Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kociol gazowy

Featured Replies

Napisano

Jakie macie kotły gazowe kondensacyjne 1Fw miare nowe?

Czy macie do nich sterowniki z funkcją modulacji mocy ? Czy zwykle sterowniki on off? 

Jaki sterownik brac przewodowy czy bez przewodowy? Mam kable do sterowania wypuszczone na parterze i piętrze

Napisano

Mam Termeta i do tego sterownik był w pakiecie, który leży do dziś niezamontowany, bo Termet ma na tyle dobrą modulację, oczywiście po ustawieniu parametrów pod konkretny dom i instalację, że potrafi chodzić miesiac bez wyłączenia.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

+1

Termet Silver 20kW, dom stary, duże zapotrzebowanie, 150mm² strop nie ocieplony w całości +celu 120L (4 osoby)

Żaden sterownik nie podłączony od 2 lat ( pogodówka leży i czeka) sterownik pokojowy, jaki by nie był to zło!

Głowice na grzejnikach 

Napisano
7 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Jakie macie kotły gazowe kondensacyjne 1Fw miare nowe?

Czy macie do nich sterowniki z funkcją modulacji mocy ? Czy zwykle sterowniki on off? 

Jaki sterownik brac przewodowy czy bez przewodowy? Mam kable do sterowania wypuszczone na parterze i piętrze

Jakie sterowniki z modulacją mocy? Moc moduluje sobie kocioł, a sterownik daje lub nie daje sygnał grzania. 

Ja funkcję sterowania wyłączoną. Podłączona jest czujka temperatury na zewnątrz i wyłączona krzywa grzewcza, na podstawie której, wraz z temperaturą powrotu i zasilania, kocioł dobiera sobie moc i grzeje do odpowiedniej temperatury (duża różnica temperatur, wysoka docelowa temperatura, to wyższa moc grzania), a załącza się dzięki histerezie - 3 stopnie różnicy między zasilaniem i powrotem, a załącza grzanie. Na grzejnikach oczywiście termostaty analogowe ustawione zawsze tak samo - jak jest ciepło, to są zamknięte, a woda krąży jedynie po krótkim obwodzie zasilającym, więc różnica między zasilaniem i powrotem minimalna. Pełną mocą grzeje jedynie CWU.

Sterownik służy mi do wygodnej zmiany ustawień - temperatury CWU, krzywej grzewczej, offsetu, bezwładności budynku, funkcji lato/zima/wakacje itp. No i oczywiście pokazuje mi temperaturę na zewnątrz, dzięki czemu nie potrzebuję dodatkowych termometrów.

Edytowane przez Olleo

Napisano

Junkers Cerapur Smart 14kW - teraz jest "następca" GC 2300.

Podpięta pogodówka , sterownik pokojowy.

Całą zimę kocioł pracuje na 14% mocy - ale to pewnie kwestia ocieplenia.

Jak pisał wyżej Olleo na sterowniku można sobie podejrzeć różne ciekawe rzeczy :)

Napisano

Termet gold plus.

Tylko nie bierz gold plus II, bo to wersja uproszczona.

Sterownik on of, ale po drodze euroster do mieszaczy podłogówki i grzejników.

Na podłogę idzie 28 stopni na grzejniki 42 stopnie.

Napisano
1 godzinę temu, Adam___ napisał(a):

Jak pisał wyżej Olleo na sterowniku można sobie podejrzeć różne ciekawe rzeczy :)

U mnie ten kocioł ze sterownikiem cw400. Odpalam i zapominam że mam....

Napisano

Mam dokładnie ten sam sterownik :) .

Prędzej ze skrzywienia zawodowego sprawdzam z jaką mocą grzeje 😁

Napisano
6 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

dlaczego?

Bo steruje temperaturą TYLKO w jednym pomieszczeniu w którym jest zamontowany, a głowica jest na każdym grzejniku i każdy pokój, niezależnie od usytuowania/zapotrzebowania ma taką temperaturę, jaką się chce - warunek - trzeba mieć grzejniki 😁

Przy podłogówce miałabym termostat w każdym pomieszczeniu + zawory na pętlach 

Napisano

A po co termostat w każdym pomieszczeniu?

Przy bezwładności podłogówki to zanim ostygnie to trochę zejdzie. Podobnie w drugą stronę.

Od trzech lat u mnie działa i do rotametrów nawet nie zajrzałem.

Napisano

U mnie układ co z lat 80 ;]  pewnie z 200l wody w układzie. Wszędzie przewymiarowane grzejniki  i to działa ;] Nigdzie nie ma zaworów termostatycznych ba niegdzie nie ma żadnych zaworów ;] Dokładam jak coś zmieniam w co;]

Napisano
2 godziny temu, Adam___ napisał(a):

A po co termostat w każdym pomieszczeniu?

Przy bezwładności podłogówki to zanim ostygnie to trochę zejdzie. Podobnie w drugą stronę.

Od trzech lat u mnie działa i do rotametrów nawet nie zajrzałem.

No właśnie.

Ta bezwładność to niestety duża wada jest 😞

Napisano

Dlatego - wg mnie - najlepiej ustawić to "na sztywno" , przemyśleć położenie sterownika i niech sobie działa.

Zimą kocioł pracuje prawie 24h na dobę.

Napisano

Sterownik z wifi i aplikacja, gdzie mogę sobie ustawić harmonogram godzinowy na cały tydzień i startować on-line z telefonu 👍

Podłogowke raz ustawiłem na poszczególne sekcje i działa.

Napisano
4 godziny temu, Adam___ napisał(a):

Dlatego - wg mnie - najlepiej ustawić to "na sztywno" , przemyśleć położenie sterownika i niech sobie działa.

Zimą kocioł pracuje prawie 24h na dobę.

Zaiste ciekawe, bo u mnie na minimalnej mocy, czyli poniżej 3 kW, pracuje max 4 h na dobę.

Pomiar czasu pracy można robić smartgniazdkiem za 10 zł.

Edytowane przez maras77

Napisano
15 godzin temu, technix napisał(a):

No właśnie.

Ta bezwładność to niestety duża wada jest 😞

Przy remoncie zrobiłem puszki na sterwniki w każdym pomieszczeniu do podłogowki. Dobrze że nie kupiłem osprzętu, bo kasa w błoto. Teraz zastanawiam się jak zaslepic dziury:)

To jest do niczego nie potrzebne przez bezwładność. No chyba że ktoś ma 200 czy 300 metrów plus garaż, zamykane drzwiami to ma to jakiś sens. Na pewno nie w domu o standardowych deweloperskich powierzchniach. 

Muszę tylko więcej poczytać o tym co tutaj piszecie, aby kocioł chodził tak że nie potrzeba nawet sterownika pokojowego. Nie bardzo to sobie wyobrażam ale poczytam;)

Edytowane przez irishpiter

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Sterownik z wifi i aplikacja, gdzie mogę sobie ustawić harmonogram godzinowy na cały tydzień i startować on-line z telefonu 👍

Podłogowke raz ustawiłem na poszczególne sekcje i działa.

Sam sobie przeczysz.

Chcesz startować podłogówke on- line 🤔

Napisano
2 godziny temu, irishpiter napisał(a):

Przy remoncie zrobiłem puszki na sterwniki w każdym pomieszczeniu do podłogowki. Dobrze że nie kupiłem osprzętu, bo kasa w błoto. Teraz zastanawiam się jak zaslepic dziury:)

To jest do niczego nie potrzebne przez bezwładność. No chyba że ktoś ma 200 czy 300 metrów plus garaż, zamykane drzwiami to ma to jakiś sens. Na pewno nie w domu o standardowych deweloperskich powierzchniach. 

Muszę tylko więcej poczytać o tym co tutaj piszecie, aby kocioł chodził tak że nie potrzeba nawet sterownika pokojowego. Nie bardzo to sobie wyobrażam ale poczytam;)

Bardzo prosto, wywalasz sterownik, kocioł pracuje w jeden z dwóch opcji:

1. stała nastawa (za duża) np. 50st. na kotle 

2. Polecane, czyli pogodówka, kocioł pracuje tylko w oparciu o sygnał on off temperatury wody kotłowej.

Oba rozwiązania wymagają idealnego projektu, wykonania i ZRÓWNOWAŻENIA instalacji (w praktyce min.3 lata od uruchomienia).

Dlatego WSZYSCY Instalatorzy lądują Klientowi sterownik pokojowy i ma wyjebane czy odległości, pętle, zagęszczenie, przeznaczenie jest dobrze zrobione, a Klient pół życia robi doktorat z obsługi własnego domu 😔

Napisano
49 minut temu, technix napisał(a):

Sam sobie przeczysz.

Chcesz startować podłogówke on- line 🤔

Tak, gdy wyjadę.

Normalnie chodzi wg ustalonego harmonogramu, który widzę w aplikacji.

https://supla.zamel.com/product/regulator-temperatury-wi-fi/

Zrzut ekranu 2025-09-21 182555.png

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Dlatego WSZYSCY Instalatorzy lądują Klientowi sterownik pokojowy i ma wyjebane czy odległości, pętle, zagęszczenie, przeznaczenie jest dobrze zrobione, a Klient pół życia robi doktorat z obsługi własnego domu 😔

I dlatego sam byś zrobił u siebie tak samo, tylko bardziej  "Przy podłogówce miałabym termostat w każdym pomieszczeniu + zawory na pętlach " :ok:

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

I dlatego sam byś zrobił u siebie tak samo, tylko bardziej  "Przy podłogówce miałabym termostat w każdym pomieszczeniu + zawory na pętlach " :ok:

Dokładnie 👍

Napisano
W dniu 20.09.2025 o 20:40, technix napisał(a):

Przy podłogówce miałabym termostat w każdym pomieszczeniu + zawory na pętlach

Odkąd mam kocioł gazowy i pogodowke, to zdjąłem zawory z rozdzielaczy. Już ze 4 lata będzie. 

Napisano
1 godzinę temu, Pito napisał(a):

Odkąd mam kocioł gazowy i pogodowke, to zdjąłem zawory z rozdzielaczy. Już ze 4 lata będzie. 

Ja mam wszystkie rotametry na maksa otwarte. Do tego bardzo silna pompa obiegowa, dość niska temperatura wody  i wszędzie grzeje tak samo.

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał(a):

Ja mam wszystkie rotametry na maksa otwarte. Do tego bardzo silna pompa obiegowa, dość niska temperatura wody  i wszędzie grzeje tak samo.

U mnie tez, to jest tak jak @technix napisał- jak instalacja jest dobrze zaprojektowana i wykonana, to to bedzie dzialac bez zaworow. U mnie rurki są rozstawione od 15, do nawet co 25 cm (hall). Bo tak się reguluje wstepnie moc, na etapie projektowania. Jak się wejdzie w Internet, to wszędzie tych ryrek nas...ne tak, ze styropianu nie widac. A na scianach grafit 20 cm  i okna 5 szybowe.

Napisano
Godzinę temu, Pito napisał(a):

U mnie tez, to jest tak jak @technix napisał- jak instalacja jest dobrze zaprojektowana i wykonana, to to bedzie dzialac bez zaworow. U mnie rurki są rozstawione od 15, do nawet co 25 cm (hall). Bo tak się reguluje wstepnie moc, na etapie projektowania. Jak się wejdzie w Internet, to wszędzie tych ryrek nas...ne tak, ze styropianu nie widac. A na scianach grafit 20 cm  i okna 5 szybowe.

Projekt byl na oko. Przy oknach gęściej.

Napisano

buderus gb072 chyba 14kw
160 litrów zbiornik

pogodówka 

1 sterownik w korytarzu

podłogówka

Napisano
  • Autor
W dniu 20.09.2025 o 18:08, Adam___ napisał(a):

Jak często wlacza się kocioł?

Napisano
  • Autor
W dniu 20.09.2025 o 20:40, technix napisał(a):

podłogówce miałabym termostat w każdym pomieszczeniu

Jak to zrobisz?  Trzeba csls sutomatyke, listwr z siłownikami, czujnikami itp. szkoda kasy...

Napisano

Jak pisałem wcześniej , zimą chodzi praktycznie 24 na dobę.

Na jakieś 14 % mocy.

Co dwa dni mu wyskoczy "błąd" zbyt długiej pracy.

Ale po minucie znowu się włącza.

Przy obecnych temperaturach - znaczy zimowych - zużywa około 4,5m3 gazu na dobę. Razem z grzaniem wody.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, Adam___ napisał(a):

Jak pisałem wcześniej , zimą chodzi praktycznie 24 na dobę.

Na jakieś 14 % mocy.

Co dwa dni mu wyskoczy "błąd" zbyt długiej pracy.

Ale po minucie znowu się włącza.

Przy obecnych temperaturach - znaczy zimowych - zużywa około 4,5m3 gazu na dobę. Razem z grzaniem wody.

masz sprzegło czy nie masz?

Napisano
23 godziny temu, Adam___ napisał(a):

Przy obecnych temperaturach - znaczy zimowych - zużywa około 4,5m3 gazu na dobę

A ja przy obecnych temperaturach nadal mam otwarte okna i grzał będę pewnie w połowie listopada.

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, maras77 napisał(a):

A ja przy obecnych temperaturach nadal mam otwarte okna i grzał będę pewnie w połowie listopada.

Co grzeję ciepłą wodę?

Napisano
Teraz, deszczowyRoman napisał(a):

Co grzeję ciepłą wodę?

Kocioł.

Napisano

Ja mam Termeta Gold i raczej bym go drugi raz nie kupił. Przez pierwsze 2lata były z nim problemy, 3 serwisantów nie potrafiło go ustawić. Rodzice mają też Golda i non stop od 7lat problemy. Serwisy to jedynie wymieniacze :(.

NIe wiem jak teraz ale Goldy miały jedynie sterowanie on/off. Ja zrobiłem sam sterownik, odpala piec względem wybranego harmonogramu i wybranego odczytu temp. Do sterowania temp zasilania niezbędny czujnik zewn, wtedy kocioł sam sobie dobiera temp.

Napisano
Ja mam Termeta Gold i raczej bym go drugi raz nie kupił. Przez pierwsze 2lata były z nim problemy, 3 serwisantów nie potrafiło go ustawić. Rodzice mają też Golda i non stop od 7lat problemy. Serwisy to jedynie wymieniacze [emoji20].
NIe wiem jak teraz ale Goldy miały jedynie sterowanie on/off. Ja zrobiłem sam sterownik, odpala piec względem wybranego harmonogramu i wybranego odczytu temp. Do sterowania temp zasilania niezbędny czujnik zewn, wtedy kocioł sam sobie dobiera temp.

Z tego co czytałem, a dużo czytałem zanim kupiłem, a wybrałem właśnie ze względu dużą możliwość grzebania w parametrach, to serwisanci nie ogarniają tych parametrów. A to jest proste jak drut, bo ważne są max 3 paramtery. Ale są tacy, którzy bez pojęcia potrafią kocioł całkowicie rozregulować i potem jest ciężko dojść. Ważne żeby kocioł startował z niskiej mocy i jak najmniejszą utrzymywał. Ale jak ktoś myśli, że kocioł ma chodzić 5 minut, bo będzie taniej, to tak to nie działa.

Napisano
2 godziny temu, vlad1431 napisał(a):

Z tego co czytałem, a dużo czytałem zanim kupiłem, a wybrałem właśnie ze względu dużą możliwość grzebania w parametrach, to serwisanci nie ogarniają tych parametrów. A to jest proste jak drut, bo ważne są max 3 paramtery. Ale są tacy, którzy bez pojęcia potrafią kocioł całkowicie rozregulować i potem jest ciężko dojść. Ważne żeby kocioł startował z niskiej mocy i jak najmniejszą utrzymywał. Ale jak ktoś myśli, że kocioł ma chodzić 5 minut, bo będzie taniej, to tak to nie działa.

Parametry modulacji palnika są w menu serwisowym i można sobie samemu ogarnąć. Chodzi m.in o dawkowanie gazu, tego nie zrobi się bez sondy.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, sherif napisał(a):

Ja mam Termeta Gold i raczej bym go drugi raz nie kupił. Przez pierwsze 2lata były z nim problemy, 3 serwisantów nie potrafiło go ustawić. Rodzice mają też Golda i non stop od 7lat problemy. Serwisy to jedynie wymieniacze :(.

Gold ii ma sterowanie on off oraz dwustronne za pomoca modulu. 

Czujnik pogody będzie. 

Jaki zrobiles sterownik?

Napisano
  • Autor

Pojemność intalacji to jakies 120 l bez kotlowni. 

Dawac sprzeglo czy bufor 50l? 

https://allegro.pl/oferta/bufor-zasobnik-zbiornik-buforowy-50l-stal-nierdzewna-pompy-kotla-pieca-co-16362615047

Cwu nierdzewny heverson za 2450, dobry? https://allegro.pl/oferta/zasobnik-cwu-100l-nierdzewny-z-wezownica-do-pompy-ciepla-bojler-17697723125

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
53 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

Czujnik pogody będzie. 

Jaki zrobiles sterownik?

Logika OpenTab, moduł wykonawczy przekaźnik na Raspberry.

Tak na prawdę brakuje mi jedynie zdalnego sterowania temp CWU.

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Czujnik pogody będzie. 

Jaki zrobiles sterownik?

Ma jeszcze protokół OpenTherm oraz sterowanie napięciowe.

Generalnie łatwo się steruje Termetem z nawet Arduino.

Napisano
Godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Masz naczynie przeponowe na cwu?

Tak. Na zimnej wodzie.

Napisano
22 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

masz sprzegło czy nie masz?

Nie , nie mam.

Pompa z kotła obsługuje całe centralne - 150 m2 podłogówki .

Napisano
2 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Jak dużą masz ta instalację?

Zasobnik wydaje się być ok.

Chociaż ostatnio u klienta montowałem Joule 140 litrów. 

Jaki wybrałeś kocioł?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Adam___ napisał(a):

Jak dużą masz ta instalację?

Zasobnik wydaje się być ok.

Chociaż ostatnio u klienta montowałem Joule 140 litrów. 

Jaki wybrałeś kocioł?

mniejsza o jakies 20 m2. ale mam rurki gesto ułozone i beda grzejniki drabinkowe przeywmiarowane  podpiete pod podłogówkę. . Obawiam sie ze pompa kotłowa moze nie wyrobić.

Termet gold II

Joula 100 L kosztuje 3400zł a z wyporwadzeniami od góry 3600zł... 

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano

Miałem sprzeglo.

Ale nie widzę  różnicy w działaniu .

U mnie jest jakieś 1000 metrów rury.

U Ciebie może być około 1300 metrów - przy założeniu,  że masz podłogówkę. 

Pompa powinna dać radę .

Napisano

Ja mam tak, że prościej się nie da. Ponad 200m2 podłogówki i tylko podłogówki. Dwa rozdzielacze, zero rotametrów, Termet Gold z wbudowaną pompką PWM, brak sterownika pokojowego, podpięty czujnik zewnętrzny do kotła (dobór temperatury zasilania). Kocioł działa 12h/dobę w cyklu 30min ON / 30min OFF. 
No dobra, gdyby kocioł mógł zejść niżej z modulacją, to bym tego ON/OFF nie potrzebował i by działał 24h/dobę. 

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał(a):

Ja mam tak, że prościej się nie da. Ponad 200m2 podłogówki i tylko podłogówki. Dwa rozdzielacze, zero rotametrów, Termet Gold z wbudowaną pompką PWM, brak sterownika pokojowego, podpięty czujnik zewnętrzny do kotła (dobór temperatury zasilania). Kocioł działa 12h/dobę w cyklu 30min ON / 30min OFF. 
No dobra, gdyby kocioł mógł zejść niżej z modulacją, to bym tego ON/OFF nie potrzebował i by działał 24h/dobę. 

A jak to sprawdziłeś?

Siedzisz z kartką przy kotle 🤔

Ja swój to widzę kilka razy w roku i to niechcący 😁

Napisano
2 godziny temu, technix napisał(a):

A jak to sprawdziłeś?

Siedzisz z kartką przy kotle 🤔

Ja swój to widzę kilka razy w roku i to niechcący 😁

Co jak sprawdziłem? Bo nie kumam…