Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przeglądy kominiarskie i elektryczne w domu - robicie?

Featured Replies

Napisano

1.Robię, choć elektryczny zrobiłem z obsuwą.

2. Nieubezpieczenie jako wymówka bo nic by to nie dało bo nie ma przeglądów jest głupie i świadczy  o braku wyobraźni, wiedzy, bądź rozumu. Przecież może np dom czy mieszkanie zalać, uderzyć piorun i setki innych rzeczy, gdzie nikt po szkodzie nie będzie pytał o przeglądy.

3 Przeglądy to nie wydumki towarzystw tylko wynikają z prawa budowlanego, kominiarski co roku, elektryczny raz na 5 lat przez uprawnionego elektryka. Część TU wypłaca szkody np.do 150 tyś nawet w razie braku, są takie TU że wypłacają do pełnej sumy.

Napisano
Godzinę temu, Tomo napisał(a):

Odrzucić zawsze mogą - ale coś musi być w decyzji.

Nie mogą sobie wpisać: nie bo nie.

W sądzie przerżną (jak zazwyczaj TU zgodnie z zasadą, że sąd wspiera słabszego) i jeszcze zapłacą odsetki.

Więc taki likwidator musi naprawdę mieć mocne powody, żeby dać odmowę.

Nie zgodzę się, że przerżną w przypadku szkody no. pożarowej gdy będzie zwarcie instalacji i brak przeglądu 5 letniego...a w decyzji odmownej może być jedno zdanie.

Napisano
2 godziny temu, AkuQ napisał(a):

Nie zgodzę się, że przerżną w przypadku szkody no. pożarowej gdy będzie zwarcie instalacji i brak przeglądu 5 letniego...a w decyzji odmownej może być jedno zdanie.

Teraz przegląd kominiarski z dobrym dymem nie pójdzie, ale elektryczny jak najbardziej.

Nie takie rzeczy likwidatorzy ogarniali.

Napisano
58 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Teraz przegląd kominiarski z dobrym dymem nie pójdzie, ale elektryczny jak najbardziej.

Likwidator przy pożarze oszacuje tylko szkodę, jej przyczyna będzie wydana przez pismo z PSP.

Napisano
6 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Likwidator przy pożarze oszacuje tylko szkodę, jej przyczyna będzie wydana przez pismo z PSP.

Tyle, że ja nie o tym.

Napisano
12 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Część TU wypłaca szkody np.do 150 tyś nawet w razie braku, są takie TU że wypłacają do pełnej sumy.

Jakie to ubezpieczenia? Pzu?

Napisano
9 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Co to znaczy?

Napisano
Więc bądź tak miły i nie zabieraj głosu, to nie HP

Fiu fiu
Napisano
W dniu 4.08.2025 o 21:48, GoldFinger napisał(a):

Czytasz OWU i w zależności od wybranej opcji albo to ma znaczenie albo nie ma. W tamtym roku studiowałem OWU PZU

A co z tymi domami co mają powyżej 50 lat i nie przechodziły ostatnio (20 lat) generalnego remontu:hmm:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pochwali się ktoś ile za taki 5letni przeglad elektryczny w domu sie placi ?

Moj elektryk wycenia na 900zl.

Napisano
  • Autor

A na takim przeglądzie są sprawdzane połączenia w górnych puszkach?

Napisano

Dobra no to pomysł mi wpadł do głowy.

Dyplom z technikum elektrycznego mam. Projekt instalacji domu włącznie z architektonicznym / instalacyjnym / elektrycznym robiłem sobie sam i tylko znajomi branżowcy mi podbijali pieczątki i dołączałem kserokopię ich uprawnień (tylko konstruktor mi przeliczył płytę i więźbę). Instalacje sobie robiłem sam i odbiór podobnie pojechałem po pieczątkę. 5 lat temu odnowienie zrobiłem podobnie, pojechałem po pieczątkę.

A jak ze dwa lata temu wpadł mi w ręcę miernik to wyszło że mam rezystancję 1,72 OHM na uziemieniu. Co roku sam sobie sprawdzam TRkę.

Niestety przegląd się skończył i niestety mój elektryk z uprawnieniami umarł.

Wpadł mi do głowy pomysł żeby sobie samemu zrobić SEP G1 Eksploatację i dozór. Wtedy bym sobie sam podpisywał przegląd. Jakie macie sugestie odnośnie pomysłu?

Obdzwoniłem i faktycznie przegląd w okolicy 900 PLN

Widzę że bez problemu kurs online + dwa egzaminy to koszt w okolicy 980 - 1030 PLN.

Zrobiłbym sobie "przegląd" teraz i za 4 lata i 11 miesięcy 🙃

Z czasem nie ma problemu bo jakoś bym sobie to wcisnął w godzinach pracy w okienkach szkoleniowych 🤪

Edytowane przez bengamin

Napisano
W dniu 9.09.2025 o 18:44, sherif napisał(a):

Pochwali się ktoś ile za taki 5letni przeglad elektryczny w domu sie placi ?

Moj elektryk wycenia na 900zl.

Dobra cena - brać 👍

Napisano
6 godzin temu, exor napisał(a):

A na takim przeglądzie są sprawdzane połączenia w górnych puszkach?

Aż się oplułem 🤣

Edit:

TAK, nawet pod boazerią i GK 

Edytowane przez technix

Napisano
4 godziny temu, bengamin napisał(a):

Dobra no to pomysł mi wpadł do głowy.

Dyplom z technikum elektrycznego mam. Projekt instalacji domu włącznie z architektonicznym / instalacyjnym / elektrycznym robiłem sobie sam i tylko znajomi branżowcy mi podbijali pieczątki i dołączałem kserokopię ich uprawnień (tylko konstruktor mi przeliczył płytę i więźbę). Instalacje sobie robiłem sam i odbiór podobnie pojechałem po pieczątkę. 5 lat temu odnowienie zrobiłem podobnie, pojechałem po pieczątkę.

A jak ze dwa lata temu wpadł mi w ręcę miernik to wyszło że mam rezystancję 1,72 OHM na uziemieniu. Co roku sam sobie sprawdzam TRkę.

Niestety przegląd się skończył i niestety mój elektryk z uprawnieniami umarł.

Wpadł mi do głowy pomysł żeby sobie samemu zrobić SEP G1 Eksploatację i dozór. Wtedy bym sobie sam podpisywał przegląd. Jakie macie sugestie odnośnie pomysłu?

Widzę że bez problemu kurs online + dwa egzaminy to koszt w okolicy 980 - 1030 PLN.

Z czasem nie ma problemu bo jakoś bym sobie to wcisnął w godzinach pracy w okienkach szkoleniowych 🤪

Super!

A miernik wypożyczasz czy widmo?

BTW rozumiem, że ogarniasz zakresy jakie są na "uprawnieniach" i zakres "kontrolno- pomiarowy" NIE jest Ci obcy ?

Działaj i jak @Josyp, nagraj tutorial - inni skorzystają i wreszcie Ci jaśnie Panowie ELEKTRYCY przyjdą się prosić jeszcze o robotę.

Normalnie widzę, że poziom tu zaczyna się jak na FB robić 👎

Edytowane przez technix

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał(a):

Super!

A miernik wypożyczasz czy widmo?

Mam a nawet dwa, jeden starszy i drugi nieco młodszy.
Ale jak potrzebuję to za 45 minut wracam z takim jak na zdjęciu poniżej :)

BTW rozumiem, że ogarniasz zakresy jakie są na "uprawnieniach" i zakres "kontrolno- pomiarowy" NIE jest Ci obcy ?

Na razie zrobiłem sobie kilka testów ściągniętych z chomika i sam jestem zaskoczony wynikami bo jest całkiem nieźle a od technikum minęło ponad 25 lat. Z tego co widzę to chcą potwierdzenie ukończenia szkoły, odgrzebałem papiery i widzę że dyplom obroniłem z celującym na papierze 😀

Działaj i jak @Josyp, nagraj tutorial - inni skorzystają i wreszcie Ci jaśnie Panowie ELEKTRYCY przyjdą się prosić jeszcze o robotę.

Coś czuję że będziesz się bronił bo odbieram Ci roboty :)

Normalnie widzę, że poziom tu zaczyna się jak na FB robić 👎

Tam to jest masakra, jak zakładałem PV to aż oczy bolą co Ci pseudo fachowcy wypisują. Z drugiej strony z przerażeniem się czyta co ludzie w instalacjach odstawiają.

Powiem Ci że jak 2 lata temu rozbudowywałem hydraulikę i dokładałem pompę ciepła do pieca kondensacyjnego to podobnie w tej branży się naczytałem (aha do montażu splita po castingu przyszedł pracownik jednej z tych firm i założył instalację po godzinach).

20200520 uziemienie.jpg

Napisano
W dniu 10.09.2025 o 16:18, bengamin napisał(a):

Teraz podobno tak chętnie dozoru "ludziom z ulicy" przy 1 w życiu podejściu nie dają, choć wiadomo, że wszystko zależy od komisji.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

A jak ze dwa lata temu wpadł mi w ręcę miernik to wyszło że mam rezystancję 1,72 OHM na uziemieniu.

pytam z ciekawosci, rozwijałes kilkadziesaiat metrów kabla ze szpilkami pomiarowymi ?

Napisano
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

pytam z ciekawosci, rozwijałes kilkadziesaiat metrów kabla ze szpilkami pomiarowymi ?

rozwijałem i wbijałem do pomiarów

A w czasie budowy zanim zasypywałem ławy fundamentowe to, w ziemię poszło kilkadziesiąt metrów bednarki, do tego wbijałem 5 sztuk szpilek długości 6 metrów, potem te szpilki dospawałem do bednarki.

Mocno przyłożyłem się do dobrego zrobienia zarówno uziemienia, jak i odgromówki w czasie budowy.

Edytowane przez bengamin

Napisano
10 godzin temu, bengamin napisał(a):

w ziemię poszło kilkadziesiąt metrów bednarki

no to odległosc powinienes mierzyc x3  od uziemienia?

no to na uzmienie wydałeś  z 2 tys zł. 

a tutaj ktos poprostu owinał bednarką stdzienke  rozsączajacą...

Napisano
23 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

tak mi się przypomniało, że tak z 7-8 lat temu był u mnie był majster na budowie z takim drogim pomarańczowym miernikiem, coś z podłączeniem zasilania do domu i bednarką było to chyba związane, rozwijał właśnie te dość długie kable podłączone do tego sprzętu i one miały chyba szpilki które wbijał je w ziemię na działce

Napisano
W dniu 12.09.2025 o 19:13, deszczowyRoman napisał(a):

🤚

Ale poszlo jeszcze z 15 m wzdłuż wykopu pod wodociąg.

Edytowane przez Pito

Napisano
W dniu 12.09.2025 o 19:13, deszczowyRoman napisał(a):

No może nie aż tyle, co prawda mamy to gdzieś spisane ale to było 11 lat temu.

Specyficzne miejsce bardzo narażone na wyłdowania atmosferyczne. Podczas naszej budowy osobiście widzieliśmy jak w dom sąsiada przywaliło dwa razy (na szczęście jego dach jest jakoś 8-9 metrów wyżej od nas) więc byliśmy na to szczególnie uczuleni. Na dzień dzisiejszy na jego dachu jest kilka anten telekomunikacyjnych 🤣

Napisano

Jestem dzisiaj po przeglądzie kominiarskim

300pln

Pierwszy z wpisem do CEEB ze strony kominiarza

Liczył nawet panele do PV... ( Współczuję tym asom co to na nielegalu dokładają sobie paneli już po starcie instalacji)

BTW bardzo dokładnie sprawdzał też czy przypadkiem kable od fotowoltaiki nie idą jakimś kanałem wentylacyjnym

Napisano
21 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Jestem dzisiaj po przeglądzie kominiarskim

300pln

Pierwszy z wpisem do CEEB ze strony kominiarza

Liczył nawet panele do PV... ( Współczuję tym asom co to na nielegalu dokładają sobie paneli już po starcie instalacji)

BTW bardzo dokładnie sprawdzał też czy przypadkiem kable od fotowoltaiki nie idą jakimś kanałem wentylacyjnym

dlaczego kominiarz liczy panele?

Napisano
Hgw
Napisano
W dniu 18.09.2025 o 00:26, Fili_P napisał(a):
W dniu 17.09.2025 o 21:13, deszczowyRoman napisał(a):

Hgw

U mnie tez był z tydzien temu i też liczył panele.

Edytowane przez Pito

Napisano
W dniu 17.09.2025 o 21:13, deszczowyRoman napisał(a):

druga fucha od Tauron jako podpierniczywacz ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.08.2025 o 17:54, Pito napisał(a):

Dla swojego spokoju warto sprawdzić ciągłość przewodów ochronnych i przetestować działanie roznicowek. Do tego nie trzeba nawet sprzętu specjalnego.

Inna sprawa, że wypożyczenie profesjonalnego testera kosztuje ok. 100 zł, a w 1 sobotę przetestować można calutką instalacje, łącznie z rezystancją izolacji, uziemienia, impedencjami pętlizwarcia i czasami zadziałania roznicówek.

Może delikatny odkop ale chcę zobaczyć jak ktoś sprawdziana uziomy w mieszkaniu na 5 piętrze:). Co najwyżej można sprawdzić impedancję pętli zwarcia, rezystancję izolacji, ciągłość i rezzystancje połączeń wyrównawczych. W nowym budownictwie to podział na N i PE jest już na korytarzu w starych to rozdział jest w mieszkaniowych rozdzielniach ale uziemić PEN nie ma do czego.

• 5 tygodni później...
Napisano

Zamówiłem kominiarza, a że miał uprawnienia gazowe, to zrobił też przegląd instalacji.

Zostawił dwa kwity na 250 zł każdy. Mnie nie było wtedy w domu.

Kiedyś dawali ładny protokół. Obecnie nie wypisują? Wpisują gdzieś elektronicznie? Jak to sprawdzić?

Napisano
13 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zamówiłem kominiarza, a że miał uprawnienia gazowe, to zrobił też przegląd instalacji.

Zostawił dwa kwity na 250 zł każdy. Mnie nie było wtedy w domu.

Kiedyś dawali ładny protokół. Obecnie nie wypisują? Wpisują gdzieś elektronicznie? Jak to sprawdzić?

https://zone.gunb.gov.pl/pl/wyszukiwarka_dokumentow

Napisano
Godzinę temu, Fryzuryn napisał(a):

Żona dostała tylko kwit za wykonanie usługi kominiarskiej zgodnie z art 62 ustawy prawo budowlane ...

Nie widzę żadnych namiarów na dokumenty, by je podać w wyszukiwarce ....

Napisano
27 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Żona dostała tylko kwit za wykonanie usługi kominiarskiej zgodnie z art 62 ustawy prawo budowlane ...

Nie widzę żadnych namiarów na dokumenty, by je podać w wyszukiwarce ....

Dostawałem od mojego kominiarza unikalny identyfikator dokumentu i wtedy samodzielnie pobierałem protokół okresowej kontroli przewodów kominowych
(dymowych, spalinowych, wentylacyjnych) z zone w pliku pdf. Być może wizyta kominiarza nie obejmowała okresowej kontroli? Wypytywał, notował, kontrolował istniejące przewody dymowe i wentylacyjne ?

Napisano
Teraz, Fryzuryn napisał(a):

Dostawałem od mojego kominiarza unikalny identyfikator dokumentu i wtedy samodzielnie pobierałem protokół okresowej kontroli przewodów kominowych
(dymowych, spalinowych, wentylacyjnych) z zone w pliku pdf. Być może wizyta kominiarza nie obejmowała okresowej kontroli? Wypytywał, notował, kontrolował istniejące przewody dymowe i wentylacyjne ?

Żona zeznaje, że wypytywał, muszę do niego zadzwonić.

Napisano

Tam gdzie podawałem ile masz źródeł ciepła czy masz kominek itp CEEB się to nazywało czy jakoś tak? Ale zanim kominiarz wbił to w system to chyba z miesiąc mu to zajelo

Napisano

w Szczecinie płaciłem 500 zł za pełen przegląd elektryczny.

Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Tam gdzie podawałem ile masz źródeł ciepła czy masz kominek itp CEEB się to nazywało czy jakoś tak? Ale zanim kominiarz wbił to w system to chyba z miesiąc mu to zajelo

Kominek tez sprawdzają?

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):

W CEEB to Deklaracja dotycząca źródeł ciepła i źródeł spalania paliw, którą można wypełnić/edytować samodzielnie lub za pomocą urzędnika u wójta/burmistrza/prezydenta. Zmieniasz źródło ciepła w budynku to edytujesz deklarację. Protokół kominiarski tworzy w ZONE tylko osoba uprawniona jak kominiarz. 

Napisano
35 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

Kominek tez sprawdzają?

Mój kominiarz oglądał, do wglądu dostał też certyfikat ekoprojektu.

Napisano
10 godzin temu, Fryzuryn napisał(a):

Mój kominiarz oglądał, do wglądu dostał też certyfikat ekoprojektu.

jak sprawdzał ciąg w kanałach?

przystawiał miernik czy sprawdzał płomieniem?

Napisano
W dniu 11.11.2025 o 19:12, deszczowyRoman napisał(a):

jak sprawdzał ciąg w kanałach?

przystawiał miernik czy sprawdzał płomieniem?

chyba miał miernik, generalnie największą uwagę skupił na papierze potw. ekoprojekt