Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
36 minut temu, sherif napisał(a):

Prawie 160kzl i to jest najtańszy reszta pod 180kzl. Nie wiem jak z używkami, ale jak jeżdziłem EX30 (tym mocnym) i rozmawiałem z dealerem to mimo że mam pakiet VIP nie byli skłonni do jakiś większych rabatów. Może kilka %. Najtańsza wersja kosztowała wtedy coś koło 170kzł, nie wiem ile ta najszybsza bo mnie to nie interesowało. Nawet jeżeli było x2 to imho 50% spadek wartości po 2latach przy najdrożdzej wersji to nie jest coś strasznego. Popatrz ile inne droższe EV tracą, jak np BMW, szczególnie w najdroższych wersjach.

Dlatego zamiast nowej Pandy roczne chińskie Volvo jest rozsądnym wyborem. Ciekawe za ile mojego wycenia za dwa lata. 

Napisano
42 minuty temu, sherif napisał(a):

Nawet jeżeli było x2 to imho 50% spadek wartości po 2latach przy najdrożdzej wersji to nie jest coś strasznego. Popatrz ile inne droższe EV tracą, jak np BMW, szczególnie w najdroższych wersjach.

Ale spalinowe tyle nie tracą. Dlatego kupno nowego EV to finansowo duza wtopa. Mowa bez doplat i dużych rabatów.A doplat wlasciwie nie ma

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Ale spalinowe tyle nie tracą. Dlatego kupno nowego EV to finansowo duza wtopa. Mowa bez doplat i dużych rabatów.A doplat wlasciwie nie ma

Nikt obcnie nie kupuje EV bez doplat ;]

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Dlatego zamiast nowej Pandy roczne chińskie Volvo jest rozsądnym wyborem. Ciekawe za ile mojego wycenia za dwa lata. 

Jakie roczne ? To jedno ogłoszenie to imho podpucha.

Popatrz sobie na Volvo Select, tam dealerze sprzedają po demie i wynajmie. Ceny od 160kz za 2023r, zresztą podobnie jak na otomoto. Nowy obecnie kosztuje 240kzł czyli 33% spadek w 2lata. Nie wiem czy to dużo czy mało. Takie iX 2letnie to 240-260k, nowe od 375k, czyli podobnie 30%, tylko to jest cennik od. Jakby sprawdzić wersję 400KM+ to spadek wartości będzie sporo większy.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Temat prosty są dopłaty to się bierze.

Ile w takim razie tracą auta spalinowe AWD 400KM+ w dwa lata ?

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ale Tesla to styl zycia, no co Ty gadasz, na co doplaty;]

Napisano
42 minuty temu, sherif napisał(a):

Temat prosty są dopłaty to się bierze.

Ile w takim razie tracą auta spalinowe AWD 400KM+ w dwa lata ?

Nie patrz na ceny uzywek u dilerow, bo to jest typowa zyczeniowka z ich strony.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jeszcze nie tak dawno patrzyłem sobie dla rozrywki na Audi Q8 e-tron. Były takie lekko używane, z małymi przebiegami za 200k. Fajna cena, bo nowe za 300, może po rabatach lekko poniżej. A dziś ze zdziwieniem odkryłem, że takie nadal lekko używane i nadal z niedużym przebiegiem Audi można mieć za nieco ponad 100k.

Myślę, że Ci, którzy kupili nowe z dopłatą 30k zrobili interes życia.

;l

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Jeszcze nie tak dawno patrzyłem sobie dla rozrywki na Audi Q8 e-tron. Były takie lekko używane, z małymi przebiegami za 200k. Fajna cena, bo nowe za 300, może po rabatach lekko poniżej. A dziś ze zdziwieniem odkryłem, że takie nadal lekko używane i nadal z niedużym przebiegiem Audi można mieć za nieco ponad 100k.

Myślę, że Ci, którzy kupili nowe z dopłatą 30k zrobili interes życia.

;l

Pokaz no to Q8 e-tron za 100ke ;]

Napisano
Teraz, Jan Winnicki napisał(a):

O! To jest fajny chińczyk 

Widziałem kilka Zeekrów na żywo. Jedyny chińczyk, który ma fajną i w miarę oryginalną stylistykę.

:ok:

Napisano

Nie patrz na ceny uzywek u dilerow, bo to jest typowa zyczeniowka z ich strony.

To na co patrzyć, jak większość tych ogłoszeń jest powtórzona na Otomoto. W cenie od 160k jest ich kilka 2latków.

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał(a):

To na co patrzyć, jak większość tych ogłoszeń jest powtórzona na Otomoto. W cenie od 160k jest ich kilka 2latków.

No spoko,życzę im powodzenia😉

Napisano
45 minut temu, Ryb napisał(a):

Widziałem kilka Zeekrów na żywo. Jedyny chińczyk, który ma fajną i w miarę oryginalną stylistykę.

To jest ciekawe auto https://pl.wikipedia.org/wiki/Zeekr_9X 

W Chinach kosztuje 60 tysięcy euro, porównując co u nas można mieć za tyle, można się rozpłakać...

O kurde, za pół miliiona u nas sprowadzają ;l

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/zeekr-inny-ID6HDSSs.html

Edytowane przez wladmar

Napisano
16 minut temu, wladmar napisał(a):

To jest ciekawe auto https://pl.wikipedia.org/wiki/Zeekr_9X 

W Chinach kosztuje 60 tysięcy euro, porównując co u nas można mieć za tyle, można się rozpłakać...

O kurde, za pół miliiona u nas sprowadzają ;l

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/zeekr-inny-ID6HDSSs.html

Fajny. Podróba Rolls-Royce'a, Bentleya i Range Rovera w jednym.

Ale 500k... Kto przy zdrowych zmysłach kupi chińczyka za 500k?

:panic:

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Fajny. Podróba Rolls-Royce'a, Bentleya i Range Rovera w jednym.

Zaprojektowany jednak przez Szwedów, co widać.

Ale 500k... Kto przy zdrowych zmysłach kupi chińczyka za 500k?

:panic:

Nikt. Ale za 250 w leasingu bez wykupu myślę, że byłyby tłumy chętnych. 

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał(a):

Zaprojektowany jednak przez Szwedów, co widać.

Tak, z tyłu trochę Volvo. 

5 minut temu, wladmar napisał(a):

Nikt. Ale za 250 w leasingu bez wykupu myślę, że byłyby tłumy chętnych. 

Wszystko zależy od wysokości raty.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

To jest jeszcze zanim je nazwali Q8 ale samochód ten sam.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-e-tron-ID6GLDk9.html

Bo to woz totalnie niepraktyczny.

Zasięgu na trasie to pewnie ma poniżej 300km a na trasy jest idealne. 

Do miasta że względu na gabaryt beznadziejne.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

A dziś ze zdziwieniem odkryłem, że takie nadal lekko używane i nadal z niedużym przebiegiem Audi można mieć za nieco ponad 100k.

Poka.

Napisano
5 minut temu, Chalek napisał(a):

Zalezy jakie to trasy, nie trzeba od razu robic po 500-1000km.

Jak ktos np czesto dojezdza do roboty po 2x50-150km to moze byc calkiem fajna opcja,w cenie nowego Clio z LPG ;]

Serio, jestem zaskoczony jakie to jest tanie.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Zalezy jakie to trasy, nie trzeba od razu robic po 500-1000km.

Jak ktos np czesto dojezdza do roboty po 2x50-150km to moze byc calkiem fajna opcja,w cenie nowego Clio z LPG ;]

Serio, jestem zaskoczony jakie to jest tanie.

Nowe clio z lpg przejedzie bezawaryjnie dłuższy okres.

Taki etron niezbyt. Na forach sporo o nich piszą. 

50km to nie jest trasa. 

Komfortowa zabawka na dojazd do pracy pod warunkiem że jest blisko.

Cofam to co powiedziałem 

E tron quattro 50 - zasieg wltp 289 km

Czyli zimą jakieś ma jakieś 150 pod warunkiem że nie przekraczasz 120.

Do roboty zimą autostradą te 50km jadąc na ogaraniczeni 140 możesz nie dojechac spowrotem 🤣

Napisano
Teraz, Chalek napisał(a):

Nowe clio z lpg przejedzie bezawaryjnie dłuższy okres.

Taki etron niezbyt. Na forach sporo o nich piszą. 

50km to nie jest trasa. 

Komfortowa zabawka na dojazd do pracy pod warunkiem że jest blisko.

Cofam to co powiedziałem 

E tron quattro 50 - zasieg wltp 289 km

Czyli zimą jakieś ma jakieś 150 pod warunkiem że nie przekraczasz 120.

Do roboty zimą autostradą te 50km jadąc na ogaraniczeni 140 możesz nie dojechac spowrotem 🤣

Ok, to sporo wyjasnia w kwestii ceny ;]

Chyba najlepiej sie nadaje do tego zeby sasiadowi gul skoczyl, jak komus na tym zalezy ;)

Napisano
20 minut temu, Chalek napisał(a):

Nie wiem, dla mnie idealny do miasta. I tak byłby najmniejszy z moich samochodów.

:hehe:

Napisano
17 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tego nie można nazwać prawie nowym ani lekko używanym.

Cztery lata i przebieg poniżej 100kkm jest dla mnie autem lekko używanym bo bez wysiłku powinien przejechać kolejne 100kkm i kolejne 4 lata. Prawie nowym go nie nazywałem, bo prawie nowy to dla mnie do 2 lat i do 50kkm.

Edytowane przez Ryb

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ok, to sporo wyjasnia w kwestii ceny ;]

Chyba najlepiej sie nadaje do tego zeby sasiadowi gul skoczyl, jak komus na tym zalezy ;)

Nie ma to znaczenia czy on jest praktyczny i dla kogo. Mój argument dotyczył tego jak dramatycznie spadła cena względem nowego. Nowy był tak samo praktyczny/niepraktyczny a kosztował 200-300k więcej. Niesamowita utrata wartości w krótkim czasie i tylko o to mi chodziło, przecież nikogo nie namawiam żeby tym jeździł.

BTW, dla mojej żony by się taki nadawał idealnie bo ona rzadko robi trasy powyżej 100km a codzienne dojazdy do pracy ma rzędu 20km. Ja też dojazdy na zakupy i kręcenie się wokół komina bym takim bez trudu opędzlował. Na wyjazdy służbowe czy wakacyjne mam inne auta.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

BTW, dla mojej żony by się taki nadawał idealnie bo ona rzadko robi trasy powyżej 100km a codzienne dojazdy do pracy ma rzędu 20km. Ja też dojazdy na zakupy i kręcenie się wokół komina bym takim bez trudu opędzlował. Na wyjazdy służbowe czy wakacyjne mam inne auta.

Dla mojej rowniez, bo jej przebiegi nie przekraczaja obecnie 100km/tydzien.

Wiekszym problemem jest gabaryt ;]

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wiekszym problemem jest gabaryt ;]

Jagi są bardzo szerokie, nawet jej obecny E-Pace (który jest przecież "małym" Jagiem) jest szerszy od tego e-trona. Oczywiście długość to inna bajka ale jeśli parkujesz niemal wyłącznie prostopadle (a w naszym przypadku akurat tak jest) to nie ma ona aż takiego znaczenia jak szerokość. Pewnie by tego e-trona i tak nie chciała ze względu na stylistykę ale mi się akurat podoba więc sobie oglądałem.

Ale tak jak pisałem, nie chodzi mi tu o udowadnianie co dla kogo jest wygodne ale pokazanie jak wartość tych aut poleciała na pysk.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał(a):

Jakie roczne ? To jedno ogłoszenie to imho podpucha.

Popatrz sobie na Volvo Select, tam dealerze sprzedają po demie i wynajmie. Ceny od 160kz za 2023r, zresztą podobnie jak na otomoto. Nowy obecnie kosztuje 240kzł czyli 33% spadek w 2lata. Nie wiem czy to dużo czy mało. Takie iX 2letnie to 240-260k, nowe od 375k, czyli podobnie 30%, tylko to jest cennik od. Jakby sprawdzić wersję 400KM+ to spadek wartości będzie sporo większy.

Nowe ix może i 400k kosztować nikt tego nie kupi. Ciężko powiedzieć myślę że jak zlikwidują dopłaty to ceny się urealnią za używki też. 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie ma to znaczenia czy on jest praktyczny i dla kogo. Mój argument dotyczył tego jak dramatycznie spadła cena względem nowego. Nowy był tak samo praktyczny/niepraktyczny a kosztował 200-300k więcej. Niesamowita utrata wartości w krótkim czasie i tylko o to mi chodziło, przecież nikogo nie namawiam żeby tym jeździł.

Taki spadek ceny sugeruje, ze to musi byc potencjalna mina, bardzo kosztowna mina. Cos jak 15 letni Pejton

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Cztery lata i przebieg poniżej 100kkm jest dla mnie autem lekko używanym bo bez wysiłku powinien przejechać kolejne 100kkm i kolejne 4 lata. Prawie nowym go nie nazywałem, bo prawie nowy to dla mnie do 2 lat i do 50kkm.

Prawie 5 lat i pół życia za nim, tego mniej awaryjnego pół życia.

Nie ufałbym w bezproblemowe kolejne 4 lata, a naprawy pewnie kosztowne.

Patrząc na cenę wychodzi, że rynek też nie ufa.

Napisano
13 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Bardzo drogie ASO (a części poza pewnie nie ma), zasięg jak w Melexie. 

Napisano
18 minut temu, wladmar napisał(a):

Bardzo drogie ASO (a części poza pewnie nie ma), zasięg jak w Melexie. 

Przy sposobie użytkowania przez wielu zasięg nie jest aż takim problemem (o ile nie przydarzy się awaria baterii i jego spadek do zera).

Zwłaszcza przy 2 lub więcej autach w domu.

Nie każdy połyka tysiąc kilometrów na dzień.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
26 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Przy sposobie użytkowania przez wielu zasięg nie jest aż takim problemem (o ile nie przydarzy się awaria baterii i jego spadek do zera).

prawda jest taka

- jeśli tylko do miasta - elektryk ( jeśli masz fotowoltaikę tym bardziej ) a najlepiej Plugin - bardziej uniwersalne 

- jak auto uniwersalne - hybryda - w mieście tanio a te kilka razy w roku na trasie przebolejesz większe spalanie 

- jak większość trasa to diesel , bo tanio i długo bez tankowania , jak masz czas na tankowanie to LPG ( elektryk na trasie już kosztuje sporo więcej na stacjach szybkiego ładowanie ) 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Nowe ix może i 400k kosztować nikt tego nie kupi. Ciężko powiedzieć myślę że jak zlikwidują dopłaty to ceny się urealnią za używki też. 

Nowe iX przeceniają z 400 na 250.

:vibra:

Napisano

Taki spadek ceny sugeruje, ze to musi byc potencjalna mina, bardzo kosztowna mina. Cos jak 15 letni Pejton

Każdy używany elektryk to mina przecież. 

:skromny:

Napisano
53 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Elektryki premium nie są dla strachliwych.

;]

Napisano
52 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście, ale jednak ten drastyczny spadek wartości z czegoś wynika. To jest auto na trasy (klasa, wielkość), a zasięg ma jak Dacia Spring. Czyli w zasadzie nie wiadomo kto miałby to kupić i po co i dlatego nie mogą tego sprzedać. 

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał(a):

Nowe iX przeceniają z 400 na 250.

:vibra:

Gdzie takie oferty? Leasing na to daja?

Napisano
Teraz, Chalek napisał(a):

Gdzie takie oferty? Leasing na to daja?

Widziałem na otomoto za 257 bodaj. Fabrycznie nowa iX.

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Jagi są bardzo szerokie, nawet jej obecny E-Pace (który jest przecież "małym" Jagiem) jest szerszy od tego e-trona. Oczywiście długość to inna bajka ale jeśli parkujesz niemal wyłącznie prostopadle (a w naszym przypadku akurat tak jest) to nie ma ona aż takiego znaczenia jak szerokość. Pewnie by tego e-trona i tak nie chciała ze względu na stylistykę ale mi się akurat podoba więc sobie oglądałem.

Ale tak jak pisałem, nie chodzi mi tu o udowadnianie co dla kogo jest wygodne ale pokazanie jak wartość tych aut poleciała na pysk.

Znajomi niedawno kupili e pace. Bardzo fajnie te auto na żywo wygląda właśnie przez proporcje.

Co ciekawe, ściągnięty z USA z ajakas benzyna i zagazowany o.O

Napisano

Widziałem na otomoto za 257 bodaj. Fabrycznie nowa iX.

To jakaś turbo promka była bo teraz same grubo powyżej 300

Napisano
1 minutę temu, Chalek napisał(a):

To jakaś turbo promka była bo teraz same grubo powyżej 300

Widzę teraz jedną za 289 od jakiegoś brokera. Ale dobrze wyposażoną. Tamta była goła i stała rok na salonie aż obniżyli cenę żeby się jej pozbyć. Inna rzecz, że goła iX wcale nie jest taka goła. 

Napisano

Znajomi niedawno kupili e pace. Bardzo fajnie te auto na żywo wygląda właśnie przez proporcje.

I tam z przodu jest mnóstwo miejsca, jak w aucie dużo wiekszym.

Co ciekawe, ściągnięty z USA z ajakas benzyna i zagazowany o.O

W pl jest dużo egzemplarzy z dwulitrową benzyną 200KM. Bardzo dobrze dobrany silnik do tego auta.

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 09:36, Maciej__ napisał(a):

Mnie ta chinska spalinowa motoryzacja nie przekonuje, podchodze do tego jak do chinskich telefonow i innych sprzetow.

Ich glowna zaleta jest nizsza cena, ale tez nie na tyle atrakcyjna zeby ryzykowac wlasnym $$$.

Za 3-5 lat beda jakies wiarygode dane na temat awaryjnosci, wartosci rezydulnej, serwisu, to sie bedzie mozna zastanawiac.

Na chwile obecne predzej kupilbym jako drugie auto do domu kolejnego Stellantisa niz takie MG czy Cherry, bo mimo zlych opini w sieci o 1,2PT moje doswiadczenia sa poki co pozytywne.

patrząc przez pryzmat czysto spalinowych aut to tak. Chińskie są raczej zacofane (zwłaszcza pod kątem spalania) bo już nie inwestują w odchodzącą technologię. W Chinach już ponadł połowa sprzedawanych aut to elektryki, duża część pozostałych to plug-iny, czysto spalinowe odchodzą do lamusa. Co jednak też ma swoje plusy bo takie uturbione 1.6 od Chery czy Baic'a to całkiem prosta konstrukcja, która ma szansę pojeździć. Coś jak moje 1.6 turbo z ostatniego roku istnienia prawdziwego opla ;].

Inaczej jest z pluginami i elektrykami. Pluginy proponowane przez koncerny europejskie czy koreańskie jeszcze do niedawna to były naprawdę mało sensowne konstrukcje. Małe baterie, słabe silniki elektryczne powodujące, że mocniejsze przyspieszanie nawet z naładowaną baterią powoduje załączanie silnika spalinowego, słaba płynność działania tego wszystkiego. A chińskie to praktycznie inna liga. Mocne silniki elektryczne, jazda na samym prądzie nawet z prędkościami autostradowymi, duże baterie. Do tego silniki spalinowe w tych układach, to też często już ich własne konstrukcje, przemyślane, dopracowane pod kątem takich właśnie układów, ze sprawnością, którą jeszcze kilka lat temu w Europie uznano by za niemożliwą do wprowadzania w normalnym aucie. A elektyki to już w ogóle - chyba tylko Tesla jeszcze nadąża za Chińczykami.

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 12:56, Dareek napisał(a):

rzecz w tym ze dla takiego stellanisa VAG czy PSA pójdziesz i kupisz zamiennik jeśli w ASO nie znajdziesz, albo część używaną, a tu co ? napęd na gumkę recepturkę przerobisz?😄

Naprawdę jest to powód do ogromnej radości że tak nietypowa część i rzadko wymieniana jak przednia szyba do mega nietypowego samochodu łaskawie się znalazła po niemal miesiącu  - pełen szacun.:facepalm:

to jest przykład że jest z tym po prostu normalnie. A Twoja opinia o tym, że do europejskich aut możesz kupić wszystkie części od ręki to tylko Twoja opinia. Ludzie do głupiej Astry K po lifcie sprowadzają używane części gdzieś z Rumunii bo nowych nie ma. Na naprawę Seata czekają po 9 miesięcy. Dziwne że jeszcze ktoś wierzy, że jest normalnie

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

A chińskie to praktycznie inna liga. Mocne silniki elektryczne, jazda na samym prądzie nawet z prędkościami autostradowymi, duże baterie. Do tego silniki spalinowe w tych układach, to też często już ich własne konstrukcje, przemyślane, dopracowane pod kątem takich właśnie układów, ze sprawnością, którą jeszcze kilka lat temu w Europie uznano by za niemożliwą do wprowadzania w normalnym aucie. 

Masz jakies praktyczne doswiadczenia z tymi chinskimi PHEVami czy to info z folderow reklamowych?

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Masz jakies praktyczne doswiadczenia z tymi chinskimi PHEVami czy to info z folderow reklamowych?

Ma francusko-japońsko-brytyjską hybrydę, cokolwiek nie zrobią Chińczycy gorzej nie będzie ;]