Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Miła niespodzianka z rana.

Dotacja wpłynęła na moje konto 27405PLN :serducha:

Dziękuję wszystkim płacącym podatki ;]

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał(a):

Proszę bardzo. ;]

Napisano

a dlaczego taka nierówna kwota?

Napisano
  • Autor
15 minut temu, iwik napisał(a):

nie mam bladego pojęcia ;)

Napisano
17 minut temu, iwik napisał(a):

Bo tam jest dotacja + kwota transferowa.

Tylko trzeba umowę z BOŚ przeczytać żeby wiedzieć ;]

Napisano
7 godzin temu, kravitz napisał(a):

A kiedy składałeś?

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, mirekp napisał(a):

A kiedy składałeś?

Auto kupiłem pod koniec lipca 2024 i wtedy składany wniosek.

Napisano

Bo tam jest dotacja + kwota transferowa.
Tylko trzeba umowę z BOŚ przeczytać żeby wiedzieć ;]
A co to ta kwota?
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

A co to ta kwota?

Kwota, którą pobiera leasingodawca od leasingobiorcy za "obsługę" dotacji. Koszt ten jest najczęściej zwracany w ramach dotacji.

Napisano
23 godziny temu, kravitz napisał(a):

Czyli wszystko w normie.

Ale Ty w leasingu brałeś?

Mi wniosek składał Santander leasing, czekałem na dotacje tylko 10 msc, mimo wielu ponagleń.

A są i tacy co nie dostali nic, bank nie złożył w czasie i do tego trafili w luke czasową w czerwcu, stary nabór przepadł, w nowym nie są ujęci :mlot:

PS. Ja też dziękuje za obniżenie kosztów leasingu wszystkim kochanym podatnikom ;]

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, komor napisał(a):

Czyli wszystko w normie.

Ale Ty w leasingu brałeś?

Mi wniosek składał Santander leasing, czekałem na dotacje tylko 10 msc, mimo wielu ponagleń.

A są i tacy co nie dostali nic, bank nie złożył w czasie i do tego trafili w luke czasową w czerwcu, stary nabór przepadł, w nowym nie są ujęci :mlot:

PS. Ja też dziękuje za obniżenie kosztów leasingu wszystkim kochanym podatnikom ;]

Tak, leasing, też Santander i oni wszystko załatwiali.

Osobiscie uważam, że dopłacanie ludziom grubego hajsu na kupno auta to jest coś o czym będą kiedyś pisali w książkach jako przykład upadku tej cywilizacji ;)

Napisano
4 minuty temu, kravitz napisał(a):

Osobiscie uważam, że dopłacanie ludziom grubego hajsu na kupno auta to jest coś o czym będą kiedyś pisali w książkach jako przykład upadku tej cywilizacji ;)

Tak jak dopłacanie to fotowoltaiki, pomp ciepła, kotłów na pellet, okien, drzwi, wszelkich zapomóg socjalnych i innych patologii? 😁

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Tak jak dopłacanie to fotowoltaiki, pomp ciepła, kotłów na pellet, okien, drzwi, wszelkich zapomóg socjalnych i innych patologii? 😁

Teoretycznie tak, chociaż fotowoltaika ma jeszcze o tyle sens, że jednak właściciel posesji daje za frajer teren, a tak to państwo by musiało działki pod panele kupować i o to dbać.

Elektryki nie są tanie, więc nijak nie jest to wspieranie biednych ludzi co to by sobie sami auta nie kupili.

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Teoretycznie tak, chociaż fotowoltaika ma jeszcze o tyle sens, że jednak właściciel posesji daje za frajer teren, a tak to państwo by musiało działki pod panele kupować i o to dbać.

Elektryki nie są tanie, więc nijak nie jest to wspieranie biednych ludzi co to by sobie sami auta nie kupili.

Ale to nigdy nie chodziło o wspieranie biednych, heloł!? 😁

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Ale to nigdy nie chodziło o wspieranie biednych, heloł!? 😁

Trudno właściwie stwierdzić o co chodziło, skoro wyszło na to że z budżetu PL i UE finansujemy auta z USA i Chin ;]

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

dopłacanie ludziom grubego hajsu na kupno auta

Ten hajs finalnie trafia do producentów aut, to oni są beneficjentami rzeczywistymi tych dopłat

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Trudno właściwie stwierdzić o co chodziło, skoro wyszło na to że z budżetu PL i UE finansujemy auta z USA i Chin ;]

Dokładnie o to chodziło właśnie 👍

Wszystko poszło zgodnie z planem, teraz się zgadzam 👌😎

Napisano
21 minut temu, kravitz napisał(a):

wspieranie biednych ludzi co to by sobie sami auta nie kupili.

Nie czuję się biedny, ale bez dopłaty nie kupiłbym elektryka tylko ice albo zwykłą hybrydę (nie plugina). 

Napisano
31 minut temu, kravitz napisał(a):

Osobiście sie zgadzam, każda forma bezpośredniej gotowkowej dotacji jest patologią. 

Z drugiej strony ile VATu zapłaciłeś przy zakupie tego auta? ;]

Napisano
  • Autor
17 minut temu, iwik napisał(a):

Osobiście sie zgadzam, każda forma bezpośredniej gotowkowej dotacji jest patologią. 

Z drugiej strony ile VATu zapłaciłeś przy zakupie tego auta? ;]

Z VAT to ja sobie nie poszaleję. Wystawiam fakturki dla podmiotów zagranicznych z odwróconym VAT :(

Kiedys może jakąś wystawie z 23% na Polskę i będę szczęśliwy ;]

Napisano
37 minut temu, iwik napisał(a):

Nie czuję się biedny, ale bez dopłaty nie kupiłbym elektryka tylko ice albo zwykłą hybrydę (nie plugina). 

Kupiłbyś, bo byłyby tańsze. 

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Kupiłbyś, bo byłyby tańsze. 

'Byłyby' może za parę lat, na tę chwilę nie są. 

Napisano
Tak jak dopłacanie to fotowoltaiki, pomp ciepła, kotłów na pellet, okien, drzwi, wszelkich zapomóg socjalnych i innych patologii? [emoji16]

Tak to jest patologia

Wszyskie ww rzeczy spokojnie mogłyby być tańsze o wysokość dotacji bo producent to sobie dolicza

Znam temat dokładnie bo od lat pracuje w branży która właśnie „dolicza” sobie dotacje do marży

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
23 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Tak to jest patologia

Wszyskie ww rzeczy spokojnie mogłyby być tańsze o wysokość dotacji bo producent to sobie dolicza
Znam temat dokładnie bo od lat pracuje w branży która właśnie „dolicza” sobie dotacje do marży

Czyli jak w piątek miałem ofertę na 173k PLN, dziś w czwartek dostaje już -10 k PLN to znaczy, że jeszcze mogą 20-30 k PLN zejść i dopiero można to kupować :yay:

Napisano
21 minut temu, komor napisał(a):

Czyli jak w piątek miałem ofertę na 173k PLN, dziś w czwartek dostaje już -10 k PLN to znaczy, że jeszcze mogą 20-30 k PLN zejść i dopiero można to kupować :yay:

Nie wiem, ale się domyślam:

image.png.37671878478ae371393cb8ff6eea4287.png

image.png.5baca46aa753f23465f82612db2168b6.png

Edytowane przez iwik

Napisano
6 minut temu, iwik napisał(a):

Nie wiem, ale się domyślam:

To ja sobie jednak jeszcze poczekam, nie ma się co na siłe napalać :oki:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, komor napisał(a):

Cena jest umowna.

Z ciekawości sprawdzałem ostatnio czy są dostępne jeszcze jakieś egzemplarze poprzedniego Audi A4.

Chcialem taki kupić w lipcu 2024, taki Final Edition. 2.0 204KM, 4x4, pakiet Competition, czerwony, i jakieś jeszcze fajne audio miał. Cena była 192k

Sa dostępne jeszcze jakieś nieliczne, oczywiście zeszłoroczne. Jednak wyszedł nowy model o wiele droższy, więc te modele egzemplarze poprzednika które zostały….zdrozaly ;]
Za te 190k to teraz jakieś dużo gorsze są do wzięcia.

Doplaty tylko powiększają patologię w przypadku elektryków, ale moim zdaniem droższe są też spalinowki niż by mogły być.

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Cena jest umowna.

Z ciekawości sprawdzałem ostatnio czy są dostępne jeszcze jakieś egzemplarze poprzedniego Audi A4.

Chcialem taki kupić w lipcu 2024, taki Final Edition. 2.0 204KM, 4x4, pakiet Competition, czerwony, i jakieś jeszcze fajne audio miał. Cena była 192k

Sa dostępne jeszcze jakieś nieliczne, oczywiście zeszłoroczne. Jednak wyszedł nowy model o wiele droższy, więc te modele egzemplarze poprzednika które zostały….zdrozaly ;]
Za te 190k to teraz jakieś dużo gorsze są do wzięcia.

Doplaty tylko powiększają patologię w przypadku elektryków, ale moim zdaniem droższe są też spalinowki niż by mogły być.

Jeszcze z pół roku rok i spalinowki też będą tańsze. Chinole już się rozpychają. Taki Merc AMG zdrożał o 1/3 w przeciągu roku. Rozumiem inflacja koszty pracy i inne ale aż tyle :panic: 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, wujek napisał(a):

Jeszcze z pół roku rok i spalinowki też będą tańsze. Chinole już się rozpychają. Taki Merc AMG zdrożał o 1/3 w przeciągu roku. Rozumiem inflacja koszty pracy i inne ale aż tyle :panic: 

Kibicuję im z całego serca. Europejska motoryzacja poszła gdzieś w las.

Napisano
14 godzin temu, kravitz napisał(a):

nie auta tylko tesli :jem:

Napisano
19 godzin temu, iwik napisał(a):

'Byłyby' może za parę lat, na tę chwilę nie są. 

Nie są, bo nie muszą. Są dotacje