Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta z USA, a konkretnnie Volvo XC90 hybryda Plugin.

Featured Replies

Napisano

Szanowne grono - czy warto się pchać w model Volvo XC90, ale w wersji USA w dość niszowej wersji, a dokładnie hybryda PlugIn?

Czy w PL będzie to serwisowalne?

Jak z dostosowaniem takich autek do homologacji EU?

Wjadę tym do SCP, jeśli to nie ma w ogóle normy EURO 6, tylko jakąś amerykańską?

Edytowane przez maras77

• maras77 zmienił tytuł na Auta z USA, a konkretnnie Volvo XC90 hybryda Plugin.
Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Może zapytaj u nich. Zdaje się, ze sporo tego przerabiają.

https://www.facebook.com/share/1AoVsJBMJd/?mibextid=wwXIfr

Serwisowanie tanie nie będzie, ale to pewnie wiesz.

Nawet takiego robili:

https://www.facebook.com/share/p/1BwC7iz3MX/

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Szanowne grono - czy warto się pchać w model Volvo XC90, ale w wersji USA w dość niszowej wersji, a dokładnie hybryda PlugIn?

Przecież XC60/90 z T8 jeździ po Polsce cała masa. Te auta były (i chyba nawet wciąż są) sprzedawane w Polsce jako nowe 

Napisano
42 minuty temu, format napisał(a):

Przecież XC60/90 z T8 jeździ po Polsce cała masa. Te auta były (i chyba nawet wciąż są) sprzedawane w Polsce jako nowe 

Oby nie było holowane, to da radę;] 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

Sednem pytania jest to, czy wersja USA nie jest na tyle różna, że bedzie ciężko z serwisem lub innymi aspektami.

Napisano
Teraz, maras77 napisał(a):

Sednem pytania jest to, czy wersja USA nie jest na tyle różna, że bedzie ciężko z serwisem lub innymi aspektami.

Poszukaj na forach/grupach dedykowanych XC90, bedziesz mial duzo pelniejsze info niz tutaj.

Napisano
20 minut temu, maras77 napisał(a):

Kiedyś znajomek ściągał na handel z USA tylko Volvo, twierdząc ze wszystko jest identyczne albo programowalne.

Tyle, że parę ładnych lat minęło.

Żeby być pewnym dobrze byłoby to zweryfikować z ludźmi co kupili lub handlują "amerykańcami XC90".

Napisano

Napisz do VIP serwis Volvo z Radomia. Oni Ci zrobią wszystko

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano
17 godzin temu, goden napisał(a):

Napisz do VIP serwis Volvo z Radomia. Oni Ci zrobią wszystko

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Zgadza się i starsze i współczesne. 

Napisano

Wymieniają lampy i jeżdżą.

Kilka gadżetów nie będzie działać, jak np apka na telefon czy transfer danych...

Napisano
4 minuty temu, Kiwal napisał(a):

jak np apka na telefon czy transfer danych...

Nie wiem jak w Volvo, ale w BMW wszystko działa👍

Napisano
5 godzin temu, ccLot napisał(a):

Nie wiem jak w Volvo, ale w BMW wszystko działa👍

Z US simem ?

Napisano

Tak (chyba jest esim),

trzeba tylko zainstalować apkę z USA i napisać do supportu w Stanach, że nastąpiła zmiana właściciela i aktualnie auto jest w PL.

Napisano

Mnie ciekawi czy ktokolwiek z tego forum kupił auto z USA i pochwali się swoimi pozytywnymi/negatywnymi doświadczeniami. Co do grup fb poświęconych tej tematyce to zadanie tam pytania kończy się pierdylionem ofert od grupowych handlarzy ;) Mnie interesuje auto europejskie z silnikiem na rynek amerykański czyli większa moc, mniej ekologii. Jak to się później ma z ich przeglądem, rejestracją, normami EU oraz planowanymi SCT. Auta posiadają opis w specyfikacji 50 State Emissions. 

Napisano
  • Autor
Teraz, Jan Winnicki napisał(a):

Mnie ciekawi czy ktokolwiek z tego forum kupił auto z USA i pochwali się swoimi pozytywnymi/negatywnymi doświadczeniami. Co do grup fb poświęconych tej tematyce to zadanie tam pytania kończy się pierdylionem ofert od grupowych handlarzy ;) Mnie interesuje auto europejskie z silnikiem na rynek amerykański czyli większa moc, mniej ekologii. Jak to się później ma z ich przeglądem, rejestracją, normami EU oraz planowanymi SCT. Auta posiadają opis w specyfikacji 50 State Emissions. 

Plus to:

https://autoblog.spidersweb.pl/rejestracja-samochodu-z-usa-po-zmianach-bedzie-trudniej

Rząd planuje wprowadzić nowe regulacje dotyczące pierwszej rejestracji samochodu w Polsce. Najwyraźniej do tej pory mieliśmy za łatwo, więc teraz oczywiście będzie trudniej. Niedawno pisałem o tych planach, teraz mamy dość istotne doprecyzowanie nowej procedury, które przedstawiono przy okazji corocznej konferencji PISKP. Mowa o indywidualnym dopuszczeniu do ruchu samochodu importowanego. Już sama ta nazwa brzmi groźnie.

To oczywiste, teraz też musi. Jednak różnica polega na tym, że podczas tego pierwszego badania diagnosta dokona weryfikacji normy emisji spalin pojazdu sprowadzonego. Nie będzie tego czynił za pomocą analizatora spalin – a to dlatego, że badanie analizatorem owszem podaje skład spalin, ale nie ma to nic wspólnego z poziomami homologacyjnymi dla danej normy Euro. Przypomnę, bo wiele osób tego nie wie: badanie emisji spalin na stacji kontroli pojazdów to nie jest sprawdzenie, czy wasz samochód spełnia daną normę Euro. On ma ją spełniać jako pojazd nowy, poziomy dla aut używanych są zupełnie inne. Da się przejść badanie techniczne dieslem z Euro 5 bez DPF.

Diagnosta sprawdzi tabliczkę znamionową sprawdzanego pojazdu, a następnie porówna zamieszczone tam informacje ze... stroną internetową amerykańskiej agencji ochrony środowiska EPA. A co z pojazdami importowanymi z innych krajów? Co z Kanadą, Japonią albo Norwegią? Obawiam się, że tych pytań zadawać nie należy. Innymi słowy, trzeba będzie mieć ze sobą jakieś dokumenty, które poświadczą, że nasz pojazd spełnia jakąś normę podobną do normy Euro. A co jeśli ich nie mamy, lub diagnosta ich nie zaakceptuje?

To wtedy przestaje być śmiesznie

Wtedy pojazdem zajmie się „służba techniczna”. Co to dokładnie znaczy? To, że pojazd będzie trzeba przedstawić do badania jednemu z instytutów wypisanych na stronie Transportowego Dozoru Technicznego do szczegółowego badania. To już nie będzie badanie techniczne w rodzaju „sprawdzamy szarpakiem zawieszenie i czy światła się świecą”. Będzie to raczej procedura bliższa homologacyjnej, dużo bardziej precyzyjna i skomplikowana. Próbowałem kiedyś zainicjować taką procedurę w PIMOT względem pojazdu zbudowanego samodzielnie i dowiedziałem się, że orientacyjna cena to ok. 80 tys. zł, ale co do zasady nie wykonuje się takich badań dla osób prywatnych. Można tylko samemu odpowiedzieć sobie na pytanie, czy przytargany z USA Ford Crown Victoria po radiowozie przejdzie polską procedurę indywidualnego dopuszczenia auta do ruchu przez służby techniczne, a jeśli tak, to jakim kosztem. Moim zdaniem jest to zamknięcie furtki dla importu samochodów nieposiadających normy Euro wpisanej w dokumenty.

Napisano
34 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Mnie ciekawi czy ktokolwiek z tego forum kupił auto z USA

Tak, ja mam parę sztuk za sobą:

1. Ford Edge - fajne auto tylko niestety kupiłem FWD i to był błąd, sprzedane z zyskiem po 1,5 roku użytkowania

2. VW Tiguan kupiony właściwie jako nowy (miał 350 km przebiegu), zrobiłem nim ~20 kkm i  sprzedane po kosztach

3. Volvo XC70 - kupione z przebiegiem ~40 kkm zrobiłem ~25 kkm i sprzedałem z zyskiem

4. BMW X3 - jeżdżę do tej pory, super auto, był pomysł sprzedaży i tu pojawił się mały "zonk" nie było chętnych za odpowiednią cenę.

jak ktoś chce coś więcej wiedzieć to pytajcie.

A i jeszcze 2 auta sprowadzone dla znajomych Mini Countryman (2019 rok prod) i Corolla Cross (2023 rok prod.) i do tej pory jeżdżą bardzo zadowoleni. Mini wyszło jakieś 10k PLN mniej niż można było kupić gotowe w PL, a Corolla wyszła co najmniej 30k PLN mniej niż rynek.

Napisano
W dniu 20.06.2025 o 12:30, ccLot napisał(a):

Tak (chyba jest esim),

trzeba tylko zainstalować apkę z USA i napisać do supportu w Stanach, że nastąpiła zmiana właściciela i aktualnie auto jest w PL.

To miło z ich strony, że mają globalny roaming. Swoim testowałem w takich krajach jak Macedonia czy Ukraina i działało bez problemu.

57 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ja kupiłem dwa i widzę same zalety ;). Wjazd SCT mam ogarnięty.

Auto oczywiście musisz dostosować do naszych przepisów, żeby zaliczyć przegląd i nie mieć problemów z :milicja:

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał(a):

Swoim testowałem w takich krajach jak Macedonia czy Ukraina i działało bez problemu

W Turcji też mi działało.

Napisano
Mnie ciekawi czy ktokolwiek z tego forum kupił auto z USA i pochwali się swoimi pozytywnymi/negatywnymi doświadczeniami. Co do grup fb poświęconych tej tematyce to zadanie tam pytania kończy się pierdylionem ofert od grupowych handlarzy [emoji6] Mnie interesuje auto europejskie z silnikiem na rynek amerykański czyli większa moc, mniej ekologii. Jak to się później ma z ich przeglądem, rejestracją, normami EU oraz planowanymi SCT. Auta posiadają opis w specyfikacji 50 State Emissions. 

Kupiłem osobiście z USA 3 Subaru:
Tribeca 3.6
Outback 2.5t
Forester 2.5

Tribeca była praktycznie identyczna z wersja EU. Liczniki i radio tylko inne. Światła dało się ustawić jak eu nawet było przeciwmgielne (trzeba włożyć zaworę) tylko klosz był inny

Foter też był bardzo podobny poza ww i silnikiem oraz skrzynia - nie było takiego odpowiednika w eu ale ten silnik występował w np w legacy europejskim
Moja wersja dodatkowo była w pakiecie sports nie występującym w europie

Outbak mocno się różnił nawet maska zderzaki i listwy. Silnik nie występował w eu a skrzynia tylko była z tym modele w USA

Natomiast brat ma xc70 z Kanady i je ciężko odróżnić od wersji eu

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Kupiłem osobiście z USA 3 Subaru:
Tribeca 3.6
Outback 2.5t
Forester 2.5

Tribeca była praktycznie identyczna z wersja EU. Liczniki i radio tylko inne. Światła dało się ustawić jak eu nawet było przeciwmgielne (trzeba włożyć zaworę) tylko klosz był inny

Foter też był bardzo podobny poza ww i silnikiem oraz skrzynia - nie było takiego odpowiednika w eu ale ten silnik występował w np w legacy europejskim
Moja wersja dodatkowo była w pakiecie sports nie występującym w europie

Outbak mocno się różnił nawet maska zderzaki i listwy. Silnik nie występował w eu a skrzynia tylko była z tym modele w USA

Natomiast brat ma xc70 z Kanady i je ciężko odróżnić od wersji eu

Wysłane za pomocą Tapatalk

Niestety, w przypadku auta, które chcialbym sprowadzić silnik nie ma swojego europejskiego odpowiednika, więc zgodnie z tym co zalinkowano wcześniej może być w przyszłosci qpa z homologacją/rejestracją w EU. Pytanie brzmi, kiedy nowe przepisy miałyby wejść w życie. Balagan z rejestracją aut spoza EU zaczął się już z początkiem roku kiedy to niektóre wydziały komunikacji powołując się pewien przepis odmawiały rejestracji aut zza oceanu. Ponoć już to wyprostowano, ale eldorado handlarzy/pośredników powoli się kończy. Być może to ostatni dzwonek na sprowadzenie auta z USA/Kanady.

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
  • Autor
W dniu 22.06.2025 o 17:16, ccLot napisał(a):

Tak, ja mam parę sztuk za sobą:

Sam sprowadzałeś, czy korzystałeś z jakiejś specjalistycznej firmy, która wszystko załatwia?

Napisano

@maras77  Z firmą, Autodiscover.