Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

co to się porobiło na tym świecie, ze Toyoty dobrze wyglądają :panic:

Napisano

Może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem to ma większy zasięg niż Tesla Y LR RWD, skoro ma mniejszą baterię i na bank większe zużycie prądu? ;]

Czy WLTP dla Toyoty jest jakoś inaczej mierzone?

Dla Tesli znalazłem 541km

Napisano

Ładny. Nie wygląda jak mydelniczka, więc spełnia warunek konieczny ;].

Napisano
6 minut temu, kadu napisał(a):

Ładny. Nie wygląda jak mydelniczka, więc spełnia warunek konieczny ;].

Mydelniczki nie mają relingów ;]

Napisano
W dniu 16.05.2025 o 11:46, ppmarian napisał(a):

Fajny

Jeśli ma być na rodzinne podróże to za mała bateria i za słabe ładowanie, widać nadal będzie 400V. 

Heloł, to będzie 2026 rok. 

Oczywiście będzie się świetnie sprzedawał i kwitł na ładowarkach 😄 

Edit:

Prześwit będzie ok :oki:

Napisano
  • Autor
Jeśli ma być na rodzinne podróże to za mała bateria i za słabe ładowanie, widać nadal będzie 400V. 
Heloł, to będzie 2026 rok. 

Oczywiście będzie się świetnie sprzedawał i kwitł na ładowarkach [emoji1] 

Edit:
Prześwit będzie ok :oki:

Ale przyznasz że ładny ?

Po stronie Subaru zastąpi outbacka

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
14 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ale przyznasz że ładny ?

Znośny, ale nie przepadam za tym kanciastym deasignem.

Podobny do nowego Outbacka, a tego już fest przekombinowali, typowo pod USA i Australie. 

Typowa Toyota, ale faktem jest, że zaczęły wyglądać w końcu od jakiegoś czasu ale obecnie chyba zaś idą za ostro ;) 

Prius nowy mi się podoba 👍

Napisano

A mi się nie podoba, jakoś pokracznie wyglada.

Taki zlepek nowej chr z poprzednia ravka.

Edytowane przez zinger

Napisano
22 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Jeśli ma być na rodzinne podróże to za mała bateria i za słabe ładowanie

Znam takich kilka lat temu jeździli classic ioniqiem i mówili, że super auto na podróże do Włoch. 

Napisano
21 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Ale przyznasz że ładny ?

Fakt, prezentuje się bardzo fajnie. Nie dość że wygląda jak normalne auto, a nie wymysł "Ostatniego Pokolenia", to jeszcze projekt może się zwyczajnie podobać.

Napisano
23 minuty temu, iwik napisał(a):

Znam takich kilka lat temu jeździli classic ioniqiem i mówili, że super auto na podróże do Włoch. 

Dodaj że mieszkali w Słowenii ;]

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Każde, które jeździ za darmo jest super ;]

Ale ciekawy temat, natchnąłeś mnie ;) 

Wg. ABRP:

Toyota bz4x

Debiut: jesień 2021.

Bateria 64 kWh

Szacowany czas jazdy: 12h 48 min 

Hyundai Ioniq "28"

Debiut: jesień 2016!

Bateria: 28 kWh

Szacowany czas jazdy: 13h 7 min

Wg. Ionity planner:

bz4x: 12h 10 min

Ioniq: 13h 22 min

Postęp jest jakby nie patrzeć ;]

Napisano
  • Autor
Ale ciekawy temat, natchnąłeś mnie [emoji6] 
Wg. ABRP:

Toyota bz4x
Bateria 64 kWh

Hyundai Ioniq "28"

Wg. Ionity planner:

1. masz pełną świadomość że to „lekka” manipulacja danymi bo jeden to ultra plaskacz a drugi średniej wielkości suv/crossover

2. ilość i długość ładowań na tej trasie?

3. W tą trasę ja nie pojechałbym żadnym EV nawet mając prąd za free

Napisano
21 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

Ale ciekawy temat, natchnąłeś mnie ;) 

Wg. ABRP:

Toyota bz4x

Bateria 64 kWh

Hyundai Ioniq "28"

Wg. Ionity planner:

Porównywałeś czasy przejazdu ABRP z rzeczywistym, który osiągnąłeś swoim autem? Jeśli tak to jakie były różnice?

Edytowane przez Citric

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

1. masz pełną świadomość że to „lekka” manipulacja danymi bo jeden to ultra plaskacz a drugi średniej wielkości suv/crossover

Żadna manipulacja, zwyczajne bezsensowne porównanie jakich wiele. 

2. ilość i długość ładowań na tej trasie?

Ujęta w czasach, które podałem, możesz sobie sam poklikać jak potrzebujesz więcej danych.

3. W tą trasę ja nie pojechałbym żadnym EV nawet mając prąd za free

A ja bym pojechał swoim z nieskrywaną przyjemnością, w komforcie i z dziką próżną przyjemnością :skromny:

Napisano
  • Autor
A ja bym pojechał swoim z nieskrywaną przyjemnością, w komforcie i z dziką próżną przyjemnością :skromny:

Ok czyli kolejny raz zero merytoryki i kolejny raz próbujesz zrobić HP z tego forum…

Słabe

Napisano
1 godzinę temu, Citric napisał(a):

Porównywałeś czasy przejazdu ABRP z rzeczywistym, który osiągnąłeś swoim autem? Jeśli tak to jakie były różnice?

Pytasz o jazdę tym Ioniqiem 28 w roku 2020 czy o obecne czasy i wóz? 

W 2020 było wielokrotnie mniej stacji ładowania, a przy zasięgu realnym autostradowym rzędu 120-150 km i jeszcze ładowaniu na darmowych Lidlach i innych :jem:;] to było bardziej w charakterze przygody, ALE!

Mam jakieś fotki w tel. 

Te 916 km to powrót z Livigno, z czego sporo tu zwykłych dróg, po zdaje się około pierwsze 150 km (albo więcej) było zwykłymi drogami i ostatnie ponad 100 km również.

Ale jazda bardzo ambitna i na autostradach lewy pas cały czas i z falą. 

Dane z komputerka ze zdjęcia: 916 km, średnia 81 km/h, czas jazdy 12:04. Średnie zużycie 11,7 kWh / 100 km !!! 🥰 (W drugą stronę było ok. 13 kWh) 

Wyjechaliśmy o 7:00, a o 21:00 byłem w domu. I ze 3x w Lidlu na zakupach po drodze 😄 

Także trzeba zrozumieć @ppmarian, bo w roku 2025 musi jeździć wozem, które zdolności podróżnicze ma do wozu z 2016 roku ;]

Też bym czuł lekki niesmak 🤪

Napisano
Teraz, ppmarian napisał(a):

Ok czyli kolejny raz zero merytoryki i kolejny raz próbujesz zrobić HP z tego forum…

Słabe

Hhahahahh, Ty tak na poważnie? 

Zero merytoryki?

Konkretne liczby, realne wyliczenia, dyskutowane wozy.

Rozumiem, że może Ci się nie podobać ale bez jaj 😅 

Opanuj się człowieku :oki:

Napisano
  • Autor

W 2020 było wielokrotnie mniej stacji ładowania, a przy zasięgu realnym autostradowym rzędu 120-150 km i jeszcze ładowaniu na darmowych Lidlach i innych :jem:;] to było bardziej w charakterze przygody, ALE!
Mam jakieś fotki w tel. 
Te 916 km to powrót z Livigno, z czego sporo tu zwykłych dróg, po zdaje się około pierwsze 150 km (albo więcej) było zwykłymi drogami i ostatnie ponad 100 km również.

Dane z komputerka ze zdjęcia: 916 km, średnia 81 km/h, czas jazdy 12:04. Średnie zużycie 11,7 kWh / 100 km !!! [emoji3059] (W drugą stronę było ok. 13 kWh) 
Wyjechaliśmy o 7:00, a o 21:00 byłem w domu. I ze 3x w Lidlu na zakupach po drodze [emoji1] 

Także trzeba zrozumieć @ppmarian, bo w roku 2025 musi jeździć wozem, które zdolności podróżnicze ma do wozu z 2016 roku ;]
Też bym czuł lekki niesmak [emoji2957]

Ale wiesz ze teraz wiele aut nie ma pięknie nazwanych przed Ciebie „zdolności” podróżniczych aut z lat 90?

Porównuj jabłka do jabłek

Napisano
3 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Mam jakieś fotki w tel. 

Dane z komputerka ze zdjęcia: 916 km, średnia 81 km/h, czas jazdy 12:04. Średnie zużycie 11,7 kWh / 100 km !!! 🥰 (W drugą stronę było ok. 13 kWh) 

Wyjechaliśmy o 7:00, a o 21:00 byłem w domu. I ze 3x w Lidlu na zakupach po drodze 😄 

Chodzi mi bardziej o obecne czasy. Kusi mnie bardzo zakup elektryka, ale kilka razy do roku muszę przejechać trasę 1400 km. Zastanawiam się czy jak porównuję czasy przejazdów na ABRP poszczególnych samochodów to czy w rzeczywistości dam radę je osiągnąć.

Napisano
2 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Ale wiesz ze teraz wiele aut nie ma pięknie nazwanych przed Ciebie „zdolności” podróżniczych aut z lat 90?

Porównuj jabłka do jabłek

Ale Cię uwiera 😅

No nic, jakoś przełkniesz. 

Napisano
  • Autor

Chodzi mi bardziej o obecne czasy. Kusi mnie bardzo zakup elektryka, ale kilka razy do roku muszę przejechać trasę 1400 km. Zastanawiam się czy jak porównuję czasy przejazdów na ABRP poszczególnych samochodów to czy w rzeczywistości dam radę je osiągnąć.

Przy odrobinie farta tak, zakładając:

Ze nie wieje w nos i co gorsza pada deszcz
Że nie masz rowerów na haku a co gorsze na dachu
Że jak wyżej tyle że box
Że jedziesz idealnie z przepisami
Że wybrane ładowarki są wolne
Że dojazd do ładowarek nie jest zakorkowany
Że karta do ładowania / apka Ci zadziała
Że akurat nie jest pioruńsko zimno

Oczywiście wiele z tych sytuacji można przewidzieć i zaplanować ale nie jest to jazda „wsiadam, jadę i słucham audiobooka a zatankuje jak mi się rezerwa zapali” tylko to jest PRZYGODA - zaplanowana PRZYGODA - za każdym razem ;)

Napisano
  • Autor
Ale Cię uwiera [emoji28]
No nic, jakoś przełkniesz. 

Na szczęście już bliżej niż dalej….

Napisano
1 minutę temu, Citric napisał(a):

Bardzo dużo zależy od tego jakie EV kupisz. 

Nie wiem jaki kierunek te 1400 km, ale jeśli jakiś zachodni autostradowy, to moim EV6 z 2021 roku trzeba liczyć ok. 80-90-100 km/h brutto. Czyli te 14h minimum, realnie pewnie z 15-16h może wyjść. Zależy jak trasa, pora roku i wiatr 😄 

W marcu akurat zrobiłem 1400 km (z czego 100 km zwykłymi drogami) i wyszło 16h brutto. 

ABRP ogólnie dobrze liczy jeśli dane odpowiednio wprowadzisz, choć obecnie wolę planner Ionity jak chcę coś sprawdzić, bo i tak się po Ionity jedzie. 

Jeśli ma być sprawnie to już wiesz, że na pewo nie bz4x i pochodne ;) 

Na chwilę obecną:

Audi A6/Q6 etron, BWM iX, i4, Porsche Taycany i Macany, Tesle LR i wyżej, koreańce Ioniq 5/6, Kia EV6, warunkowo EV9. 

I pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem. 

Polecam kanał Bjorna i serię 1000 km challenge, ma już sporą bazę 👍

https://www.youtube.com/@bjornnyland/search?query=1000

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Przy odrobinie farta tak, zakładając:

Ze nie wieje w nos i co gorsza pada deszcz
Że nie masz rowerów na haku a co gorsze na dachu
Że jak wyżej tyle że box
Że jedziesz idealnie z przepisami
Że wybrane ładowarki są wolne
Że dojazd do ładowarek nie jest zakorkowany
Że karta do ładowania / apka Ci zadziała
Że akurat nie jest pioruńsko zimno

Oczywiście wiele z tych sytuacji można przewidzieć i zaplanować ale nie jest to jazda „wsiadam, jadę i słucham audiobooka a zatankuje jak mi się rezerwa zapali” tylko to jest PRZYGODA - zaplanowana PRZYGODA - za każdym razem ;)

To ja muszę planować czy samochód sam sobie zaplanuje jak wbiję w nawigację cel podróży biorąc pod uwagę pogodę czy korki? Akurat w boxy, rowery, przyczepk itp nie bawię się nawet w spalinowcu. 

Napisano
1 minutę temu, Citric napisał(a):

To ja muszę planować czy samochód sam sobie zaplanuje jak wbiję w nawigację cel podróży biorąc pod uwagę pogodę czy korki? Akurat w boxy, rowery, przyczepk itp nie bawię się nawet w spalinowcu. 

Zależy od wozu. Ale rozsądnie jakiś koncept mieć. Inna sprawa, że jak klepiesz tą samą trasę, to jedziesz tym samym schematem.

Jaka trasa jeśli nie tajemnica? 

Napisano
3 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Bardzo dużo zależy od tego jakie EV kupisz. 

Nie wiem jaki kierunek te 1400 km, ale jeśli jakiś zachodni autostradowy, to moim EV6 z 2021 roku trzeba liczyć ok. 80-90-100 km/h brutto. Czyli te 14h minimum, realnie pewnie z 15-16h może wyjść. Zależy jak trasa, pora roku i wiatr 😄 

W marcu akurat zrobiłem 1400 km (z czego 100 km zwykłymi drogami) i wyszło 16h brutto. 

ABRP ogólnie dobrze liczy jeśli dane odpowiednio wprowadzisz, choć obecnie wolę planner Ionity jak chcę coś sprawdzić, bo i tak się po Ionity jedzie. 

Jeśli ma być sprawnie to już wiesz, że na pewo nie bz4x i pochodne ;) 

Na chwilę obecną:

Audi A6/Q6 etron, BWM iX, i4, Porsche Taycany i Macany, Tesle LR i wyżej, koreańce Ioniq 5/6, Kia EV6, warunkowo EV9. 

I pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem. 

Polecam kanał Bjorna i serię 1000 km challenge, ma już sporą bazę 👍

https://www.youtube.com/@bjornnyland/search?query=1000

Tak, te 1400 km to głownie PL i DE. Teraz na LPG wychodzi około 14 godz, a jak bardzo zła pogoda to dochodzi do 17 godz. Właśnie najchętniej wziąłbym Teslę model 3 LR RWD, ale wąż w kieszeni jak na razie szuka jakiejś alternatywy. Ciekawie wygląda KIA EV3 81 kWh, ale to nowy model i nie wiadomo jak będzie z awaryjnością, szczególnie ICCU.

Bjorna zacząłem oglądać kilka lat temu jak serial od początku i teraz jestem jakoś w okolicach 2020 roku :lol:

Dzięki za wartościowe odpowiedzi.

Napisano
32 minuty temu, Citric napisał(a):

Dużo zależy od tego, czy kilka razy to 3 czy 10.

Dużo, od samej trasy.

Bardzo dużo od techniki jazdy (Ograniczenie +vat czy też nie)

Napisano
Teraz, HelixSv napisał(a):

Dużo zależy od tego, czy kilka razy to 3 czy 10.

Dużo, od samej trasy.

Bardzo dużo od techniki jazdy (Ograniczenie +vat czy też nie)

Ostatnio wychodzi 4*1400 km na rok. Głownie ekspresówki i autostrady. Technikę jazdy dostosowuję do samochodu. Teraz mam B klasę, która wyje na 5 biegu i jest słabo wyciszona więc tempomat na 110-120 km/h oprócz niższych ograniczeń.

Napisano
6 minut temu, Citric napisał(a):

Ciekawie wygląda KIA EV3 81 kWh, ale to nowy model i nie wiadomo jak będzie z awaryjnością, szczególnie ICCU.

ICCU bym się nie przejmował, bo jak padnie to wymienią. Choć raczej już problem będzie rozwiązany.

Ale współcześnie to w trasy się nadaje średnio, tam jest nadal 400Vm choć krzywa ładowania dość wysoko i płaska. 

Tesla 3 LR RWD zdecydowanie lepszy wybór :oki:

Napisano
2 minuty temu, Citric napisał(a):

Teraz mam B klasę, która wyje na 5 biegu i jest słabo wyciszona więc tempomat na 110-120 km/h oprócz niższych ograniczeń.

To paradoksalnie jak jeszcze jedziesz na LPG, to dobrym EV może wyjść szybciej 😄 

A na pewno przyjemniej ;) 

BTW, 4x1400 km w roku to nie jest często :oki:

Napisano
7 minut temu, Citric napisał(a):

Ostatnio wychodzi 4*1400 km na rok. Głownie ekspresówki i autostrady. Technikę jazdy dostosowuję do samochodu. Teraz mam B klasę, która wyje na 5 biegu i jest słabo wyciszona więc tempomat na 110-120 km/h oprócz niższych ograniczeń.

Tesla 3 LR RWD będzie najsensowniejsza. Szczególnie, że nie wymaga obowiązkowego (przeważnie bardzo przecenionego) serwisowania. 

Napisano
6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

ICCU bym się nie przejmował, bo jak padnie to wymienią. Choć raczej już problem będzie rozwiązany.

Ale współcześnie to w trasy się nadaje średnio, tam jest nadal 400Vm choć krzywa ładowania dość wysoko i płaska. 

Mi rzeczy padają w najgorszych momentach więc wolę, żeby nie padało. Lanos odmówił posłuszeństwa 2 razy i to 2 razy podczas przeprowadzki.

6 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Tesla 3 LR RWD zdecydowanie lepszy wybór :oki:

I niestety droższy :)

9 minut temu, mrBEAN napisał(a):

To paradoksalnie jak jeszcze jedziesz na LPG, to dobrym EV może wyjść szybciej 😄 

A na pewno przyjemniej ;) 

BTW, 4x1400 km w roku to nie jest często :oki:

Wg. ABRP nie będzie szybciej, ale właśnie liczę na przyjemniej. Jakby było często to bym nie brał pod uwagę EV i już dawno bym się pozbył C-Elysée.

5 minut temu, HelixSv napisał(a):

Tesla 3 LR RWD będzie najsensowniejsza. Szczególnie, że nie wymaga obowiązkowego (przeważnie bardzo przecenionego) serwisowania. 

No i ta sieć ładowania. Właśnie niemal wszystko jest za Teslą 3 LR RWD, ale jakoś ciężko przełknąć cenę, nawet po dotacji. Dodatkowo wolałbym mniejsze auto. Niestety mają one zazwyczaj mniejsze zasięgi. 😭

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Mam jakieś fotki w tel. 

nikt normalny chyba powaznie nie traktuje toyoty EV ???

Napisano
29 minut temu, Citric napisał(a):

Jakby było często to bym nie brał pod uwagę EV

Bo nie miałeś okazji pojeździć ;) 

Jak pojeździsz, inaczej będziesz śpiewał 😄 (o ile nie będzie to bz4x 😅 )

38 minut temu, Citric napisał(a):

Wg. ABRP nie będzie szybciej, ale właśnie liczę na przyjemniej.

Wychodzi 1h 30 min na ładowania w 3 LR RWD, przy jeździe zgodnie z ograniczeniem.

Bezpośredni konkurent ww. Tesli Ioniq 6: 1h 20 min.

Poliftowa EV6: 1h 15 min.

EV3: 2h 30 min AŁA 

Bz4x: 3h 15 min 🥰

Ioniq 28: 3h 35 min ;]

Jak Ty sobie ślimaczysz 110-120 km/h i tankujesz co chwilę gaz, to śmiem twierdzić, że w praktyce czas dojazdu będzie podobny przy konkretnym EV. 

Do obliczeń przyjąłem trasę: Wrocław - Lyon. Wychodzi niecałe 1400 km.

Bierz używkę EV6, za pół darmo rozdają :oki:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ev6-kia-ev6-77-4kwh-plus-ID6Hmw5W.html

Napisano
  • Autor
Wychodzi 1h 30 min na ładowania w 3 LR RWD, przy jeździe zgodnie z ograniczeniem.
Bz4x: 3h 15 min [emoji3059]

Jak Ty sobie ślimaczysz 110-120 km/h i tankujesz co chwilę gaz, to śmiem twierdzić, że w praktyce czas dojazdu będzie podobny przy konkretnym EV. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-ev6-kia-ev6-77-4kwh-plus-ID6Hmw5W.html

Chyba że będzie to bz4x z flotową kata do ładowania no-limit [emoji8]

Napisano
17 minut temu, ppmarian napisał(a):

Chyba że będzie to bz4x z flotową kata do ładowania no-limit emoji8.png

I tak byś nie pojechał 😌

Napisano
16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Bo nie miałeś okazji pojeździć ;) 

Jak pojeździsz, inaczej będziesz śpiewał 😄 (o ile nie będzie to bz4x 😅 )

Właśnie na urlopie planuję wziąć Teslę Y na godzinną jazdę testową. Niestety nie ma salonu Tesli w Białym i to jedyny model dostępny do jazd.

16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Bz4x: 3h 15 min 🥰

Zgadzam się, że czas dojazdu będzie podobny przy konkretnym EV (nawet tak pokazuje ABRP dla Tesli 3 LR RWD). Chociaż te tankowanie gazu to nie takie co chwilę bo mam na nim jakieś 500 km zasięgu przy podanych wcześniej prędkościach.

Nie chcę używki za tak sporą kasę.dla mnie. Już jestem bardziej skłonny zejść do Tesli 3 SR RWD i przemęczyć się jakoś niecałą godzinę dłużej te 4 razy w roku.

Napisano
Teraz, Citric napisał(a):

Właśnie na urlopie planuję wziąć Teslę Y na godzinną jazdę testową. Niestety nie ma salonu Tesli w Białym i to jedyny model dostępny do jazd.

Zgadzam się, że czas dojazdu będzie podobny przy konkretnym EV (nawet tak pokazuje ABRP dla Tesli 3 LR RWD). Chociaż te tankowanie gazu to nie takie co chwilę bo mam na nim jakieś 500 km zasięgu przy podanych wcześniej prędkościach.

Nie chcę używki za tak sporą kasę.dla mnie. Już jestem bardziej skłonny zejść do Tesli 3 SR RWD i przemęczyć się jakoś niecałą godzinę dłużej te 4 razy w roku.

Nieee, SR bez sensu. Dozbieraj do LR lub po prostu sobie poluzuj i weź LR ;) 

No ciekawe ile czasu jeszcze będzies się przyglądał 👍😁 Niedługo Elon może zacznie jakieś promki robić 👍

Napisano
10 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Nieee, SR bez sensu. Dozbieraj do LR lub po prostu sobie poluzuj i weź LR ;) 

No ciekawe ile czasu jeszcze będzies się przyglądał 👍😁 Niedługo Elon może zacznie jakieś promki robić 👍

Długo będę się przyglądał bo nie znajduję samochodu, który mi bardzo odpowiada. Gdyby nie dopłaty to nawet nie myślałbym o zmianie. Najlepiej byłoby jakby Elon wprowadził Model 2 z zasięgiem oraz ładowaniem 3 LR RWD i ceną EV3 lub niższą. ;]

Edytowane przez Citric

Napisano
7 minut temu, Citric napisał(a):

Długo będę się przyglądał bo nie znajduję samochodu, który mi bardzo odpowiada. Gdyby nie dopłaty to nawet nie myślałbym o zmianie. Najlepiej byłoby jakby Elon wprowadził Model 2 z zasięgiem oraz ładowaniem 3 LR RWD i ceną EV3 lub niższą. ;]

#naspokojnie ;) 👍

Napisano
  • Autor
I tak byś nie pojechał [emoji18]

Oczywiście że nie

Co innego dieslem który jest stworzony do latania na takich dystansach.

jazda elektrykiem tak, ale w zasięgu pierwszego doładowania, a wszystko powyżej (bez znaczenia jakim EV) to PRZYGODA, a mi przygód po drodze nie potrzeba.

Napisano
  • Autor
#naspokojnie [emoji6] [emoji106]

#JużZaChwilę
#ZaMonencik

Napisano
9 godzin temu, Citric napisał(a):

Jako użytkownik Y SR (mniejszy zasięg niz 3 SR) śmiem twierdzić, że to nie jest najgłupszy pomysł.

Jednak ja bym się skłaniał do używanej 3 LR. 

Edytowane przez HelixSv

Napisano
11 godzin temu, Citric napisał(a):

Ciekawie wygląda KIA EV3 81 kWh,

Zdecydowanie nie wyglada ciekawie. Kosztuje tyle samo co ev6 po rabatach, a ev6 to 2 klasy lepszy samochód. 

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Zdecydowanie nie wyglada ciekawie. Kosztuje tyle samo co ev6 po rabatach, a ev6 to 2 klasy lepszy samochód. 

Zachar tym z Warszawy nad morze nie dojechał także fajne auto za 200k do miasta. 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Zachar tym z Warszawy nad morze nie dojechał także fajne auto za 200k do miasta. 

Konkurent dla skody elroq. A skodzianka zaczyna się u Niemca od 120k po rabatach. U nas wystartowali od 150k, ale też skoda już podobno daje 20k rabatu. Pewnie za chwilę będzie w okolicach 150k do kupienia z dużą baterią.

Kia 'trochę' przestrzeliła cenniki ev3. 

Napisano
13 minut temu, iwik napisał(a):

Konkurent dla skody elroq. A skodzianka zaczyna się u Niemca od 120k po rabatach. U nas wystartowali od 150k, ale też skoda już podobno daje 20k rabatu. Pewnie za chwilę będzie w okolicach 150k do kupienia z dużą baterią.

Kia 'trochę' przestrzeliła cenniki ev3. 

Ten Elroq może być hitem. Chociaż Stellantis nie odpuszcza nowa Frontera elektryk od 400zl za wynajem :phi: 

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

nowa Frontera elektryk od 400zl za wynajem :phi: 

Podobno w kwietniu dalo się nawet za 200 😂