Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Citroen C3 EV - warto to kupić z dopłata?

Featured Replies

Napisano
19 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tez jezdzilem tym leafem, faktycznie to dramat na kolkach.

na szczescie mialem go tylko 4 dni

Jeździłem i Leafem i Zoe (tu dłużej bo wynajem przejąłem) i Dacia Spring. Może ten Citroen będzie jeszcze gorszy :jem: 

Napisano
4 minuty temu, wujek napisał(a):

Jeździłem i Leafem i Zoe (tu dłużej bo wynajem przejąłem) i Dacia Spring. Może ten Citroen będzie jeszcze gorszy :jem: 

nie brac teraz tesli z doplata to szalenstwo.

soft + sprzet robi robote w tym aucie :jem:

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

Ja mam Tesle za nieco ponizej 2k brutto dla pracowników ale jest za duża do miasta i wyjątkowo mi się nie podoba. To kupsko od Citroena jest za połowę tego i idealnie nadaje się do miasta.

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

wyjątkowo mi się nie podoba.

7 minut temu, wujek napisał(a):

To kupsko od Citroena

podoba mi sie twoja konsekwencja :jem:

a tak serio to kazdy z nas dokonuje swojego wyboru, kluczyk w telefonie, wszystkie funkcje w telefonie, planer ktory jak pisze ze przyjedziesz na 1% to przyjedziesz ;] (albo i nie) to jest warte kazdych pieniedzy.

Napisano
31 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Chyba tylko w Twoim, bo u ekspertów którzy czytali o tym na fejsbuku jest wszystko źle. 😁

Napisano
3 minuty temu, HanYs napisał(a):

Chyba tylko w Twoim, bo u ekspertów którzy czytali o tym na fejsbuku jest wszystko źle. 😁

soft to nawet pechowy @kravitz chyba pozytywnie ocenia, a apki to nie widzialem lepszej :jem:

Napisano
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

Nie widziałeś z AŁdi ? 😳

to VW, juz @twinsen opisywal jak te ich apki dzialaja i ze zero funkcji praktycznie :lol:

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Rado_ napisał(a):

@maras77 a może to w cenie Springa wygląda, że lepsze.

Tak, oglądalem go, ale to już dopiero w nowym programie, a ja chce w tym, który teraz obowiązuje.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał(a):

Tak, oglądalem go, ale to już dopiero w nowym programie, a ja chce w tym, który teraz obowiązuje.

Z jednej strony piszesz, ze masz budzet 130k, ze zalezy Ci na niskiej utracie wartosci i chesz auto potem dla dziecka zostawic.

Po czym rozwazasz Springa, czy tego Leapmotora :bzik:

Troche sie to kupy nie trzyma, ale jestem bardzo ciekaw efektu koncowego :chipsy:

Napisano
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Z jednej strony piszesz, ze masz budzet 130k, ze zalezy Ci na niskiej utracie wartosci i chesz auto potem dla dziecka zostawic.

Troche sie to kupy nie trzyma, ale jestem bardzo ciekaw efektu koncowego :chipsy:

Wszystko jest możliwe.

Ja szukałem Crossovera dla żony i jako drugie auto do 100 k PLN, skończyłem na aucie za 240 k PLN, ale już jako pierwsze auto i dla mnie ;]

Może tutaj będzie w drugą stronę :phi:

Napisano
W dniu 1.12.2024 o 23:28, maras77 napisał(a):

Jak w temacie - Nowy Citroen C3 EV - warto to kupić z dopłata 27 kpln dla osoby fizycznej?

Nowy program dopłat będzie dla mnie mniej korzystny, bo mam za wysokie dochody.

Więc tak się zastanawiam, czy kupić z dopłatą za 130 kpln C3 w wersji EV MAX, z dopłatą na kartę dużej rodziny i w kredycie 0%.

https://sklep.citroen.pl/modele/c3/?filters=typ-paliwa[170]

Niepokoi mnie "Silnik elektryczny o mocy 113 KM z z automatyczną przekładnią redukcyjną" -  to ma biegi, jak Audi @Florydzialski ?

Sprawdź MG4. W porównaniu do produktów Stellantis i innych tanich elektryków to wybór jest oczywisty. Idź i oceń sam.

Napisano
6 godzin temu, komor napisał(a):

Wszystko jest możliwe.

Ja szukałem Crossovera dla żony i jako drugie auto do 100 k PLN, skończyłem na aucie za 240 k PLN, ale już jako pierwsze auto i dla mnie ;]

Może tutaj będzie w drugą stronę :phi:

Dokładnie. Ja chciałem super fajne Audi A4 w jakimś fajnym pakiecie, z którego byłbym super zadowolony, a mam Teslę Y.

Ja już wszystko zrozumiem i we wszystko uwierzę ;]

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

bardzo ciekaw efektu koncowego :chipsy:

ja znam efekt koncowy ;]

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Dokładnie. Ja chciałem super fajne Audi A4 w jakimś fajnym pakiecie, z którego byłbym super zadowolony, a mam Teslę Y.

Ja już wszystko zrozumiem i we wszystko uwierzę ;]

a co zdecydowalo ze jednak nie audi ? ;]

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

a co zdecydowalo ze jednak nie audi ? ;]

Głupota

Napisano
1 minutę temu, komandos80 napisał(a):

image.png.5347340a3098d7d7407a44e749fb7ec8.png

Z tego powodu Król automobilizmu u nas zostaje ;]

Volkswagen-Golf-GTE-2020-2.jpg

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ten co Cie tak irytuje na kazdym kroku? ;]

To jakas forma pokuty, zeby jezdzic autami, ktorych nie lubisz? ;)

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Grubo ja miałem dwa podejścia do Tesli / elektryków. I tak jak do miasta nie ma nic lepszego to jako główne auto się nie nadają w PL. 

Napisano
24 minuty temu, wujek napisał(a):

Grubo ja miałem dwa podejścia do Tesli / elektryków. I tak jak do miasta nie ma nic lepszego to jako główne auto się nie nadają w PL. 

Co do miasta to się zgodzę. Nie ma nic lepszego. Tylko wtedy nie potrzebujesz Tesli, może być coś mniejszego.

Co do tego czy się nadają na główne auto, to już zależy kto co lubi.

Dla mnie jazda Teslą Y jest jak jazda jakimś VANem. Prawie rzygam ;)

Ale są ludzie którzy vanami jeżdżą.

A z drugiej strony, dla rodziny 2+2 z elektryków taka Tesla Y jest najlepsza. I zataczamy koło...

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Co do miasta to się zgodzę. Nie ma nic lepszego. Tylko wtedy nie potrzebujesz Tesli, może być coś mniejszego.

Co do tego czy się nadają na główne auto, to już zależy kto co lubi.

Dla mnie jazda Teslą Y jest jak jazda jakimś VANem. Prawie rzygam ;)

Ale są ludzie którzy vanami jeżdżą.

A z drugiej strony, dla rodziny 2+2 z elektryków taka Tesla Y jest najlepsza. I zataczamy koło...

Trzeba czekać na Renault albo rozważyć tego Citroena za 900zl na miesiąc. 

ja z 2+2 jeżdżę tak żeby spały w drodze. To tak średnio jeszcze stawać po drodze na ładowanie bo się obudzą i nie dojade.

Napisano
23 minuty temu, wujek napisał(a):

ja z 2+2 jeżdżę tak żeby spały w drodze. To tak średnio jeszcze stawać po drodze na ładowanie bo się obudzą i nie dojade.

No ja rozumiem, każdy ma inne potrzeby.

Ja Teslą przećwiczyłem "na raz" takie destynacje jak Katowice, Gdańsk, Kraków, Wrocław, Rzeszów, Poznań.

To jest powiedzmy 3h jazdy, czasem z hakiem.

Pytanie czy dłużej śpią?

Gdzieś dalej na kilka ładowań na tą chwilę wyobrażam sobie jako mękę, ale pewnie sprawdzę kiedyś tam.

Napisano
8 godzin temu, kravitz napisał(a):

Widzę, że egolfa sprzedajesz. Jest jakies zainteresowanie w ogóle?

Edytowane przez zinger

Napisano
22 minuty temu, zinger napisał(a):

Widzę, że egolfa sprzedajesz. Jest jakies zainteresowanie w ogóle?

Brak.

Jednak w używkach jest chyba jakiś zastój.

Kolega sprzedawał 2 miesiące temu dwuletnią Octavię 1.5tsi. Żadnych udziwnień. Też nie było chętnych. Oddał w końcu do Aaaauto za podobno niezłą cenę.

Napisano
25 minut temu, kravitz napisał(a):

Brak.

Kolega sprzedawał 2 miesiące temu dwuletnią Octavię 1.5tsi. Żadnych udziwnień. Też nie było chętnych. Oddał w końcu do Aaaauto za podobno niezłą cenę.

Miałem identycznie z Ateca rok temu.

Napisano
57 minut temu, kravitz napisał(a):

Brak.

IMO mało chętnych na drogie używki. Ludzie biorą albo nowe albo używki za 30k. 

Napisano
  • Autor
W dniu 4.12.2024 o 11:41, zinger napisał(a):

Czyta nie umiesz, a na pewno ze zrozumieniem.

Nie chce więcej wydać, niż 60 kpln ze swoich teraz.

Resztę mogę zapłacić w ratach 0%.

Dlatego zostaje Dacia, którą kupuje za 90 kpln i odbieram 27 kpln, albo stellantis, gdzie płace 77 kpln, odbieram 27 z dopłaty a resztę mam 3 lata 0%.

Fiat, którego ma teraz żona nigdy nie był w dłuższej trasie, niż z Pruszkowa do Otwocka, więc takie udogodnienia jak pompa ciepła totalnie nie są potrzebne.

Edytowane przez maras77

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

Nie chce więcej wydać, niż 60 kpln ze swoich teraz.

Resztę mogę zapłacić w ratach 0%.

Dlatego zostaje Dacia, którą kupuje za 90 kpln i odbieram 27 kpln, albo stellantis, gdzie płace 77 kpln, odbieram 27 z dopłaty a resztę mam 3 lata 0%.

Fiat, którego ma teraz żona nigdy nie był w dłuższej trasie, niż z Pruszkowa do Otwocka, więc takie udogodnienia jak pompa ciepła totalnie nie są potrzebne.

Żona pewnie już szczęśliwa że mąż jej zmienia punto na chińska dacie spring ;] Koleżanki zobaczą to to się skończy rozwodem ;] 

Jezdzilem tym kilka razy w car sparingu, byłej żonie bym tego nie kupil co dopiero obecnej…

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
  • Autor
55 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Żona pewnie już szczęśliwa że mąż jej zmienia punto na chińska dacie spring ;] Koleżanki zobaczą to to się skończy rozwodem ;] 

Jezdzilem tym kilka razy w car sparingu, byłej żonie bym tego nie kupil co dopiero obecnej…

Spoko. Jak mi ci złodzieje z banku już WIBOR oddadzą, to się kupi coś lepszego. :ok:

Napisano
5 minut temu, maras77 napisał(a):

Spoko. Jak mi ci złodzieje z banku już WIBOR oddadzą, to się kupi coś lepszego. :ok:

A byłeś pomacać MG4? 

Bo jak dla mnie to są dwa różne światy z Daćką. Jak lubię Dacie tak Spring to nie auto. A jak nie ufasz chińczykom, choć IMO robią świetnej jakości te MG, to chociaż Leaf. 

Do tego Spring wydaje się być niesprzedawalny w dłuższym okresie...

Napisano
  • Autor
17 minut temu, bizz napisał(a):

A byłeś pomacać MG4? 

Bo jak dla mnie to są dwa różne światy z Daćką. Jak lubię Dacie tak Spring to nie auto. A jak nie ufasz chińczykom, choć IMO robią świetnej jakości te MG, to chociaż Leaf. 

Do MG też się wybieram.

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał(a):

Do MG też się wybieram.

kibicuje, to akurat dobra opcja

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

kibicuje, to akurat dobra opcja

Ale jeśli, to pewnie wyjadę MG3.

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Ale jeśli, to pewnie wyjadę MG3.

ladnie to wyglada :jem: no i ta samoladujaca sie hybryda. bierz, fajne autko :oki:

Napisano
13 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Przy okazji, kolejny filmik:

Wiesz co, no ten już się wysiliłem i obejrzałem, ale tylko jakoś chyba 7 minut. ;)

Wniosek mam taki, że to jest chyba kwestia tego jak do tego konkretny producent podszedł, a może i od konkretnego modelu samochodu.

Na tym filmie pompa na początku żarła jakieś ogromne ilości energii, ale też i dużo szybciej temperatura wnętrza była taka jak być powinna.

Ten z farelką był przez większość czasu bardziej oszczędny, ale do momentu do którego oglądałem film, we wnętrzu nadal było chłodniej niż 22 stopnie (w osi czasu eksperymentu, to było chyba już nawet 20 minut)

I teraz wracając do moich Golfów.

Nie mierzyłem ich zużycia energii w sposób aptekarski, a jedynie na oko.

I na oko, widać, że ten z farelką żre dużo więcej w zimie niz ten z pompą. Proporcja się zwiększa. Być może jest to kwestia tego, że trzeba kręcić częściami od silnika spalinowego, a te części są zimne. OK, to może być dobry trop.

Jednak efekt grzania farelką w GTE i pompą w eGolfie jest inny niż na tym filmiku.

W GTE  (falelka) jest bardzo szybko ciepło i właściwie dalej utrzymuje się ten efekt już jak w spalinówce. Miło i komfortowo.

W eGolfie gdzie jest pompa, wieje ciepłym zaraz, jak to w elektryku, ale jednak ogrzanie wnętrza zajmuje znacznie dłużej. Mogę oczywiście wymusić grzanie jakimś trybem turbo, ale wtedy pewnie się włącza jakas farelka, czy nie wiem jak to tam VW rozwiązał.

Później też jest chłodniej niż bym chciał i muszę trochę oszukać system jak jadę w trasie. Np po mieście gdzie prędkości są niskie i powietrze owiewające auto wychładza go mało, mogę ustawić 21 stopni i jest ok. W trasie muszę ustawić 23 stopnie, bo pompa jakby sama nie przestawiała się w mocniejsze grzanie i nadal uważa, że to dmucha jest ok ;] A jest chłodno ;)

Jak dla mnie, to samo zastosowanie innego źródła ogrzewania może oznaczać tez i zastosowanie innego algorytmu sterowania temperaturą i takie porównanie nawet identycznych modeli może mieć wady.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał(a):

To moze najpierw naucz sie poprawnie swoje mysli formulowac, bo pisales takze:

- 130tys

- Utrata wartości po spłacie kredytu jak najmniejsza, aby nie było poczucia wywalenia kasy

- Po 3 latach dać ten samochód dziecku na 18.

Po czym wyskakujesz ze Springiem i jakims innym wynalazkiem. Chociaz tu znowu jakby sam sobie przeczysz, bo skoro chcesz auto na dluzej w rodzinie zostawic, to jakie znaczenie ma utrata wartosci :bzik: 

Jak dla mnie to mozesz i Pande w gazie kupic, nic mi do tego :oki:

Napisano
  • Autor
26 minut temu, zinger napisał(a):

To moze najpierw naucz sie poprawnie swoje mysli formulowac, bo pisales takze:

- 130tys

- Utrata wartości po spłacie kredytu jak najmniejsza, aby nie było poczucia wywalenia kasy

- Po 3 latach dać ten samochód dziecku na 18.

Po czym wyskakujesz ze Springiem i jakims innym wynalazkiem. Chociaz tu znowu jakby sam sobie przeczysz, bo skoro chcesz auto na dluzej w rodzinie zostawic, to jakie znaczenie ma utrata wartosci :bzik: 

Jak dla mnie to mozesz i Pande w gazie kupic, nic mi do tego :oki:

Punkt 4 w poście.

Czego nie rozumiesz?

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Punkt 4 w poście.

Czego nie rozumiesz?

Nic, nic, wszystko jasne. Spring bedzie dla Ciebie idealny :oki:

Napisano
  • Autor
27 minut temu, zinger napisał(a):

Nic, nic, wszystko jasne. Spring bedzie dla Ciebie idealny :oki:

Cenowo tak.

Jak miałbym wydać więcej, niż te 60 klocy własnej kasy na wejsciu, to nie będzie to EV, tylko hybryda.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Wiesz co, no ten już się wysiliłem i obejrzałem, ale tylko jakoś chyba 7 minut. ;)

Wniosek mam taki, że to jest chyba kwestia tego jak do tego konkretny producent podszedł, a może i od konkretnego modelu samochodu.

Na tym filmie pompa na początku żarła jakieś ogromne ilości energii, ale też i dużo szybciej temperatura wnętrza była taka jak być powinna.

Ten z farelką był przez większość czasu bardziej oszczędny, ale do momentu do którego oglądałem film, we wnętrzu nadal było chłodniej niż 22 stopnie (w osi czasu eksperymentu, to było chyba już nawet 20 minut)

I teraz wracając do moich Golfów.

Nie mierzyłem ich zużycia energii w sposób aptekarski, a jedynie na oko.

I na oko, widać, że ten z farelką żre dużo więcej w zimie niz ten z pompą. Proporcja się zwiększa. Być może jest to kwestia tego, że trzeba kręcić częściami od silnika spalinowego, a te części są zimne. OK, to może być dobry trop.

Jednak efekt grzania farelką w GTE i pompą w eGolfie jest inny niż na tym filmiku.

W GTE  (falelka) jest bardzo szybko ciepło i właściwie dalej utrzymuje się ten efekt już jak w spalinówce. Miło i komfortowo.

W eGolfie gdzie jest pompa, wieje ciepłym zaraz, jak to w elektryku, ale jednak ogrzanie wnętrza zajmuje znacznie dłużej. Mogę oczywiście wymusić grzanie jakimś trybem turbo, ale wtedy pewnie się włącza jakas farelka, czy nie wiem jak to tam VW rozwiązał.

Później też jest chłodniej niż bym chciał i muszę trochę oszukać system jak jadę w trasie. Np po mieście gdzie prędkości są niskie i powietrze owiewające auto wychładza go mało, mogę ustawić 21 stopni i jest ok. W trasie muszę ustawić 23 stopnie, bo pompa jakby sama nie przestawiała się w mocniejsze grzanie i nadal uważa, że to dmucha jest ok ;] A jest chłodno ;)

Jak dla mnie, to samo zastosowanie innego źródła ogrzewania może oznaczać tez i zastosowanie innego algorytmu sterowania temperaturą i takie porównanie nawet identycznych modeli może mieć wady.

Tak, sprzedaj już te Golfy i problem z głowy 😁

Napisano
6 godzin temu, bizz napisał(a):

A byłeś pomacać MG4? 

Racjonalne wpisy w tym wątku nie mają sensu 😁

Finał będzie zaskakujący 😎

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Racjonalne wpisy w tym wątku nie mają sensu 😁

Finał będzie zaskakujący 😎

To samo robiłem kiedyś, zrobiłem tu wątek na sześć stron o wyborze nowego auta a kupiłem 15 letnie BMW. 

Napisano
10 minut temu, bizz napisał(a):

To samo robiłem kiedyś, zrobiłem tu wątek na sześć stron o wyborze nowego auta a kupiłem 15 letnie BMW. 

Twój wybór mogł być racjonalny ;]

Napisano
23 minuty temu, bizz napisał(a):

E39 można wybaczyć ;) 

Napisano
17 minut temu, mrBEAN napisał(a):

E39 można wybaczyć ;) 

Na szczęście kolejne już było nowe, od tego czasu zapomniałem co znaczy problem z samochodem. Ilość czasu i pieniędzy zaoszczędzonych przejściem na nowe jest jedną z lepszych finansowych decyzji w moim życiu.

Napisano
31 minut temu, kravitz napisał(a):

Twój wybór mogł być racjonalny ;]

Mógł, ale nie był;]

Napisano
52 minuty temu, bizz napisał(a):

Na szczęście kolejne już było nowe, od tego czasu zapomniałem co znaczy problem z samochodem. Ilość czasu i pieniędzy zaoszczędzonych przejściem na nowe jest jedną z lepszych finansowych decyzji w moim życiu.

Też to kiedyś odkryłem 😁👍

Można się zdziwić 😅