Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki filament?

Featured Replies

Napisano

Drukarze 3D, poradźcie jakiś filament kupić. Poprzednio kupiłem pierwszy z brzegu na allegro i wydaje mi się, że jakość wydruku była nieco gorsza niż z filamentem, który dostałem z drukarką. Niby jedno i drugie taki sam chemicznie plastik ale może jakieś różnice są... Podlinkujcie czego używacie i ładnie wychodzi.

Napisano
3 minuty temu, torelek napisał(a):

Poprzednio kupiłem pierwszy z brzegu na allegro i wydaje mi się, że jakość wydruku była nieco gorsza niż z filamentem, który dostałem z drukarką.

Devil Design. PET-G od nich używam.

Napisano

Rosa 3D, eSun, Sunlu... Obecnie wszystko drukuję PET-G.

Natomiast bardzo NIE polecam tego: https://allegro.pl/oferta/kingroon-pla-zielony-swiecacy-w-ciemnosci-1-75-mm-1kg-16686724869

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, kiziuk napisał(a):

Devil Design. PET-G od nich używam.

Widzę, że ten Devil Design jest dwa razy droższy od pozostałych. Warto?

Napisano
21 minut temu, torelek napisał(a):

Widzę, że ten Devil Design jest dwa razy droższy od pozostałych. Warto?

Szczerze, to nie bardzo mam teraz porównanie, bo zacząłem od riserczu i tak zostało :phi:

Zszedłem tylko z PLA bo PET-G mi się lepiej sprawdza. 

Napisano
5 godzin temu, torelek napisał(a):

Drukarze 3D, poradźcie jakiś filament kupić. Poprzednio kupiłem pierwszy z brzegu na allegro i wydaje mi się, że jakość wydruku była nieco gorsza niż z filamentem, który dostałem z drukarką. Niby jedno i drugie taki sam chemicznie plastik ale może jakieś różnice są... Podlinkujcie czego używacie i ładnie wychodzi.

Każdy filament trzeba sprawdzić za pomocą wieży temperatur i potem używać tych ustawień. Dlatego najlepiej mieć jednego, sprawdzonego producenta, aby się nie bawić w testy co zmianę rolki.

Napisano
2 godziny temu, kiziuk napisał(a):

Szczerze, to nie bardzo mam teraz porównanie, bo zacząłem od riserczu i tak zostało :phi:

Zszedłem tylko z PLA bo PET-G mi się lepiej sprawdza. 

Za to potem jest problem z przejściem z PET-G znowu na PLA :phi:

Napisano
30 minut temu, Cinek napisał(a):

Za to potem jest problem z przejściem z PET-G znowu na PLA :phi:

PLA to chyba nie ma zalet poza większą elastycznością, ale jak się już złamie, to robią się drzazgi. 

Napisano
  • Autor

Mi chodzi głównie o to, że na wydruku powstają takie mikro grudki/zadziorki, jakby filament nierównomiernie z dyszy wychodził. PLA vs PET-G ma tu jakieś znaczenie?

Napisano
1 godzinę temu, torelek napisał(a):

Mi chodzi głównie o to, że na wydruku powstają takie mikro grudki/zadziorki, jakby filament nierównomiernie z dyszy wychodził. PLA vs PET-G ma tu jakieś znaczenie?

Może być do suszenia. Masz suszarkę do warzyw/grzybów?

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Cinek napisał(a):

Może być do suszenia. Masz suszarkę do warzyw/grzybów?

Co do suszenia? Wydruk 3D? 8] Wygładzi się powierzchnia?

Mam piekarnik i mikrofalę :skromny:

Edytowane przez torelek

Napisano
7 minut temu, torelek napisał(a):

Co do suszenia? Wydruk 3D? 8] Wygładzi się powierzchnia?

Mam piekarnik i mikrofalę :skromny:

Filament lubi sobie chłonąć wilgoć z powietrza. Czasem trzeba go wysuszyć przed użyciem.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Cinek napisał(a):

Filament lubi sobie chłonąć wilgoć z powietrza. Czasem trzeba go wysuszyć przed użyciem.

O proszę, tego nie wiedziałem. Fakt, ja drukuję coś raz na parę miesięcy i filament miał czas. Da się go w piekarniku wygrzać?

Napisano
26 minut temu, torelek napisał(a):

O proszę, tego nie wiedziałem. Fakt, ja drukuję coś raz na parę miesięcy i filament miał czas. Da się go w piekarniku wygrzać?

Tak. Tylko nie przesadzaj z temperaturą bo mi się udało już jedną całą szpulkę filamentu skleić ze sobą. ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Cinek napisał(a):

Tak. Tylko nie przesadzaj z temperaturą bo mi się udało już jedną całą szpulkę filamentu skleić ze sobą. ;]

Uznaj, że wydrukowałeś replikę szpulki z nićmi ;]. Dzięki za porady :ok:

Napisano

nie znam się na tym urządzeniu ;] ale kiedyś syn sobie zażyczył abym kupił jemu w prezencie suszarkę

i wskazał mi co mam kupić, wydałem wtedy 217zł teraz chyba można kupić taniej suszarki

• 3 tygodnie później...
Napisano

najlepsze jakie miałem to DevilDesign - każdy rodzaj ABS/ASA/PETG/PLA/TPU bez żadnych wielkich kombinacji szedł po ustawieniu odpowiednich parametrów (ale drogawy)

najgorsze jakie mam to Plastspaw ASA/ABS tragedia - dopiero po dłuższym suszeniu się coś da wydrukować, PETG juz lepiej ale też sporo kombinacji

ROSA3D, PrintMe, Spectrum - generalnie bezproblemowe

Idzie do mnie SUNLU na testy

generalnie naprościej się drukuje PLA, ale słabe - najbardziej uniwersalne jest PETG praktycznie do wszystkiego a i drukowanie w miare bezproblemowe

ASA/ABS - mocne wydruki ale w szczególności większe problematyczne - konieczna obudowa i wysoka temp. - nawet mimo tego lubi się podwijać i wypaczać - własnie przyszła podkładka PEI - podobno ma byc lepiej jeszcze nie testowałem.

Napisano
23 godziny temu, kilermati napisał(a):

dzie do mnie SUNLU na testy

Sunlu, Jayo (to chyba to samo) bardzo sobie chwalę. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Jayo PLA+. Chyba moje ulubione obecnie filamenty.
Za to Jayo PLA Meta spędza mi sen z powiek - nie wiem czy jakiś trefny czy co. Jeszcze dam mu szansę, ale cierpliwość mi się kończy.

Napisano
13 godzin temu, tomkowski napisał(a):

Sunlu, Jayo (to chyba to samo) bardzo sobie chwalę. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Jayo PLA+. Chyba moje ulubione obecnie filamenty.
Za to Jayo PLA Meta spędza mi sen z powiek - nie wiem czy jakiś trefny czy co. Jeszcze dam mu szansę, ale cierpliwość mi się kończy.

polaczenie produktow ostatnio na allegro top...

image.png.4544de8d4a5d3a1ed9466476d168114b.png

Napisano
11 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

polaczenie produktow ostatnio na allegro top...

image.png.4544de8d4a5d3a1ed9466476d168114b.png

kudre własnie Sakure Pink zamówiłem do testów ale SUNLU bo córa koniecznie chce świnke w kubku 🤣 -  PETG idzie jak wściekły!

s_w_k.jpg

Napisano

Oj tam, zawsze można sobie samemu wyprodukować, co się chce ;)

Ale z zewnętrznych ja z PETG polecam Devil Design. 

Napisano
W dniu 16.01.2025 o 20:33, kilermati napisał(a):

najlepsze jakie miałem to DevilDesign - każdy rodzaj ABS/ASA/PETG/PLA/TPU bez żadnych wielkich kombinacji szedł po ustawieniu odpowiednich parametrów (ale drogawy)

najgorsze jakie mam to Plastspaw ASA/ABS tragedia - dopiero po dłuższym suszeniu się coś da wydrukować, PETG juz lepiej ale też sporo kombinacji

ROSA3D, PrintMe, Spectrum - generalnie bezproblemowe

Idzie do mnie SUNLU na testy

generalnie naprościej się drukuje PLA, ale słabe - najbardziej uniwersalne jest PETG praktycznie do wszystkiego a i drukowanie w miare bezproblemowe

ASA/ABS - mocne wydruki ale w szczególności większe problematyczne - konieczna obudowa i wysoka temp. - nawet mimo tego lubi się podwijać i wypaczać - własnie przyszła podkładka PEI - podobno ma byc lepiej jeszcze nie testowałem.

Zgadzam się ze wszystkim łącznie z tym że Plast Spaw jest słaby jakościowo.

Napisano

z innej beczki - drukował ktoś z Was z TPU 92A? Już kolejny raz pojawia mi się potrzeba zrobienia uszczelki, która jest niedostępna w handlu. Zwykła płaska, okrągła.
Kontakt z wodą (w tym chwilowo możliwy z gorącą). Dwie takie uszczelki na zamówienie to ponad 100PLN.
Drukowałem już TPU ale twardsze (chyba 95A) i szło ładnie (choć wolno).

Napisano
1 godzinę temu, tomkowski napisał(a):

z innej beczki - drukował ktoś z Was z TPU 92A? Już kolejny raz pojawia mi się potrzeba zrobienia uszczelki, która jest niedostępna w handlu. Zwykła płaska, okrągła.
Kontakt z wodą (w tym chwilowo możliwy z gorącą). Dwie takie uszczelki na zamówienie to ponad 100PLN.
Drukowałem już TPU ale twardsze (chyba 95A) i szło ładnie (choć wolno).

Nie wiem jaka twardość ale tpu od dd szare drukowałem korki do prysznica nietypowe musiałem wymiarowac i działają bez problemu juz ponad rok

• 1 miesiąc później...
Napisano

Drukowałem TPU Sunlu Silk - 98A. Łatwiejszy niż 95A - ale wciąż dość elastyczny. Bez problemów.

Poradzcie...

PETG (Sunlu) - (ciepły i suchy, ciągnięty prosto z suszarki). Pierwsza warstwa idealnie, dobrze przyklejona itd. Wydrukuję ze dwadzieścia warstw, i zaczyna warpować.

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 27.02.2025 o 14:51, grogi napisał(a):

Drukowałem TPU Sunlu Silk - 98A. Łatwiejszy niż 95A - ale wciąż dość elastyczny. Bez problemów.

Poradzcie...

PETG (Sunlu) - (ciepły i suchy, ciągnięty prosto z suszarki). Pierwsza warstwa idealnie, dobrze przyklejona itd. Wydrukuję ze dwadzieścia warstw, i zaczyna warpować.

prędkość wentylatora?

brak brim ?

u mnie podwijało to zmniejszyłem prędkość wentylatora i dałem brim 

Napisano

Do filamentów które są na mojej czarnej liście dołączył PET-G Plast-Spaw. Pierwszy filament któremu zdarzyło się zatkać dyszę.

Napisano

Ja akurat miałem problem tylko z debil, pla zatykało mi dysze. I tylko tej firmy unikam, więc jak czytam że ktoś tylko tego badziewia używa to... 

Napisano
9 godzin temu, Gembiak napisał(a):

Ja akurat miałem problem tylko z debil, pla zatykało mi dysze. I tylko tej firmy unikam, więc jak czytam że ktoś tylko tego badziewia używa to... 

debil?

Ok jeśli autokorekta i chodziło o devil 

to w szoku bym był bo to jeden z najczęściej polecanych filamentow

Napisano
29 minut temu, KotLarry napisał(a):

debil?

Ok jeśli autokorekta i chodziło o devil 

to w szoku bym był bo to jeden z najczęściej polecanych filamentow

Ja przerobiłem dobre kilka rolek devila i złego słowa nie powiem.