Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pytanie o przeglądy:

Jutro kończy mi się przegląd w aucie ale nie dam rady podjechać na stację, czy są teraz jakieś kary za spóźnienie jak zrobię dopiero w przyszłym tygodniu?

Przez weekend będzie stało w garażu i nie będzie użytkowane. Ile jest teraz $ jak mnie zatrzymają w trakcie drogi na stację bez przeglądu?

Napisano
7 godzin temu, amciek napisał(a):

czy są teraz jakieś kary za spóźnienie jak zrobię dopiero w przyszłym tygodniu?

Nie. Dopiero spóźnienie miesięczne skutkuje podwójną stawką.

Napisano
7 minut temu, balus napisał(a):

Jakieś źródło możesz podać?

Napisano

"Jeśli chodzi o sam przegląd, jego przeprowadzenie nie różni się znacząco od badania wykonywanego w terminie. Diagnosta sprawdza stan techniczny pojazdu pod kątem zgodności z obowiązującymi normami. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że przegląd należy wykonać nie później niż 30 dni po terminie. Po tym okresie koszt badania technicznego ulega podwojeniu."

M.in. źródło

Prawie się na tym przewiozłem. Robiłem przegląd 3 tygodnie po terminie. Diagnosta powiedział że za pięć dni zapłaciłbym podwójnie.

Edytowane przez balus

Napisano
6 minut temu, balus napisał(a):

Prawie się na tym przewiozłem. Robiłem przegląd 3 tygodnie po terminie. Diagnosta powiedział że za pięć dni zapłaciłbym podwójnie.

Prawie w całej Eu można postawić samochód na kołki i nim nie jeździć, przegląd i OC wyrobić kiedy się będzie dopiero jeździć.

To jest chora pozostałość po komunie aby łupić polskiego kierowcę.

Napisano
  • Popularny post
Prawie w całej Eu można postawić samochód na kołki i nim nie jeździć, przegląd i OC wyrobić kiedy się będzie dopiero jeździć.

Nie

To jest nasza smutna mentalność polaczkowania/kombinowania [emoji3525]

Jakby nie ten zamordyzm z OC to zakładam sie ze UFG miałaby o rząd więcej spraw niż dotychczas

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, balus napisał(a):

"Jeśli chodzi o sam przegląd, jego przeprowadzenie nie różni się znacząco od badania wykonywanego w terminie. Diagnosta sprawdza stan techniczny pojazdu pod kątem zgodności z obowiązującymi normami. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że przegląd należy wykonać nie później niż 30 dni po terminie. Po tym okresie koszt badania technicznego ulega podwojeniu."

M.in. źródło

Nic takiego nie obowiązuje.

Poza ryzykiem mandatu za jazdę bez BT opłata za sam przegląd nie zależy od spóźnienia lub nie.

Straszylj tym w 2022r. Ale nic z tego nie wyszło póki co. 

Napisano
15 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nic takiego nie obowiązuje.

Poza ryzykiem mandatu za jazdę bez BT opłata za sam przegląd nie zależy od spóźnienia lub nie.

Straszylj tym w 2022r. Ale nic z tego nie wyszło póki co. 

Dokładnie tak jest  :)

Napisano
Już?!? :-o mam z listopada Motonga!!!
Napisano
17 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Nie

To jest nasza smutna mentalność polaczkowania/kombinowania emoji3525.png

Jakby nie ten zamordyzm z OC to zakładam sie ze UFG miałaby o rząd więcej spraw niż dotychczas

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie tylko nasza. We Francji jeżdżenie bez OC jest dużym problemem.

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 07:06, Tre-Bor napisał(a):

Te100zl za kopnięcie w oponę to jest nic. Cały system trzeba zmienić. 

Napisano
W dniu 22.03.2025 o 07:28, wujek napisał(a):

to zależy od diagnosty. właśnie wróciłem. trzepało mnie 2 przez pół godziny.

Napisano
35 minut temu, Marcinas napisał(a):

to zależy od diagnosty. właśnie wróciłem. trzepało mnie 2 przez pół godziny.

Może dalej prowadzą protest ... słyszałem, że trafiają się tacy co trzepią nadnormatywnie żeby coś udowodnić.

Tam gdzie jeżdżę regularnie od 5-6 lat nic się nie zmieniło.

images.jpg.90dffe5127f380954f774e75e5e30d86.jpg

Napisano
7 minut temu, komor napisał(a):

Może dalej prowadzą protest ... słyszałem, że trafiają się tacy co trzepią nadnormatywnie żeby coś udowodnić.

Tam gdzie jeżdżę regularnie od 5-6 lat nic się nie zmieniło.

images.jpg.90dffe5127f380954f774e75e5e30d86.jpg

Gdy pojechałem w nowe miejsce, to diagnosta przetrzepał mi kompleksowo 3 letnie auto ;]

W poprzednim miejscu sprawdzali, ale nie aż tak dokładnie.

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 06:37, balus napisał(a):

Bajki piszesz, żadnych kar nie ma, jedziesz robisz i tyle chyba, że będziesz miał pecha i Cię 🚔 zatrzyma

Napisano
W dniu 22.03.2025 o 07:28, wujek napisał(a):

Jestem za, powinniśmy wprowadzić taki system jak u naszych serdecznych braci:)

Cytat

Do 2011 roku badania musiały mieć samochody o masie do 3,5 tony, ale później obowiązek badań technicznych został zniesiony. Na Ukrainie taki przegląd muszą mieć tylko auta zarejestrowane na firmy i służące do celów zarobkowych

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 07:39, ppmarian napisał(a):

Nie

To jest nasza smutna mentalność polaczkowania/kombinowania emoji3525.png

Nieprawda. 

W dniu 21.03.2025 o 07:39, ppmarian napisał(a):

To poczytaj jakie kary za brak OC są w innych państwach europejskich - zdziwisz się, że można trafić do paki na pół roku, stracić od ręki samochód, prawo jazdy, że o finansowych karach nie wspomnę.

Z pewnością to dlatego, ze inne nacje sa święte, nie kombinują i nie polaczkują  ;l

Napisano
W dniu 21.03.2025 o 07:06, Tre-Bor napisał(a):

Nie wiem po czym jest to pozostałość, niemniej w wielu krajach europejskich system jest rozwiązany zupełnie inaczej i dla właściciela, który przestrzega prawa w sposób adekwatny do wymagań w tym zakresie, a nie prób łupienia, bo ktoś sobie coś wymyślił. Ba, można mieć nawet jedne tablice do kilku samochodów. W Polsce jest wesoło - mam np. samochód, który od 5 lat czeka w warsztacie na ukończenie prac. Badań dawno nie ma, OC jest cały czas płacone. Nawet go wycofać z ruchu nie mogę jak normalny człowiek. Niech jeszcze wymyślą dodatkowy mnożnik za spóźnienie się z badaniami :facepalm: