Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VWFS lease - warto czy jednak szukać gdzieś indziej

Featured Replies

Napisano

Jakie macie doświadczenia z leasingu VW Financial Services? Trochę mieszanych opinii widzę w necie. Jedni że spoko oferta  ainni że potem walą na dodatkowych opłątach za wszystko. Da radę z nimi negocjować? Spora wpłata (40%), wykup ciut niższy (25%), rata na znośnym życiowo poziomie przez 35 msc. 

Napisano
11 minut temu, lucash napisał(a):

Jakie macie doświadczenia z leasingu VW Financial Services? Trochę mieszanych opinii widzę w necie. Jedni że spoko oferta  ainni że potem walą na dodatkowych opłątach za wszystko. Da radę z nimi negocjować? Spora wpłata (40%), wykup ciut niższy (25%), rata na znośnym życiowo poziomie przez 35 msc. 

Na auta marki VAG nie zajdziesz tańszej oferty. Opłaty no niewiem nic nie dopłacałem. 

Napisano

Na dodatkowych opłatach walą pewnie równo wszyscy.

Zawsze sądziłem, że na VAG-a ciężko o lepszą ofertę niż ich firmowy leasing, a jak trafi się promka to już bezdyskusyjnie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
47 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Na dodatkowych opłatach walą pewnie równo wszyscy.

Zawsze sądziłem, że na VAG-a ciężko o lepszą ofertę niż ich firmowy leasing, a jak trafi się promka to już bezdyskusyjnie.

Z drugiej strony dali kosmiczne wysokie ubezpieczenie na drugi rok przyniosłem ofertę od brokera i dali to samo.

Napisano

Korzystałem kilka lat temu. Faktycznie mieli dopłaty za wiele rzeczy - ubezpieczanie poza nimi, zezwolenie na wyjazd za granicę (i to chyba ważne na rok czasu), zezwolenie na prowadzenie pojazdu przez osobę 'trzecią', dokumenty po kolizji i zezwolenie na bezgotówkową naprawę, itd.... Wszystko po 100, 200 zł.

Ale z tego co pamiętam oferta samego leasingu była najlepsza na rynku (w 2016 brałem).

Napisano
  • Autor

czekam na aktualizację. Sprzedawca w *ujka wali. Prześlę pozdrowienia po transkacji do jego przełożonego. 3 kPLN rocznie na niekorzyść w porównaniu do EFL/mBank/Alior. Ubezpieczenie na 1 rok promocyjne bofull wypas za 1.9% wartości auta ale to i tak nie rekompensuje pozostałych kosztów. 

Napisano
31 minut temu, lucash napisał(a):

czekam na aktualizację. Sprzedawca w *ujka wali. Prześlę pozdrowienia po transkacji do jego przełożonego. 3 kPLN rocznie na niekorzyść w porównaniu do EFL/mBank/Alior. Ubezpieczenie na 1 rok promocyjne bofull wypas za 1.9% wartości auta ale to i tak nie rekompensuje pozostałych kosztów. 

To ile masz procent i na jak markę ? 

tabela opłat i prowizji https://www.vwfs.pl/content/dam/bluelabel/valid/www-vwfs-pl/docs/66a_14_12_20-Tabela-oplat-i-prowizji-Leasing-Abonament.pdf

Edytowane przez sdss

Napisano

Brałem rok temu, 102%, od razu w salonie wypełniłem wniosek o wyjazdy za granicę - dostałem na cały okres leasingu, chyba bez dodatkowej opłaty. Ubezpieczenie brałem z salonu, najwyższą opcję, wyszło około 2%, nie było restrykcji co do dodatkowych kierowców, z resztą jak brałem w 2017 roku, to wtedy też nic takiego nie miałem. Są opłaty manipulacyjne w tabeli opłat, właśnie coś związanego z realizacją szkody, ubezpieczeniu z innego źródła niż salon, czy wskazaniu leasingobiorcy w przypadku mandatu z fotoradaru itp. Jak się nic nie dzieje, to nie dowalają ukrytych opłat, normalna spłata raty i tyle.

Te 102%, to była jakaś promocja, głównie na auta z konfiguratora i część aut z placu, ale nie wszystkie, bo jak się nad jednym zastanawiałem, to się okazało, że w tym przypadku tylko i wyłącznie 117%, bo już był sprzedany dealerowi, więc promocja od dystrybutora nie obowiązywała, czy jakoś tak. Podobnie miałem w innym salonie, gdzie auto było nowe, ale już zarejestrowane przez salon i też była oferta na ~117%, a jak zapytałem o promocję 102%, to zeszli do 108% co według nich było max.

Edytowane przez klaudio

Napisano
  • Autor
8 minut temu, sdss napisał(a):

To ile masz procent i na jak markę ? 

115% Audi 2 letnie. W zasadzie to w różnych salonach grupy VW warunki są te same oferowane przez VW Finacial Services. 

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

115% Audi 2 letnie. W zasadzie to w różnych salonach grupy VW warunki są te same oferowane przez VW Finacial Services. 

Sporo, ale to zapewne z powodu tego, że auto używane. Kilka lat temu miałem wziąć roczniaka z kilkoma tysiacami przebiegu na firmę w leasing, a dali taką ofertę, że rata wychodziła jak za wyższą wersję, nową z wyprzedaży rocznika.

Moja główna uwaga do VWFS to jest jakość obsługi - trzeba mieć cierpliwość, bo załatwić cokolwiek trwa wieki. Przy podpisaniu umowy złóż od razu wniosek o zezwolenie na wyjazd za granicę - będzie szybciej. Na umowę czeka się ok. miesiąc aż wróci podpisana przez nich. Oczekiwanie na zgodę na wyjazd za granicę ok 3 tyg. Jakiekolwiek zgłoszenie szkody i zgoda na wypłatę to ok. tygodnia. Dodzwonić się nawet nie próbuj, bo można czekać godzinę i nic - nie ma telefonów w których bateria trzyma tak długo, by się z nimi połączyć ;) . Wygląda to tak jakby mieli klęskę urodzaju i nie mieli wystarczajaco dużo ludzi do obsługi.

Zasadnica ich zaleta to koszt - na grupę VW trudno o lepszą ofertę.

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał(a):

Dużo w zeszłym roku Audi 106% vs Volvo 112% , auto nowe. 

Leaing z zeszłego roku tylko rejestracja 450 zł. Trzecia tablica 0zl, wpis hak 0zl , zezwolenie na wyjazd 0zl ( pobiera się z portalu ).

Jest stała opłata 15 zł podobnie ma Stelantis i w ramach tego jest sporo usług. 

Napisano
W dniu 2.06.2025 o 19:21, wujek napisał(a):

Z drugiej strony dali kosmiczne wysokie ubezpieczenie na drugi rok przyniosłem ofertę od brokera i dali to samo.

Mi w Fordzie policzyli na początku składkę za Rangera niemal tyle co za Jaga. Gdy im to powiedziałem cena zjechała o połowę.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano

Zawsze dostaje kilka propozycji i ta najtańsza jest rynkowa.

Napisano
15 godzin temu, sdss napisał(a):

Dużo w zeszłym roku Audi 106% vs Volvo 112% , auto nowe. 

Leaing z zeszłego roku tylko rejestracja 450 zł. Trzecia tablica 0zl, wpis hak 0zl , zezwolenie na wyjazd 0zl ( pobiera się z portalu ).

Jest stała opłata 15 zł podobnie ma Stelantis i w ramach tego jest sporo usług. 

O, fakt, zapomniałem o tym, jest ta opłata serwisowa 15 zł i tak jak piszesz jest wliczonych sporo rzeczy, między innymi to zezwolenie na wyjazd za granicę. Co do trzeciej tablicy, to u mnie na fakturze były dwie pozycje za to: około 95 złotych koszt tablicy, około 180 zł opłata za załatwienie tej tablicy przez salon :)

W Audi dostałem ofertę na 103% w zeszłym roku, ale dopiero jak uprzejmie zapytałem, bo na start było właśnie coś koło 106-108%

Napisano
2 godziny temu, klaudio napisał(a):

O, fakt, zapomniałem o tym, jest ta opłata serwisowa 15 zł i tak jak piszesz jest wliczonych sporo rzeczy, między innymi to zezwolenie na wyjazd za granicę. Co do trzeciej tablicy, to u mnie na fakturze były dwie pozycje za to: około 95 złotych koszt tablicy, około 180 zł opłata za załatwienie tej tablicy przez salon :)

W Audi dostałem ofertę na 103% w zeszłym roku, ale dopiero jak uprzejmie zapytałem, bo na start było właśnie coś koło 106-108%

Zależy od wpłaty, od długości leasingu, od wartości wykupu , od stóp procentowych, czy oprocentowanie stałe czy zmienne i aktualnej promocji i determinacji sprzedawcy. 🤪

Edytowane przez sdss

Napisano
20 godzin temu, lucash napisał(a):

Grubo, rok temu takie były warunki

obraz.png.9a243a641a8649341117d485da7e9d30.png

Napisano
17 minut temu, Elephant napisał(a):

Grubo, rok temu takie były warunki

obraz.png.9a243a641a8649341117d485da7e9d30.png

Ale warunki na uzywke beda zawsze gorsze niz na nowe auto, wiec raczej ciezko tak porownywac.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ale warunki na uzywke beda zawsze gorsze niz na nowe auto, wiec raczej ciezko tak porownywac.

Plus długość leasingu, re na dwa lat zawsze są najlepsze.

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

Plus długość leasingu, re na dwa lat zawsze są najlepsze.

Bo wtedy jest duza wplata i relatywnie niska kwota finansowania.

Napisano
  • Autor

Udało się przycisnąć do warunkó rynkowych. Pewnie standardowo naciągają a jak się nie uda to z bólem szykują "specjalną" ofertę. 

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

Udało się przycisnąć do warunkó rynkowych. Pewnie standardowo naciągają a jak się nie uda to z bólem szykują "specjalną" ofertę. 

to u nich taki standard :) Na prowizjach zjechali ;)

Napisano

W VWFS mam 6 samochodów  w wynajmie długoterminowym i po zakończeniu kontraktów uciekam od nich jak najdalej.

Rata miesięczna jest OK, ale kroją równo na dodatkowych sprawach (głupia rekalkulacja kosztuje chyba 200 zł od samochodu). Szczytem biznesowego chamstwa są ich odpowiedzi  - potrzebowałem kompletu zimowych opon do BMW X5 bo stare były zjechane - dali ofertę o 40% wyższą od rynkowej. Poprosiłem żeby przenegocjowali cenę ze swoim dostawcą  - odpowiedzieli wprost, że możemy sobie kupić opony we własnym zakresie. Kupiliśmy. Podobnie było gdy na początku kontraktu gdy chciałem dokupić komplet zimowych kół do tego auta (żeby nie ściągać opon co sezon z felg) i doliczyć go do miesięcznej raty. We wszystkich innych firmach się da a w VWFS nie - odpowiedzieli standardowo, że możemy kupić koła sami.

Opiekun podobno istnieje, ale nie utrzymuje z nami żadnego kontaktu - chyba się obraził gdy zrezygnowaliśmy u nich z 40 Seatów Leon po ponad rocznym opóźnieniu dostawy i ciągłego ściemniania kiedy będą..

Napisano
13 godzin temu, Dakota napisał(a):

W VWFS mam 6 samochodów  w wynajmie długoterminowym i po zakończeniu kontraktów uciekam od nich jak najdalej.

Rata miesięczna jest OK, ale kroją równo na dodatkowych sprawach (głupia rekalkulacja kosztuje chyba 200 zł od samochodu). Szczytem biznesowego chamstwa są ich odpowiedzi  - potrzebowałem kompletu zimowych opon do BMW X5 bo stare były zjechane - dali ofertę o 40% wyższą od rynkowej. Poprosiłem żeby przenegocjowali cenę ze swoim dostawcą  - odpowiedzieli wprost, że możemy sobie kupić opony we własnym zakresie. Kupiliśmy. Podobnie było gdy na początku kontraktu gdy chciałem dokupić komplet zimowych kół do tego auta (żeby nie ściągać opon co sezon z felg) i doliczyć go do miesięcznej raty. We wszystkich innych firmach się da a w VWFS nie - odpowiedzieli standardowo, że możemy kupić koła sami.

Opiekun podobno istnieje, ale nie utrzymuje z nami żadnego kontaktu - chyba się obraził gdy zrezygnowaliśmy u nich z 40 Seatów Leon po ponad rocznym opóźnieniu dostawy i ciągłego ściemniania kiedy będą..

Mały % , wysokie opłaty dodatkowe, duży % małe opłaty dodatkowe lub ich brak. Wniosek:

1. trzeba weryfikować tabele opłat dodatkowych 
  2. dograć leasing do potrzeb 

Lubisz zmieniać itp, wybierz ofertę gdzie nie ma opłat dodatkowych, ale wtedy o Panie jaki wysokie procent 🤪🤣

Napisano
W dniu 1.06.2025 o 21:10, lucash napisał(a):

Ja brałem dwa Golfy od nich i oferta wydawała się super.

Oczywiście walą opłatam. Np przyjdzie mandat, to "za ustalenie właściciela" pobiorą. Pobiorą jak się chcesz ubezpieczyć zewnętrznie, ale ich oferta ubezpieczeniowa jest i tak niezła.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał(a):

Ja brałem dwa Golfy od nich i oferta wydawała się super.

Oczywiście walą opłatam. Np przyjdzie mandat, to "za ustalenie właściciela" pobiorą. Pobiorą jak się chcesz ubezpieczyć zewnętrznie, ale ich oferta ubezpieczeniowa jest i tak niezła.

Z czegoś muszą , żyć. 

Może ktoś przedstawi firmę leasingową , która nie pobiera opłat? 

Napisano
5 godzin temu, sdss napisał(a):

Mały % , wysokie opłaty dodatkowe, duży % małe opłaty dodatkowe lub ich brak. Wniosek:

1. trzeba weryfikować tabele opłat dodatkowych 
  2. dograć leasing do potrzeb 

Lubisz zmieniać itp, wybierz ofertę gdzie nie ma opłat dodatkowych, ale wtedy o Panie jaki wysokie procent 🤪🤣

To wszytko wiem - w CFMach mam samochody od 20 lat i wiele rzeczy już widziałem.

Teraz, oprócz VWFS, mam jeszcze kontrakty w dwóch innych firmach leasingowych - nie robią takich numerów, ich oferty nie są znacząco wyższe od VWFS a jakość obsługi jest nieporównywalna. To był mój pierwszy, testowy kontrakt z VWFS i nie zdali egzaminu.

Napisano
W dniu 6.06.2025 o 16:59, Dakota napisał(a):

To wszytko wiem - w CFMach mam samochody od 20 lat i wiele rzeczy już widziałem.

Teraz, oprócz VWFS, mam jeszcze kontrakty w dwóch innych firmach leasingowych - nie robią takich numerów, ich oferty nie są znacząco wyższe od VWFS a jakość obsługi jest nieporównywalna. To był mój pierwszy, testowy kontrakt z VWFS i nie zdali egzaminu.

Robili coś nie zgodnie z umową ?

Napisano
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Robili coś nie zgodnie z umową ?

Nie, ale jakości obsługi, elementarnego otwarcia na klienta, troski i zainteresowania jego potrzebami oraz na przykład cen opon nie zawrzesz w umowie...

Może chcę za dużo ;-), ale inne firmy mi to zapewniają.