Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

do dojczlandii - jak to teraz kupić najszybciej ? bo na sylwka będę musiał wjechać do germańskiego najeźdźcy ;) 

Napisano
9 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Byłem w Niemcowni miesiąc temu i nie kupowałem żadnych naklejek. 

A ja zdjąłem naklejkę "Stop smog go hybryd"

I pewnie ta wiadomość tak samo pomogła autorowi.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Nie musimy mieć do wjazdu do centrum miast ?

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Do części tak - trzeba sprawdzić na mapie. 

Napisano
2 godziny temu, Jan Winnicki napisał(a):

Oczywiście, po Czechach też można jeżdzić bez winiety :palacz:

Napisano
2 godziny temu, Camel napisał(a):

do dojczlandii - jak to teraz kupić najszybciej ? bo na sylwka będę musiał wjechać do germańskiego najeźdźcy ;) 

Ja kupowałem na allegro. Skan DR z danymi auta i przychodziła szybko.

Napisano
16 godzin temu, Camel napisał(a):

Byłem na Rugii (Binz). Nie stwierdziłem potrzeby posiadania nakejki :skromny:

Napisano
16 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

A ja zdjąłem naklejkę "Stop smog go hybryd"

I pewnie ta wiadomość tak samo pomogła autorowi.

Pytanie było bardzo ogólne. Mam nadzieję, że pomogłem :cool:

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 19:42, Camel napisał(a):

Jak nie będziesz parkował na ulicy, to realistycznie nie musisz miec, nawet w miastach gdzie jest wymagana. 

To nie tak jak we Włoszech, gdzie wjazd do ZTL jest rejestrowany automatycznie. W Niemczech musisz analogowo sie napatoczyć na kontrolera i dostać mandat... (€100).

A zakupy zrobisz tu:

https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/kfz-zulassung/feinstaubplakette/shop.86595.en.php

Edytowane przez grogi

Napisano
20 godzin temu, Camel napisał(a):

Jeśli do Berlina to obejdziesz się bez, teść prawie 40 lat w Berlinie, od kiedy jest umweltzone nie miał plakietki nigdy i nigdy mandatu nie dostał, ale chyba nigdy nie miał kontroli też ;]

1 godzinę temu, grogi napisał(a):

Jak nie będziesz parkował na ulicy, nawet w miastach, to realistycznie nie musisz. 

To nie tak jak we Włoszech, gdzie wjazd do ZTL jest rejestrowany automatycznie. W Niemczech musisz "ręcznie" dostać mandat... (€100) 

A zakupy zrobisz tu:

https://www.berlin.de/labo/mobilitaet/kfz-zulassung/feinstaubplakette/shop.86595.en.php

Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś dostał mandat za brak zielonej, ale może są takie kwiatki. Najprościej to zamówić i nakleić, albo podjechać po drodze do jakiejś Dekry.

Napisano

Od kilku lat regularnie jeżdżę po Frankfurcie i naklejki nie mam, ale przy ulicy nie parkuję. Na razie bez mandatu. Fakt, kontroli nie miałem. Miejscowi mówią że turystów się nie czepiają.

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Byłem na Rugii (Binz). Nie stwierdziłem potrzeby posiadania nakejki :skromny:

LPG też było po drodze i przejściówki nie były potrzebne :palacz:

Napisano
42 minuty temu, futrzak napisał(a):

LPG też było po drodze i przejściówki nie były potrzebne :palacz:

Masz lpg w aucie? Każdy szanujący się użytkownik LPG, który jeździ nie tylko po PL posiada przejściówkę ACME oraz aplikację myLPG.eu :skromny:

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 19:42, Camel napisał(a):

Przez internet zamów, w ciągu tygodnia będziesz miał. A jeśli zapomnisz lub coś pójdzie nie tak to na miejscu od ręki kupisz za kilka Euro w każdym punkcie dekry. Jest strona z wyszukiwarką.

Napisano
W dniu 8.12.2025 o 20:12, Camel napisał(a):

Musimy tam gdzie jest umweltzone.

:ok:

Napisano
W dniu 10.12.2025 o 10:58, Ryb napisał(a):

Musimy tam gdzie jest umweltzone.

Do głowy by mi nie wpadło, by nie mieć takiej naklejki (czy winiety), jak człowiek się porusza po kraju czy po mieście, gdzie takie strefy/drogi są i jest szansa na interakcję - szczególnie, że taka naklejka kosztuje "grosze". Jak ktoś od wielkiego dzwona jedzie raz na ruski rok to można to jakoś ominąć (kiedyś jak byliśmy ze znajomymi w Berlinie to samochody zostawiliśmy gdzieś dalej, bo kumpel tylko żółtaka mógł ogarnąć) i pojechaliśmy KM. 

Napisano
16 godzin temu, futrzak napisał(a):

Do głowy by mi nie wpadło, by nie mieć takiej naklejki (czy winiety), jak człowiek się porusza po kraju czy po mieście, gdzie takie strefy/drogi są i jest szansa na interakcję - szczególnie, że taka naklejka kosztuje "grosze". Jak ktoś od wielkiego dzwona jedzie raz na ruski rok to można to jakoś ominąć (kiedyś jak byliśmy ze znajomymi w Berlinie to samochody zostawiliśmy gdzieś dalej, bo kumpel tylko żółtaka mógł ogarnąć) i pojechaliśmy KM. 

Wiesz, wielu się tak tłumaczy, przy kontroli, że do głowy nie wpadło. Naklejka to koszt żaden, ja nawet jej nie naklejałem. Wożę w schowku i jak jestem w D i kładę za szybą. W ostatnie wakacje robiłem trasę Hamburg - AMs - Bruksela - Paryż i coś mnie tkneło jak w Hamurgu wyciągałem naklejkę a co z innymi miastami jak Paryż. Zacząłem czytać i tam trzeba rejestrować auto wcześniej w elektronicznym systemie :bzik:. Na szczęście się okazało, że w niedziele nie trzeba a akurat wtedy byłem. Imho lepiej się wcześniej przygotować niż potem korespondować sobie z ich służbami.

Napisano
18 godzin temu, futrzak napisał(a):

Ja na tyle często tam jeżdżę, że jak kupuję nowe auto to po prostu od razu zamawiam naklejkę, przyklejam i zapominam. W ten sposób nie trzeba myśleć później.