Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za cholerstwo na nowych felgach???

Featured Replies

Napisano

Felgi kupione rok temu jak i nowe opony do nich. Sezon `24 przejeżdżony i koła na zimę zmagazynowane. Teraz założone na lato znowu i takie wykwity się pojawiły. WTF???

No i jak to usunąć :hmm:

20250427_175343.jpg

20250427_175319.jpg

20250427_175220.jpg

20250427_175357.jpg

Edytowane przez electrofinger

Napisano

Ślimaki. Wydzielina ma kwas hialuronowy, który wchodzi w reakcję z magnezem w alufelgach.

Napisano
14 godzin temu, electrofinger napisał(a):

Felgi kupione rok temu jak i nowe opony do nich. Sezon `24 przejeżdżony i koła na zimę zmagazynowane. Teraz założone na lato znowu i takie wykwity się pojawiły. WTF???

No i jak to usunąć :hmm:

20250427_175343.jpg

20250427_175319.jpg

20250427_175220.jpg

20250427_175357.jpg

Jeśli dobrze pamiętam, kupłeś jakiś wynalazek Carmani czy cos takiego?!

To korozja aluminium. Usunięcie polega na wyczyszczeniu i polakierowaniu felg na nowo, tym razem bez diamentowego wykończenia...

Napisano

Utlenienie aluminium. Świadczy to o słabej jakości wykonania felgi (nie uwierzę że to oryginalna felga audi po 1 sezonie). Nie usuniesz tego, bo to jest pod lakierem bezbarwnym (miał jakąś niedoskonałość i gołe aluminium zaczęło się utelniać). To je amelinium - tego nie pomalujesz ;)

Jeśli na gwarancji, to zgłaszaj reklamację.

Jeśli po gwarancji to opcje masz 3: 1. przyzwyczaić się, że będzie tego przybywać 2. sprzedać te felgi  i kupić inne. 3. oddać do renowacji - by odtworzyć wygląd oryginalny trzeba stoczyć front, przepolerować i polakierować klarem na nowo (aczkolwiek ja przy renowacji bym się nie odważył na polerowany front - bezpieczniejsze jest lakierowanie całośći w jeden kolor).

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, grogi napisał(a):

Jeśli dobrze pamiętam, kupłeś jakiś wynalazek Carmani czy cos takiego?!

Tak. Sprzedawca tak sobie te felgi nazwał natomiast producent jest teoretycznie niemiecki. Felgi maja wszelkie atesty niemieckie które zostały uznane tu w Austrii.

To korozja aluminium. Usunięcie polega na wyczyszczeniu i polakierowaniu felg na nowo, tym razem bez diamentowego wykończenia...

[przekleństwo] a domowym sposobem nic ten tego ???

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Manx napisał(a):

Utlenienie aluminium. Świadczy to o słabej jakości wykonania felgi (nie uwierzę że to oryginalna felga audi po 1 sezonie). Nie usuniesz tego, bo to jest pod lakierem bezbarwnym (miał jakąś niedoskonałość i gołe aluminium zaczęło się utelniać). To je amelinium - tego nie pomalujesz ;)

To nie jest ori Audi. To jakś tam podróbka która mi się spodobała. Akurat nie było w sprzedaży fajnych używek.

2 godziny temu, Manx napisał(a):

Jeśli na gwarancji, to zgłaszaj reklamację.

Jeśli po gwarancji to opcje masz 3: 1. przyzwyczaić się, że będzie tego przybywać 2. sprzedać te felgi  i kupić inne. 3. oddać do renowacji - by odtworzyć wygląd oryginalny trzeba stoczyć front, przepolerować i polakierować klarem na nowo (aczkolwiek ja przy renowacji bym się nie odważył na polerowany front - bezpieczniejsze jest lakierowanie całośći w jeden kolor).

Jutro spróbuję się skontaktować ze sprzedawcą ale już czuję problem...

Napisano
13 godzin temu, electrofinger napisał(a):

Tak. Sprzedawca tak sobie te felgi nazwał natomiast producent jest teoretycznie niemiecki. Felgi maja wszelkie atesty niemieckie które zostały uznane tu w Austrii.

Ale ja nie twierdzę, że felgi nie mają ABE czy EWE.

Ale te certyfikaty nie dotyczą jakości wykończenia, tylko nośności oraz kompatybilności wymiarów z zawieszeniem, wnęk na koła i szerokości nadkola. 

13 godzin temu, electrofinger napisał(a):

[przekleństwo] a domowym sposobem nic ten tego ???

Niestety nie. 

Napisano
18 minut temu, swienty napisał(a):

Chytry płaci dwa razy :}

Jeździć obserwować. Nic bym z tym nie robił. 

Napisano

Cześć, chciałbym poznać waszą opinię na temat felg Carmani. 

Zastanawiam się, czy warto się na to zdecydować, i zależy mi na doświadczeniach osób, które miały z tym do czynienia.

Co sądzicie? Jakie są plusy i minusy?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!

Napisano
15 minut temu, xdranaqn napisał(a):

Cześć, chciałbym poznać waszą opinię na temat felg Carmani. 

Zastanawiam się, czy warto się na to zdecydować, i zależy mi na doświadczeniach osób, które miały z tym do czynienia.

Co sądzicie? Jakie są plusy i minusy?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!

IMHO odpuść i kup:

DOTZ, AEZ, DEZENT, Enzo, ATS, MSW. ewentualnie Ronal, Borbet albo nawet Brock, Alutec, Anzio, CMS. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Ktoś tutaj robi sobie zabawę z klonami czy innymi botami...

Napisano

IMHO odpuść i kup:

DOTZ, AEZ, DEZENT, Enzo, ATS, MSW. ewentualnie Ronal, Borbet albo nawet Brock, Alutec, Anzio, CMS. 

Słabo te felgi się prezentują a tanie chyba nie były.

Napisano

Takie same kwiatki miałem na felgach MAK w pugu 308. Nie kupuję od tego czasu felg z toczonym / polerowanym frontem. Maja być całe w lakierze proszkowym i basta. Może OEMy jeszcze będą ok, ale aftermarket dwukolorowy to zło. 

Napisano
18 godzin temu, iwik napisał(a):

Takie same kwiatki miałem na felgach MAK w pugu 308. Nie kupuję od tego czasu felg z toczonym / polerowanym frontem. Maja być całe w lakierze proszkowym i basta. Może OEMy jeszcze będą ok, ale aftermarket dwukolorowy to zło. 

OEM kosztują tyle ile kosztują nie tylko dlatego, że są ze znaczkiem... :)

A Felgi MAK - no cóż... Nie bez powodu też nie zagościły na mojej liście rekomendacji 😄

Edytowane przez grogi