Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dylemat z dawnych czasów, czyli kupujemy kombi

Featured Replies

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Przecież napisał, że by wziął ale za duże i za drogie.

Chinczyk za drogi?rotfl

Napisano

Wiele większy w sumie też nie jest. Ciekawe jaki był prawdziwy powód. Ale żeby kupować produkt zgniłej Europy? Przecież tu wszystko powinno upaść i splajtować.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Szybka pilka ok Niech sie dobrze sprawuje )

dzięki. Jak jestem zdecydowany na zakup to nigdy nie przeciągam tych spraw, bo mnie to zwyczajnie męczy.

BRW: Opel, w czwarty dzień po odbiorze z naprawy w ramach focha wyrzucił płyn chłodniczy na glebę zlosnik

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rado_ napisał:

Chinczyk za drogi?

oglądałem tego Seal'a 6. Tu był link do słabszej wersji Boost za 130 tys. Nawet nie chodzi o moc bo ta jest wystarczająca tylko o baterię, która w słabszej wersji ma 10kWh, co jest bardzo mało jak na plugina. Przez to to auto to taka świnka morska. Ani świnka, ani morska. Poza tym wersja boost nie ma podgrzewanych foteli co jest dla mnie wymaganiem koniecznym. Natomiast wersja Comfort Lite, która ma wszystko co trzeba i odpowiednią baterię kosztuje w cenniku 182 tys. Wstępna oferta jaką dostałem to 160 tys, na pewno coś jeszcze do ugrania ale i tak znacznie powyżej mojegu budżetu to raz, a dwa to naprawdę nie potrzebuję takiego dużego auta, naprawdę wolę trochę mniejszego kompakta. Potrzebuję bagażnika kombi i trochę praktyczności, pewnie jakby dzisiaj produkowali fabię kombi to już by taka byla zamówiona. Albo jakby jakaś chińska marka produkowała auta spełniające te wymagania. Niestety, te kilka liczących się chińskich marek poza BYD, sprzedaje na razie same Crossovery i SUVy (jeszcze MG ma model 3, taka klasa B). Gdybym dzisiaj kupował crossovera tak jak 3 lata temu, to na pewno nie wybrałbym Qashqaia (ze względu na cenę) tylko jakieś Jaecoo albo Chery (w tym segmencie właśnie jest 80% chińskich aut), ale na dzisiaj, przy wymaganiach budżetowego kompakta, niestety chińskie marki nic nie oferują, pomimo mojej sympatii do nich i tego że wprowadzają zdrową i potrzebną konkurencję na rynek.

Jeśli chodzi o focua to robiłem już w życiu do niego podejście ze dwa razy, do różnych generacji, wtedy zawsze wygrywało coś innego, tym razem wygrał focus. Mam trochę obawy co do trwałości tego napędu 1.0 Ecoboost + skrzynia PS, chociaż jedno i drugie jest już mocno poprawione, natomiast prowadzenie tego auta, pozycja za kierownicą, wyciszenie są mega. Żaden crossover, chiński czy nie chiński w tym segmencie tego nie przebije.

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 16:28, maro_t napisał:

Zamówiłem focusa

Spóźniłem się zlosnik

Do wyboru miałeś jeszcze Suzuki Swace

otomoto.pl
No image preview

Używany Suzuki Swace 2024 - 106 900 PLN, 2 856 km - Otomo...

Interesuje Cię Suzuki Swace? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Marzenie każdego polaka czyli passata

otomoto.pl
No image preview

Używany Volkswagen Passat 2023 - 93 500 PLN, 78 300 km -...

Interesuje Cię Volkswagen Passat? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

No i jeszcze A4 chodź trochę droższe

otomoto.pl
No image preview

Używany Audi A4 Avant 2023 - 119 900 PLN, 52 000 km - Oto...

Interesuje Cię Audi A4 Avant? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

No i game changer... Twój problem z psem vs SUV został już dawno rozwiązany ;)

image.png

Napisano
53 minuty temu, bielaPL napisał:

image.png

Trzeba było od razu mówić, że o psa chodzi to bym polecił Jaguara.

zlosnik

https://accessories.jaguar.com/catalog-assets/jaguar/f-pace_t2h38744_v_hi.mp4

https://accessories.jaguar.com/au/en/f-pace/interior/pet-products/#tab-section

image.png

Edytowane przez Ryb

Napisano
13 minut temu, kadu napisał:

Wiele większy w sumie też nie jest. Ciekawe jaki był prawdziwy powód. Ale żeby kupować produkt zgniłej Europy? Przecież tu wszystko powinno upaść i splajtować.

Chińczyk dobry na papierze. Ja dwa chiński

2 godziny temu, bielaPL napisał:

Spóźniłem się zlosnik

Do wyboru miałeś jeszcze Suzuki Swace

otomoto.pl
No image preview

Używany Suzuki Swace 2024 - 106 900 PLN, 2 856 km - Otomo...

Interesuje Cię Suzuki Swace? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Marzenie każdego polaka czyli passata

otomoto.pl
No image preview

Używany Volkswagen Passat 2023 - 93 500 PLN, 78 300 km -...

Interesuje Cię Volkswagen Passat? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

No i jeszcze A4 chodź trochę droższe

otomoto.pl
No image preview

Używany Audi A4 Avant 2023 - 119 900 PLN, 52 000 km - Oto...

Interesuje Cię Audi A4 Avant? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

image.png

Corolla w porównaniu z focusem to jest nieźle kupsko. Plus tylko, że mało pali. Sporo km zrobiłem tym focusem z wypożyczalni po uk. Prowadzi się świetnie.

Napisano
6 minut temu, wujek napisał:

Corolla w porównaniu z focusem to jest nieźle kupsko. Plus tylko, że mało pali. Sporo km zrobiłem tym focusem z wypożyczalni po uk. Prowadzi się świetnie.

No właśnie chyba nie do końca. Choćby skrzynia PS ma takie średnie opinie. Ten 1.0 też. Do końca gwarancji to pewnie że lepszy. Ale @maro_t długo trzyma auta. Ale niech mu służy.

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 19:30, maro_t napisał:

Jeśli chodzi o focua to robiłem już w życiu do niego podejście ze dwa razy, do różnych generacji, wtedy zawsze wygrywało coś innego, tym razem wygrał focus.

U mnie podobnie. Focus jest spoko. Dobry wybór 👍

Napisano
53 minuty temu, marcindzieg napisał:

No właśnie chyba nie do końca. Choćby skrzynia PS ma takie średnie opinie. Ten 1.0 też. Do końca gwarancji to pewnie że lepszy. Ale @maro_t długo trzyma auta. Ale niech mu służy.

Corolla na pewno bardziej niezawodna ale na codzień focus lepszy.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał:

Chińczyk dobry na papierze. Ja dwa chiński

Ford zawsze umiał w zawieszenia i ja zawsze wiedziałem, że Ford umie w zawieszenia. Ale dopiero po przejażdżce pikapami nie-Forda i Forda zobaczyłem jak bardzo Ford umie w zawieszenia. Bo zrobić tak, żeby wielki kloc z lekkim tyłem na resorach piórowych choćby z grubsza jechał w pożądanym kierunku to już jest mistrzostwo świata. Oczywiście nie ma porównania z osobówkami ale na tle innych pikapów zrobiło na mnie wrażenie. Ford umie w zawieszenia.

ok

Napisano
21 godzin temu, Ryb napisał:

Ford zawsze umiał w zawieszenia

true

pamiętam jak kupiłem focusa mk2 na baloniastych 15kach i myślałem, że będzie straszna kiła a przesiadałem się z niskoprofilowych opon i byłem mega zaskoczony jak mimo balonu nieźle się prowadził...

Napisano
23 godziny temu, marcindzieg napisał:

Choćby skrzynia PS ma takie średnie opinie. Ten 1.0 też.

Z ciekawosci zapytam, co dolega jednemu i drugiemu w Focusach mk4?

Napisano
11 minut temu, Swiko napisał:

Nic. Na początku pewnie z 10 lat temu był problem z przegrzewaniem i padały. A suweren powtarza. Powershifty Forda lubią paść ale znów wkładali je nawet do ST więc zakładam że w końcu ogarnęli.

Napisano
41 minut temu, Swiko napisał:

W czym problem poszukać?

Link1

• Approximately 20% of owners reported experiencing turbocharger issues within the first 50,000 miles.

• Cooling system leaks were cited by nearly 15% of users, often leading to overheating concerns.

• Oil consumption complaints were raised by around 10% of drivers, particularly those with higher mileage vehicles.

• Misfiring and rough idling were reported by about 12% of owners, often linked to spark plug and ignition coil failures.

• Fuel system issues, including clogged injectors, were noted by around 8% of owners.

Czysta statystyka.

Link2

Artukuły są z 2025 roku więc chyba nie dotyczą starych modeli.

Pomijam inne rzeczy. Np koledze w Focusie z 2020 cieknie do środka bo uszczelka nie trzyma. I w cholerę innych, drobnych awarii. Nieprzeszkadzających w jeździe ale wkurzających. W sumie 5-letnim aucie.

Kupowanie na kilka lat jest jak najbardziej OK. Najlepiej do końca gwarancji. Ale na dłużej w życiu. Każdy niech robi jak uważa.

Napisano
Godzinę temu, Swiko napisał:

silnik 1.0 to ogólnie sprawa wyglada tak

ford -150-200kkm przy prawidłowym serwisie (nie tym z instrukcji)

kia 200-250kkm

vag 250-300

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

silnik 1.0 to ogólnie sprawa wyglada tak

ford -150-200kkm przy prawidłowym serwisie (nie tym z instrukcji)

kia 200-250kkm

vag 250-300

Kiła gdi potrafiła ubić znacznie szybciej przy długich okresach wymiany oleju.

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał:

Pisze przy prawidłowym serwisie. Czyli pewnie maks 15 kkm.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Pisze przy prawidłowym serwisie. Czyli pewnie maks 15 kkm.

Nikt tak nie serwisuje phi Chybasz drugi wlasciciel.

Napisano
Teraz, wujek napisał:

Dlatego pisałem do końca gwarancji )

Chcesz dłużej trzymać to niestety trzeba porządny serwis.

Napisano

1 minutę temu, wujek napisał:

Przeciez KIA/Hyundai ma interwal serwisowy 15kkm/rok...

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Przeciez KIA/Hyundai ma interwal serwisowy 15kkm/rok...

W internecie piszą że co 30kkm. No

Ale jak co 15 to problemu nie ma.

IMG_8676.png

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał:

IMG_8676.png

Byc moze poskracali, ale 1,0T, 1,6T, HEV ma 15kkm/rok.

Diesle mialy chyba 30kkm, nie wiem jak wolnossace GDI.

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał:

W instrukcji było że w zależności od sposobu użytkowania. Jak po mieście to należało mocno skrócić.

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał:

W czym problem poszukać?

Link1

Wiesz, ze to jest AI kupa zebrana z calego internetu? Nie ma to za duzo zwiazku z Ecoboostem w Focusie Mk4.

To samo ze skrzynia biegow. Do liftu w 22 roku tam siedzi hydrokinetyczna skrzynia, ktora raczej nie sprawia za duzo problemow. Po 2022r jest Getrag 7DCT300 (o ile dobrze pamietam).

Kiedys, przed Focusem Mk4 oba powyzsze byly mocno kulawe ale potem jest juz OK 👍.

Napisano
30 minut temu, wujek napisał:

Mam z 2020 roku i w serwisówce jest już co 15kkm zlosnik

Napisano
2 minuty temu, Swiko napisał:

Kiedys, przed Focusem Mk4 oba powyzsze byly mocno kulawe ale potem jest juz OK 👍.

Ale ja nikomu nie zabraniam kupować. Podobnie jak Puretecha czy THP. Puretech jest co wersje poprawiany i problemy dotyczą tylko starszych wersji.

Ale skoro ktoś uważa że jest OK to w czym problem?

Napisano
24 minuty temu, marcindzieg napisał:

Ale ja nikomu nie zabraniam kupować. Podobnie jak Puretecha czy THP. Puretech jest co wersje poprawiany i problemy dotyczą tylko starszych wersji.

Ale skoro ktoś uważa że jest OK to w czym problem?

Nie ma zadnego problemu piwko.

Napisano
W dniu 5.02.2026 o 13:09, Ryb napisał:

Ford zawsze umiał w zawieszenia i ja zawsze wiedziałem, że Ford umie w zawieszenia. Ale dopiero po przejażdżce pikapami nie-Forda i Forda zobaczyłem jak bardzo Ford umie w zawieszenia. Bo zrobić tak, żeby wielki kloc z lekkim tyłem na resorach piórowych choćby z grubsza jechał w pożądanym kierunku to już jest mistrzostwo świata. Oczywiście nie ma porównania z osobówkami ale na tle innych pikapów zrobiło na mnie wrażenie. Ford umie w zawieszenia.

ok

Zrobiłem po 6 tysięcy km Fordem Rangerem i Toyotą Hilux. Podpisuję się pod powyższym obiema rękami.

Aczkolwiek gdybym miał korzystać z auta poza asfaltem powyżej 50% z całości, to biorę Hiluxa. Dużo łatwiej przychodziło jej radzenie sobie w terenie.

Napisano

z ciekawosci wszedlem zobaczysz te foki, nawet fajne. jeździłem troche takim z 2020, nalatał swoje, przyjemne auto.

Uważaj na dojazdówkę, trzeba naprawde powoli ;)

image.png

Napisano
2 godziny temu, fosfor napisał:

z ciekawosci wszedlem zobaczysz te foki, nawet fajne. jeździłem troche takim z 2020, nalatał swoje, przyjemne auto.

Uważaj na dojazdówkę, trzeba naprawde powoli ;)

image.png

Przeciez to standard, ze na dojazdowce masz limit 50mil/80km/h.

Napisano
42 minuty temu, jareczekmtb napisał:

jeszcze myślę nad Peugeot 308sw 1.2mhev 145KM

Zapewne znajdziesz tutaj kilku fanów tego silnika hehe

Napisano
34 minuty temu, ochkarol napisał:

Zapewne znajdziesz tutaj kilku fanów tego silnika hehe

A jednoczesnie nikogo, kto mial z nim do czynienia w praktyce ;)

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał:

A jednoczesnie nikogo, kto mial z nim do czynienia w praktyce ;)

Zrobiłem 408 z tym silnikiem z 1500km, liczy się?

Wg mnie największa wada to 6 biegowa skrzynia. Nie kumam czemu nie zostawili tam rewelacyjnego eat8. Biegi zmienia opieszałe, dynamikę ma gorszą niż 130 konny PT, spalanie faktycznie niższe, ale silnik też głośniejszy. W Fronterach są ogromne problemy z awariami właśnie skrzyń. Z 5 które mamy już 3 były na lawecie.

Alior kupił 600 sztuk do rentu i awaria za awarią. Coś tam z oprogramowaniem zwalili, więc może szybko to poprawią.

Edytowane przez Olas1

Napisano
11 minut temu, Olas1 napisał:

Wg mnie największa wada to 6 biegowa skrzynia. Nie kumam czemu nie zostawili tam rewelacyjnego eat8. Biegi zmienia opieszałe, dynamikę ma gorszą niż 130 konny PT, spalanie faktycznie niższe, ale silnik też głośniejszy. W Fronterach są ogromne problemy z awariami właśnie skrzyń. Z 5 które mamy już 3 były na lawecie.

Alior kupił 600 sztuk do rentu i awaria za awarią. Coś tam z oprogramowaniem zwalili, więc może szybko to poprawią.

W C3 Aircross jest jakas akcja serwisowa na te skrzynie, wgrywaja nowy soft.

We Fronterach moze byc podobnie, bo to w sumie to samo auto.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Przeciez to standard, ze na dojazdowce masz limit 50mil/80km/h.

:O jako europejczyk ja tu widze metry :P

Napisano
1 minutę temu, fosfor napisał:

:O jako europejczyk ja tu widze metry :P

Na telefonie nie zauwazylem jednostki ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
2 godziny temu, Olas1 napisał:

Z tego co wyczytałem na forach, to magiczny przebieg dla Puretecha to 60 tys km. oki

Ale tutaj już jest łańcuszek ZTCW.

Napisano
46 minut temu, ochkarol napisał:

Z tego co wyczytałem na forach, to magiczny przebieg dla Puretecha to 60 tys km. oki

To przebieg przy ktorym zaleca sie wymienic pasek ;)

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Jakoś mi się utrwaliło, że przy tym przebiegu już padały silniki. sob

Napisano

1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Tu dwóch takich twierdziło, że silnik. zlosnik

Napisano

Imho silniki 1.0 w Focusie fajnie jeżdżą jak jeżdżą...a jak przestają to jest drogo, podobnie jak trzeba serwisować...palcem bym nie tknął. VAG już nieco lepiej...może Corolla Hybryda...

Napisano

He he już sam nie wiem, mega mętlik w głowie 🤣 skrajnie różne opinie, w 308 jeszcze ewentualnie 1.5hdi , mam znajomych co jeżdżą i nie narzekają

Napisano

Ostanie 1.5hdi z poprawionym rozrządem i system adbleu wydają się już ok

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
17 minut temu, ppmarian napisał:

Ostanie 1.5hdi z poprawionym rozrządem i system adbleu wydają się już ok

Wysłane za pomocą Tapatalk

Jeszcze tylko zastanawiam się jak z wypalaniem DPF będzie 🤔 jazda po mieście , co jakiś czas kawał dalej 🤔

Edytowane przez jareczekmtb

Napisano
12 minut temu, jareczekmtb napisał:

Jeszcze tylko zastanawiam się jak z wypalaniem DPF będzie 🤔 jazda po mieście , co jakiś czas kawał dalej 🤔

Jak za miasto wyjezdzasz raz na miesiac czy kwartal, to ja bym sie w ON nie pchal.

Ale jak raz na 1-2 tygodnie przejedziesz kawalek w trasie, to nie powinno byc problemu.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
15 minut temu, jareczekmtb napisał:

Miasto może być, byleby co jakiś czas dłuższe odcinki, by zdołał wypalić fitr.

Napisano
49 minut temu, Maciej__ napisał:

Jak za miasto wyjezdzasz raz na miesiac czy kwartal, to ja bym sie w ON nie pchal.

Ale jak raz na 1-2 tygodnie przejedziesz kawalek w trasie, to nie powinno byc problemu.

Różnie to u mnie bywa 😁 najwyżej raz na jakiś czas na około do domu obwodnicą wrócę , ogólnie to mam zarezerwowane to 308 1.2 mhev ale coś się strasznie realizacja przeciąga , 🤬 a 1.5hdi na miejscu stoi w salonie . Poczekam parę dni i zobaczymy

Napisano
1 minutę temu, jareczekmtb napisał:

Różnie to u mnie bywa 😁 najwyżej raz na jakiś czas na około do domu obwodnicą wrócę , ogólnie to mam zarezerwowane to 308 1.2 mhev ale coś się strasznie realizacja przeciąga , 🤬 a 1.5hdi na miejscu stoi w salonie . Poczekam parę dni i zobaczymy

Ceed Ci sie znudzil, ze szukasz emocji? ;)

IMHO hdi to chyba bezpieczniejszy wybor, no chyba ze nie planujesz dyzych przebiegow...

Jesli dobrze kojarze Pug teraz daje 8 lat gwarancji.