Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotowoltaika

Featured Replies

Napisano

Już mam na dachu 6 paneli: 3 na wchód mniej więcej i 3 na zachód pod kątem około 30%, obecnie od wchodu zasypane od zachodu produkują, ale z 600Watt.

Koncepcja dołożenia na ścianie pionowej od południa w pionie rzecz jasna - zimą coś naprodukują? i pytanie, walnąć tam cały 2 zestaw czyli 6 szt czy 3 szt i 3 szt po stronie zachodzącej na dach ?

Chciałbym chyba sam teraz to ogarnąć - obecnie mam mikroinwerter hoymiles i fajnie by było pójść w tym kierunku znów, bo DTU będzie jedno.

Może ktoś od nas tym handluje lub zapoda jakąś sprawdzoną firmę ?

Napisano

Masz EV ze tyle pradu trzeba ???

Napisano

Pierdyknij dookoła, od północy też na wszelki wypadek.

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał:

Nie szkoda paskudzić sobie tym domu?

Ludzie już płoty z tego robią ;]

Napisano
11 minut temu, Lucyfer napisał:

To wcale nie taki głupi pomysł....:) produkcji jakoś specjalnie wysokiej z tego może nie być, choć są teorie, że uzyski nawet niezłe, szczególnie w okresach gdy słońce nisko, ale lepiej wyglądają od betonu, nie są wcale takie drogie już, nie trzeba przycinać jak żywopłotu, a fajnie zatrzymują podmuchy wiatru, kurz etc. mam jedno 54m długości ogrodzenie w takim miejscu, że miałoby to rację bytu.

Napisano
  • Autor
45 minut temu, PawelWaw napisał:

Masz EV ze tyle pradu trzeba ???

Pompa ciepła w szczycie bieżę 3KW

42 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Taras ma na południowy zachód i nie będzie tego widać na ścianie 😆

Napisano
54 minuty temu, Camel napisał:

Już mam na dachu 6 paneli: 3 na wchód mniej więcej i 3 na zachód pod kątem około 30%, obecnie od wchodu zasypane od zachodu produkują, ale z 600Watt.

Koncepcja dołożenia na ścianie pionowej od południa w pionie rzecz jasna - zimą coś naprodukują? i pytanie, walnąć tam cały 2 zestaw czyli 6 szt czy 3 szt i 3 szt po stronie zachodzącej na dach ?

Chciałbym chyba sam teraz to ogarnąć - obecnie mam mikroinwerter hoymiles i fajnie by było pójść w tym kierunku znów, bo DTU będzie jedno.

Jeśli falownik Ci obsłuży, a zapewne tak, bo masz rozdzielone wschód-zachód więc zawsze jedna strona niemalże nie produkuje, to dołóż paneli na wschód i zachód jeśli miejsce pozwala, południowa ściana też będzie dobrym rozwiązaniem bo będzie kompensowała przejście produkcji ze wschodu na zachód, u mnie mam od wschodu i południowego zachodu jedną instalację, a drugą pod kiepskim kątem jeśli chodzi o produkcję, ale nie chciałem na stelażu, tylko zrobiłem altanę na 2 auta i lekkie nachylenie w kierunku południa, niestety tylko lekkie bo spadek jest do podwórka, czyli wjeżdżam autem od niższej strony.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał:

za jakiś kwartał może szybciej wypuścimy na rynek całkowicie polski mikroinwerter, "wstaje" o wiele szybciej niż to co w tej chwili jest na rynku dostępne

myślę, że w przypadku pionowo instalowanych modułów będzie to miało olbrzymi wpływ na ich produkcję

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, bizz napisał:

za jakiś kwartał może szybciej wypuścimy na rynek całkowicie polski mikroinwerter, "wstaje" o wiele szybciej niż to co w tej chwili jest na rynku dostępne

myślę, że w przypadku pionowo instalowanych modułów będzie to miało olbrzymi wpływ na ich produkcję

Będzie można to podłączyć do jakiegoś DTU ?

Napisano
6 minut temu, Camel napisał:

Będzie można to podłączyć do jakiegoś DTU ?

no to raczej oczywiste, ale nic więcej nie mogę napisać

jak się uda to na ENEX z tym wyskoczymy

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Teraz są specjalne dachy fotowoltaiczne oki

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał:

To wcale nie taki głupi pomysł....:) produkcji jakoś specjalnie wysokiej z tego może nie być, choć są teorie, że uzyski nawet niezłe, szczególnie w okresach gdy słońce nisko, ale lepiej wyglądają od betonu, nie są wcale takie drogie już, nie trzeba przycinać jak żywopłotu, a fajnie zatrzymują podmuchy wiatru, kurz etc. mam jedno 54m długości ogrodzenie w takim miejscu, że miałoby to rację bytu.

Pomysł nie jest głupi.

Bałbym się tylko uszkodzenia przez przypadkowych życzliwych.

Pytanie też jak tył wygląda, ale pewnie jest jakaś wersja z zabudowanym tyłem oprzewodowaniem wewnątrz.

Popatrzyłem i widzę, że to ładniej od wielu ogrodzeń wygląda. ok

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał:

Samemu?

Formalnie trzeba to załatwić. teraz podobno na przeglądach to sprawdzają.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, rwIcIk napisał:

Samemu?

No niestety 😆 mam uprawnieniami 15 „kilo” 😇

Napisano
23 godziny temu, Camel napisał:

...i pytanie, walnąć tam cały 2 zestaw czyli 6 szt czy 3 szt i 3 szt po stronie zachodzącej na dach ? ...

Dołóż na wschód - najmniej chmur na niebie jest zawsze w pierwszej połowie dnia.

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał:

Na domu mam 30 paneli, a na działce 25 i nigdy nie miałem żadnego przeglądu.

Jak produkcja nie przekracza mocy zawartej w umowie to nikt się tym nie interesuje.

Napisano
Na domu mam 30 paneli, a na działce 25 i nigdy nie miałem żadnego przeglądu.
Jak produkcja nie przekracza mocy zawartej w umowie to nikt się tym nie interesuje.
Ymhy
CEEB złożone i pierwszy przegląd kominiarski był?
Bo się możesz zdziwic
Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał:

CEEB złożone i pierwszy przegląd kominiarski był?

Mam jeden komin wykorzystywany tylko do kominka i 8 kominów wentylacyjnych.

Napisano
Mam jeden komin wykorzystywany tylko do kominka i 8 kominów wentylacyjnych.
Nie ma to znaczenia...i nie jest odpowiedzią na moje pytanie ;-)
Napisano
21 minut temu, Fili_P napisał:

Nie ma to znaczenia...i nie jest odpowiedzią na moje pytanie ;-)

W budynku nie posiadam żadnego pieca do ogrzewania, w więc nie mam przeglądów kominiarskich.

Napisano
W dniu 21.01.2026 o 07:28, rwIcIk napisał:

Samemu?

Jak nie ma tej instalacji spiętej z Tauronem czy kto tam obstawia rejon to może robić co chce.

Napisano
W dniu 20.01.2026 o 18:08, Lucyfer napisał:

😁

wsaq.png

Napisano

Przy płaskim dachu jest to trochę dziwne miejsce montażu paneli.

Napisano

Rozważam montaż instalacji 3 fazowej tego typu.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-solarny-12000-3-fazy-magazyn-energii-10kw-51-2v-lifepo4-panele-5kw-18096582489

Raczej będzie działała off-grid ponieważ, żona nie łapie się na prawie żadną dotację.

Mój Prąd jest dla osób prywatnych tylko z taryfami G ale z racji, że na posesji brak budynku mieszkalnego PGE władowało taryfę C.

Jest tylko ulga dla rolnika -25% pomniejszony podatek rolny przez 15 lat. W jej przypadku to całe 171 zł oszczędności rocznie.

Nie wiem czy można skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej w PIT 28 jeśli są tylko dochody z najmu na ryczałcie? Ale ulga chyba dotyczy tylko budynków mieszkalnych a są wynajmowane gospodarcze.

Tu się nasuwa pytanie czy w ogóle taka instalacja ma sens ekonomiczny???

Średnio dzienny pobór energii z sieci wynosi 15kWh, przy cenie z ostatniego rachunku 2zł za 1kwh.

W tej chwili zużycie energii jest największe pomiędzy 8-16. Później zużycie sporadyczne.

Muszę zacząć spisywać licznik w godzinach poboru energii 8-16, więc będzie wiadomo jaki pobór jest realny.

Gdy skończę inwestycję i będzie już oddany budynek mieszkalny, to zużycie energii wzrośnie bardzo dużo. Wtedy po odbiorze w PiNB dopiero będzie można zmienić taryfę na G.

10 paneli 500W + magazyn energii 10kw ma to sens w takim przypadku? A może dokładka jeszcze 10 paneli. Dach duży skierowany pod idealnym kątem na południe

Napisano
13 godzin temu, Tre-Bor napisał:

...

Średnio dzienny pobór energii z sieci wynosi 15kWh, przy cenie z ostatniego rachunku 2zł za 1kwh.

W tej chwili zużycie energii jest największe pomiędzy 8-16. Później zużycie sporadyczne.

...

Przy taryfie C i takim małym poborze energii to ja osobiście bym się nie decydował na taka inwestycję z magazynem energii (oferta nie zawiera akumulatorów). Jeżeli to jest zasilanie trójfazowe to w pierwszej kolejności zbadałbym która z faz jest najbardziej obciążona i następnie w tę fazę wpiął falownik jednofazowy z minimalną liczbą paneli tak aby w całości wystąpiła autokonsumpcja. Można się tak dalej "bawić" z kolejnymi fazami. Rozwiązanie wielokrotnie tańsze od tego które przytoczyłeś. Nie sprzedawaj energii do sieci tylko zamontuj minimalną PV -kę.

Napisano
14 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Gdy skończę inwestycję i będzie już oddany budynek mieszkalny, to zużycie energii wzrośnie bardzo dużo. Wtedy po odbiorze w PiNB dopiero będzie można zmienić taryfę na G.

I dopiero wtedy zamontuj i uruchom.

Powiem Ci tak: z tego co zaobserwowałem to instalacja fotowoltaiczna nie opłaca się wszystkim, którzy jej nie mają i nigdy nie mieli. Gdy montowałem swoją to namówiłem 7 rodzin do instalacji-dostaliśmy spory upust- i wszyscy jak do dzisiaj nie narzekają. Dobrze policz wielkość inwestycji. U mnie w 1 roku po uruchomieniu zużycie energii wzrosło ponad dwukrotnie. Rozliczam się na starych zasadach i do końca umowy nie myślę o magazynie energii i z tego co widzę to przez 4-5 miesięcy w okresie zimowym nie byłbym w stanie uzupełnić tej energii, a w tym okresie najbardziej byłaby potrzebna.

Napisano
17 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Rozważam montaż instalacji 3 fazowej tego typu.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-solarny-12000-3-fazy-magazyn-energii-10kw-51-2v-lifepo4-panele-5kw-18096582489

Raczej będzie działała off-grid ponieważ, żona nie łapie się na prawie żadną dotację.

Mój Prąd jest dla osób prywatnych tylko z taryfami G ale z racji, że na posesji brak budynku mieszkalnego PGE władowało taryfę C.

Jest tylko ulga dla rolnika -25% pomniejszony podatek rolny przez 15 lat. W jej przypadku to całe 171 zł oszczędności rocznie.

Nie wiem czy można skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej w PIT 28 jeśli są tylko dochody z najmu na ryczałcie? Ale ulga chyba dotyczy tylko budynków mieszkalnych a są wynajmowane gospodarcze.

Tu się nasuwa pytanie czy w ogóle taka instalacja ma sens ekonomiczny???

Muszę zacząć spisywać licznik w godzinach poboru energii 8-16, więc będzie wiadomo jaki pobór jest realny.

10 paneli 500W + magazyn energii 10kw ma to sens w takim przypadku? A może dokładka jeszcze 10 paneli. Dach duży skierowany pod idealnym kątem na południe

idź do Respect Energy/Axpo/Polenergia i zobacz jaką mają ofertę ze stałą ceną dla taryfy C. Respect ma 0.579 za kWh. Po co płacić tyle do PGE? Nie bawiłbym się narazie w magazyn i poczekał na program w NFOŚiGW bo coś mają odpalić niedługo.

Napisano
1 godzinę temu, lucash napisał:

idź do Respect Energy/Axpo/Polenergia i zobacz jaką mają ofertę ze stałą ceną dla taryfy C. Respect ma 0.579 za kWh. Po co płacić tyle do PGE? Nie bawiłbym się narazie w magazyn i poczekał na program w NFOŚiGW bo coś mają odpalić niedługo.

Tak wiem będzie na wiosnę Mój Prąd 7.0, będzie tylko dotacja na magazyny energii (info z pierwsze ręki). Naganiacze już się szykują aby sprzedawać taki kompletna jak wkleiłem z allegro za 58tyś PLN.

Przydało by się PV założyć przed odbiorem budynku aby był bardziej "ekologiczny", bo jak będę robił dla niego śche to mi nie wyjdzie EP poniżej 70kwh/m²/rok

Napisano

(oferta nie zawiera akumulatorów).

A magazyn energii nie jest akumulatorem ?

Napisano
23 minuty temu, Tre-Bor napisał:

(oferta nie zawiera akumulatorów).

A magazyn energii nie jest akumulatorem ?

Po Twojej uwadze przyjrzałem się temu magazynowi 10 kW i rzeczywiście jest tam ogniwo o pojemności porównywalnej do 4 akumulatorów z Fiata Pandy. Także "zwracam honor" jak to się mówi" - jest to magazyn energii z ogniwem LiFePO4.