do upadłości - podobno ceny używek podskoczyły, co jest ciekawostką. 

Napisano
W dniu 30.11.2024 o 05:03, kevlar napisał(a):

Niby jakim cudem skoro zarówno KTM jak i Husqvarna (i nie tylko) są markami tego samego koncernu-Pierer Mobility AG i to przecież on ma problemy:)

Napisano
W dniu 11.12.2024 o 14:06, volf6 napisał(a):

Niby jakim cudem skoro zarówno KTM jak i Husqvarna (i nie tylko) są markami tego samego koncernu-Pierer Mobility AG i to przecież on ma problemy:)

księgowi ogarną. juz wyłączyli MV Agusta z upadłości 😄 jak? siak :) tam wyjdzie bardzo gruby wałek, może coś kiedys się dowiemy...