Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak konieczności zgłoszenia dla altanki/garażu poniżej 25m2???

Featured Replies

Napisano

Hej

przeczytałem właśnie na stronie LEROY MERLIN, że nie trzeba zgłaszać altanki jeśli ma mniej niż 25m2. 
Prawda li to???

czy odnosiłoby się to tak samo do garażu-blaszaka?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Do 35 m2 na zgłoszenie (bez pozwolenia) - budynek gospodarczy.

I pewnie pod to podlega garaż blaszak :)

Garaż może już wymagać pozwolenia. Blaszak jako tymczasowy to nie.

wyroki NSA niestety psują zabawę - trwale związany z gruntem to taki co nie odfrunie jak wiatr wieje ;]

pozwolenie na garaż kazali robić jakbym chciał zrobić bliżej niż 3 m od siatki. 

Altana - tym się chyba nikt nie przejmuje i stawia bez zgłaszania.

ja wiem że każdy stawia ale jak ktoś ma pecha to se palec w dupie złamie ;]

natomiast ciekaw jestem czy w praktyce faktycznie altana poniżej 25m nie ma obowiązku zgłaszania czy tylko na stronie LM pitolą głupoty :)

Napisano
Teraz, KotLarry napisał(a):

I pewnie pod to podlega garaż blaszak :)

wyroki NSA niestety psują zabawę - trwale związany z gruntem to taki co nie odfrunie jak wiatr wieje ;]

pozwolenie na garaż kazali robić jakbym chciał zrobić bliżej niż 3 m od siatki. 

ja wiem że każdy stawia ale jak ktoś ma pecha to se palec w dupie złamie ;]

natomiast ciekaw jestem czy w praktyce faktycznie altana poniżej 25m nie ma obowiązku zgłaszania czy tylko na stronie LM pitolą głupoty :)

Garaż to ogólnie trudny temat. Tak, jak i cokolwiek bliżej niż 3-4 metry od granicy.

Więc lepiej stawiać budynek gospodarczy odsunięty odpowiednio od płota ;]

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Garaż to ogólnie trudny temat. Tak, jak i cokolwiek bliżej niż 3-4 metry od granicy.

Więc lepiej stawiać budynek gospodarczy odsunięty odpowiednio od płota ;]

To mi wyjdzie akurat na środku działki ;)

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, riot napisał(a):

To mi wyjdzie akurat na środku działki ;)

mam podobny problem - szerokość 20 metrów 🤦‍♂️

Napisano
22 godziny temu, KotLarry napisał(a):

Hej

przeczytałem właśnie na stronie LEROY MERLIN, że nie trzeba zgłaszać altanki jeśli ma mniej niż 25m2. 
Prawda li to???

czy odnosiłoby się to tak samo do garażu-blaszaka?

nie wolno.

Jeśli nie ma być tymczasowy i będzie trwale usadowione na gruncie to wymaga zgłoszenia. Zgłoszenie to formalność, nie ma się czego obawiać. Wystarczy wniosek z internetu, mapka i szkic, nawet odręczny.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

nie wolno.

Jeśli nie ma być tymczasowy i będzie trwale usadowione na gruncie to wymaga zgłoszenia. Zgłoszenie to formalność, nie ma się czego obawiać. Wystarczy wniosek z internetu, mapka i szkic, nawet odręczny.

piszesz o blaszaku czy altance???

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Cokolwiek postawione na stałe.

I 3 m od granicy, z tego co pamiętam. Jak chciałem budkę gospodarczej, to chyba kazali normalnie pnb robić.

Napisano
6 godzin temu, KotLarry napisał(a):

piszesz o blaszaku czy altance???

jedno albo drugie.

Ale co za problem robić zgłoszenie?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał(a):

jedno albo drugie.

Generalnie nie problem. 
ciekaw byłem czy LM kłamie. 

inna sprawa że jak masz działkę 20 m szerokości to generalnie robi się kłopotliwie. 

pomijając przepisy pożarowe - ale wszak ma nie być instalacji elektrycznej w budce na narzędzia czy altance, to mnie wkurza, że na własnej działce mogę postawić płot 215cm, ale garażu czy altanki do 200cm  już nie - bo może zasłaniać widok. 

no mam z tym problem ;]

Napisano
49 minut temu, KotLarry napisał(a):

inna sprawa że jak masz działkę 20 m szerokości to generalnie robi się kłopotliwie. 

ale obiekty muszą stać zgodnie z przepisami. Możesz wystąpić o indywidualne warunki zabudowy. Poza tym 3 metry od granicy działki to nie jest tak źle. 

49 minut temu, KotLarry napisał(a):

pomijając przepisy pożarowe - ale wszak ma nie być instalacji elektrycznej w budce na narzędzia czy altance, to mnie wkurza, że na własnej działce mogę postawić płot 215cm, ale garażu czy altanki do 200cm  już nie - bo może zasłaniać widok. 

no mam z tym problem ;]

tu przyznaję, że nie bardzo rozumiem

Napisano
  • Autor
9 minut temu, bergerac napisał(a):

ale obiekty muszą stać zgodnie z przepisami. Możesz wystąpić o indywidualne warunki zabudowy. Poza tym 3 metry od granicy działki to nie jest tak źle. 

3 metry plus 5 metrów to w zasadzie kończy się niemal na środku działki ;] 

9 minut temu, bergerac napisał(a):

tu przyznaję, że nie bardzo rozumiem

Niby masz swój teren ale nic nie możesz. Oczywiście rozumiem siłę wyższą typu bezpieczeństwo, 

ale np. szopa do 2 metrów wysokości nie może stać w granicy bo może komuś widok zasłaniać.

Ale betonowy płot 215 z tego co mi wiadomo już tak - i problemu z zasłanianiem nie ma.

Napisano

Twoim problemem jest za mała działka (w Twojej opinii), a nie przepisy budowlane ;] 

Nie wymyślaj, zaprojektuj dobrze albo weź projektanta do wsparcia, składaj dokumenty i działaj.

Napisano

Ja właśnie przerabiałem temat blaszaka, altany oraz domku 70m² z polskiego ładu na zgłoszenie. Przepisy jedno. Ale starostwo powiatowe swoje. Jedno wyklucza drugie 

Napisano
W dniu 4.05.2025 o 18:45, KotLarry napisał(a):

3 metry plus 5 metrów to w zasadzie kończy się niemal na środku działki ;] 

Niby masz swój teren ale nic nie możesz. Oczywiście rozumiem siłę wyższą typu bezpieczeństwo, 

ale np. szopa do 2 metrów wysokości nie może stać w granicy bo może komuś widok zasłaniać.

Ale betonowy płot 215 z tego co mi wiadomo już tak - i problemu z zasłanianiem nie ma.

Składzik na narzędzia, to garaż, a garaż wg mpzp nie może być wybudowany. 

Drewniana altana musi być 16m od granicy lasu, ale wystarczy sprawić, by jedna ściana była demontowalna i altana jest wiatą, która może stać w granicy i jest niepalna 

Napisano
W dniu 4.05.2025 o 15:27, bergerac napisał(a):

jedno albo drugie.

Ano taki, ze wlasnie wyslali mnie do gminy po warunki zabudowy, na ktore sie czeka dodatkowe 90 dni...

Napisano
11 godzin temu, Josyp napisał(a):

Ano taki, ze wlasnie wyslali mnie do gminy po warunki zabudowy, na ktore sie czeka dodatkowe 90 dni...

w sensie mieszkasz gdzieś, gdzie nie ma MPZP??? :}

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał(a):

a co w tym dziwnego ? ok 40-50%PL ma plany, sam mieszkam w dużym mieście i nie mamy MPZP :hmm:

Napisano
9 godzin temu, Koonrad napisał(a):

a co w tym dziwnego ? ok 40-50%PL ma plany, sam mieszkam w dużym mieście i nie mamy MPZP :hmm:

nic dziwnego. Po prostu wtedy trzeba czekać :) 

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał(a):

Ja mieszkam i całe szczęście, bo dostałem WZ na dom którego bym nie mógł wybudować przy MPZP ;] 

Napisano
W dniu 3.05.2025 o 15:43, KotLarry napisał(a):

IMHO nie każdy UM czyta wyroki. Ja mam taki stary garaż obity eternitem na belkach drewniach wkopanych w ziemię. Wg mojego UM jest to wiata, która nie jest związana z gruntem, bo nie ma fundamentów. Zwolnione jest to z podatków.

W dniu 4.05.2025 o 08:02, bergerac napisał(a):

Tylko, że czasami może braknąć metrów do zabudowy wg MPZP, wtedy sprawny urzędnik może odrzucić zgłoszenie.

Napisano
W dniu 9.05.2025 o 09:58, Josyp napisał(a):

Powodzenia życzę z tymi 90 dniami, zwłaszcza teraz. 

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 09:56, Zbynek napisał(a):

Ja mieszkam i całe szczęście, bo dostałem WZ na dom którego bym nie mógł wybudować przy MPZP ;] 

Jak go nie ma to skąd wiesz, że byś nie mógł?

Zakładasz, że powtórzyliby jakiś z sąsiedztwa.

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Powodzenia życzę z tymi 90 dniami, zwłaszcza teraz. 

Dzis zlozylem, sugerujesz ze sie nie wyrobia? :panic:

Napisano
23 minuty temu, Josyp napisał(a):

Dzis zlozylem, sugerujesz ze sie nie wyrobia? :panic:

Nie wiem jak to wygląda w Twoim regionie (może jest duże pokrycie gminy MPZP, tylko Twoje wygwizdowo się nie zalapało), u nas raczej słabo z tym i teraz nawet zapyziałe gminy mają mnóstwo wniosków.

Przykładowo pewna gmina miała na koniec kwietnia do rozpatrzenia ok 800 wniosków o WZ, tydzień później, po majówce już ok 850.

Jak dostaniesz to daj znać po jakim czasie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem jak to wygląda w Twoim regionie (może jest duże pokrycie gminy MPZP, tylko Twoje wygwizdowo się nie zalapało), u nas raczej słabo z tym i teraz nawet zapyziałe gminy mają mnóstwo wniosków.

Przykładowo pewna gmina miała na koniec kwietnia do rozpatrzenia ok 800 wniosków o WZ, tydzień później, po majówce już ok 850.

pytalem babki ile w praktyce to rzekla, ze ma 90 dni i duzo wnioskow, ale ze bedzie informowac na biezaco jak cos sie ruszy, wiec z tego wyczulem, ze raczej niepredko, ale w tych 90 sie zmiesci

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 19:04, ZUBERTO napisał(a):

Ja składałem jakoś 18-19 luty, w zeszłym tygodniu dostałem decyzję. Białystok.

Napisano
7 minut temu, Zbynek napisał(a):

Ja składałem jakoś 18-19 luty, w zeszłym tygodniu dostałem decyzję. Białystok.

U nas "urzędniczo" Miasto Białystok to zupełnie inna bajka niż ościenne gminy.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

W temacie zapytam, bo nie do końca rozumiem co tu piszą w artykule:

https://drewnolandia.pl/blog/240/ile-od-granicy-dzialki-mozna-postawic-domek-narzedziowy#

"... dopuszcza się budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi”.

Jak dla mnie te warunki się wzajemnie wykluczają. To znaczy że mogę postawić domek narzędziowy (mały - 2x2m) 1.5m od płotu, albo równo z płotem, ale 1m od płotu już nie? 

• 4 miesiące później...
Napisano

Możesz zerknąć na ten artykuł – https://nowoczesne-domki.pl/altana-ogrodowa-ile-od-granicy-dzialki/ – jest tam fajnie opisane, jakie są obecnie przepisy dotyczące odległości altany od granicy działki. Przydaje się, żeby nie opierać się tylko na skrótach z Leroy czy z forów, bo wszystko jest tam w jednym miejscu i jasno wytłumaczone.

Napisano
  • Autor

Jest jeszcze jedna ciekawostka

w wyrokach SNA mówimy o trwałym związaniu z gruntem za pomocą fundamentów ale jak zauważył sąd teraz fundamenty są różne. 

sprawdziłem definicje. 
fundamenty są POD ziemią (skrótowo pisząc)

więc płyta chodnikowa na ziemi to nie fundament. 

Napisano
W dniu 12.05.2025 o 20:24, Josyp napisał(a):

pytalem babki ile w praktyce to rzekla, ze ma 90 dni i duzo wnioskow, ale ze bedzie informowac na biezaco jak cos sie ruszy, wiec z tego wyczulem, ze raczej niepredko, ale w tych 90 sie zmiesci

@Josyp zmieściła się?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, mariolagrzedalska napisał(a):

Możesz zerknąć na ten artykuł – https://nowoczesne-domki.pl/altana-ogrodowa-ile-od-granicy-dzialki/ – jest tam fajnie opisane, jakie są obecnie przepisy dotyczące odległości altany od granicy działki. Przydaje się, żeby nie opierać się tylko na skrótach z Leroy czy z forów, bo wszystko jest tam w jednym miejscu i jasno wytłumaczone.

Takie opisywanie przepisów bez przytoczenia jakichkolwiek podstaw prawnych.

Na stronie ISAP trzeba poszukać aktualny akt prawny i tam będzie wszystko
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220001225 

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

@Josyp zmieściła się?

taaaa, ale z odmowa niestety...

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 07:43, bergerac napisał(a):

nic dziwnego. Po prostu wtedy trzeba czekać :) 

A co się zmieni po tych 90 dniach? Co się w ciągu nich wydarzy?