Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzialka a prad i woda

Featured Replies

Napisano
5 minut temu, mikomir napisał(a):

I tu się bardzo mocno mylisz, przy pierwszych rachunkach cena w mojej taryfie wynosiła ponad 2 zł brutto za kWh. 

OK, idę za dużymi skrótami i tu się mylę odkąd rozjechały się stawki dla indywidualnych i przedsiębiorców.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
31 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Podaj tak jak to napisał @Esen3 "PGE C11 moc 7kW zużycie 4kWh. Rachunek za 2 miesiące: 286,20zł....Ogółem 286,20; w tym obrót 102,31; dystrybucja 183,89; Średnia cena 71,55 zł/kWh...Na G11 by wyszło, max 30zł."

Średniej ceny możesz nie pisać, bo wiadomo, że przy braku zużycia będzie dążyć do nieskończoności.

Rachunki jakie płaciłem podczas budowy to latem nie przekraczały 200 zł brutto za dwa miesiące a zimą przy ogrzewaniu i utrzymywaniu temperatury 18 stopni  wewnątrz domu 600 zł brutto za 2 miesiące (bardzo słaba zima).

Edytowane przez mikomir

Napisano
W dniu 10.10.2025 o 07:55, ZUBERTO napisał(a):

Możesz wstawić fakturę?

Licznik elektroniczny z tych nowych, co moc czynną i bierną pokazują. Napiszę, zdjęcie na razie nie mam jak.

Energia czynna 4kWh

bierna indukcyjna 1

bierna pojemnościowa 20

Rozliczenie

j.m.             ilość     ilość m-cy            współczynnik   cena netto     należność netto   stawka VAT%

opłata stała przesył              kW               7            2                                                       6,54                 91,56                    23                               112,62       

opłata przejściowa                kW               7           2                                                 0,08                       1,12                       23                                  1,38

opłata mocowa stała                                             1,95                                               2,86                   5,58                         23                                 6,86

opł zmienna sieciowa całodob kWh          4                                                            0,25690               1,03                         23                                 1,27

opł za skł jakościowy całodob kWh           4                                                           0,0321                   0,13                          23                                0,16

za en czynną całodobowa       kWh            4                                                          0,795                     3,18                          23                                 3,91

za en bierną indukc całodob   kVArh         4    0,0000         3,00                          0,75929                  0,00                      23                                   0

za en bierną pojemn całodob kVArh         20                         3,00                         0,75929                  45,56                    23                                  56,04 ! do tej pory nie liczyli!

opłata handlowa                         m-c                         2                                             40                            80                         23                                 98,40

opł abonam dystrybucja            m-c                          2                                            2,25                          4,50                      23                                  5,54

opł OZE całodobowa                 MWh    0,004                                                           3,50                        0,01                        23                                 0,01

opł kogeneracyjna całodob      MWh     0,04                                                            3,00                         0,01                      23                                   0,01

Wychodzi za prąd netto 49,79  czyli 61,24zł brutto

jestem w szoku że en bierna pojemnościowa jest liczona i to wyszło za nią 56,04zł ! szok, na jakąś lampkę i silnik.

Stałe 224,80 to na miesiąc daje 112,40.

Kurde muszę spojrzeć na inne rachunki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ok wniosek o prad zlozony.

Wnioskowany 20kW, bezpiecznik bedzie 32A. Dobre ? :jem:

Cena za podłaczenie 2300 zl. Dobra cena ? ;]

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

To cena urzędowa za przydział mocy.

Za podłączenie zapłacisz osobno ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

To cena urzędowa za przydział mocy.

Za podłączenie zapłacisz osobno ;]

to mnie pocieszyles ;]

Napisano
  • Autor

Postawią skrzynkę w granicy i już.

teraz musze lobbowac zeby to ogarneli w pol roku :)

Napisano
7 minut temu, PawelWaw napisał(a):

Według mojego doświadczenia z działka i budową to na tym etapie stanowczo za dużo, wystarczyłaby jedna faza 3 kW z zabezpieczeniem 16 A. Jeden z domów do stanu surowego zamkniętego wybudowałem z parametrami 2 kW, 10A. Dopiero jak przyszły tynki, posadzki i piana PUR to pojawiły się 3 fazy z zabezpieczeniem 20A. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mikomir napisał(a):

Według mojego doświadczenia z działka i budową to na tym etapie stanowczo za dużo, wystarczyłaby jedna faza 3 kW z zabezpieczeniem 16 A. Jeden z domów do stanu surowego zamkniętego wybudowałem z parametrami 2 kW, 10A. Dopiero jak przyszły tynki, posadzki i piana PUR to pojawiły się 3 fazy z zabezpieczeniem 20A. 

tylko po co to robic 2 razy ?

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

tylko po co to robic 2 razy ?

Aby płacić przez 1,5 roku niższe rachunki.  

Napisano
5 minut temu, PawelWaw napisał(a):

teraz musze lobbowac zeby to ogarneli w pol roku :)

U mnie to trwało kilka lat, bo okazało się, że stary transformator nie wyrabia i do wsi podciągnęli prąd z drugiej strony i postawili nowy transformator.

A że prąd na budowie potrzebny, to na własny koszt podciągnąłem prąd na działkę i postawiłem słup z przyłączem i licznikiem. Naście lat temu kosztowało to 5000 zł. Potem dociągnąłem z tego prowizorycznego przyłącza prąd do domu. Oczywiście każde zmiany, to koszty.

Jak już zrobili docelowe przyłącze, to wtedy przepiąłem się do niego.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, mikomir napisał(a):

Aby płacić przez 1,5 roku niższe rachunki.  

jakbym dom budowal 1,5 roku wcale bym sie za to nie bral.

tydzien i bedzie :jem:

Napisano
  • Autor

U mnie to trwało kilka lat, bo okazało się, że stary transformator nie wyrabia i do wsi podciągnęli prąd z drugiej strony i postawili nowy transformator.

A że prąd na budowie potrzebny, to na własny koszt podciągnąłem prąd na działkę i postawiłem słup z przyłączem i licznikiem. Naście lat temu kosztowało to 5000 zł.

Potem dociągnąłem z tego prowizorycznego przyłącza prąd do domu.

Jak już zrobili docelowe przyłącze, to wtedy przepiąłem się do niego.

teoretycznie u mnie linia idzie w drodze przy dzialce.

w ciagu 21 dni maja przyslac warunki podlaczenia, zobaczymy :)

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Ok, wszystko jasne, powodzenia 👍

Napisano
  • Autor
Teraz, mikomir napisał(a):

Ok, wszystko jasne, powodzenia 👍

dzieki :serducha:

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Coś już wybrałeś? 

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Coś już wybrałeś? 

w trakcie, dam znac z kandydatami tylko musze to zebrac w calosc ;]

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dobra, choć nic nie wytargowaleś. :phi:

Nie pokrywa kosztów czegokolwiek co trzeba będzie przy okazji zrobić.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Dobra, choć nic nie wytargowaleś. :phi:

Nie pokrywa kosztów czegokolwiek co trzeba będzie przy okazji zrobić.

:oki:

tutaj sie kompletnie nie znam wiec ide jak we mgle z wasza pomoca :serducha:

Napisano
17 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

teoretycznie u mnie linia idzie w drodze przy dzialce.

w ciagu 21 dni maja przyslac warunki podlaczenia, zobaczymy :)

Jak przyślą to nie zapomnij umowy podpisać, bo lobbowanie nic nie da. :ok:

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Jak przyślą to nie zapomnij umowy podpisać, bo lobbowanie nic nie da. :ok:

Znajomy dziwił się, że długo nie ma prądu, a okazało się, że dokumenty, które wysłali gdzieś zawieruszyły się ;]

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

:oki:

tutaj sie kompletnie nie znam wiec ide jak we mgle z wasza pomoca :serducha:

Że we mgle to sie zgadza.

Z pomocą miałeś wziąć 17kW i też byłoby 32A.

Ewentualnie bawić się jak ktoś wyżej pisał.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

tak niby pamietalem a babka mnie zakrecila bo w tych przykladowych wpisane 20 kW mieli :)

ale szybko sie ucze :)

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Że we mgle to sie zgadza.

Ewentualnie bawić się jak ktoś wyżej pisał.

BTW. beda 3 fazy ? czy musze to sprawdzic ???

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

BTW. beda 3 fazy ? czy musze to sprawdzic ???

Będą.

Napisano

Abo się jakiś płaci jak skrzynkę przy granicy postawią?

Napisano
11 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Nie. Może stać pusta ale masz określony czas na założenie licznika. Potem demontaż i stoi pusta bez opłat.

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Nie. Może stać pusta ale masz określony czas na założenie licznika. Potem demontaż i stoi pusta bez opłat.

A ja powiem, że płaci się kary umowne jak nie założymy licznika. Czyli mamy dwa odrębne zdania 😁

Napisano
25 minut temu, mikomir napisał(a):

A ja powiem, że płaci się kary umowne jak nie założymy licznika. Czyli mamy dwa odrębne zdania 😁

Czyli tak jak napisałem masz określony czas na założenie licznika. Jeśli nie założysz to kary umowne. 

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 15:01, KYRTAP napisał(a):

Czyli tak jak napisałem masz określony czas na założenie licznika. Jeśli nie założysz to kary umowne. 

Jaki to jest czas? Koło mnie są puste zarośnięte działki, od pięciu lat przy każdej stoi skrzynka. Nie sądzę, żeby właściciel tych działek (chociaż może ze dwie sprzedał, bo ktoś zrobił studzienkę wodną) płacił jakieś opłaty czy kary.

Napisano

Co za poroniony kraj
Czyli żeby uzbroić w prąd to jakies1,5 roku...ale jak z wyprzedzeniem chcesz dziecku uzbroi. Działkę to kary jak nie podpiszesz umowy.....a do tego znając życie kabel i tak ciągniesz za swoje??!!

Napisano
13 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Co za poroniony kraj
Czyli żeby uzbroić w prąd to jakies1,5 roku...ale jak z wyprzedzeniem chcesz dziecku uzbroi. Działkę to kary jak nie podpiszesz umowy.....a do tego znając życie kabel i tak ciągniesz za swoje??!!

Podpisujesz umowę i ZE zakłada licznik. Po montażu rozwiązujesz umowę i po demontażu licznika nie ponosisz żadnych opłat i kar. O jaki kabel pytasz?

Napisano

Podpisujesz umowę i ZE zakłada licznik. Po montażu rozwiązujesz umowę i po demontażu licznika nie ponosisz żadnych opłat i kar. O jaki kabel pytasz?
O! To też jakiś sposób. Kabel w ziemi do skrzynki na granicy dzialki
Napisano
W dniu 31.10.2025 o 14:33, mikomir napisał(a):

Nie płaci się, sam mam taką działkę i znam setki innych.

Nie wiem jak u innych dystrybutorów (ja piszę o największym), ale podejrzewam że umowy są podobne (może nawet narzucone przez URE).

W dniu 30.10.2025 o 23:13, Fili_P napisał(a):

Nie wiem jak to wygląda w umowach dla dużych odbiorców, bo tam raczej nikt nie zwleka z przyłączeniem.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 2.11.2025 o 01:14, Fili_P napisał(a):

Co za poroniony kraj

Wszystko pomieszałeś.

Napisano
17 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Żeby założyli licznik to oficjalnie musi być do czego, chyba że chcesz taryfę C.

Tyle tu bzdur, że aż prostować się tego wszystkiego nie chce.

Jakiś miesiąc temu poszła wieść, że prawdopodobnie będą nowe umowy i że będzie w nich zapis o terminie przyłączenia i opłat w przypadku nie zachowania go (tzn. terminy niby jakieś są, ale bez konsekfencji finansowych i dalszego toku), ale na dzień dzisiejszy nie ma czegoś takiego (przynajmniej w umowach dla małych odbiorców na niskim napięciu).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

ja nie miałem czegoś takiego. Dodatkowo, licznik trzeba mieć do czego podłączyć.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

...

Nie wiem jak u innych dystrybutorów (ja piszę o największym), ale podejrzewam że umowy są podobne (może nawet narzucone przez URE).

Nie wiem jak to wygląda w umowach dla dużych odbiorców, bo tam raczej nikt nie zwleka z przyłączeniem.

W moim OSD się płaci. 

Napisano

Dobra Panowie Energa.
Chce mieć do granicy działki podciągnięty prąd ( kable w drodze na wprost, sąsiedzi się budujący już że skrzynkami) ale w dupie mam licznik abo its bo nic na tej działce na razie nie zamierzam robić a raczej na pewno ja inwestycyjne za jakiś czas sprzedać

Konkretnie jak podciągnąć , potem nie korzystać, a nie płacić potem co mc nic- za to jak kolejny właściciel wejdzie żeby od strzała mógł mieć prąd w skrzynce?

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Tak patrze juz 1,5m minelo a ty nie ma nawet umowy od nich na zalozenie pradu… tam ktos pracuje ???

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Tak patrze juz 1,5m minelo a ty nie ma nawet umowy od nich na zalozenie pradu… tam ktos pracuje ???

Panie, sąsiad z naprzeciwka 1,5 roku czekał na prund. I jeszcze po złości skrzynkę z licznikiem mu postawili w przeciwnym końcu działki. :jump:

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
6 godzin temu, ArekMiz napisał(a):

Panie, sąsiad z naprzeciwka 1,5 roku czekał na prund. I jeszcze po złości skrzynkę z licznikiem mu postawili w przeciwnym końcu działki. :jump:

Kolejny co podpisał umowę nie czytając warunków przyłączenia?

Potem krzyk, bo "po złości". ;l

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ok sa warunki. data koncowa polowa 2027 ale realnie bedzie zaraz :jem:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Prąd i woda?

prad, wode musze sprawdzic

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):