Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat z dawnych czasów, czyli kupujemy kombi

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ceed Ci sie znudzil, ze szukasz emocji? ;)

IMHO hdi to chyba bezpieczniejszy wybor, no chyba ze nie planujesz dyzych przebiegow...

Jesli dobrze kojarze Pug teraz daje 8 lat gwarancji.

No właśnie cee'd totalnie bezproblemowe auto tylko że tam póki co mam 42tys przebieg , teraz jeszcze jakieś w miarę sensowne pieniądze za nią dostanę 😉 a ten 308 po prostu mi się podoba ,

Napisano
2 minuty temu, jareczekmtb napisał:

No właśnie cee'd totalnie bezproblemowe auto tylko że tam póki co mam 42tys przebieg , teraz jeszcze jakieś w miarę sensowne pieniądze za nią dostanę 😉 a ten 308 po prostu mi się podoba ,

Pug obecnie robi jedne z ladniejszych aut ok

Napisano
20 minut temu, jareczekmtb napisał:

Robisz małe przebiegi plus dluga gwara, a jak dlugo nie zamierzasz trzymać, to jedynie może troche większy spadek wartości. Raczej nie ma co się bać w Twoim przypadku.

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Pug obecnie robi jedne z ladniejszych aut ok

Jakoś tak 3008 mi się podoba, no ale dla mnie za duze i jednak gama silników nie bardzo.

Napisano
6 godzin temu, jareczekmtb napisał:

Mi też. I można wyrwać GT line poniżej 120k. A tam już jest na prawdę dobrze jeśli chodzi o wyposażenie. Prędzej bym wybrał 308 niż focusa.

Napisano
W dniu 8.02.2026 o 15:57, Olas1 napisał:

Zrobiłem 408 z tym silnikiem z 1500km, liczy się?

Wg mnie największa wada to 6 biegowa skrzynia. Nie kumam czemu nie zostawili tam rewelacyjnego eat8. Biegi zmienia opieszałe, dynamikę ma gorszą niż 130 konny PT, spalanie faktycznie niższe, ale silnik też głośniejszy. W Fronterach są ogromne problemy z awariami właśnie skrzyń. Z 5 które mamy już 3 były na lawecie.

Alior kupił 600 sztuk do rentu i awaria za awarią. Coś tam z oprogramowaniem zwalili, więc może szybko to poprawią.

Silnik elektryczny jest zintegrowany ze skrzynią 6b w wersji hybrydowej. Ale możesz jeszcze znaleźć starego puretecha z 8b jak chcesz :D

Jak chcesz 8b to masz diesla który ponoć po poprawkach łańcucha i wałków jest całkiem spoko.

Napisano
4 minuty temu, Jaruga napisał:

Mi też. I można wyrwać GT line poniżej 120k. A tam już jest na prawdę dobrze jeśli chodzi o wyposażenie. Prędzej bym wybrał 308 niż focusa.

To już klątwa puretech minęła?

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał:

To już klątwa puretech minęła?

Masz łańcuch zamiast paska i kilka innych zmian. IMO kupując nowe auto z gwarancją 8 lat i serwisując zgodnie se sztuką szanse na przypał są minimalne. I jeszcze go zdążysz sprzedać na gwarancji - znajdzie sie chętny. Poza tym nie można wykluczyć że w końću go poprawili i za 5 lat będzie poszukiwany :D

Napisano
5 minut temu, Jaruga napisał:

Masz łańcuch zamiast paska i kilka innych zmian. IMO kupując nowe auto z gwarancją 8 lat i serwisując zgodnie se sztuką szanse na przypał są minimalne. I jeszcze go zdążysz sprzedać na gwarancji - znajdzie sie chętny. Poza tym nie można wykluczyć że w końću go poprawili i za 5 lat będzie poszukiwany :D

Myślałem że coś pewnego już wiadomo... ten łańcuch to też szału podobno nie robi. I trzeba sprawdzać bo czasem jest łańcuch a czasem pasek.

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał:

Myślałem że coś pewnego już wiadomo... ten łańcuch to też szału podobno nie robi. I trzeba sprawdzać bo czasem jest łańcuch a czasem pasek.

z hybrydą 145KM jest tylko na łańcuchu. To cały zespół napędowy wyłącznie z automatem 6b. W manualach chyba nadal są paski.

Napisano
19 minut temu, Jaruga napisał:

z hybrydą 145KM jest tylko na łańcuchu. To cały zespół napędowy wyłącznie z automatem 6b. W manualach chyba nadal są paski.

Sa manuale z lancuchem, ale jeszcze nie wszedzie.

W pierwszej kolejnosci trafiaja do nowych modeli: Grande Panda, C3 Aircross, Frontera, etc.

W 308 po FL, juz nawet nie bedzie skrzyni manualnych.

Napisano
26 minut temu, bielaPL napisał:

Myślałem że coś pewnego już wiadomo... ten łańcuch to też szału podobno nie robi.

To moze byc troche tak jak ze wspomnianym wczesniej 1.0 EcoBoostem. Jedynym podobienstwem miedzy tym z Focusa Mk3 i Mk4 jest blok silnika. Wszystko jest tam tak zmienione, ze jak otworzysz maske to wyglada jak inny silnik (np. turbosprezarka jest od strony grodzi, a nie jak wczesniej od strony zderzaka).

Napisano
  • Autor
W dniu 5.02.2026 o 11:28, marcindzieg napisał:

No właśnie chyba nie do końca. Choćby skrzynia PS ma takie średnie opinie. Ten 1.0 też. Do końca gwarancji to pewnie że lepszy. Ale @maro_t długo trzyma auta. Ale niech mu służy.

ogólnie silniki 1.0 Ecoboost mają już poprawione co się dało, łącznie z tym że rozrząd jest na łańcuchu a nie na mokrym pasku. Skrzynie PS też już podobno są lepsze niż kiedyś. Okaże się. Chciałbym żeby minumum te 5 lat to jakoś bezwaryjnie pojeździło.

Napisano
16 godzin temu, Jaruga napisał:

Silnik elektryczny jest zintegrowany ze skrzynią 6b w wersji hybrydowej. Ale możesz jeszcze znaleźć starego puretecha z 8b jak chcesz :D

Jak chcesz 8b to masz diesla który ponoć po poprawkach łańcucha i wałków jest całkiem spoko.

Na co dzień jeżdżę P308 właśnie z dieslem i bardzo lubię ten silnik. Póki co mam raptem 18000km, więc nie ma co o awaryjności mówić. Jeżdżę nieraz też 508 z tym silnikiem i wcale nie jest jakimś zawalidrogą, a przynajmniej jest oszczędny, w przeciwieństwie do tych pseudo hybryd od stelantisa.

Napisano
10 minut temu, Olas1 napisał:

Na co dzień jeżdżę P308 właśnie z dieslem i bardzo lubię ten silnik. Póki co mam raptem 18000km, więc nie ma co o awaryjności mówić. Jeżdżę nieraz też 508 z tym silnikiem i wcale nie jest jakimś zawalidrogą, a przynajmniej jest oszczędny, w przeciwieństwie do tych pseudo hybryd od stelantisa.

Tylko ja przy swoich przebiegach głównie w mieście , boje się że zabije ten silnik 🤣więc raczej skłaniam się w stronę hybryda a ale to też póki co jedna niewiadoma . Są dwie potencjalne miny , silnik i skrzynia która z tego co gdzieś mi przemknęło jest nie do zregenerowania , wymiana na nową 😉 koszt okolice 25tys , na grupie 408 chyba pisali

Sercem jak najbardziej za 308 , ale rozum mówi co innego 🤣🤣🤣

A jak będzie w rzeczywistości czas pokaże 😉

Edytowane przez jareczekmtb

Napisano
14 godzin temu, maro_t napisał:

ogólnie silniki 1.0 Ecoboost mają już poprawione co się dało, łącznie z tym że rozrząd jest na łańcuchu a nie na mokrym pasku. Skrzynie PS też już podobno są lepsze niż kiedyś. Okaże się. Chciałbym żeby minumum te 5 lat to jakoś bezwaryjnie pojeździło.

Kupiłeś to jeździj i się ciesz nabytkiem. A wątpliwości zostaw przy kasie )

Napisano
W dniu 9.02.2026 o 10:06, jareczekmtb napisał:

Różnie to u mnie bywa 😁 najwyżej raz na jakiś czas na około do domu obwodnicą wrócę , ogólnie to mam zarezerwowane to 308 1.2 mhev ale coś się strasznie realizacja przeciąga , 🤬 a 1.5hdi na miejscu stoi w salonie . Poczekam parę dni i zobaczymy

A co z kia? Myślałem że zadowolony byłeś zlosnik. Pewnie nic się nie psuła i szukasz wrażeń ;) . Ja to nie wiem co zrobić. Tak jak maro bym może coś zmienił ale nic ciekawego nowego nie ma.

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

A co z kia? Myślałem że zadowolony byłeś zlosnik. Pewnie nic się nie psuła i szukasz wrażeń ;) . Ja to nie wiem co zrobić. Tak jak maro bym może coś zmienił ale nic ciekawego nowego nie ma.

Kia cały czas mega i bezproblemowo 😉 no właśnie nic a nic się nie psuje , nuda 😁po prostu za kijankę jako taka kasa jeszcze wpadnie , więc knuję 🤣

Napisano
Godzinę temu, jareczekmtb napisał:

Kia cały czas mega i bezproblemowo 😉 no właśnie nic a nic się nie psuje , nuda 😁po prostu za kijankę jako taka kasa jeszcze wpadnie , więc knuję 🤣

za tą kasę co dołożysz do nowego byś jakieś koła sobie porządne do roweru kupił zlosnik

Ja może też będę coś ruszał. Żonie średnio podchodzi ten samochód. Muszę coś kupić żeby była zadowolona. Rodzinnego w miarę szybkiego. Ale też nie za dużego. Hmm może niedługo zrobię jakiś wątek na AK zlosnik

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

za tą kasę co dołożysz do nowego byś jakieś koła sobie porządne do roweru kupił zlosnik

Mam już fajne 🤣

Napisano

Jak chcesz hybrydę to po eksperymentować? Brać corollę [emoji106]

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
Jak chcesz hybrydę to po eksperymentować? Brać corollę [emoji106]

Tylko to stary kapeć juz i zaraz nowa wejdzie. Poza tym chodliwy towar

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano

I co z tego że schodzący model. Trzyma turbo wartość i totalnie do znudzenia bezawaryjny

Ekonomicznie też trudny do pobicia

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

3 godziny temu, ppmarian napisał:

Tylko to stary kapeć juz i zaraz nowa wejdzie. Poza tym chodliwy towar

To kup nowy model👍

Napisano
18 godzin temu, bielaPL napisał:

Hmm może niedługo zrobię jakiś wątek na AK zlosnik

O tak. Brakuje jednego w miesiącu 😆

Napisano
14 godzin temu, ppmarian napisał:

Trzyma turbo wartość i totalnie do znudzenia bezawaryjny

Ludzie nie lubią nudy zlosnik

Napisano
  • Autor
  • Popularny post

ford przyjechał. Szczęśliwie w piątek trzynastego. Trzeba przyznać że wygląda na conajmniej 2.0 250KM a nie 1.0 R3 zlosnik

ford1.jpg

Napisano
ford przyjechał. Szczęśliwie w piątek trzynastego. Trzeba przyznać że wygląda na conajmniej 2.0 250KM a nie 1.0 R3 default_zlosnik.gif

ford1.jpg.33fae4340328bc946fb3ca90815cd6bd.jpg
To czekamy na opis wrażeń po pierwszych jazdach

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bielaPL napisał:

To czekamy na opis wrażeń po pierwszych jazdach

serio? zlosnik O focusie i o silniczku 1.0 już było tyle że nie wiem czy dodam coś nowego. Dla mnie auto świetne. Prawie wszystko jest przynajmniej trochę lepsze niż w Astrze: praktyczność, miejsce, bagażnik. O prowadzeniu i układzie kierowniczym też już chyba powiedziano wszystko. Ja od razu pokochałem siadanie cudownie blisko ziemi, jeszcze niżej niż w Oplu. Fotel odrobinę gorszy, bo w Astrze był AGR, ale też OK. Prowadzi się to genialnie, zawieszenie w wersji ST-line jest jeszcze odrobinę utwardzone. Nie wiem jak oni to zrobili ale z jednej strony na kierownicy dosłownie czuć rodzaj asfaltu po którym się jedzie, każdą nierówność, a z drugiej wcale nie jest to niekomfortowe, progi czy dziury wybiera całkiem dobrze. Silnik 1.0 to dla mnie szok. Mój tata ma taki w Hyundaiu i20, jeździłem kiedyś jakimś 1.0 TSI w Ibizie, spodziewałem się telepiącej i brzęczącej kosiarki. A tutaj na luzie silnika praktycznie nie słychać. To już był szok doznany na jeździe próbnej. Uruchamia się bez żadnej wibracji. Dopiero podczas jazdy, zwłaszcza na za niskich obrotach które trzyma skrzynia, zaczyna być słychać ten charakterystyczny warkot. Ale i tak jest bardzo dobrze wyciszony. Jedyny co jest "takie sobie" to ta skrzynia. I jej połączenie z takim małym silniczkiem. Ja jeździłem albo manualami, albo tym Nissanem ePower, gdzie cały napęd działa tak płynnie, powtarzalnie, bez żadnych szarpnięć, biegów, że może poprzeczka jest ustawiona za wysoko. Tutaj trzeba to wyczuć. Jak się chce przyspieszyć, to odpowiednio wczesniej wcisnąć gaz żeby zredukował, bo jedzie na 1500rpm, inaczej na płaskim, inaczej pod górkę, czasem jest trochę opóźnienia w reakcji, czasem nie ma. Ja do tej pory byłem przyzwyczajony, że auto zawsze reaguje tak samo. Jakby był ten silnik 155KM z manualem, to taki bym kupił, ale nie było, więc uczę się żyć z tym automatem. Nie jest to na pewno ideał. Ale ma jedną zaletę, która dla mnie jest chyba ważniejsza niż fakt, że sam zmienia biegi: można go odpalać zdalnie z aplikacji zlosnik. Mało który producent to oferuje, kiedyś się tłumaczyli, że się nie da, bo przepisy, bo Unia, a w Fordzie się dało. Kliknę sobie 5 min przed wyjściem z domu i wsiadam już na ciepły fotel do wstępnie rozgrzanego auta. Obsługa klimy z tabletu też nie jest ideałem, ale jest cały czas dolna belka z najważniejszymi przyciskami i da się z tym żyć. Tyle mam wniosków. Spalanie wstępnie wygląda na podobne jak Nissanie z pełnym HEV.

Napisano

Ooo Ford dołączył do Volvo i toyoty z odpalaniem z app ICE

Napisano
W dniu 14.02.2026 o 19:25, maro_t napisał:

serio? zlosnik O focusie i o silniczku 1.0 już było tyle że nie wiem czy dodam coś nowego. Dla mnie auto świetne. Prawie wszystko jest przynajmniej trochę lepsze niż w Astrze: praktyczność, miejsce, bagażnik. O prowadzeniu i układzie kierowniczym też już chyba powiedziano wszystko. Ja od razu pokochałem siadanie cudownie blisko ziemi, jeszcze niżej niż w Oplu. Fotel odrobinę gorszy, bo w Astrze był AGR, ale też OK. Prowadzi się to genialnie, zawieszenie w wersji ST-line jest jeszcze odrobinę utwardzone. Nie wiem jak oni to zrobili ale z jednej strony na kierownicy dosłownie czuć rodzaj asfaltu po którym się jedzie, każdą nierówność, a z drugiej wcale nie jest to niekomfortowe, progi czy dziury wybiera całkiem dobrze. Silnik 1.0 to dla mnie szok. Mój tata ma taki w Hyundaiu i20, jeździłem kiedyś jakimś 1.0 TSI w Ibizie, spodziewałem się telepiącej i brzęczącej kosiarki. A tutaj na luzie silnika praktycznie nie słychać. To już był szok doznany na jeździe próbnej. Uruchamia się bez żadnej wibracji. Dopiero podczas jazdy, zwłaszcza na za niskich obrotach które trzyma skrzynia, zaczyna być słychać ten charakterystyczny warkot. Ale i tak jest bardzo dobrze wyciszony. Jedyny co jest "takie sobie" to ta skrzynia. I jej połączenie z takim małym silniczkiem. Ja jeździłem albo manualami, albo tym Nissanem ePower, gdzie cały napęd działa tak płynnie, powtarzalnie, bez żadnych szarpnięć, biegów, że może poprzeczka jest ustawiona za wysoko. Tutaj trzeba to wyczuć. Jak się chce przyspieszyć, to odpowiednio wczesniej wcisnąć gaz żeby zredukował, bo jedzie na 1500rpm, inaczej na płaskim, inaczej pod górkę, czasem jest trochę opóźnienia w reakcji, czasem nie ma. Ja do tej pory byłem przyzwyczajony, że auto zawsze reaguje tak samo. Jakby był ten silnik 155KM z manualem, to taki bym kupił, ale nie było, więc uczę się żyć z tym automatem. Nie jest to na pewno ideał. Ale ma jedną zaletę, która dla mnie jest chyba ważniejsza niż fakt, że sam zmienia biegi: można go odpalać zdalnie z aplikacji zlosnik. Mało który producent to oferuje, kiedyś się tłumaczyli, że się nie da, bo przepisy, bo Unia, a w Fordzie się dało. Kliknę sobie 5 min przed wyjściem z domu i wsiadam już na ciepły fotel do wstępnie rozgrzanego auta. Obsługa klimy z tabletu też nie jest ideałem, ale jest cały czas dolna belka z najważniejszymi przyciskami i da się z tym żyć. Tyle mam wniosków. Spalanie wstępnie wygląda na podobne jak Nissanie z pełnym HEV.

Może napisano dużo ale takie świeże info zawsze w cenie. Ciekawe jak ten silnik sobie radzi poniżej 2 tys obrotów w manualu, tzn przy ilu obrotach zaczyna telepać. W ceed to jak schodzi poniżej 2tys to już czuć że to nie jego rewir. Nisko siedzenia są fajne ale do tego są potrzebne dobre fotele. Np bmw f10 jest tak skrojone żeby siedzieć niżej ale w mojej bieda wersja są podstawowe fotele i przy takiej pozycji kompletnie nie podpierają ud. Dopiero w lepszych wersjach jest wysuwanie podudzia + ustawienie nachylenia fotela co umożliwia przyjemną jazdę w takiej pozycji.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, bielaPL napisał:

Może napisano dużo ale takie świeże info zawsze w cenie. Ciekawe jak ten silnik sobie radzi poniżej 2 tys obrotów w manualu, tzn przy ilu obrotach zaczyna telepać. W ceed to jak schodzi poniżej 2tys to już czuć że to nie jego rewir. Nisko siedzenia są fajne ale do tego są potrzebne dobre fotele. Np bmw f10 jest tak skrojone żeby siedzieć niżej ale w mojej bieda wersja są podstawowe fotele i przy takiej pozycji kompletnie nie podpierają ud. Dopiero w lepszych wersjach jest wysuwanie podudzia + ustawienie nachylenia fotela co umożliwia przyjemną jazdę w takiej pozycji.

dla mnie pozycja za kierownicą w tym focusie jest idealna z jednym drobnym wyjątkiem: chciałbym jeszcze trochę bardziej wysunąć kierownicę do siebie, zakres regulacji jest trochę za mały. Jak w Omodzie zlosnik

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Jak w Omodzie zlosnik

tylko nie ciągnij za mocno zlosnik

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

dla mnie pozycja za kierownicą w tym focusie jest idealna z jednym drobnym wyjątkiem: chciałbym jeszcze trochę bardziej wysunąć kierownicę do siebie, zakres regulacji jest trochę za mały. Jak w Omodzie zlosnik

Astre juz pogoniles? zlosnik

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

na razie umyłem

Napisano

Elegancki ten focus - niech służy w wniosek z astry jest prosty- kupowanie wozu z mało popularnym w danym modelu silnikiem lub jakimiś osobliwymi rozwiązaniami prosi się o kłopoty.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

właśnie Pan Handlarz go sobie pakuje na lawetę. Ze świecącym się check'iem (związanym z GPFem) i wgniotkami po gradzie, z którymi jeździłem 4 lata, poszedł za jakieś 60% wartości sprawnego.

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

właśnie Pan Handlarz go sobie pakuje na lawetę. Ze świecącym się check'iem (związanym z GPFem) i wgniotkami po gradzie, z którymi jeździłem 4 lata, poszedł za jakieś 60% wartości sprawnego.

Pierwszy klient najlepszy zlosnik Czyli jednak ta wymiana wtryskow nie pomogla?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Pierwszy klient najlepszy zlosnik Czyli jednak ta wymiana wtryskow nie pomogla?

pomogła na wtryski. Wygląda na to, że układ wtryskowy i silnik są OK, pracuje to ładnie. Natomiast są błędy związane z gpfem/katalizatorem/spalinami. Pewnie GPF jest do wyrzucenia bo się przytopił od spalania ogromnych dawek paliwa. Ale to już nie moje zmartwienie. Szkoda że od razu tego wszystkiego nie wiedziałem, tylko było naprawianie i koszty krok po kroku

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

pomogła na wtryski. Wygląda na to, że układ wtryskowy i silnik są OK, pracuje to ładnie. Natomiast są błędy związane z gpfem/katalizatorem/spalinami. Pewnie GPF jest do wyrzucenia bo się przytopił od spalania ogromnych dawek paliwa. Ale to już nie moje zmartwienie. Szkoda że od razu tego wszystkiego nie wiedziałem, tylko było naprawianie i koszty krok po kroku

Faktycznie pechowa kumulacja sie trafila :/

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Faktycznie pechowa kumulacja sie trafila :/

tu nawet nie chodzi o pecha. Po prostu nowoczesne silniki to takie układy zamknięte pracujące dobrze w ścisłym zakresie parametrów, jak każdy element jest sprawny przynajmniej w 98%. Jak coś szwankuje, to jest często reakcja łańcuchowa i wszystko dookoła dostaje. Uszkodzenie GPF/DPF przy pracy chociaż chwilę na chorych dawkach paliwa jest niestety normalne i się zdarza

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

tu nawet nie chodzi o pecha. Po prostu nowoczesne silniki to takie układy zamknięte pracujące dobrze w ścisłym zakresie parametrów, jak każdy element jest sprawny przynajmniej w 98%. Jak coś szwankuje, to jest często reakcja łańcuchowa i wszystko dookoła dostaje. Uszkodzenie GPF/DPF przy pracy chociaż chwilę na chorych dawkach paliwa jest niestety normalne i się zdarza

Chyba faktycznie trzeba wybierac marki z max dluga gwarancja i gonic do ludzi najpozniej zaraz po zakonczeniu...

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Chyba faktycznie trzeba wybierac marki z max dluga gwarancja i gonic do ludzi najpozniej zaraz po zakonczeniu...

albo kupić Toyota/Honda/Lexus i sprzedać jak już widok auta będzie doprowadzać do rzygi z nudy.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Maciej__ napisał:

trochę tak jest. Ja tego opla miałem 4 lata w leasingu, potem cieszyłem się że nic nie spłacam, ale wychodzi na to, że lepiej jednak ciągle płacić tę comiesięczną ratę za w miarę nowe auto, bo potem przy takiej awarii, włożonej kasie w naprawy i sprzedaży poniżej wartości, może się okazać, że wychodzi podobnie jakby co miesiąc płacić ten 1500.

Napisano

Tak teraz się robi auta (od dobrych 10-15 lat), że zaczyna kulawo chodzić i diagnostyka wygląda tak, że wymienia się po kolei od najtańszych części, które mogą mieć na to wpływ. ASO robi podobnie. Czasem dochodzenie do prawdziwej usterki jest niemożliwe, a czasem zajmuje tyle czasu, że się nie opłaca.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, kaczorek79 napisał:

Tak teraz się robi auta (od dobrych 10-15 lat), że zaczyna kulawo chodzić i diagnostyka wygląda tak, że wymienia się po kolei od najtańszych części, które mogą mieć na to wpływ. ASO robi podobnie. Czasem dochodzenie do prawdziwej usterki jest niemożliwe, a czasem zajmuje tyle czasu, że się nie opłaca.

u mnie akurat od początku było wiadomo co padło, tylko dochodzenie do wszystkich skutków tej awarii trwało, kosztowało i się nie zakończyło

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Albo nie jeździć "do końca", tylko od razu reagować po zauważeniu, że coś nie tak.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

u mnie akurat od początku było wiadomo co padło, tylko dochodzenie do wszystkich skutków tej awarii trwało, kosztowało i się nie zakończyło

jaka to była astra ? K? jaki silnik?>

Napisano
W dniu 14.02.2026 o 18:29, maro_t napisał:

ford przyjechał. Szczęśliwie w piątek trzynastego. Trzeba przyznać że wygląda na conajmniej 2.0 250KM a nie 1.0 R3 zlosnik

ford1.jpg

No szkoda, ze nie Chińczyk, ale też ładnyzlosnik