Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Siedzę i główkuje nad zmianą małego drugiego miejskiego wozidla...... I wychodzi mi że elektryka też powinienem rozważać i to nawet bardzo....

Po przymiarkach i zastanowieniach celowalem w Yarka Crossa lub Captura (może plug-ina) ewentualnie Vitare....( W przypadku tej ostatniej AGS robot zamiast porządnego automatu, przekreślił chyba sprawe)

Francuska hybryda na świeżym rozwiązaniu w ich wykonaniu jakim jest sprzęglo kłowe plus mieszanka spaliniaka i ev to długofalowo ( 8-10 lat) to chyba proszenie się o kłopoty....pomimo rzekomej 7 letniej gwarancji...

No i w podobnych pieniądzach łapie się Kona jakaś używka w miare świeża... no i wskoczył teraz Inster...... (Jakoś cytryna za blisko Stellantisowych produktów i nie przekonuje w ogóle)

Szkoda że Inster 4 osobowy ale na papierze pasowałby bardzo do potrzeb....

No i mam rozkmine. Czekam aż Instera da się pomacać i przejechać się fizycznie...

Napisano
36 minut temu, Fili_P napisał(a):

Szkoda że Inster 4 osobowy

masz 3 dzieci ??? :jem:

Napisano

Dziwne

Boisz się w perspektywie 10letnoej francuskiej hev a nie boisz się dowolnego EV i żywotności baterii

Napisano
  • Autor
Dziwne

Boisz się w perspektywie 10letnoej francuskiej hev a nie boisz się dowolnego EV i żywotności baterii
Boje.... Jak już pisałem w wątku na HP to jest główny hamulcowy.....Ale chyba boje od zdecydowanie innej strony niż wszyscy
Z tego co rozmawiam z insiderami to litowo-jonowe, litowo-polimerowe, żelazowe a może nawet i sodowe za 10 lat ( a wysoce prawdopodobne że zdecydowanie wczesniej) będą wspomnieniem a solid-state ( zee stalym elektrolitem) będą rządzić.... Więc perspektywa tego co robią dzisiaj ludzie z np bateryjkami w Leafach ( wymiana na wyższe pojemności lub naprawa) przestanie mieć jakikolwiek racjonalny sens.
Do tego wstrzele się w głupi okres motoryzacji jeśli nikt i nic nie pogoni socjalistów i "zielonych lewaków" z Uni.... Akurat okolice 2035 gdzie wszyscy pewnie rzuca się na EV :-//. ( M.8n z tego względu też rozważam spaliniaka/ hybryde- może być wtedy cenie....... Albo wręcz odwrotnie obłożony takimi opłatami extra i przy rejestracji i w paliwie its itp że z ulgą się go pozbędę..... Na dwoje babka wróżyła:-//

Napisano
Boje.... Jak już pisałem w wątku na HP to jest główny hamulcowy.....Ale chyba boje od zdecydowanie innej strony niż wszyscy
Z tego co rozmawiam z insiderami to litowo-jonowe, litowo-polimerowe, żelazowe a może nawet i sodowe za 10 lat ( a wysoce prawdopodobne że zdecydowanie wczesniej) będą wspomnieniem a solid-state ( zee stalym elektrolitem) będą rządzić.... Więc perspektywa tego co robią dzisiaj ludzie z np bateryjkami w Leafach ( wymiana na wyższe pojemności lub naprawa) przestanie mieć jakikolwiek racjonalny sens.
Do tego wstrzele się w głupi okres motoryzacji jeśli nikt i nic nie pogoni socjalistów i "zielonych lewaków" z Uni.... Akurat okolice 2035 gdzie wszyscy pewnie rzuca się na EV :-//. ( M.8n z tego względu też rozważam spaliniaka/ hybryde- może być wtedy cenie....... Albo wręcz odwrotnie obłożony takimi opłatami extra i przy rejestracji i w paliwie its itp że z ulgą się go pozbędę..... Na dwoje babka wróżyła:-//

Dokładnie

Kupno EV „na 10 lat” to najgorsza opcja

EV tylko w darmowy leasing lub wynajem max 3 letni.

Na długie lata teraz tylko bezawaryjną benzynowa hybryda ma jakiś sens

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Na długie lata to żadna benzynowa hybryda czy inna skomplikowana wydumka. Należy wziąć jakiegoś VAGa z tych najnowszych po 1995 roku z silnikiem 1.9SDI.

Napisano

Na długie lata to żadna benzynowa hybryda czy inna skomplikowana wydumka. Należy wziąć jakiegoś VAGa z tych najnowszych po 1995 roku z silnikiem 1.9SDI.

Tak

Wolnossąca benzyna z hybrydą klepana od 25lat

W perspektywie zakazu wjazdu tym centrum żaden diesel

Długowieczne diesle skonczyly się wraz z euro 4 w szczególnych przypadkach euro 5

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Dziwne

Wcale nie dziwne ;]

Napisano
  • Autor

Dokładnie

Kupno EV „na 10 lat” to najgorsza opcja

EV tylko w darmowy leasing lub wynajem max 3 letni.

Nie bardzo wiem czy teraz piszesz serio czy kpisz?
Leasing odpada. Jestem "fizolem na dobrych autorskich i etacie'
Żaden wynajem jakiej opcji bym nie liczył nie kalkuluje się nijak. ( Nie widzę powodu żeby komuś zapłacić utratę wartości i zostać niczym żeby jeszcze potem ewentualnie odkupić po cenie rynkowej... To drugie mogę zrobić teraz- dlatego m.in. biorę pod uwagę np w miarę świeża Kone używana

Natomiast wracając do sedna

W okolicach 120kzl mogę mieć :
- nowego Yarka Crossa w Hybrydzie,
- używanego Captura ( plug-in)
- świeża, używana Kone EV
- nowego Instera ( nie nie mam 3 dzieci, ale wozimy się na treningi, dzieci mają dziewczyny itp itd...)

Spoglądam jeszcze na MazdeMX30 nie wiem co jest nie tak z tym autem- muszę na żywo pomacać.... i VolvoEx30 ( chyba poza budżetem)

Biorąc pod uwagę że na dachu jest PV ale z lekka niedoprodukcja więc trzebaby zainwestować +7 kpln ( mam nadzieję że zostaje mimo to w net meter8ngu a nie wpadam wtedy w net biling)
To wybór już nie jest taki oczywisty i zaczyna zależeć od większej ilości zmiennych...... I nagle się okazuje że szala zaczyna lekko przeważać na korzyść EV pomimo wad.... Niezły zgryz :-//

Napisano
5 minut temu, Fili_P napisał(a):

Spoglądam jeszcze na MazdeMX30 nie wiem co jest nie tak z tym autem- muszę na żywo pomacać....

Szkoda czasu ;) 

Inster to będzie trochę Bobek.

Plug-in odpuść, to pułapka ;) 

Yaris Cross głośny, hybryda ok, ale po co? 

Kona EV dobry kierunek IMHO :oki:

Niro ewentualnie można jeszcze obejrzeć. 

BMW i3/i3s do przemyślenia.

Napisano
Nie bardzo wiem czy teraz piszesz serio czy kpisz?
Leasing odpada. Jestem "fizolem na dobrych autorskich i etacie'
Żaden wynajem jakiej opcji bym nie liczył nie kalkuluje się nijak. ( Nie widzę powodu żeby komuś zapłacić utratę wartości i zostać niczym żeby jeszcze potem ewentualnie odkupić po cenie rynkowej... To drugie mogę zrobić teraz- dlatego m.in. biorę pod uwagę np w miarę świeża Kone używana

Natomiast wracając do sedna

W okolicach 120kzl mogę mieć :
- nowego Yarka Crossa w Hybrydzie,
- używanego Captura ( plug-in)
- świeża, używana Kone EV
- nowego Instera ( nie nie mam 3 dzieci, ale wozimy się na treningi, dzieci mają dziewczyny itp itd...)

Spoglądam jeszcze na MazdeMX30 nie wiem co jest nie tak z tym autem- muszę na żywo pomacać.... i VolvoEx30 ( chyba poza budżetem)

Biorąc pod uwagę że na dachu jest PV ale z lekka niedoprodukcja więc trzebaby zainwestować +7 kpln ( mam nadzieję że zostaje mimo to w net meter8ngu a nie wpadam wtedy w net biling)
To wybór już nie jest taki oczywisty i zaczyna zależeć od większej ilości zmiennych...... I nagle się okazuje że szala zaczyna lekko przeważać na korzyść EV pomimo wad.... Niezły zgryz :-//

Pisze poważnie

Nie kupiłbym EV „na 10 lat”

Sprzedasz to za czapkę śliwek pod warunkiem że bateria dożyje w sensownej kondycji

Napisano
37 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Kurczę, sie zgadzam z powyższym jak nigdy. :ok:

Tesle, Hyundai / Kia i Bmw* to jedyne używane ev jakie bym rozważał. 

Ewentualnie Leaf, ale tylko śmiesznie tanio i bez żadnych nadziei na dłuższe jazdy. 

* Co do i3 to oczywiście tylko pełny ev,  żaden tam rex (wyduka z silnikiem spalinowym).

Edytowane przez HelixSv

Napisano
  • Autor

Pisze poważnie

Nie kupiłbym EV „na 10 lat”

Sprzedasz to za czapkę śliwek pod warunkiem że bateria dożyje w sensownej kondycji

Większość samochodów którymi jeżdżę do wieku rzędu 8-10 lat sprzedaje za czapkę śliwek.... Nie widzę opcji żeby coś tu się miało zmienić
Rekordem był chyba Matiz ponad 20 lat temu. Kupiony za 20cos sprzedany za 5. Ale już Insignia 90 vs 22 i w zasadzie wszystko co po drodze i pomiędzy to zazwyczaj właśnie jakieś zakresy były rzędu 18-22. Przy tak " długim użytkowaniu aut i w tym ich wieku to się okazuje dość przewidywalne jeśli chodzi o kwotę;-)
Zresztą zaraz sprawdzę z ciekawości 10 letnie Liście.....?
Napisano
  • Autor
Szkoda czasu [emoji6] 

Inster to będzie trochę Bobek.
Plug-in odpuść, to pułapka [emoji6] 
Yaris Cross głośny, hybryda ok, ale po co? 

Bobek?

Niro już za duze
Napisano
  • Autor

A co jeszcze.
Te auta które rozważam to jakoś tam zazwyczaj producent mówi że po 8, 7 letniej gwarancji niby gwarantują 70-80% pojemność baterii...

Napisano
  • Autor

Hehehe
10 letnie Liście. Sam dół stawki na OtoMoto 2014 r( i to BEZ zaznaczenia że tylko krajowe

Teoria okolic 20 koła w 10 letnim aucie się sprawdza chyba ;-)))). ( Nawet chyba lekko na plus
)eaaa973289d1def239b0f32926ea8207.jpg

Napisano
20 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Bobek?

Bobek, ponieważ ma rozmiary jak Bobek ;)

Ale jeśli taki ma być, to warto poczekać, tym bardziej, że mają być solidne dopłaty dla fizoli. 

20 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Niro już za duze

No to Kona śmiało, ale poczekać chwilę na Instera i zdecydować :oki:

Napisano
  • Autor

Nic się dla fizoki nie zmieni :-
Karty dużej rodziny nie mam
Auta które chciałbym zezłomować za dychę w moim posiadaniu minimum od 3 lat także
= Dalej zostaje kwota 18kzl :-(

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Nic się dla fizoki nie zmieni :-
Karty dużej rodziny nie mam
Auta które chciałbym zezłomować za dychę w moim posiadaniu minimum od 3 lat także
= Dalej zostaje kwota 18kzl 😞

A to ogłosili już stawki i konkretne wszystkie warunki nowego programu Mój elektryk? 

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 23:44, Fili_P napisał(a):

Większość samochodów którymi jeżdżę do wieku rzędu 8-10 lat sprzedaje za czapkę śliwek.... Nie widzę opcji żeby coś tu się miało zmienić
Rekordem był chyba Matiz ponad 20 lat temu. Kupiony za 20cos sprzedany za 5. Ale już Insignia 90 vs 22 i w zasadzie wszystko co po drodze i pomiędzy to zazwyczaj właśnie jakieś zakresy były rzędu 18-22. Przy tak " długim użytkowaniu aut i w tym ich wieku to się okazuje dość przewidywalne jeśli chodzi o kwotę;-)
Zresztą zaraz sprawdzę z ciekawości 10 letnie Liście.....?

Popełniasz wielki błąd...

Napisano
  • Autor

?
Napisano
  • Autor
A to ogłosili już stawki i konkretne wszystkie warunki nowego programu Mój elektryk? 
A wiesz o czyms o czym nie piszą portale wszelkiej masci... bo z tego co czytam z ogólnie dostępnych info to ja tam żadnej rewolucji nie widzę.... ( Obym się mylił;-)
Napisano
17 minut temu, Fili_P napisał(a):
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A wiesz o czyms o czym nie piszą portale wszelkiej masci... bo z tego co czytam z ogólnie dostępnych info to ja tam żadnej rewolucji nie widzę.... ( Obym się mylił;-)

Nie wiem, dlatego pytam. A portale wróżą głównie, więc warto poczekać. Już niedługo. 
Aczkolwiek Kona będzie wyraźnie lepszym autem 👍

Napisano
25 minut temu, Fili_P napisał(a):
1 godzinę temu, format napisał(a):

?

Marian jest bardzo ciężkim przypadkiem. Może opowiadać dowolne głupoty i zdania nie zmieni, zresztą, jesteś jedyny który, mimo wyjątkowej łatwości doboru argumentów z rynku, zdecydował się z nim dyskutować na ten temat.

Napisano
  • Autor

Marian jest bardzo ciężkim przypadkiem. Może opowiadać dowolne głupoty i zdania nie zmieni, zresztą, jesteś jedyny który, mimo wyjątkowej łatwości doboru argumentów z rynku, zdecydował się z nim dyskutować na ten temat.
A. OK. Nie no, gada swoje, ale chyba zmienia bo BZ rozbił ;-)))
Napisano
  • Autor
Nie wiem, dlatego pytam. A portale wróżą głównie, więc warto poczekać. Już niedługo. 
Aczkolwiek Kona będzie wyraźnie lepszym autem [emoji106]
No chyba najbardziej odpowiadającą moim potrzebom w tym momencie... Poczekam do lutego zobaczę. ( Przy okazji będzie sposobność pomacać Instera)
Napisano
A. OK. Nie no, gada swoje, ale chyba zmienia bo BZ rozbił ;-)))

Nie rozbił tylko w niego wjechali i mu rozbili.

Z racji tego że EV świetnie się sprzedaje* to Toyota podstawiła mi nowego bz4x w identycznym kolorze ( na szczęście w spec. Prze ISA) 2 tygodnie temu

I cierpię bo zastępcza nowa camry poza prześwitem i bagażnikiem byla zdecydowanie lepsza

*~ na pewno nie zalegają im na magazynie

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Ja nie szukam, bo nie potrzebuję :skromny:

Teraz tak ;]:oki:

No to 30000 zł dla fizoli przy dochodach do 135 kzł. 

Miło 👍

Miło by było, gdyby nie było dodatkowego kryterium. Zacznie się kombinowanie i kupowanie na babcie czy dziadka. Dla JDG zlikwidowali limity i nie ma rozróżnienia dochodowego, nie rozumiem dlaczego fizyczni maja inaczej.

Napisano
  • Autor

Zwtociliscie uwagę na ten detal?!
"Do dofinansowania kwalifikowane będą koszty zakupu/leasingu/wynajmu długoterminowego poniesione w okresie 01.07.2024 r. – 31.03.2025 r."

Napisano
  • Autor

image.png.58aa5b62b31befc2e60550a39bd9a303.png

.

....

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał(a):

image.png.58aa5b62b31befc2e60550a39bd9a303.png

.

....

Chciałbym móc spojrzeć w oczy autorowi tych pomysłów. Obstawiam, że zobaczyłbym coś w tym stylu

1734944927764246780818075123958.gif.14bc7173568eb81953ab79f91c0907f8.gif

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor

Ktoś juz widzial na żywo Renault 5?

Napisano
13 minut temu, Fili_P napisał(a):

W wątku obok piszą, że się nie załapie na doplaty :mlot:

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, zinger napisał(a):

W wątku obok piszą, że się nie załapie na doplaty :mlot:

Way?

Napisano
3 godziny temu, Fili_P napisał(a):

Way?

Nie wiem, @wujek coś tam o tym pisal :nie_wiem:

Edytowane przez zinger

Napisano
13 godzin temu, Fili_P napisał(a):

W kwietniu będzie w salonach. 

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Oferta na Kone i Instera 2025
( najniższe wersję z pakietami winter/ pompa ciepła tylko)
Odpowiednio
157416
106305

Czekam na R5
Jest 115600
Dobre 50/50 z jakaś prowizja/ ubezpieczeniem 2800tylko ALE warunki gwarancji gorsze niż wHyundayu... Ba! Gorsze nawet niż na spalinowymi Renault teraz nawet daje :-//

Ktoś ma jakiś cynk kiedy podwyższone R5, czyli R4 ma wejść?

Napisano
W dniu 15.01.2025 o 16:44, Fili_P napisał(a):

Czekam na R5
Jest 115600
Dobre 50/50 z jakaś prowizja/ ubezpieczeniem 2800tylko ALE warunki gwarancji gorsze niż wHyundayu

115600 z pakietem Winter? 

Ciekawe z tą gwarancją, bo w sumie powinno im zależeć, żeby klienta jeszcze szarpnąć parę razy za przeglądy gwarancyjne np przez te 5 lat. 

Napisano

Odpowiednio
157416
106305

Czekam na R5
Jest 115600
Dobre 50/50 z jakaś prowizja/ ubezpieczeniem 2800tylko ALE warunki gwarancji gorsze niż wHyundayu... Ba! Gorsze nawet niż na spalinowymi Renault teraz nawet daje :-//

Ja to jestem ciekawe czy R5 w srodku będzie jak clio czy mniejsze

Napisano

Odpowiednio
157416
106305

Czekam na R5
Jest 115600

Zainspirowany Twoim postem wszedłem na stronę Renault i ... zakochałem się, qwa... :serce: To ma być w sprzedaży zaraz, 500KM i napęd na tył:serce: widowmaker:serce:

image.png.456d5da4bab85fa5ed5912b63a912803.png

Napisano
  • Autor
115600 z pakietem Winter? 
Ciekawe z tą gwarancją, bo w sumie powinno im zależeć, żeby klienta jeszcze szarpnąć parę razy za przeglądy gwarancyjne np przez te 5 lat. 
Tak z winterem.
Ok wyjaśniło się
Bateria też ma 8 lat. Rozszerzona gwara do 5 lat 100tys +999 ( muszę poczytać detale bo w Hyu to jednak 5 lat gwary producenta bez wyłączeń w zasadzie a tu pewnie jakieś ubezp)
Na plus w R ubezp 1,2%

Dziwne to bo R na spalinowe teraz de facto daje 7 gwary jeśli masz przeglądy u nich
Napisano
  • Autor
Ja to jestem ciekawe czy R5 w srodku będzie jak clio czy mniejsze
A ja ciekawy różnicy w cenie między R5 i R4 ( to będzie jak Clio do Captura)

Z filmów wydaje mi się że przedział pasażerski będzie przestronniejszy w R5 niż w Clio. Trzeba poczekać na zywo
Napisano
W dniu 22.12.2024 o 22:11, zinger napisał(a):

Miło by było, gdyby nie było dodatkowego kryterium. Zacznie się kombinowanie i kupowanie na babcie czy dziadka. Dla JDG zlikwidowali limity i nie ma rozróżnienia dochodowego, nie rozumiem dlaczego fizyczni maja inaczej.

No fajne to. Znalazłem Mustanga z rocznika 2023 bez przebiegu, nierejestrowany, sprzedawany jako nowy za 200k. Minus dopłata byłoby 170k.

Dalej, BMW i4 M50, ponad 500KM za 250k. Minus dopłata byłoby 220k.

Jeszcze dalej, BMW iX za 270k ale może zejdą do 260. Minus dopłata i będzie 230k.

No i taką elektromobilność to ja rozumiem, coraz bardziej mnie kusi żeby sprzedać Jaga. Szukam jeszcze e-trona SUV w cenie łapiącej się na dopłatę bo ten mi się podoba najbardziej. 

:vibra:

Napisano
Tak z winterem.
Ok wyjaśniło się
Bateria też ma 8 lat. Rozszerzona gwara do 5 lat 100tys +999 ( muszę poczytać detale bo w Hyu to jednak 5 lat gwary producenta bez wyłączeń w zasadzie a tu pewnie jakieś ubezp)
Na plus w R ubezp 1,2%

Dziwne to bo R na spalinowe teraz de facto daje 7 gwary jeśli masz przeglądy u nich

W spalinowym/hybryda Renault lub Dacia mozesz dokupić max 7lat lub 150kkm

Na aku hybrydy i EV dają z urzędu 8lat i 160kkm (pojemność pow 63% )