Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Historiapojazdu gov nie znajduje

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś pomysł dlaczego historia gov pl nie znajduje mi auta?

Mam przed sobą dowód tego które chce kupić mam normalnie datę rejestracyjną, datę pierwszej rejestracji  i vin i wyskakuje że nie znalazło w bazie. A to auto normalne zarejestrowane w Polsce 10 lat. 

Napisano
  • Autor

Własnie wszystko niby jest ok, wpisuje oddzielnie w wyszukiwarkę nr vin to wszystko mi pokazuje na tych stronach do sprawdzania, oc sprawdzam dla numeru rejestracyjnego i aktualne a na historia gov pl nie znajduje.

Tak samo nie znajduje w aplikacji mobywatel gdzie można bez daty pierwszej rejestracji sprawdzać, dziwne

Napisano
Godzinę temu, Sono223x napisał(a):

Własnie wszystko niby jest ok

Wrzuć zdjęcie pierwszej strony DR.

Napisano
  • Autor

Ok rozszyfrowałem.

W dowodzie jest zła data pierwszej rejestracji. Urzędnik musiał źle wpisać. Jedna cyfra pomylona. Że też przez prawie 10 lat nikt tego nie wypatrzył, no ale to emerytka może nie patrzyła.

Myślicie że to nie jest problem i brać teraz bo i tak ten dowód wydział komunikacji wyrzuci do śmieci i wygrneruje nowy z datami z systemu czy niech babka idzie i prostuje? Tylko to prostowanie to pewnie skarzą jej dowód nowy robić i czekać i pewnie z 2-3 tygodnie będzie auto stało zanim kupie. Jak myślicie co robić?

Napisano

Niech obecny właściciel to poprawi. Ty masz mieć święty spokój i poprawne papiery. I tak super, że zobaczyłeś błędne dane.

Napisano
8 godzin temu, Sono223x napisał(a):

niech babka idzie i prostuje? Tylko to prostowanie to pewnie skarzą jej dowód nowy robić i czekać i pewnie z 2-3 tygodnie będzie auto stało zanim kupie.

Niech idzie poprawi. W większości przypadków nie wymienia się dowodu tylko dodaje adnotację w środkowej części (tam gdzie miejsce na LPG, hak itp.).

Napisano

Ok rozszyfrowałem.

W dowodzie jest zła data pierwszej rejestracji. Urzędnik musiał źle wpisać. Jedna cyfra pomylona. Że też przez prawie 10 lat nikt tego nie wypatrzył, no ale to emerytka może nie patrzyła.

Myślicie że to nie jest problem i brać teraz bo i tak ten dowód wydział komunikacji wyrzuci do śmieci i wygrneruje nowy z datami z systemu czy niech babka idzie i prostuje? Tylko to prostowanie to pewnie skarzą jej dowód nowy robić i czekać i pewnie z 2-3 tygodnie będzie auto stało zanim kupie. Jak myślicie co robić?

Myślimy, że najlepiej spytać w urzędzie gdzie będziesz rejestrował.

Kiedyś zrobili mi błąd przy rejestracji w miękkim DR, dopatrzyłem się w domu. Zadzwoniłem, poprawili, na twardym DR data była już poprawna.

IMO sprawa do ogarnięcia przy przerejestrowaniu.

Napisano

Ok rozszyfrowałem.

Wydział komunikacji poprawi. Kupiłem w październiku auto gdzie była inna moc i diesel zamiast benzyny, wytłumaczyłem w WK że doszło do pomyłki, skontaktowali się z poprzednim WK, a też właścicielstwo było kilka lat, badania na LPG przechodził itd. Nowy DR odebrałem z poprawionymi danymi.

Napisano

Karta pojazdu powinna być, więc to załatwia sprawę

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, jqr napisał(a):

Przecież karta pojazdu już parę lat nie istnieje - co by miała załatwić?

Napisano
4 godziny temu, jqr napisał(a):

Karta to już makulatura, bo je wycofali i nikt na to nie patrzy ani nie wymaga. 

Napisano
  • Autor

A teraz jak się udało już wszystko sprawdzić kupiłem raport na auto dna i takie coś mnie zadziwiło.

Taka droga naprawa? Dziwne bo widzę i blacharz patrzył że faktycznie słupek był wyciągany i malowany ale to na długości 10 cm. Skąd taka cena naprawy, za takie coś?

A druga sprawa gdzie się podziała końcówka przebiegu po 10 miesiącach? Potrafi ktoś to rozszyfrować i mi doradzić? 

Auto za 30k jak coś, miejskie 1.0 silnik do miasta. 

Screenshot_20250104_135716_Samsung Notes.jpg

Napisano
  • Autor

Dalej jest wszystko ok przbieg rośnie i brak szkód jak już auto do polski trafiło, ale ten początek? 

Edytowane przez Sono223x

Napisano

Jest jakaś książka serwisowa tego Hyundaia żeby porównać z tym raportem?

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy babka trzymała bo ona kupiła i już od tego 2018 roku jeździ, a to u mnie w mieście serwisowała od tamtego czasu w warsztacie znam ten warsztat. Ale może by tak podjechać do Hyundaia i poprosić o daty i przebiegi pierwszych przeglądów w Niemczch?

Napisano
  • Autor

Ciekawe też o co z tymi szkodami chodzi czy to jakiś trick? Bo jak mogą być dwie szkody na taką kwotę w jednym miesiąc? To nie zdąży się pierwszej naprawić. 

Napisano

W cenniku w pl na 2018 rok I 20 1.0 t kosztował ok. 65tys. zl w wersji  comfort,suma szkód z raportu daje ok.140 tys zł

Nie wiem na ile ten raport jest wiarygodny;]kontakt

Próbuj dowiedzieć się coś w serwisie, może coś wyjdzie.

Edytowane przez rbgarb1

Napisano
  • Autor

Spróbuje, bo też dziwne dla mnie. Rozumiem jakby za ten słupek w Aso policzyli z 15k euro np.

Bo to załóżmy jak dla nich uszkodzony słupek wgniot tam na górze nad drzwiami w ASO to zechcą taki cały element wymieniać? HYUNDAI-I20-II-5-DRZWI-TYLNY-BLOTNIK-slu

Napisano

Zupełnie bym nie patrzył na ten parametr, z dużą dozą prawdopodobieństwa nie jest prawdziwy. Kupiłem z rodziny z Niemiec auto, mieli od nowości, jedna stłuczka, tzn szkoda, bo urwane lusterko gdy właścicielka cofała z garażu, naprawa w ASO 1800eur, reszta same przeglądy, auto znałem, jeździłem za kółkiem nie raz nie dwa. Kupiłem i sprzedałem dalej. Po roku rozmawiam z kupcem i zagaduje mnie delikatnie czy auto miało jakąś szkodę, bo coś tam mu się nie podobało przy jednej lampie, chyba rozszczelniła się i myślał, że po stłuczce, kupił raport, a tam wpis o szkodzie na grube euro, z terminem wymiany tego lusterka. Naprawa w ASO, potwierdzona z ASO fakturą i zmarnowało mi czasu bo musiałem zorganizować wyciąg serwisowy by to co mówię uwiarygodnić przed klientem. 

Zatem jeśli auto Ci się podoba i ktoś je dobrze przejrzał to bierz i nie myśl za wiele. Widziałem roczne auto, 13 tys przebieg, wstawiona lewa ćwiartka przód, prawa tył, i drugi dach, buda wypiaskowane, spawy zeszlifowanie, nowy lakier. Przechodzi taki wóz wszystkie mierniki i inspekcje, a szkoda nigdzie nie raportowana była, więc wrócił rodzyn na drogi jako funkiel nówka sztuka.

Napisano

Wysokość szkody jest taka bo warsztaty też lecą w pręta i zawyżają na max do ubezpieczyciela.

2 lata temu zlikwidowałem z AC. Wjechałem w lesie na pień drzewa.

Były połamane osłony silnika i zagięty intercooler. Warsztat tak przygotował samochód do oględzin, że był połamany zderzak i  zaczep lampy i porysowana maska. Tak aby było więcej elementów do wymiany i lakierowania.

IMG_20230827_163623_MP.jpg.fb439dbb9bdfb7d244fe481a6fe7ff34.jpg

Napisano
W dniu 3.01.2025 o 20:18, Sono223x napisał(a):

Ma ktoś pomysł dlaczego historia gov pl nie znajduje mi auta?

Mam przed sobą dowód tego które chce kupić mam normalnie datę rejestracyjną, datę pierwszej rejestracji  i vin i wyskakuje że nie znalazło w bazie. A to auto normalne zarejestrowane w Polsce 10 lat. 

Tak, z kilkoma tak miałem, nie tylko historia.gov.pl , ale i raporty płatne mi jednego nie znalazły, miejsca sprzedaży i pierwszych 14 lat użytkowania. A pojazd z 2005 roku... 

Napisano

Z tymi wycenami to jest ciekawie. Nie kiedy coś tam kupi się w DE delikatnie uszkodzonego. Patrzysz a tam naprawa błotnika lampy czy zderzaka to ponad 10 tys euro. Z resztą kupiłem kilka lat do tyłu auto od kolegi. Dzwon nie groźny, nic nie pokrzywione pod spodem tylko kosmetyka. Auto całe warte 20 tys zł, ASO wyceniło naprawę na 27 tys zł. Ja auto naprawiłem za 3 tys zł z elementami w kolor w dwa dni, ASO chciało za to 8 razy tyle. 

Napisano
8 minut temu, piter333 napisał(a):

Ja auto naprawiłem za 3 tys zł z elementami w kolor w dwa dni, ASO chciało za to 8 razy tyle. 

Takie porównanie jest bez sensu Chciałbyś, żeby ASO naprawiało na używanych częściach w kolorze, żeby było taniej? 

Napisano
46 minut temu, janusz napisał(a):

Takie porównanie jest bez sensu Chciałbyś, żeby ASO naprawiało na używanych częściach w kolorze, żeby było taniej? 

Szczerze mówiąc? Tak. Jeżeli byłby to części oryginalne to tak. Nie widzę w tym żadnego problemu. Chłodnice np wówczas ASO wyliczyło na 3500zł w zamienniku kosztowała 500zł... Niektóre ceny rzeczy w ASO są chore. 

Napisano
4 minuty temu, piter333 napisał(a):

Szczerze mówiąc? Tak.

Jak sobie wyobrażasz gwarancję na "używane fanty"? 

Plus dochodzi problem kradzieży na części, skoro popyt rośnie i sam wzrost cen używek.