Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoa ciepla, fotowoltaika, magazyn energii

Featured Replies

Napisano

Jakie teraz trendy w tych tematach ?

czy ogrzewanie PC calorocznego domku weekendowego to dobry pomysl ? Na dzialce tylko prad i woda. 

Jeszcze pytanie czy domowa PC mozna dodatkowo wykorzystac do podgrzewania basenu zew czy tu juz musi byc osobna ?

Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

czy ogrzewanie PC calorocznego domku weekendowego to dobry pomysl ? Na dzialce tylko prad i woda. 

Jeszcze pytanie czy domowa PC mozna dodatkowo wykorzystac do podgrzewania basenu zew czy tu juz musi byc osobna ?

Ja się nie znam, ale to chyba mało danych. Ja na razie czekam nab wyniki audytu.

Jak Ci się to w głowie spina finansowo, to dobry;) masz jakeiś alternatywy?

Na pewno są takie z grzaniem wody basenowej bo jeden z forumowych kolegów takową posiada;) czego mu zazdroszczę:-):-)

Napisano
W dniu 20.09.2025 o 08:11, PawelWaw napisał(a):

Mam PC i jest OK.

panele na dachu na nowych zasadach - bez sensu, wiem bo mam i ch… z tego nie pieniądz i pogoda w to lato do d…. Także 😭

Ja do basenu nalałem ciepłej wody z PC i wystygła, trzeba by kupić dedykowaną lub grzałkę w obieg filtrujący wrzucić 🤣 myślę nad tym na kolejny sezon .

Napisano
  • Autor
Teraz, Camel napisał(a):

Mam PC i jest OK.

panele na dachu na nowych zasadach - bez sensu, wiem bo mam i ch… z tego nie pieniądz i pogoda w to lato do d…. Także 😭

Ja do basenu nalałem ciepłej wody z PC i wystygła, trzeba by kupić dedykowaną lub grzałkę w obieg filtrujący wrzucić 🤣 myślę nad tym na kolejny sezon .

tak chce w obieg to dac oczywiscie

Napisano
  • Autor
Teraz, Camel napisał(a):

Mam PC i jest OK.

z fotowoltaika to mnie zmartwiles. 
auta w dzien nie naladuje ?

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, tomkowski napisał(a):

Ja się nie znam, ale to chyba mało danych. Ja na razie czekam nab wyniki audytu.

Jak Ci się to w głowie spina finansowo, to dobry;) masz jakeiś alternatywy?

Na pewno są takie z grzaniem wody basenowej bo jeden z forumowych kolegów takową posiada;) czego mu zazdroszczę:-):-)

tu mi sie nic nie spina finansowo przy budowie tego domu :lol:

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

z fotowoltaika to mnie zmartwiles. 
auta w dzien nie naladuje ?

Ja tam w dzień pracuje 😭 a w weekend w PL zazwyczaj pogody nie ma 🤣

Ile Ci wytworzy takie 10KV na dachu dziennie z 45. Mam panele o mocy 460 wat jak dobrze pamiętam i na początku potrafiły po 430 produkować, teraz 3 rok i 380-400 max, może je muszę umyć 🤷

Rodzina ma na starych zasadach i im się spina. 

Napisano
3 godziny temu, Camel napisał(a):

panele na dachu na nowych zasadach - bez sensu, wiem bo mam i ch… z tego nie pieniądz i pogoda w to lato do d…. Także

Ja mam na starych i nadwyżki przepadają, nie jestem w stanie tego zużyć :hehe:. Ale koło mnie buduje się las parterówek i na każdej zaraz po zamontowaniu dachu pojawiają się panele 10kw. Często nawet przed oknami i ociepleniem. Na pytanie po co to robią zawsze pada odpowiedź, że to się cały czas opłaca. 

Napisano
4 minuty temu, amazaque napisał(a):

Na pytanie po co to robią zawsze pada odpowiedź, że to się cały czas opłaca

Jasna sprawa, tylko pozostaje kwestią otwartą komu? ;]

Napisano

czy ogrzewanie PC calorocznego domku weekendowego to dobry pomysl ?

PC do ogrzewania to ogólnie nie jest dobry pomysł :hehe:, może z wyjątkiem nowych pasywnych domów zaprojektowanych kompleksowo :phi:. W domku weekendowym zdecydowanie zastosował bym panele na podczerwień. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie będę zakładał nowego tematu i napiszę tutaj. Możecie powiedzieć coś więcej mi na temat wybranych przez gminę paneli i falownika plus magazyn czy to najtańszy chińczyk którego raczej unikać czy jednak jakościowo dobry wybór 

Screenshot_2025-10-06-10-55-24-766_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-10-06-10-57-21-387_com.android.chrome.jpg

Napisano
W dniu 21.09.2025 o 11:43, amazaque napisał(a):

Ja mam na starych i nadwyżki przepadają, nie jestem w stanie tego zużyć :hehe:. Ale koło mnie buduje się las parterówek i na każdej zaraz po zamontowaniu dachu pojawiają się panele 10kw. Często nawet przed oknami i ociepleniem. Na pytanie po co to robią zawsze pada odpowiedź, że to się cały czas opłaca. 

Może mają hojne dotacje?

Latem w słoneczny dzień, taka instalacja wyprodukuje spokojnie 50kW (u nie instalacja Pd-Zach 7,36 kWh produkuje 45-50). Dzienne zużycie w letnich miesiącach jakie będzie? Powiedzmy 5kW, a resztę sprzedadzą za grosze. A jesienią czy zimą? Trzeba będzie kupować po normalnej cenie. 

Owszem, z PV rachunki będą mniejsze, ale to już nie to, co na starych zasadach i nie ma to ekonomicznego uzasadnienia. 

Jeśli już, postawił bym na niedużą instalację i mały magazyn - stosunkowo niskie koszty, w okresie od wiosny do jesieni prąd będzie na bieżące potrzeby, także w nocy.

Napisano
3 godziny temu, Majkiel napisał(a):

Może mają hojne dotacje?

Tak. Był, może jeszcze jest w gminie program na dopłaty do magazynów energii. Mi chcieli dać za darmo, ale musiał bym przejść na nowe zasady to ich odesłałem na drzewo :hehe:. Dzisiaj lokalna firma kładzie na dachu komplet 10kW za 25 tys. Do tego akumulator za free i mamy odpowiedź. Ważne, że nie ma smogu bo nieliczne leśne dziadki palą drewnem :oki:.

Napisano

czekaj, bo się delikatnie zaczynam gubić - chcesz domek za 200 tys zł, ale teraz już mówimy o samowystarczalnej instalacji fotowoltaicznej, pompie ciepła, magazynie energii. Czy już przerobiłeś studnię głębinową, biooczszczalnię ścieków oraz marinę nad jeziorem?

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Jeśli już, postawił bym na niedużą instalację i mały magazyn - stosunkowo niskie koszty, w okresie od wiosny do jesieni prąd będzie na bieżące potrzeby, także w nocy.

Jaki  byłby koszt takiego zestawu? 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

czekaj, bo się delikatnie zaczynam gubić - chcesz domek za 200 tys zł, ale teraz już mówimy o samowystarczalnej instalacji fotowoltaicznej, pompie ciepła, magazynie energii. Czy już przerobiłeś studnię głębinową, biooczszczalnię ścieków oraz marinę nad jeziorem?

tak zgubiles sie, dzieki AK budzet juz nie jest 200k nawet na sam domek, bedzie na bogato :jem:

Napisano
17 minut temu, PawelWaw napisał(a):

tak zgubiles sie, dzieki AK budzet juz nie jest 200k nawet na sam domek, bedzie na bogato :jem:

Ja kiedyś skończyłem liczyć na 450 tys zł, a sprzedałem za 750 - i nie wyglądało na bogato ;]

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Ja kiedyś skończyłem liczyć na 450 tys zł, a sprzedałem za 750 - i nie wyglądało na bogato ;]

dlatego zalozylem watek na AK, szybko mnie sprowadziliscie na ziemie ;]

Napisano
18 godzin temu, amazaque napisał(a):

Tak. Był, może jeszcze jest w gminie program na dopłaty do magazynów energii. Mi chcieli dać za darmo, ale musiał bym przejść na nowe zasady to ich odesłałem na drzewo :hehe:. Dzisiaj lokalna firma kładzie na dachu komplet 10kW za 25 tys. Do tego akumulator za free i mamy odpowiedź. Ważne, że nie ma smogu bo nieliczne leśne dziadki palą drewnem :oki:.

Przy takich cenach, to grzechem byłoby nieskorzystanie. A takich co wciskają tanie bądź darmowe banki energii, to jest coraz więcej. Co więcej, niespecjalnie się chwalą tym, że za tym idzie zmiana umowy. Ja tam wolę bank energii w sieci ;)

Napisano
19 godzin temu, amazaque napisał(a):

no cena kosmos. 10 kPLN za robociznę :panic:

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

kurde, jaka to prosta sprawa, zakładasz wątek na AK i budżet rośnie. Ja to muszę pracować, odkładać, a tu ciach bach.

Napisano

W tej chwili panele i bańki energii są bez sensu. Chyba, że chcesz to masz. Plus jak wojna przyjdzie to sobie kile naładujesz. Ja mam PC bez udziwnień.