Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkształcone opony - czy odżyją?

Featured Replies

Napisano

Mam koła, na których samochód dość długo stał (rok, dwa), ciężko dokładnie stwierdzić ile w jednej pozycji. Powietrze nawet było :) Wyważenie nie wyglądało najlepiej (widać, że odkształecenie jest), jazda pow. 80 to jak jazda na "kwadratowych" kołach :hehe: 

Wrócą jakoś do normy czy nie ma szans? Opony przed postojem były praktycznie nowe - nie wiem czy 2 miesiące na samochodzie. Czekać  może się poprawi czy od razu PSZOK? 

Napisano

Ja bym takie gumy, a raczej całe, napompowane koła wystawił na kilka dni na solidne słoneczko. Akurat w najbliższych dniach ma grzać. Potem bym ponownie wyważył.

Napisano
7 minut temu, futrzak napisał(a):

Czekać  może się poprawi czy od razu PSZOK? 

Nie mam doświadczenia z takimi oponami, ale spróbowałbym je "rozjezdzic" na podwyższonym i obniżonym ciśnieniu (oczywiście nie w tym samym czasie). Może się ułożą. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, gondoljerzy napisał(a):

Ja bym takie gumy, a raczej całe, napompowane koła wystawił na kilka dni na solidne słoneczko. Akurat w najbliższych dniach ma grzać. Potem bym ponownie wyważył.

W zeszłym roku zrobiłem na nich jeden wypad (z 200km) w temperaturach 20-30++, zdjąłem i wrzuciłem do garażu. Zrobiło się ciepło i zastanawiam się czy od razu ściągać z felg opony i PSZOK czy jednak uda się je jakoś przywrócić do życia. Spróbujemy w takim razie, bo rozmiar nie jest najpopularniejszy i aż żal by mi było wyrzucić takie opony. 

PS - no chyba, że jako prawie nówki na OLX wystawię, może komuś innemu to nie będzie przeszkadzało, patrząc po tym, na czym ludzie potrafią jeździć ;]

Napisano
  • Autor
6 minut temu, janusz napisał(a):

Nie mam doświadczenia z takimi oponami, ale spróbowałbym je "rozjezdzic" na podwyższonym i obniżonym ciśnieniu (oczywiście nie w tym samym czasie). Może się ułożą. 

W zeszłym roku raz próbowałem, ale nie pomogło. Przeleżały kompletne z podwyższonym ciśnieniem od zeszłego lata w garażu luzem, może im to pomogło :hehe:

Napisano
5 minut temu, futrzak napisał(a):

W zeszłym roku raz próbowałem, ale nie pomogło. Przeleżały kompletne z podwyższonym ciśnieniem od zeszłego lata w garażu luzem, może im to pomogło :hehe:

Ale napompowane powinny leżeć, nie stać ...

Napisano
9 minut temu, futrzak napisał(a):

W zeszłym roku zrobiłem na nich jeden wypad (z 200km) w temperaturach 20-30++, zdjąłem i wrzuciłem do garażu. Zrobiło się ciepło i zastanawiam się czy od razu ściągać z felg opony i PSZOK czy jednak uda się je jakoś przywrócić do życia. Spróbujemy w takim razie, bo rozmiar nie jest najpopularniejszy i aż żal by mi było wyrzucić takie opony. 

PS - no chyba, że jako prawie nówki na OLX wystawię, może komuś innemu to nie będzie przeszkadzało, patrząc po tym, na czym ludzie potrafią jeździć ;]

Czyli pojeździłeś 200 km rok temu i przez rok leżały napompowane. Ja bym dał oponom jeszcze jedną szansę, ale dopiero po ponownym wyważeniu.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
  • Autor
6 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Czyli pojeździłeś 200 km rok temu i przez rok leżały napompowane.

Tak, pojechałem na nich na jeden zlot, który był dość blisko ;]

6 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Ja bym dał oponom jeszcze jedną szansę, ale dopiero po ponownym wyważeniu.

Spróbujemy :ok:

Napisano
  • Autor
9 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ale napompowane powinny leżeć, nie stać ...

Czytaj z moich ust:

15 minut temu, futrzak napisał(a):

Przeleżały kompletne z podwyższonym ciśnieniem

Przeleżały jedne na drugich. 

;]

Napisano
17 godzin temu, futrzak napisał(a):

Przeleżały jedne na drugich. 

Kurcze, to nie powinno się z nimi nic stać:nie_wiem:

Napisano
  • Autor
Teraz, ccLot napisał(a):

Kurcze, to nie powinno się z nimi nic stać:nie_wiem:

Jeszcze raz - najpierw samochód na nich stał przez długi okres, później je z niego zdjąłem, dałem do wyważenie, zrobiłem ~200km i było kwadratowo, zdjąłem i wrzuciłem  do garażu w pozycji horyzontalnej. W tej pozycji z lekkim nadciśniem przeleżały w garażu przez ~ostatni rok, teraz się zastanawiam czy coś z tego będzie ;]

PS - zdjęte z samochodu to od lat leżą jedne na drugich i strat nie ma.

Napisano
18 godzin temu, futrzak napisał(a):

Mam koła, na których samochód dość długo stał (rok, dwa), ciężko dokładnie stwierdzić ile w jednej pozycji. Powietrze nawet było :) Wyważenie nie wyglądało najlepiej (widać, że odkształecenie jest), jazda pow. 80 to jak jazda na "kwadratowych" kołach :hehe: 

Wrócą jakoś do normy czy nie ma szans? Opony przed postojem były praktycznie nowe - nie wiem czy 2 miesiące na samochodzie. Czekać  może się poprawi czy od razu PSZOK? 

Zależy, od gumy, wieku opony, itd.

Ja staram się przestawiać auto max co 2m, które pół roku nie jeździ, ale czasem stoi te kilka miesięcy. Zawsze po wyjechaniu wszystko drga, bo opony są kwadratowe. Mija po kilkunastu kilometrach.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, sherif napisał(a):

Zależy, od gumy, wieku opony, itd.

Ja staram się przestawiać auto max co 2m, które pół roku nie jeździ, ale czasem stoi te kilka miesięcy. Zawsze po wyjechaniu wszystko drga, bo opony są kwadratowe. Mija po kilkunastu kilometrach.

Opony były nowe w momencie zakupu, chwilę na nich jeździłem, czyli teraz pewnie 4 lata. Fura stała w warsztacie do różnych prac, nie miałem żadnego wpływu na przetaczanie itd. Fura stoi nadal, w zeszłym roku je zabrałem. Po 200km nie przeszło ;]

Napisano
23 minuty temu, futrzak napisał(a):

Opony były nowe w momencie zakupu, chwilę na nich jeździłem, czyli teraz pewnie 4 lata. Fura stała w warsztacie do różnych prac, nie miałem żadnego wpływu na przetaczanie itd. Fura stoi nadal, w zeszłym roku je zabrałem. Po 200km nie przeszło ;]

To już pewnie nie przejdzie.

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał(a):

teraz się zastanawiam czy coś z tego będzie

Ja bym założył i spróbował, imo będzie ok.

W C36 AMG mam opony 2018 roku mają przejechane ~3 kkm i zawsze na wiosnę są kwadratowe, ale po parudziesięciu kilometrach 

wracają do "okrągłości".

Napisano

jak masz wywalac to oplace kuriera i przyjme :jem:

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.04.2025 o 16:32, futrzak napisał(a):

Wrócą jakoś do normy czy nie ma szans?

Po roku tak, bez problemu. Po pięciu latach nie udało mi się ich przywrócić do pierwotnego kształtu nawet po kilkunastu tys. km.

Gdzie jest granica przywracalności nie wiem.

Napisano

ja ostatnio znalazłem w samochodzie po pół roku użytkowania spiętych parę kartek i tam były odnotowywane na liście czynności od opuszczenia auta z fabryki.

Koła napompowane na 3,4 bara jak mnie pamięć nie myli, sprawdzanie naładowania akumulatora, folie na dachu, masce i w razie czego klapie bagażnika przy sedanie i wiele innych pozycji. Były wpisy importera a później dealera :)

Podsumowując, jak auto ma stać chwilę dłużej to warto dymnąć w opony z 4 bary. 

Napisano
5 minut temu, Camel napisał(a):

Koła napompowane na 3,4 bara jak mnie pamięć nie myli,

Ja we wtorek dostałem samochód na próbę ... po 2 km chciałem wracać i oddać im ten wóz drabiniasty, ale, że przy okazji bawiłem się komputerkiem, to zobaczyłem na TPMS'ie 3.6/3.4 bar w oponach 😄 Okazało się, że mój egzemplarz stał dłuższy czas w Manufakturze jako demo i zapomnieli "odpompować" koła.

20250506_164005.jpg.406259de83180a42cf1169e867c11364.jpg

Edytowane przez motomouse

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Cześć, wracam z tematem. 

Opony odżyły. Równo rok temu koła zdjąłem z samochodu po nieudanej próbie przywrócenia do życia po wcześniejszych kilku paru latach stania (część na samochodzie, część samochód spędził na kołkach)  i niestety "koła kwadratowe" (założone na zlot). Przeleżały rok z podwyższonym ciśnieniem, wróciłem tydzień temu z rajdu ok 2kkm (nie ryzykowałem ich zakładania), znalazłem chwilę czasu, założyłem dzisiaj i jest bajka - Vredesteiny się wyprostowały, są ciche, zero śladów pogorszenia stanu opon. Jestem teraz ciekaw jak długo będą prezentowały bardzo dobry stan, ponieważ są z 2019 (DOT sprawdzałem), zakładane w 2020, zrobiły bardzo mało, fura trafiła do warsztatu i już nie wyjechała. Zakładałem je teraz zupełnie bez przekonania, ale jednak fura się lepiej prezentuje na tych kołach (jeździ się też lepiej) i warto było sprawdzić, czy od razu kupić następne opony, czy jednak posłużą chociaż do końca sezonu. Zobaczymy na mokrym, bo najczęściej na mokrej nawierzchni najwcześniej się opony poddają.