Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wybrać

Featured Replies

Napisano

Kolega wybiera do firmy małego dostawczaka, zerknął na

Mercedes Citan pro cena Netto (wersja bieda - najtańsze co jest) 99000,- 

Renault Kangoo 88300,-

Przecież to jest w sumie to samo auto, co tu wybrać?

Napisano
7 minut temu, prebek napisał(a):

Renault Kangoo 88300,-

Koszty serwisu wybrać skoro to samo ;)

Napisano

Jest gwiazda jest jazda 💪

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, QuickArti napisał(a):

Koszty serwisu wybrać skoro to samo ;)

Tak 

ale dlaczego jest różnica w cenie zakupu? Co ma Merol lepszego od Renuara?

Napisano
14 minut temu, sdss napisał(a):

Jest gwiazda jest jazda 💪

Głupie. :pukpuk:

Bez gwiazdy nie ma jazdy. :swinka:

Napisano
19 minut temu, prebek napisał(a):

Tak 

Markę .

Napisano
22 minuty temu, prebek napisał(a):

Tak 

Gwiazdę ;)

I myślę że merola będzie łatwiej sprzedać, ale ja się mogę nie znać ;)

Edytowane przez QuickArti

Napisano
48 minut temu, prebek napisał(a):

Renault Kangoo 88300,-

jest masę podobnych , Berlingo , Partner , Doblo , Pro Ace , jakiś Ford ..... > Posiedzi , wybierze wyposażenie w danej cenie i oceni co najbardziej warte , niektóre mają przedłużone wersje i rozsuwane drzwi boczne , co komu potrzeba 

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
2 godziny temu, prebek napisał(a):

Tak 

Gwiazdę zamiast ci...? :hmm:

Tak, wiem, nowe logo Renault trochę mniej przypomina narząd.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
13 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Gwiazdę zamiast ci...? :hmm:

Tak, wiem, nowe logo Renault trochę mniej przypomina narząd.

To jest ci......a LGBT, chwila nieuwagi i ch.. w d...ie 🤣

Napisano
3 godziny temu, prebek napisał(a):

Nissana TownStar VAN ;l: https://www.nissan.pl/pojazdy/nowe-pojazdy/townstar-van.html

Porównać wyposażenie każdej z wersji i jeśli się okaże że jest takie samo, to wybrać tańsze. Podejrzewam, że oba auta są składane na tej samej linii produkcyjnej.

Tak np. jest z wieloraczkami: Peugeot Expert, Citroen Jumper, Fiat Scudo, Toyota ProAce, Opel Vivaro.

No chyba że musi być gwiazda na masce, to nie ma dyskusji.

Citan i TownStar są przeróbkami Kangoo. Różnią się detalami jak przednie światła, deska rozdzielcza, dostępnymi  silnikami

Tu masz ciekawą wersję Kangura:

https://www.otomoto.pl/dostawcze/oferta/renault-kangoo-renault-kangoo-ID6HguKT.html

images5119x0q100.webp.e44fd3839239f58ea4d0975381173f40.webp

Edytowane przez JacWeg

Napisano
2 godziny temu, JacWeg napisał(a):

Toyota ProAce,

Ale w.innych montuja 1.2 pure tech. A toyota 1.5d 4d. Czy to silnik toyoty czy lrodukcja PSA? PoA tym pro.axe city ma nakiej prpmocje i mozna kupic taniej. Nitabeb pro.ace max.czyli ducato tez jest tanszy.

Napisano
9 godzin temu, prebek napisał(a):

Tak 

Znaczek.

Napisano
11 godzin temu, prebek napisał(a):

Renault Kangoo 88300,-

Dla mnie mały dostawczak to jest taki

https://www.olx.pl/d/oferta/piaggio-porter-np6-kontener-lpg-wyprzedaz-rocznika-super-cena-CID5-IDUd0Lq.html

Przynajmniej można 4 euro palety wygodnie zapakować

Wszystkie Kangoo podobne to psie budki na kołach. Co on tym będzie woził ? Czy liczy się tylko cena zakupu/ leasingu i koszty eksploatacji?

Napisano
  • Autor

Do pracy to on potrzebuje własnie takie auto. 

Jego pytanie ( a w sumie mnie to tez ciekawi) dlaczego to samo auto z innym znaczkiem jest sprzedawane w innej cenie, gdzie tu logika?

Ale tą rozkmine miałem już przy Suziki SX4 i Fiat Sedici - tam był Fiat droższy (ale miał lepsze wyposażenie) 

Teraz jest więcej aut które wyglądają tak samo (i są to te same auta) tylko im znaczek zmienili 

Renault - Mitsubishi

....

wpisujmy takie ciekawostki i co sie lepiej opłaca 

Napisano
4 godziny temu, prebek napisał(a):

Do pracy to on potrzebuje własnie takie auto. 

Jego pytanie ( a w sumie mnie to tez ciekawi) dlaczego to samo auto z innym znaczkiem jest sprzedawane w innej cenie, gdzie tu logika?

Jakby to faktycznie było to samo, to by miało ten sam znaczek...

Za sprzedanym samochodem stoi jeszcze serwis okresowy, gwarancyjny i pogwarancyjny, assistance i auta zastępcze (na czas awarii czy nawet serwisu), logistyka części zamiennych, usługi finansowe, normy ekologiczne (średnia floty itd), postrzeganie marki i dla niej lojalność. I pewnie jeszcze 168 innych rzeczy... 

Mimo że sam samochód może być, z wyjątkiem przyklejonego plastikowego znaczka, identyczny - użytkowanie może być zupełnie różne. W samochodach prywatnych to może być zepchnięte na drugi plan, tak w autach pracujących każdy dzień bez auta ma duże znaczenie.

Z mojego osobistego doświadczenia - Kia i Hyundai mają zwykle po bliźniaczym samochodzie. Raz jeden, raz drugi jest tańszy czy droższy. Ale moje przygody z lokalnym dealerem Hyundai są takie, że nawet na Kijankę nie popatrzę. 

Edytowane przez grogi

Napisano
10 godzin temu, JacWeg napisał(a):

Citan i TownStar są przeróbkami Kangoo. Różnią się detalami jak przednie światła, deska rozdzielcza, dostępnymi  silnikami

To często jest dużo większa różnica niż to, co gołym okiem widać.

Napisano

Dla mnie podstawowa różnica to obudowana dźwignia zmiany biegów, nie pamiętam ale chyba cytryna, renault i opel = walenie kolanem o obudowę-centralnie w łękotkę.

Jako, że jestem wysoki to jest to  kluczowy aspekt wyboru.

Napisano
Godzinę temu, prebek napisał(a):

Odpowiedz jest prosta: niskim kosztem można zwiększyć ilość modeli oferowanych klientom.

Np. taki Mercedes - od Renault/Daci kupił projekt Kangoo - delikatnie go przerobił żeby pasował stylistycznie do pozostałych modeli Mercedesa (przód, deska rozdzielcza, kierownica, systemy multimedialne) i już można sprzedawać plebejskie auto jako premium za odpowiednio większą kasę.

Są ludzie którzy Renault by w życiu nie kupili, ale Mercedesa jak najbardziej.

Renault oferuje Kangura tylko z silnikami Diesla i elektycznymi, Mercedes Citana z silnikami bezynowymi, diesla i elektrycznymi, a Nissan tylko z bezynowymi i elektrycznymi.

Nissan praktycznie tylko nakleił swoje znaczki na Kangoo, a Mercedes wprowadził już więcej zmian w aucie.  Ranault ma w opcji system drzwi bocznych bez słupka B, w Mercedesie tego nie znajdziesz.

MAN (ten od ciężarówek powyżej 3,5 tony) kupił projekt Craftera od Volkswagena i już ma dostawczaka do 3,5tony pod nazwą TGE.

Mnie najbardziej rozbawił 2 lata temu sprzedawca w Toyocie jak szukałem średniego dostawczaka. Zachwalał  legendarną bezawaryjność Toyoty, to się go zapytałem skąd ta bezawaryjność się bierze w modelu ProAce, skoro to jest dokładnie Peugeot Expert, z silnikiem diesla i skrzynią biegów od Peugeota, tylko różni się znaczkiem na kierownicy i na przodzie auta.  A ja akurat miałem problemy  z tym silnikiem w innym modelu Peugeota

Toyota wtedy dawała 3 lata gwarancji na auto, a Peugeot i Citroen tylko 2. Oczywiście cena Toyoty była wyższa niż Puga i Cytryny.

Wyposażenie takie samo.

A teraz żeby porównać co się bardzie opłaca kupić, to czasami potrzeba dużo samozaparcia, żeby przebrnąć przez konfiguratory producentów. Każdy ma inne opcje do wyboru.

Napisano
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Ale w.innych montuja 1.2 pure tech.

Komu to przeszkadza? 

9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

A toyota 1.5d 4d. Czy to silnik toyoty czy lrodukcja PSA? PoA tym pro.axe city ma nakiej prpmocje i mozna kupic taniej. Nitabeb pro.ace max.czyli ducato tez jest tanszy.

To wszystko są silniki PSA czy tam Stellantis. 

Napisano

Mam takiego Nissana Townstara, świetne auto, mają 5 lat gwarancji, ale serwisu Nissana nie polecam. Nissana nie dało się kupić aż w tak ubogim wyposażeniu jak Renault.

Jak mu pasuje to auto to trzeba wybrać wyposażenie i silnik, a następnie kupić najtańsze albo z najlepszą gwarancją.

One się niczym nie różnią poza szczegółami.

Choć wiadomo jak jest w PL - podjedziesz Mercem szał na dzielni, Nissanem nie jest źle, a Renault... 😄 - taki żarcik 😄 

Napisano
W dniu 10.04.2025 o 21:08, prebek napisał(a):

Renault Kangoo 88300,-

https://autogaleria.pl/najmniej-prestizowy-mercedes-zniknie-z-rynku-kangoo-z-gwiazda-nie-zyskalo-uznania

Może to trochę rozświetli temat