Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzialka a prad i woda

Featured Replies

Napisano

Tak juz za tydzien stane sie oficjalnym wlascicielem dzialki :jem: Nie wiem czy to nie blad ze w koncu mi sie udalo ogarnac temat ale co mi tam ;]

Od razu skladam papiery na prad i wode. 
Te media sa w drodze zaraz obok dzialki. 

Ile realnie moze potrwac ten proces ?

Da sie to przyspieszac przez jakies lokalne znajomosci albo podania blagajace o priorytet ? ;l

Napisano
Godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

Jakieś 10 miesięcy poczekasz za prądem. 

Napisano

Wszystko zależy. Moze byc 3m a może być kilka lat.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Projekty takich prostych przyłączy załatwisz w zasadzie od ręki. Wody nie muszą robić "wodociągi", wołasz hydraulików z koparką, montujesz wodomierz, podpisujesz umowę i lejesz. Idź do Tauronu czy kto was tam obsługuje i zgłoś temat, dostaniesz szczegółowe pismo co, gdzie i jak masz zrobić. Samo przyłącze do skrzynki i montaż licznika robi już operator sieci na danym terenie.

Napisano
2 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Tak juz za tydzien stane sie oficjalnym wlascicielem dzialki :jem: Nie wiem czy to nie blad ze w koncu mi sie udalo ogarnac temat ale co mi tam ;]

Da sie to przyspieszac przez jakies lokalne znajomosci albo podania blagajace o priorytet ? ;l

Najlepiej udać się do lokalnych siedzib dostawców prądu i wody.

Najpierw chyba trzeba złożyć wnioski o warunki przyłączenia, potem projekt, zatwierdzenie i wykonanie przyłączy.

Dobrze jest mieć kogoś lokalnego, co sprawy będzie popychał.

Gdy mi studnia padła na wsi, w ciągu 3 tygodni wybudowali mi wodociąg 150m, przyłącze i załatwili wszystkie papiery.

Nawet nigdzie nie musiałem chodzić ;]

Z prądem też załatwiałem przez lokalsów. Ale trwało dużo dłużej, bo musieli nowy transformator postawić. 

Mieszkańcy dzięki temu zyskali lepszy prąd we wsi. Na starym transformatorze sprzęty wyłączały się znienacka ;]

Do wodociągu potem podpięło się kolejnych kilka domów.

Napisano
11 minut temu, amazaque napisał(a):

Projekty takich prostych przyłączy załatwisz w zasadzie od ręki. Wody nie muszą robić "wodociągi", wołasz hydraulików z koparką, montujesz wodomierz, podpisujesz umowę i lejesz. Idź do Tauronu czy kto was tam obsługuje i zgłoś temat, dostaniesz szczegółowe pismo co, gdzie i jak masz zrobić. Samo przyłącze do skrzynki i montaż licznika robi już operator sieci na danym terenie.

U mnie w mieście wcinkę w wodociąg robią tylko Wodociągi, resztę firma. Wcześniej warunki, geodeta, projekt, jego zatwierdzenie. W mieście trudniej niż na wsi ;]

Napisano
29 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jakis budowlany pewnie szybciej.

Na budowlany mogą go próbować naciągnąć bo jest droższy, ale to dotyczy tylko deweloperów.

Napisano
32 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jakis budowlany pewnie szybciej.

Budowlany i tak za 10 miesięcy. Tymczasowe zasilanie może być wcześniej ale jeśli nie ma pośpiechu to lepiej poczekać.

Napisano
2 minuty temu, amazaque napisał(a):

Na budowlany mogą go próbować naciągnąć bo jest droższy, ale to dotyczy tylko deweloperów.

Budowlany prąd dotyczy wszystkich bez wyjątku. 

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

jak pogadasz z ludźmi normalnie, nie jak warszawiak, to ogarniesz w 3 miesiące :ok: 

jeśli chodzi o prąd to pytanie jaki operator. Ja mam Energę, złożyłem wniosek o warunki przyłącza online. Później już miałem kontakt z gościem z Energii z lokalnego oddziału, podjechałem do niego, pogadaliśmy i sprawy się potoczyły szybko.

woda - najlepiej podjechać do urzędu gminy, znaleźć człowieka odpowiedzialnego za wodę. Warto wcześniej zadzwonić i wypytać o dokumenty, bo u mnie potrzebowali mapkę, którą musiałem wziąć ze starostwa.

Napisano
5 minut temu, bergerac napisał(a):

woda - najlepiej podjechać do urzędu gminy, znaleźć człowieka odpowiedzialnego za wodę. Warto wcześniej zadzwonić i wypytać o dokumenty, bo u mnie potrzebowali mapkę, którą musiałem wziąć ze starostwa.

To załatwia projektant z geodetą. Najlepiej taki, który ma znajomości w miejscowej spółce wod-kan. :ok:

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

To załatwia projektant z geodetą. Najlepiej taki, który ma znajomości w miejscowej spółce wod-kan. :ok:

a po co?

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał(a):

Czyżby się coś zmieniło ?

Jeszcze kilka lat temu każdy kto budował/remontował dom to a zautomatu lądował w budowlanym.

17 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Jak ma np do przejścia drogę bez właściciela lub bez statusu prawnego to i najlepsze znajomości nie pomogą.

Napisano
26 minut temu, sherif napisał(a):

Jeszcze kilka lat temu każdy kto budował/remontował dom to a zautomatu lądował w budowlanym.

Jak ma np do przejścia drogę bez właściciela lub bez statusu prawnego to i najlepsze znajomości nie pomogą.

Na wsi robiłem w drodze gminnej. Teraz robię w mieście i jest do przejścia tylko ulica 👍

Napisano
33 minuty temu, sherif napisał(a):

Bo się dał naciągnąć. Przecież prąd można sobie założyć na pustej działce ze sławojką do światła i ładowania hulajnogi :facepalm:.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

Nic się nie zmieniło ale oczywiście można przycwaniaczyć i pojęczeć że prąd potrzebujesz do szopki narzędziowej itp. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Na wsi robiłem w drodze gminnej. Teraz robię w mieście i jest do przejścia tylko ulica 👍

U mnie było 2m ulicy w mieście stołecznym. Prąd, gaz czekałem 4lata.

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Nic się nie zmieniło ale oczywiście można przycwaniaczyć i pojęczeć że prąd potrzebujesz do szopki narzędziowej itp. 

Taa, czyli musisz mieć prad budowlany. Próbowałem sie kłócić, rozmawiać z kierownikiem. Nic to nie dało, powołuja sie na ustawę i tyle. Na forum Muratora byl caly wątek, tasiemiec z opisami co ludzie przechodzili. Nawet prawnicy nie mogli wegzekwowac tego.

Napisano
2 godziny temu, amazaque napisał(a):

Bo się dał naciągnąć. Przecież prąd można sobie założyć na pustej działce ze sławojką do światła i ładowania hulajnogi :facepalm:.

Mowa o budowie.

Napisano
12 minut temu, sherif napisał(a):

Mowa o budowie.

Tak, bloku wielorodzinnego, supermarketu, stacji benzynowej, szkoły, przedszkola itp. Przy budowie domku jednorodzinnego oczywiście tez można, ale o ile łatwiej mieć już swoje G11 w skrzynce przy słupku, albo pociągnąć przedłużacz od sąsiada :phi:.

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

ja mam od samego początku G12W ;) 

Napisano
34 minuty temu, amazaque napisał(a):

Tak, bloku wielorodzinnego, supermarketu, stacji benzynowej, szkoły, przedszkola itp

To wszystko w G11 ? Jak? 

Napisano
13 minut temu, KYRTAP napisał(a):

To wszystko w G11 ? Jak? 

Czytaj ze zrozumieniem :phi:. Do dużych budów wykonawca musi mieć prąd budowlany, bo jak inaczej?

Napisano
25 minut temu, amazaque napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem :phi:. Do dużych budów wykonawca musi mieć prąd budowlany, bo jak inaczej?

No ok ale chyba nie tylko ja zrozumiałem że piszesz o G11 w przypadku dużych budów ;]

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

U mnie było 2m ulicy w mieście stołecznym. Prąd, gaz czekałem 4lata.

U mnie właśnie wodociąg położyli i zamówiłem projekt przyłącza. Reszta mediów jest w ulicy. Ale oświetlenia nie ma. I sieć komórkowa słabo działa. Obiecują modernizację.

Napisano
53 minuty temu, bergerac napisał(a):

ja mam od samego początku G12W ;) 

Budowa czy domek narzędziowy? 

Napisano
13 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Budowa czy domek narzędziowy? 

pusta działka, byłem przed rozpoczęciem budowy

Napisano
17 minut temu, KYRTAP napisał(a):

No ok ale chyba nie tylko ja zrozumiałem że piszesz o G11 w przypadku dużych budów ;]

Może źle postawiłem przecinek :phi:, ale wiadomo o co chodzi. Nie czepiaj się szczegółów :hehe:.

Napisano
20 minut temu, bergerac napisał(a):

pusta działka, byłem przed rozpoczęciem budowy

Co naściemniałeś przy wniosku? :hmm:

Napisano

Czemu wszyscy tak się boją tego prądu budowlanego? trochę droższy od G11, jeden kilowat to coś w okolicach 1 zł, + przesył a ile się go zużywa na budowie?, groszowe sprawy w kontekście wydatków budowlanych.  

Napisano
8 minut temu, mikomir napisał(a):

Czemu wszyscy tak się boją tego prądu budowlanego? trochę droższy od G11, jeden kilowat to coś w okolicach 1 zł, + przesył a ile się go zużywa na budowie?, groszowe sprawy w kontekście wydatków budowlanych.  

No to zależy, bo jak trzeba coś suszyć, to idzie w tysiące zł.

Napisano
1 godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Co naściemniałeś przy wniosku? :hmm:

wniosek nie ma wielkiego znaczenia ;)

jak już pisałem - trzeba normalnie z ludźmi gadać  :ok: 

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

No to zależy, bo jak trzeba coś suszyć, to idzie w tysiące zł.

Zgoda, jednak jak to się mówi - kto bogatemu zabroni tak budować, że musi suszyć.

Napisano

Dodam, że praktycznie od samego początku prąd budowlany objęty jest tarczą i płacimy 50 gr za 1 kW. 

Edit: netto :)

Edytowane przez mikomir

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Budowlany i tak za 10 miesięcy. Tymczasowe zasilanie może być wcześniej ale jeśli nie ma pośpiechu to lepiej poczekać.

Dlaczego budowlany za 10 miechów?

Nie jest tak, ze w miesiac dostaje warunki gdzie i na jakich zasadach może się przyłączyć i se ogarnia kogoś kto mu to wykona?

Oczywiście pozostaje temat gdzie mu miejsce przyłączenia podadzą i jak legalnie rozegra umieszczenie urządzeń na danym terenie, ale w przeciwieństwie do docelowego budowlanke da się bardzo szybko ogarnąć.

Napisano
7 godzin temu, amazaque napisał(a):

Tak, tak i jaki obiekt wskażesz do zasilenia?

Sławojkę?

To dostaniesz taryfę C, czyli właśnie budowlankę. ;l

Nie ma jak to rady obeznanych w temacie.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Dlaczego budowlany za 10 miechów?

...

O 10 miesiącach mówimy gdy działka nie ma swojego złącza kablowego (czytaj "skrzynki").

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

U nas nigdy nikt z automatu budowlanki nie dostawał i nie dostaje.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

...

To dostaniesz taryfę C, czyli właśnie budowlankę. ;l

...

Nie taryfę C tylko specjalną na potrzeby budowy, poniżej przyklad ENEI, taryfa C to ponad 2 zł za 1 kW.

image.png.1f9016894ff5b174e12281683366453c.png

Napisano
1 minutę temu, mikomir napisał(a):

O 10 miesiącach mówimy gdy działka nie ma swojego złącza kablowego (czytaj "skrzynki").

Ok. na taryfie docelowej np. G, czy budowlanej C?

Co z tego, że nie ma ZK?

ZK jest niezbędne na taryfie docelowej gdzie stawia je dystrybutor, na budowlanej wskazują miejsce przyłączenia, ktoś Ci je wykonuje, Ty se stawiasz u siebie swoje ZK lub RB-tkę, zakladaja licznik i jedziesz.

Nie tak to u Was działa?

Napisano
3 minuty temu, mikomir napisał(a):

Nie taryfę C tylko specjalną na potrzeby budowy, poniżej przyklad ENEI, taryfa C to ponad 2 zł za 1 kW.

image.png.1f9016894ff5b174e12281683366453c.png

Nie znam taryf Enea, w PGE budowlanka to C.

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Ok. na taryfie docelowej np. G, czy budowlanej C?

Co z tego, że nie ma ZK?

ZK jest niezbędne na taryfie docelowej gdzie stawia je dystrybutor, na budowlanej wskazują miejsce przyłączenia, ktoś Ci je wykonuje, Ty se stawiasz u siebie swoje ZK lub RB-tkę, zakladaja licznik i jedziesz.

Nie tak to u Was działa?

U mnie OSD jest ENEA Operator i z mojego doświadczenia z kilku budów należy czekać na złącze kablowe.

Napisano
3 godziny temu, amazaque napisał(a):

Normalnie, przedłużacz od sąsiada.

Trzeba tylko mieć odpowiedniego sąsiada. ;]

Napisano
1 minutę temu, mikomir napisał(a):

U mnie OSD jest ENEA Operator i z mojego doświadczenia z kilku budów należy czekać na złącze kablowe.

Ja ogarniam te rzeczy hurtem i u nas jest jak piszę, dlatego dziwię się, że do budowlanki jest taki wymóg.

Napisano
Godzinę temu, mikomir napisał(a):

A ile stałe opłaty wynoszą?

Ja nigdy w to nie wnikałem bo mi to niepotrzebne, ale meldują mi ludzie, że 180zł za przydział mocy wynoszący 14kW + zużycie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

A ile stałe opłaty wynoszą?

Ja nigdy w to nie wnikałem bo mi to niepotrzebne, ale meldują mi ludzie, że 180zł za przydział mocy wynoszący 14kW + zużycie.

U mnie stałe bez zmian tj. brane z taryfy C.

Edytowane przez mikomir