Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały. Clio, Yaris, 208

Featured Replies

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, Rado_ napisał:

Patrz to jaka masakra

image;s=2340x0;q=100

Tylko w skodzie ewidentnie tego tam brakuje. Są wersje z 2 i 3 ramionami. Nie wiem po co😱

Napisano
  • Autor

Pytanie odnośnie skrzyń biegów.😁

Czy w Clio 90, 208 110gt i vag DSG z 1.0 silnikami wytrzymają skrzynie tak jak w Toyocie? Znaczy czy zrobi się 300tyś auto skoroduje a skrzynia jak nowa?

Co do DSG to wiadomo że 2 sprzegłowa sucha bo to z mikro silnikami łączone. A jak jest w Clio i 208?🤔

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, fosfor napisał:

może stonic?

otomoto.pl
No image preview

Nowy Kia Stonic 2025 - 82 190 PLN, 10 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Kia Stonic? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Npwy model, to zdecydowanie na plus 👍

Cenowo to raczej 100 z hakiem za wyposażone auto.

Napisano
32 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Pytanie odnośnie skrzyń biegów.😁

Czy w Clio 90, 208 110gt i vag DSG z 1.0 silnikami wytrzymają skrzynie tak jak w Toyocie? Znaczy czy zrobi się 300tyś auto skoroduje a skrzynia jak nowa?

Co do DSG to wiadomo że 2 sprzegłowa sucha bo to z mikro silnikami łączone. A jak jest w Clio i 208?🤔

Clio Xtronic - bezstopniowka od Jatco. https://francuskie.pl/przekladnia-bezstopniowa-nissan-renault-x-tronic-sztuka-iluzji/

208, autorska konstrukcja PSA od +/-2 lat na rynku, dwusprzeglowka.

Za duzo bym nie postawi na to, ze te skrzynie wytrzymaja po 300kkm ;)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Clio Xtronic - bezstopniowka od Jatco. https://francuskie.pl/przekladnia-bezstopniowa-nissan-renault-x-tronic-sztuka-iluzji/

208, autorska konstrukcja PSA od +/-2 lat na rynku, dwusprzeglowka.

Za duzo bym nie postawi na to, ze te skrzynie wytrzymaja po 300kkm ;)

Liche to wszystko🫣. 300tyś to auto nie zrobi ale żeby 100-150 wytrzymało. Kwestia jeszcze gwaeancji i wyłączeń jeśli chodzi o skrzynie. Temat do sprawdzenia.

A DSG z Vag?

Napisano
15 minut temu, Danielpoz. napisał:

Liche to wszystko🫣. 300tyś to auto nie zrobi ale żeby 100-150 wytrzymało. Kwestia jeszcze gwaeancji i wyłączeń jeśli chodzi o skrzynie. Temat do sprawdzenia.

A DSG z Vag?

Co do zasady, kazda sucha skrzynia dwusprzeglowa bedzie gorsza do jazdy w korkach niz hydraulik czy CVT.

PS. Kia ogranicza gwarancje do 20kkm na sprzegla w DCT hehe

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Npwy model, to zdecydowanie na plus 👍

Cenowo to raczej 100 z hakiem za wyposażone auto.

z samym podgrzewaniem pewnie uda sie zamknac ponizej.

Ew. stary model, tylko nie brałbym 1.2.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Co do zasady, kazda sucha skrzynia dwusprzeglowa bedzie gorsza do jazdy w korkach niz hydraulik czy CVT.

PS. Kia ogranicza gwarancje do 20kkm na sprzegla w DCT hehe

Auto typowo na miasto. Kilka razy w roku może jakaś trasa autostradą czy eską. To wszystko.

20tyś km gwarancji😱 to musi być jakiś modelowy kibel🤔

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Auto typowo na miasto. Kilka razy w roku może jakaś trasa autostradą czy eską. To wszystko.

To jak kobita chce miec swiety spokoj, to bym raczej szedl w Toyote.

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał:

To są bardzo dobre skrzynie na trasy. Błyskawicznie zmieniają biegi i takie tam. Natomiast w mieście, w korkach to będzie ciągle na półsprzęgle pracować. No i się szybciej zużywa. Tak jak kolega wyżej napisał - do korków hydraulik/cvt/ecvt.

Napisano
4 minuty temu, Danielpoz. napisał:

fakt, gwarancja na DCT w kia jest slaba. blizniaczy naped jest w hyundai i nie robia takiego wylaczenia, ale nei wiem co tam bedzie modolowo odpoweidnie. Bayon moze? ale to trzeba być niewidomym ;)

To faktycznie, ja przepraszam, nie zwróciłem uwagi na wymaganie automatu. To tak bym nie poszedł.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Maciej__ napisał:

No i cały czas rozsądek podpowiada Toyotę.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, wujek napisał:

Oglądałem wczoraj takie Clio. Nie licząc ceny to spełnia wszystkie wymagania z nawiązką. Plus wygląd i osiągi, petarda😎

Te ceny które są podawane to tylko przy finansowaniu od dilera.

20260218_153507.jpg

20260218_153425.jpg

Napisano
  • Autor
11 minut temu, fosfor napisał:

fakt, gwarancja na DCT w kia jest slaba. blizniaczy naped jest w hyundai i nie robia takiego wylaczenia, ale nei wiem co tam bedzie modolowo odpoweidnie. Bayon moze? ale to trzeba być niewidomym ;)

To faktycznie, ja przepraszam, nie zwróciłem uwagi na wymaganie automatu. To tak bym nie poszedł.

Główny powód zmiany auta to brak automatu.

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał:

Oglądałem wczoraj takie Clio. Nie licząc ceny to spełnia wszystkie wymagania z nawiązką. Plus wygląd i osiągi, petarda😎

20260218_153507.jpg

20260218_153425.jpg

Tu bym tez poszukał info o trwałości automatu. W talismanie z EDC czułem się jak na bombie :)

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, fosfor napisał:

Tu bym tez poszukał info o trwałości automatu. W talismanie z EDC czułem się jak na bombie :)

Czyli dawała znaki wybuchu? Jaki przebieg auta? Co to za rodzaj skrzyni?

Napisano
23 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Czyli dawała znaki wybuchu? Jaki przebieg auta? Co to za rodzaj skrzyni?

Tam były EDC i o ile slyszalem, to predzej czy pozniej kazda wybuchała.
Ja przebieg miałem znikomy, ze 30-40kkm. I jako drugi wlasciel mialem juz drugą skrzynię, więc oznak nie dawala, ale stres zostal.
Fakt, ze auto bardzo wygodne i pod tym katem polecam. wejdz na jakies fora clio, grupy na FB i zobacz. Wiem, że w capturze tez byly problemy.

Napisano
17 minut temu, fosfor napisał:

Ja przebieg miałem znikomy, ze 30-40kkm. I jako drugi wlasciel mialem juz drugą skrzynię, więc oznak nie dawala, ale stres zostal.
Fakt, ze auto bardzo wygodne i pod tym katem polecam. wejdz na jakies fora clio, grupy na FB i zobacz. Wiem, że w capturze tez byly problemy.

To jest nowe auto i hybryda ja bym sie nie przejmował. A starego szkoda kupować lepiej dołożyć do nowego modelu.

Napisano
56 minut temu, Danielpoz. napisał:

20260218_153507.jpg

20260218_153425.jpg

To wziąć to co brakuje z finansowaniem i po kłopocie.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

I to jest bardzo rozsadna rada 👍.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, wujek napisał:

To wziąć to co brakuje z finansowaniem i po kłopocie.

Pierwotne załpżenie było 80 z hakiem, no 90 powoedzmy. Od biedy, naciągając to i 100 za Toyotę. Tu wychodzi 120, tak można brnąć w nieskończoność😉

Napisano
30 minut temu, wujek napisał:

To jest nowe auto i hybryda ja bym sie nie przejmował. A starego szkoda kupować lepiej dołożyć do nowego modelu.

Miałeś renault?

Napisano
37 minut temu, Danielpoz. napisał:

Pierwotne załpżenie było 80 z hakiem, no 90 powoedzmy. Od biedy, naciągając to i 100 za Toyotę. Tu wychodzi 120, tak można brnąć w nieskończoność😉

Aygo X hybrid?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, fosfor napisał:

Więc tak, tam nie ma EDC tylko Multi Mode. Tam jest ponoć naście biegów...🤔

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał:

To nie Toyota.😉

???

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Tylko w skodzie ewidentnie tego tam brakuje. Są wersje z 2 i 3 ramionami. Nie wiem po co😱

Mi się bardziej podoba kierownica z dwoma ramionami, podobno skoda zrobiła badania i wyszło im ze dwa ramiona podobaja się większości, ale ze jednak prawie taka sama grupa woli trzy ramiona i ta grupa w odróżnieniu od "dwuramiennych" jest bardziej zdeterminowana w swoim wyborze to Skoda wpadła na pomysł by tą kierownice 3- ramienna sprzedawac jako "sportową" ale drożej, no i ludzie jak chcą coś lepszego to teraz dobieraja za dodatkowa kase kierownice trójramienna. Prestiż! :D

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

To nie Toyota.😉

Dlatego nie Toyota ze w końcu podobno ja wyciszyli? )

Super jest do miasta, właściwie to wygląda na najlepszy wybór bo spełnia wymagania, ma wszystko co chciałeś a do tego hybrydowy napęd i miesci sie na luzie ponizej 90k

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

naście biegów i hybryda (elektronika i elektryka) to są dokladnie te miejsca, gdzie przestałem oglądać Arkanę ;) ale może mają to ogarniete, clio stylistycznie mi sie zawsze podobało, a auta sa naprawde wygodne i "dla kierowcy".

Napisano
  • Autor
28 minut temu, zenek111 napisał:

Dlatego nie Toyota ze w końcu podobno ja wyciszyli? )

Super jest do miasta, właściwie to wygląda na najlepszy wybór bo spełnia wymagania, ma wszystko co chciałeś a do tego hybrydowy napęd i miesci sie na luzie ponizej 90k

Zupełnie nie spełnia założeń.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, fosfor napisał:

naście biegów i hybryda (elektronika i elektryka) to są dokladnie te miejsca, gdzie przestałem oglądać Arkanę ;)

Może choć Nissan pomógł stworzyć ten szatański system😂

Jedyne pocieszenie że jest 7 lat gwarancji bez wyłączeń na silnik, skrzynie i układ hybrydowy.

Napisano
36 minut temu, Danielpoz. napisał:

Zupełnie nie spełnia założeń.

Których dokładnie?

Napisano
10 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Rozsądny model i wyposażenie z tym że to od jakiegos handlarza

Wydawalo mnie się, ze to oferta dilera kia, ale może tylko mi się wydawało.

Cena jest trochę niższa, bo to kolor czerwony, inne z tej serii Tribute byly za ok 98k. To jest schodzący model więc cena rozsądna.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ghost2255 napisał:

Których dokładnie?

3 godziny temu, ghost2255 napisał:

Których dokładnie?

Auto ma być wielkości np Clio. Nie mniejsze niż dotychchczasowe C3.

Dobra klasa B albo coś między B a C.

Wychodzi 98tyś zł i brak grzania kiery. Chyba że coś mi uciekło🤔 Zresztą nie ma sensu o tym dumać

Nie ten typ auta.

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał:

Zresztą nie ma sensu o tym dumać

Nie ten typ auta.

OK, po prostu sugerowałem się tym fragmentem:

W dniu 17.02.2026 o 09:24, Danielpoz. napisał:

Jakie małe auto łapie się na takie wymogi? Auuomat, grzane fotele/kierownica, LED i adaptacyjny tempomat. Te dwie ostatnie pozycje nie są wymogiem 100 procentowym. Kwota około 90tyś zł.

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Chyba, ze Clio 6 z EDC, a tam juz jest Getrag.

Inna sprawa, ze jak chcesz grzaną kiere, to tylko wersja Alpine..bez sensu

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Rado_ napisał:

Chyba, ze Clio 6 z EDC, a tam juz jest Getrag.

Inna sprawa, ze jak chcesz grzaną kiere, to tylko wersja Alpine..bez sensu

Grzana kiera tylko w Alpine i tylko w wersji 160KM. Tak to sobie wymyślili🤔

Napisano
20 minut temu, Danielpoz. napisał:

Kopiuja chińczyków, u nich grzanie tylko w najwyższych wersjach

Napisano
25 minut temu, Danielpoz. napisał:

Podoba mi się to nowe Clio, ale jestem zniesmaczony jak poszli na cięcie kosztow. Clio 5 przed liftem to przy nim premiumfacepalm

Napisano
6 minut temu, zenek111 napisał:

Kopiuja chińczyków, u nich grzanie tylko w najwyższych wersjach

Moze o to chodzi, bo po co wtedy kupowac chinczyka?zlosnik2

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Moze o to chodzi, bo po co wtedy kupowac chinczyka?zlosnik2

To była jedna z przewag europejczyków, ze mozesz zamówić grzane zydle czy kiere w niskich wersjach (koreańczcy potrafia miec w podstawie) wiec jak ktoś ten dodatek uznaje za niezbedny to porównuje ceny, ze niby chińczyka tańszy, ale zeby miec grzaną kiere to sie okazuje ze chińczyk w tej samej cenie bo trzeba brać "maksa".

No to francuzi postanowili oddac tą przewagę.

Pozostała jeszcze jedna, jak sie w chińczyku chce grzane zydle to obowiazkowo "cerata" zeby sie mogła d..a pocić, w europejskich na szczescie tak nie jest

Edytowane przez zenek111

Napisano
Teraz, zenek111 napisał:

To była jedna z przewag europejczyków, ze mozesz zamówić grzane zydle czy kiere w niskich wersjach (koreańczcy potrafia miec w podstawie) wiec jak ktoś ten dodatek uznaje za niezbedny to porównuje ceny, ze niby chińczyka tańszy, ale zeby miec grzane zydle to sie okazuje ze chińczyk w tej samej cenie bo trzeba brać "maksa".

No to grancuzi postanowili oddac tą przewagę.

Pozostała jeszcze jedna, jak sie w chińczyku chce grzane zydle to obowiazkowo "cerata" zeby sie mogła d..a pocić, w europejskich na szczescie tak nie jest

Nie sądzę, że ta grzana kiera to zapatrzenie na chinskie autazlosnik Po prostu jakis mądrala wymyslil, że jak tyle kasy już chcą za najdrozsza wersje, to wisienką dla tak wymagajacych klientów będzie grzana kiera-luksus nad luksusy, a sprzedawcy w salonie będą piali z zachwytów jaka to wszystko mająca wersja, wiec nie może być taniohehe

Przeżyłbym brak tego luksusu, szczęście do techno chociaz można dokupic grzane zydle, na szczęście twarde jak skała plastiki juz sa w standardzie nawet w najdroszej wersji..ic pan w wuj z tymrotfl2

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Nie sądzę, że ta grzana kiera to zapatrzenie na chinskie autazlosnik Po prostu jakis mądrala wymyslil, że jak tyle kasy już chcą za najdrozsza wersje, to wisienką dla tak wymagajacych klientów będzie grzana kiera-luksus nad luksusy, a sprzedawcy w salonie będą piali z zachwytów jaka to wszystko mająca wersja, wiec nie może być taniohehe

Przeżyłbym brak tego luksusu, szczęście do techno chociaz można dokupic grzane zydle, na szczęście twarde jak skała plastiki juz sa w standardzie nawet w najdroszej wersji..ic pan w wuj z tymrotfl2

Żeby była jasność, za grzaną kiere i tak trzeba dopłacić😅

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Żeby była jasność, za grzaną kiere i tak trzeba dopłacić😅

Cena robi sie absurdalnarotfl2

Napisano

12 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Jak tu się dowiedzieć ile takie Renault/Dacia kosztuje jak oni w zakładce "od ręki" maja tylko"lewe" ceny?

Wstydzą się prawdziwych?

Napisano
Ale mówicie o EDC czy o tej kłowej w hybrydach?
Napisano

Skrzynie automatyczne (kłowe) w renault/dacia łączone z hybrydami 1,6 i 1,8 są bardzo trwałe.

Mowa tylko o pełnych hybrydach HEV a nie o MH

Nie słychać praktycznie żadnych uwag

Dobre do miasta bo ten zespół rusza zawsze z elektryka (nie ma sprzęgła czy to ciernego czy hydrokinetycznego)

Celowałbym w

1 Yaris
2 Clio hybryda
3 Sandero hybryda ( brak aktywnego tempomatu)

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Najtaniej to picanto ale pewnie za mały

otomoto.pl
No image preview

Nowy Kia Picanto 2025 - 79 400 PLN, 10 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Kia Picanto? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Z innych Swift

otomoto.pl
No image preview

Nowy Suzuki Swift 2025 - 83 500 PLN, 8 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Suzuki Swift? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.