Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

idealne odcięcie w światłach

Featured Replies

Napisano

Ostatnio na rozmowie z jednym mechanikiem , powiedział mi , że idealne odcięcie to wada w nowych samochodach.

Co za tym idzie . Jak jedziemy drogą nieoświetloną to "idealne odcięcie " nie doświetla nam znaków tylko jego "słupki"

Ponoć niektórzy producenci aut stosują małe odbłyśniki w autach by lekką poświatą świeciły w fluorescencyjne znaki drogowe by było je widać . Po sprawdzeniu w I30 właśnie tak jest , że wysyła z lamp soczewkowych lekką wiązkę do góry by podświetlić znaki zamiast czystej linii w dół

prawda wg Was czy mit ?

Napisano

Jakie słupki ? Przecież światła w EU są asemetryczne.

Chyba, że ów mechanik parkuje przed znakiem to wtedy i tak, albo jeździ Żukiem.

Odcięcie jest poto, żeby nie kierować światła tam gdzie nie trzeba. Pomijając asymetrię właśnie w celu m.in doświetlenia pobocza to obecne reflektory mogą dowolnie kształtować wiązkę światła, żeby jeszcze lepiej doświetlić prawą stronę.

Napisano

Matrix doświetla znaki.

Napisano

Po zmianie auta z xenonem na takie z ledem ( nie matrix ) brakowało mi swiatel xenon, na tej zasadzie ze led swiecił do lini i dalej koniec ciemnosc, xenon zawsze troche bardziej rozpraszał światło. Ale po czasie jechalem moim starym autem z xenon i stwierdzilem ze jednak LED lepszy dużo jasniej w nocy

Napisano

LED rzeczywiście daje wyraźniejsze odcięcie, wg mnie sporo rozproszenia wnoszą porysowane/zniszczone/matowiejące szkła reflektora

Napisano
W dniu 7.03.2026 o 14:24, jarek_g60 napisał:

na tej zasadzie ze led swiecił do lini i dalej koniec ciemnosc

Dlatego nie lubię jeździć swiftem. Nie dość że siedzi sie nisko, to to odcięcie jest tak drastyczne, że w nocy, jak jest lekko pod górkę, widzę na 50m. Raz na wjeździe do Wiednia wpierdzielilbym sie w ten plastik na rozwidleniu, bo pojawil sie wręcz znikad. Jak znowu podciagne lekko światła w gore, to oslepiam innych. W vitarze jalos bardziej jest rozproszone to swiatlo, dużo lepiej widać.

Napisano

Trochę mit, trochę prawda. Idealne odcięcie samo w sobie nie jest wadą – jest po to, żeby nie oślepiać jadących z przeciwka i tak projektuje się reflektory od lat, szczególnie w lampach soczewkowych i ksenonowych/LED. Natomiast faktycznie wielu producentów zostawia delikatną poświatę ponad linią odcięcia albo wykorzystuje rozproszone światło z odbłyśnika. Dzięki temu znaki drogowe (które są fluorescencyjne/odblaskowe) odbijają światło i są lepiej widoczne. Więc nie chodzi o to, że „idealne odcięcie to wada”, tylko raczej o kompromis między dobrą widocznością drogi a nieoślepianiem innych.

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 20:03, mmaciejosss napisał:

prawda wg Was czy mit ?

Lampy zawsze były projektowane w taki sposób, aby nieco świeciły również w górę.

Moim zdaniem problem jest nieco inny. Obecnie fakt obecności seryjnej lamp LEDowych powoduje, że mimo teoretycznie dobrego odcięcia, poświata ze źródła światła blisko osi reflektora jest na tyle duża, a reflektor na tyle mocny, że lampa w nocy zwyczajnie oślepia. Widzę to na nowych, seryjnych pojazdach, więc nie jest to problem powodowany przez dłubaczy garażowych. Nie jest to też problem brudnych szkieł, bo w Passacie mam to samo, jak stanę 20-30 metrów przed pojazdem.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 20:03, mmaciejosss napisał:

Ostatnio na rozmowie z jednym mechanikiem , powiedział mi , że idealne odcięcie to wada w nowych samochodach.

Co za tym idzie . Jak jedziemy drogą nieoświetloną to "idealne odcięcie " nie doświetla nam znaków tylko jego "słupki"

Ponoć niektórzy producenci aut stosują małe odbłyśniki w autach by lekką poświatą świeciły w fluorescencyjne znaki drogowe by było je widać . Po sprawdzeniu w I30 właśnie tak jest , że wysyła z lamp soczewkowych lekką wiązkę do góry by podświetlić znaki zamiast czystej linii w dół

prawda wg Was czy mit ?

Trochę prawda trochę nieprawda. Wadą nowoczesnych świateł jest bardzo silny strumień światła poniżej granicy odcięcia oraz bardzo mocna i precyzyjna sama granica odcięcia. Powoduje to pewien dyskomfort, bo ponad odcięciem niewiele widać. Ale producenci o tym wiedzą, dlatego część światła jest kierowana wyżej, żeby złagodzić to zjawisko oraz żeby np. było widać co jest napisane na tablicach nad autostradą. ZTCW przepisy regulują ile światła może być wysłane wyżej niż odcięcie a producenci robią to lepiej lub gorzej, jak wszystko.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

producenci robią to lepiej lub gorzej, jak wszystko

Nawet w obrębie jednej marki to różnie wygląda. Jak pisałem wyżej, w swifcie tragedia, w Vitarze super.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Trochę prawda trochę nieprawda. Wadą nowoczesnych świateł jest bardzo silny strumień światła poniżej granicy odcięcia oraz bardzo mocna i precyzyjna sama granica odcięcia. Powoduje to pewien dyskomfort, bo ponad odcięciem niewiele widać. Ale producenci o tym wiedzą, dlatego część światła jest kierowana wyżej, żeby złagodzić to zjawisko oraz żeby np. było widać co jest napisane na tablicach nad autostradą. ZTCW przepisy regulują ile światła może być wysłane wyżej niż odcięcie a producenci robią to lepiej lub gorzej, jak wszystko.

O ile w nowych reflektorach nie ma jak porządzić, bo jest jak wymyślili sobie producenci, a tyle jako ciekawostkę moge dodać wrażenia z retrofita założonego do ponad 30 letniego samochodu z systemem projekcyjnym (soczewka). Odcięcie jak żyletką, ale pobocze i znaki widać doskonale. Problem jest jednak z "odległością" na jaką świecą reflektory, bo ta precyzja niestety się mści - odczuwalnie przez dużą różnicę między linią odcięcia w stosunko do halogenowych żarówek. Przy niskim i twardym samochodzie jest to bardzo odczuwalne, ale i tak zdecydowanie wolę retrofity ok

Napisano
W dniu 11.03.2026 o 16:26, futrzak napisał:

jako ciekawostkę moge dodać wrażenia z retrofita założonego do ponad 30 letniego samochodu z systemem projekcyjnym (soczewka). Odcięcie jak żyletką, ale pobocze i znaki widać doskonale.

097146bef8c24.png

Tak złapane na szybko dzisiaj, bo pogoda była i wyległem pierwszy raz w tym roku na drogi. Miałem zrobić zdjecie Vectry C obok, ale z litości nie zrobiłem.

Napisano
11 godzin temu, futrzak napisał:

097146bef8c24.png

Tak złapane na szybko dzisiaj, bo pogoda była i wyległem pierwszy raz w tym roku na drogi. Miałem zrobić zdjecie Vectry C obok, ale z litości nie zrobiłem.

Ale mam wrażenie że stare soczewki pod halogeny miały inne odcięcie niż ksenon.

Miałem w Omedze B, miałem w Almerze N16 i tam prawa strona była wyżej, ergo ukośne odcięcie było dłuższe niż w przypadku Vectry C przed FL, czy Astry H. Z obecnymi soczewkami halogenowymi nie mam styczności, jedynie okazjonalnie z Vitara ale na ile zwróciłem na to uwagi.