Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

co polecacie do lakieru, szyby ?

Napisano

Glinka z K2, do szybk glaco od soft99

Napisano
4 godziny temu, Camel napisał(a):

co polecacie do lakieru, szyby ?

Glinka to zuo ;]

Robi mikro rysy, w zasadzie po glinkowaniu powinno się robić delikatną polerkę padem finishowym.

Ja jakiś czas temu przerzuciłem się na dekontaminację chemiczną.

Używam w takiej kolejności:

1. Deironizer- ja mam od firmy Deturner

2. Usuwanie owadów i smoły:

- SONAX w sprayu do smoły

- ADBL BeetleJuice squeezer do owadów

3. Usuwanie żywic i soków z drzew:

ADBL Tar &glue remover

4. Na koniec mycie wodą z Ludwikiem cytrynowym dla odtłuszczenia lakieru.

I tyle, potem można wrzucać jakiś wosk.

Jak się bardzo upierasz na glinkę to sugeruję jakąś miękką lub średnią od ADBL/Bilt Hamber/Valet Pro.

Do szyb Glaco od Soft99 będzie dobre, ew. ProStaff Kiirobin Gold.

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 21:11, sowik85 napisał(a):

Glinka to zuo ;]

Robi mikro rysy, w zasadzie po glinkowaniu powinno się robić delikatną polerkę padem finishowym.

Ja jakiś czas temu przerzuciłem się na dekontaminację chemiczną.

Używam w takiej kolejności:

1. Deironizer- ja mam od firmy Deturner

2. Usuwanie owadów i smoły:

- SONAX w sprayu do smoły

- ADBL BeetleJuice squeezer do owadów

3. Usuwanie żywic i soków z drzew:

ADBL Tar &glue remover

4. Na koniec mycie wodą z Ludwikiem cytrynowym dla odtłuszczenia lakieru.

I tyle, potem można wrzucać jakiś wosk.

Jak się bardzo upierasz na glinkę to sugeruję jakąś miękką lub średnią od ADBL/Bilt Hamber/Valet Pro.

Bo glinką to trzeba wiedzieć jak mazać, żeby nie narobić szkód. Podstawowa zasada to mieć dobrze umyty lakier, robić w pomieszczeniu i poślizg glince dać. i nie dziadować na glince, że kawałek ma wystarczyć na całe auto. Z jednej strony piszesz negatywnie o glince, a z drugiej strony Ludwikiem marzesz auto.

Nic lepiej od glinki szyb nie czyści. Dla mnie glinka po dekantominacji i przed woskiem to must have. I jaka chemia by nie była i ile razy myte to glinka i tak zawsze jeszcze coś wyciągnięcie z lakieru.

Napisano
50 minut temu, r1sender napisał(a):

Bo glinką to trzeba wiedzieć jak mazać, żeby nie narobić szkód. Podstawowa zasada to mieć dobrze umyty lakier, robić w pomieszczeniu i poślizg glince dać. i nie dziadować na glince, że kawałek ma wystarczyć na całe auto. Z jednej strony piszesz negatywnie o glince, a z drugiej strony Ludwikiem marzesz auto.

Nic lepiej od glinki szyb nie czyści. Dla mnie glinka po dekantominacji i przed woskiem to must have. I jaka chemia by nie była i ile razy myte to glinka i tak zawsze jeszcze coś wyciągnięcie z lakieru.

Ludwik to podstawowy preparat detailerów ;)

Piszę serio.

Te środki chemiczne do usuwania smoły i żywic są dość tłuste. Ludwik jest mocno zasadowy więc ładnie ten tłuszcz usuwa :ok:

Oczywiście to nie jest środek to codziennej pielęgnacji lakieru :ok: Ludwika używa się w konkretnym celu na konkretnym etapie przygotowania lakieru.

Do glinki na poślizg kupiłem kiedyś fajny preparat: Good Stuff Clay lube. Taki skubany śliski, że trzeba było uważać, żeby glinka się nie wysmyknęła z ręki ;) Szczerze go polecam, miałem wrażenie, że bardzo delikatnie obchodzi się z lakierem.

I do glinki polecam mieć przy sobie wiadro z mocno ciepłą wodą- jak już popracujesz na jakimś elemencie to glinkę porządnie zagniatasz i chlup na minutkę do wody- będzie miękka i zdatna do pracy :ok:

A do szyb zamiast glinki spróbuj kiedyś tego co pisałem wyżej- ProStaff Kiirobin Gold. Po użyciu masz wizję jak w HD ;) Tam gdzie wycieraczki nie docierają efekt widać najlepiej.

Ważne! stosuj to przed myciem karoserii bo dość mocno chlapie i robi biały osad.

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Ludwik to podstawowy preparat detailerów ;)

Piszę serio.

Te środki chemiczne do usuwania smoły i żywic są dość tłuste. Ludwik jest mocno zasadowy więc ładnie ten tłuszcz usuwa :ok:

Oczywiście to nie jest środek to codziennej pielęgnacji lakieru :ok: Ludwika używa się w konkretnym celu na konkretnym etapie przygotowania lakieru.

A on nie jest czasem z octem?

Napisano
20 minut temu, rwIcIk napisał(a):

A on nie jest czasem z octem?

Nie wnikałem w skład :hmm:

YouTubowi detailerzy (np. AutoJakTaLala, MxNowicki i jeszcze paru bym znalazł) używają Ludwik Cytrynowy, takiego też 2x w roku stosuję ;)

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

YouTubowi detailerzy (np. AutoJakTaLala, MxNowicki i jeszcze paru bym znalazł) używają Ludwik Cytrynowy, takiego też 2x w roku stosuję ;)

Dawniej dolewało się trochę płynu do mycia naczyń do wody do zbiornika na płyn do spryskiwaczy szyb.

I pamiętam, że przy dyszach lakier potrafił się odbarwiać.

Stare czasy ;]

Napisano
20 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Dawniej dolewało się trochę płynu do mycia naczyń do wody do zbiornika na płyn do spryskiwaczy szyb.

I pamiętam, że przy dyszach lakier potrafił się odbarwiać.

Stare czasy ;]

Tak może być, jeżeli ktoś używałby płynu do naczyń do bieżącej pielęgnacji lakieru ;)

Do odtłuszczenia lakieru są oczywiście dedykowane środki, ale kosztują okolice 40-50zł/500ml. Ludwik to po pierwsze mniejszy koszt, po drugie powszechna dostępność ;]

Użyty przed nałożeniem wosku nie powinien zaszkodzić :oki:

Napisano
26 minut temu, sowik85 napisał(a):

Tak może być, jeżeli ktoś używałby płynu do naczyń do bieżącej pielęgnacji lakieru ;)

Do odtłuszczenia lakieru są oczywiście dedykowane środki, ale kosztują okolice 40-50zł/500ml. Ludwik to po pierwsze mniejszy koszt, po drugie powszechna dostępność ;]

Użyty przed nałożeniem wosku nie powinien zaszkodzić :oki:

Zresztą, przedtem dużo innej chemii używa się, by doczyścić karoserię :)

Napisano
5 godzin temu, sowik85 napisał(a):

A kogo warto obejrzeć, żeby ogarnąć samemu budżetowy detailing auta? Chodzi o polecane produkty i technikę. I najlepiej na jakichś tańszych kosmetykach, bo to ma być jednorazowa polerka, a nie cykliczne mycie na lustro.

Napisano
10 godzin temu, OPAL napisał(a):

Chodzi o polecane produkty i technikę. I najlepiej na jakichś tańszych kosmetykach, bo to ma być jednorazowa polerka, a nie cykliczne mycie na lustro.

Poprzez polerkę masz na myśli "prawdziwą" polerkę z maszyną? Czy użyłeś takiej przenośni do gruntownego oczyszczenia lakieru?

Jeśli to drugie to zobacz sobie ten filmik od MxNowicki. Krok po kroku jak i co robić.

Z produktów już nie pomnę co on tam poleca ;) ale od siebie mam kilka pewniaków:

- Spray Sonax do usuwania smoły, jest wg mnie bezkonkurencyjny,

- ADBL Beetlejuice Squizzer do usuwania owadów

- Deturner Expertline iron- deironizer

- Cleantle Tech Cleaner- kwaśny szampon

- ADBL tar& glue remover- do usuwania soków z drzew

ADBL Snowball- neutralny szampon- super zapach, piana i poślizg 

Napisano

Tak, myślałem o polerce maszyną. Kiedyś już teść mi przejechał na jasnym aucie i efekt był zadowalający. Teraz mam czarne auto i chciałbym to zrobić zgodnie ze sztuką, bo czarny błędów nie wybaczy. Auto to BMW X1 z 2011.

Napisano
18 minut temu, OPAL napisał(a):

Tak, myślałem o polerce maszyn

Maszynowo jeszcze polerki nie robiłem.

Ale jako przygotówkę pod polerowanie to zrobiłbym tak:

1. Zacząłbym dzień wcześniej ;) od podjechania na myjnię ciśnieniową i zgrubnie umył auto. Może być sama piana aktywna i potem spłukanie. Przez noc auto schnie.

2. Suche już auto opryskuję do linii okien deironizerem. Jak już chwilę preparat popracuje to porządne spłukiwanie. 

3. Mycie wodą z szamponem, może być w sumie jakimkolwiek.

4. Osuszanie

5. Aplikowanie ADBL Tar&Glue remover. Jak chwilę popracuje to mokrą gąbką lub mokrą scierą z mikrofibry przejechać całe auto, aby mechanicznie ruszyć ten brud, co chemia zmiękczyła.

6. Spłukiwanie

7. Glinkowanie- zbierze to, co chemia zostawiła.

8.Mycie wodą z szamponem.

I tyle, można zaczynać polerkę mechaniczną bo lakier będzie dostatecznie czysty i wolny od osadów.

Do kupienia masz 2 środki chemiczne: deironizer i ADBL Tar&Glue remover.

Do tego glinka.

Zakładam, że jakiś szampon masz.

Całość zakupów pewnie ze 120zł pochłonie, ale chemii starczy na co najmniej 2 auta.

Napisano
W dniu 16.02.2025 o 21:11, sowik85 napisał(a):

Dobrze widzę, że to dwa środki o kompletnie odmiennym przeznaczeniu? Glaco to niewidzialna wycieraczka, a Kiirobin to środek czyszczący szyby ze wszystkiego (naloty z wody, woski, itp).

Napisano
2 godziny temu, kenickie napisał(a):

Dobrze widzę, że to dwa środki o kompletnie odmiennym przeznaczeniu? Glaco to niewidzialna wycieraczka, a Kiirobin to środek czyszczący szyby ze wszystkiego (naloty z wody, woski, itp).

Glaco to seria produktów od Soft99. W tej serii masz i środek do głębokiego czyszczenia szyb i niewidzialną wycieraczkę i jeszcze parę innych.

Napisano
W dniu 22.02.2025 o 09:04, OPAL napisał(a):

Tak, myślałem o polerce maszyną. Kiedyś już teść mi przejechał na jasnym aucie i efekt był zadowalający. Teraz mam czarne auto i chciałbym to zrobić zgodnie ze sztuką, bo czarny błędów nie wybaczy. Auto to BMW X1 z 2011.

Czarny wymaga dokładności - tylko tyle i aż tyle - nie taki diabeł straszny jak go malują. Dobre przygotowanie lakieru, czyste warunki, dobór pasty i pada, ostre światło by widzieć co robisz i jedziesz. Jeśli to będzie Twój pierwszy raz, to rób powoli, a dokładnie, a osiągniesz świetny efekt.

Napisano

A jeszcze zapytam jaką pastę i pada polecacie? Czytałem, że BMW z tamtych czasów ma twardy lakier. Używać średniej pasty i średniego pada i potem docierać miękkimi? Czy użyć innej kombinacji? Nie wymagam idealnego efektu. Po prostu chcę trochę odświeżyć wygląd auta.

Napisano
A jeszcze zapytam jaką pastę i pada polecacie? Czytałem, że BMW z tamtych czasów ma twardy lakier. Używać średniej pasty i średniego pada i potem docierać miękkimi? Czy użyć innej kombinacji? Nie wymagam idealnego efektu. Po prostu chcę trochę odświeżyć wygląd auta.

Na początek to pad średni i pasta one step. Lub tez sa pady onestep.
Potem zobaczysz jaki uzyskales efekt. Jak bedzie ok to tyle. Jak za malo to szukasz cos mocniejszego.
Niema idealnej teoretycznej kombinacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Przed polerką sprawdził bym grubość lakieru. Może się okazać ,że nie ma już z czego ścinać . 

przed akcją na swoim aucie polecam wizytę na szrocie zakup jakiejś maski i trening.