Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupowanie kotła na Allegro (nowego)

Featured Replies

Napisano

Patrzę sobie na Allegro i ceny niektórych kotłów są niemal o połowę niższe od tego co mi miejscowy instalator proponuje. Zauważyłem, że ten sam model może być w różnych klasach energetycznych itd.

Są jakieś pułapki, na które mogę się nadziać kupując w ten sposób? 

(Oczywiście do montażu i odbioru wezwę kogoś z serwisu producenta.)

Napisano

Kupiłem 7 lat temu na allegro Termeta z odbiorem 6km od domu w 123.łazienka -Mexen. Zainstalował mi go lokalny montażysta z uprawnieniami i dał gwarancję. Działa do dzisiaj. Nawet ostatnio ten sam serwisant był u mnie i robił przegląd kotła- jest tani 350zł. 

Za montaż nowego kotła bierze aktualnie 1500zł.

Napisano

Zastanawiam się skąd takie różnice. Ja kupiłem 2 lata temu od kumpla też Termeta, 500m ode mnie mieszka, dałem taniej niż na Allegro, a on kupił w Diamondzie, tam pewnie bez marży, ale on też coś zarobił. Tylko on się nastawił na niski zysk, bo często jak coś szukałem na Allegro, podpowiadał się jako pierwszy najtańszy, także nawet nie zamawiałem, tylko podjechałem kupić do niego takie jak drabina czy inne duperele.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Zastanawiam się skąd takie różnice. 

Z gospodarki wolnorynkowej i wysokości marży.

Allegro też nieźle kroi na opłatach ok 19-22% a i tak jest taniej niż w sklepach stacjonarnych, szczególnie na drobnicy.

Napisano
Z gospodarki wolnorynkowej i wysokości marży.
Allegro też nieźle kroi na opłatach ok 19-22% a i tak jest taniej niż w sklepach stacjonarnych, szczególnie na drobnicy.

Myślisz że aż tyle? Ostatnio wełne mineralną kupowałem, umówiłem się poza Allegro, bo dziewczyna powiedziała że 10% kasują. Także ja kupiłem najtaniej w okolicy 100km, a ona też zarobiła 10% więcej.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Zastanawiam się skąd takie różnice.

Napisałem w wakacje do producenta niezbyt drogiej marki. To mi zaproponował za 14 tys. kocioł który za 4 jest na Allegro, a firma montująca za 9+ tys. ;] 

Różnice w klasach chyba z palnika mogą wynikać, bo niektóre kotły różnią się tylko tym elementem.

Miałem nie wymieniać jeszcze w tym roku, ale znów naczynie przeponowe szwankuje...  :facepalm: Nie mam niestety miejsca żeby wpasować gdzieś w układ drugą sztukę, bo to też rozwiązałoby problem za 500 zł.

Napisano
11 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Myślisz że aż tyle? Ostatnio wełne mineralną kupowałem, umówiłem się poza Allegro, bo dziewczyna powiedziała że 10% kasują. Także ja kupiłem najtaniej w okolicy 100km, a ona też zarobiła 10% więcej.

Ja słyszałem nawet o 30%, ale są tu handujący na allegro, to może podzielą się tą tajemnicą.

Napisano
Napisałem w wakacje do producenta niezbyt drogiej marki. To mi zaproponował za 14 tys. kocioł który za 4 jest na Allegro, a firma montująca za 9+ tys. ;] 

Różnice w klasach chyba z palnika mogą wynikać, bo niektóre kotły różnią się tylko tym elementem.

Miałem nie wymieniać jeszcze w tym roku, ale znów naczynie przeponowe szwankuje...  :facepalm: Nie mam niestety miejsca żeby wpasować gdzieś w układ drugą sztukę, bo to też rozwiązałoby problem za 500 zł.
Zdradzisz jakiej firmy to kocioł? Nie siedzę w tym już, ale nie pojmuję skąd różnica 10tys.[emoji846] Ja miałem od początku wadliwe naczynie, ale na gwarancji zrobił.

Napisano
Ja słyszałem nawet o 30%, ale są tu handujący na allegro, to może podzielą się tą tajemnicą.
Myślę że jest możliwe, mają tam napewno dobrych jajogłowych, którzy robią statystyki. Jak ktoś wystawia tylko 1szt żeby ktoś nie kupił więcej, bo sprzedawca na tym nic nie zarobi, to Allegro napewno wie po co sprzedawca tak robi.[emoji846] A na duperelach po kilka złotych 30% i tak zginie.

Napisano
45 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Może opłaty staniały. Ja sprzedawałem na allegro ostatnio w 2023. Jak wtedy liczyłem wszystkie opłaty to musiałem przelać na konto allegro 19% od sprzedaży.

Napisano
46 minut temu, Martwy Borsuk napisał(a):

Będę montował kocioł Termet 1F  w nowej inwestycji i ten serwisant mi podpowiedział aby niewiele dołożyć i kupić Termet Gold. Podobno Vaillant chciał kupić od Termeta konow how na palniki bo są b.dobre i mało spalają gazu.

Napisano

Mam nadzieję tylko że jak Ferro przejeło Termeta nic się nie pogorszyło, ale jak serwisant twierdzi, że Gold jest najlepszy, takiego też mam, to znaczy że już poszli w marketing a nie jakość.

Napisano
8 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Mam nadzieję tylko że jak Ferro przejeło Termeta nic się nie pogorszyło, ale jak serwisant twierdzi, że Gold jest najlepszy, takiego też mam, to znaczy że już poszli w marketing a nie jakość.

W nowo wybudowanym domu zamontowany był kocioł 2F hiper super Buderus. Po 3 latach p......ił się jak stara k...a. Wyleciał na złom i od 7 lat działa niezawodnie Termet 2F silver.

Także z tym marketingiem szeptanym to różnie bywa 

Napisano

Też się nad Buderusem zastanawiałem, kumpel, który mi Termeta montował namawiał mnie na Weissmanna, ale po długich namysłach wybór padł na Termeta, głównie z powodu dostępu do ustawień. Choć j.w. Termet też nie jest niezawodny. Pierwsza usterka to wadliwe naczynie przeponowe, fabrycznie miało w sobie już 2 bary, co uniemożliwiało właściwe utrzymanie ciśnienia w obwodzie. Zapchana była też rurka miedziana do tego naczynia jakimiś opiłkami, więc jak się teraz zastanawiam, to takie opiłki mogły też się przykleić na wymienniku, chyba że na filtrze się zatrzymały. Ale na gwarancji zrobili. Brat ma też Vailanta z 10 lat i też chodzi bez zarzutu. Natomiast w Termecie j.w., ja lubię mieć kontrolę nad tym jak urządzenie pracuje i uważam że instalacja grzewcza jest dość skomplikowana, żeby tak sobie podpiąć i ma chodzić, więc ja sobie ustawiłem wszystko pod swoją instalację, a nie wiem czy Weissmann, Buderus czy Vailant udostępnia ustawienia serwisowe tak jak Termet. Btw wielu ludzi narzeka na to że sobie nie umieją poradzić z taktowaniem, czy w ogóle z ustawieniem parametrów. Ja ustawiłem raz, zrobiłem drobną korektę i kociołek śmiga tak jak ja chcę a nie jak fabryka zaprogramowała.

Napisano
19 godzin temu, Martwy Borsuk napisał(a):

U producenta nie zawsze najtaniej. Czasem taka jest polityka handlowa  firmy, jest cennik ale zaporowy, a jak się trafi jeleń to zapłaci. 

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał(a):

U producenta nie zawsze najtaniej. Czasem taka jest polityka handlowa  firmy, jest cennik ale zaporowy, a jak się trafi jeleń to zapłaci. 

Mamy na stole ofertę od producenta na kocioł na ekogroszek za 20k, gdzie instalator załatwi ten sam za 14 - od tego samego producenta :oki: 

Napisano
5 minut temu, swienty napisał(a):

Mamy na stole ofertę od producenta na kocioł na ekogroszek za 20k, gdzie instalator załatwi ten sam za 14 - od tego samego producenta :oki: 

Dokładnie tak jest u mnie w firmie, cennik katalogowy powieszony na stronie a od niego są rabaty w zależności kto pyta 😉

Napisano
W dniu 18.10.2025 o 09:54, Martwy Borsuk napisał(a):

Patrzę sobie na Allegro i ceny niektórych kotłów są niemal o połowę niższe od tego co mi miejscowy instalator proponuje. Zauważyłem, że ten sam model może być w różnych klasach energetycznych itd.

KaDy chce zarobic.

Dopytaj instalatora co nest w zestawie.

Bo jak kociol, czujnik pogody zewnętrzny, sterownik otyginalny w zaleznosci od modelu sa tozne ceny. Dodatkowo moze policzyl montaż i filtry?

Napisano

Podobno w marce którą zamontowali u rodziców jest rejonizacja. "Może sobie Pani kupić gdzie Pani chce, ale ja tego nie będę serwisował, tylko z rejonu gdzie został zakupiony." A czy starsi ludzie dobrze zrozumieli to nie wiem. Różnice w cenach były spore.

Napisano
  • Autor
W dniu 19.10.2025 o 19:29, deszczowyRoman napisał(a):

kociol

kocioł sztuk jeden, bez robocizny, bez dodatków

Godzinę temu, rafciojuve napisał(a):

rejonizacja

:totalszok:

Napisano

Mam kolegę pracującego w oddziale dużej sieci hurtowni dla instalatorów i wygląda to tak:

1. Kupuję często z rabatami 60% bo takie są marże 

2. Normalną praktyką jest, że instalatorzy, do rozliczeń z klientem biorą WZ z cenami katalogowymi. Rabat to ich dodatkowy zysk.

3. Taka duża sieć kontraktuje zamówienia u producentów. Jak przestrzeli i nie sprzeda towaru to zaczynają się problemy i stosuje różne zachęty dla instalatorów by towar wypchnąć. Mają też cichą sprzedaż przez Allegro. Po dwóch latach magazynowania towar nie jest już objęty wsparciem producenta i mogą go sobie zezłomować. Przed tym okresem zaczyna się wyprzedaż poniżej ceny ich zakupu. 

Wniosek - kupuj tanio ale sprawdź czy będzie gwarancja producenta lub chociaż jakiejś poważnej sieci sprzedaży. 

Napisano

Znajdź uczciwego instalatora, który  sprzeda Ci kocioł za cenę zakupu, a resztę weźmie za montaż.

Wyjdzie to samo, ale uczciwie i przejrzyście :ok: 

Jak jest jakaś rejonizacja lub inna lokalna mafia, to kup kocioł innej firmy, która nie jest w układzie.

U mnie na przykład Termeta z instalacją kupowałem za cenę zakupu z hurtowni + montaż za dwie normalne dniówki.

Co prawda facet w te dwa dni był po 1/4 dnia u mnie a w międzyczasie obskakiwał inne montaże, ale ja mu czasu nie rozliczam. :ok: 

Edytowane przez maras77

Napisano
W dniu 20.10.2025 o 20:16, rafciojuve napisał(a):

Podobno w marce którą zamontowali u rodziców jest rejonizacja. "Może sobie Pani kupić gdzie Pani chce, ale ja tego nie będę serwisował, tylko z rejonu gdzie został zakupiony."

Który to producent ma takie coś ?

Napisano
W dniu 22.10.2025 o 22:31, Adam___ napisał(a):

Który to producent ma takie coś ?

Wielu serwisantów nie montuje / uruchamia kotłów z internetu,  bo wtedy oni uruchamiają gwarancję. A często cena  nie zawiera wielu elementów kotła sklepowego, i do nich są pretensje o drogie duperele.

Napisano

Który to już kocioł w ciągu tych 20 lat?