Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pozycja za kierownicą Hyundai Kona

Featured Replies

Napisano

Miałem napisać małe podsumowanie po 3 miesiącach używania nowej Kony. Zamiast dzielenia sie wrażeniami w pierwszych 3 tys. km i rozpisywania o spalaniu, silniku, elektronice, zawieszeniu itp., ograniczę sie jednak do 1 tematu, który jest dla mnie bardzo drażniący i uciążliwy. Pozycja za kierownicą. Auto ma wyraźnie "za krótką" kierownicę. W efekcie by ją prawidłowo trzymać, nawet przy maksymalnym wyciągnięciu, nogi wydają się być zbyt blisko pedałów. Jakoś sytuację ratuje jazda z ustawionym pionowo oparciem, no ale nie jest to zbyt wygodne. Sytuacja robi się dramatyczna, gdy korzystasz z dobrodziejstwa aktywnego tempomatu. Wtedy z prawą nogą właściwie nic sensownego nie da sie zrobić. Zbyt mocne ugięcie w kolanie, obciążenie stawu biodrowego. Do tego dochodzi jeszcze beznadziejny podłokietnik. Okazuje sie, że jest on krótki i nie przesuwany. Nie zmieniam aut zbyt często, nie mam doświadczenia z wieloma modelami. Szczerze mówiąc nie przyszło mi nawet do głowy, że istnieją podłokietniki bez regulacji?! W moje poprzedniej octavii, wyprodukowanej 14 lat temu mogłem przesuwać w przód i tył i była to oczywista , oczywistość. Wiem , że zdarzają się auta bez podłokietnika, więc sprawdziłem czy jest i tyle. Więc tak: silnik fajny, skrzynia O.K., dynamika jazdy jak najbardziej, elektronika ok, parkowanie z kamerą 360- bajka- a jeździ się źle, bo brakuje tych 5 cm na kierownicy. Jak żyć?

Napisano
39 minut temu, Gambit napisał:

Miałem napisać małe podsumowanie po 3 miesiącach używania nowej Kony. Zamiast dzielenia sie wrażeniami w pierwszych 3 tys. km i rozpisywania o spalaniu, silniku, elektronice, zawieszeniu itp., ograniczę sie jednak do 1 tematu, który jest dla mnie bardzo drażniący i uciążliwy. Pozycja za kierownicą. Auto ma wyraźnie "za krótką" kierownicę. W efekcie by ją prawidłowo trzymać, nawet przy maksymalnym wyciągnięciu, nogi wydają się być zbyt blisko pedałów. Jakoś sytuację ratuje jazda z ustawionym pionowo oparciem, no ale nie jest to zbyt wygodne. Sytuacja robi się dramatyczna, gdy korzystasz z dobrodziejstwa aktywnego tempomatu. Wtedy z prawą nogą właściwie nic sensownego nie da sie zrobić. Zbyt mocne ugięcie w kolanie, obciążenie stawu biodrowego. Do tego dochodzi jeszcze beznadziejny podłokietnik. Okazuje sie, że jest on krótki i nie przesuwany. Nie zmieniam aut zbyt często, nie mam doświadczenia z wieloma modelami. Szczerze mówiąc nie przyszło mi nawet do głowy, że istnieją podłokietniki bez regulacji?! W moje poprzedniej octavii, wyprodukowanej 14 lat temu mogłem przesuwać w przód i tył i była to oczywista , oczywistość. Wiem , że zdarzają się auta bez podłokietnika, więc sprawdziłem czy jest i tyle. Więc tak: silnik fajny, skrzynia O.K., dynamika jazdy jak najbardziej, elektronika ok, parkowanie z kamerą 360- bajka- a jeździ się źle, bo brakuje tych 5 cm na kierownicy. Jak żyć?

Nie jakoś dużo, ale troche nową koną jezdziłem i nie miałem problemu z pozycją.

moze po prostu zmien auto, jak nie mozesz znaleźć wygodnej pozycji.

Podłokietnik wkomponowany w tunel środkowy to też raczej norma hmm

Napisano

Pewnie kwestia wzrostu lub budowy ciała kierowcy. Ja nie zauważyłem nic strasznie upierdliwego, ale też jechałem tym autem może z 10 minut (teść ma).

Napisano
49 minut temu, Gambit napisał:

Dac sobie wiecej czasu i pokombinowac z innym ustawieniem fotela vs kierownica.

Nawet jesli na poczatku wydaje sie nie wygodnie, to trzeba chwili zeby sie przyzwyczaic.

Jak nie pomoze to zmienic auto na inne, a na przyszlosc wypozyczyc auto na weekend przed zakupem i zrobic jakas trase.

Napisano

Zrobiłem Koną kilkaset km na wakajkach i nie zauwazylem problemów. Bardziej irytowały mnie "asystenty" i konieczność ich wyłączania każdorazowo po uruchomieniu silnika, macając po ekranie.

Natomiast miałem tak z jednym autem - P408. Przez tydzień nie byłem się w stanie dogadać z tym autem w kontekście ustawienia fotela i kierownicy, więc wierzę, że mozna takie auto trafić

Napisano

To rozwiążę twój problem

Spacershop
No image preview

Hyundai Kona Steering wheel spacer

Hyundai steering wheel spacer tailored for Kona. Engineered for seamless OEM integration. Improves driving dynamics and ergonomic control.

Pozdrawiam

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał:

Dac sobie wiecej czasu i pokombinowac z innym ustawieniem fotela vs kierownica.

Nawet jesli na poczatku wydaje sie nie wygodnie, to trzeba chwili zeby sie przyzwyczaic.

Jak nie pomoze to zmienic auto na inne, a na przyszlosc wypozyczyc auto na weekend przed zakupem i zrobic jakas trase.

Dokładnie tak, trzeba trochę pojeździć, ale w polskich warunkach jest to mocno utrudnione. Ja wiem, że 90% AK dostaje samochody na wakacje za free (nie włączajmy tu służbowych na wysokich szczeblach), ale ja znam inne realia. Jak już się uda wydębić auto bez sprzedawcy, to sukces, ale potem mamy limit km. Spróbuj w Toyocie wydębić na weekend ;)
Ostatnio dostaliśmy Arkanę na zastępczaka. Wrzynanie się tunelu środkowego w nogę poczułem po kilku km i samochód nie do jazdy dla mnie. Ale ból z powodu nieprawidłowej pozycji znam, i to dopiero po kilku godzinach jazdy wjeżdża do organizmu.
Przyzwyczajanie się trochę trwa. Ja po przesiadce na X3 czy V90 mówiłem że słabe fotele, jakieś twarde itd. Po jednym dniu i klkuset km zmieniałem zdanie na odwrotne.

Napisano

4 minuty temu, lucash napisał:

Dokładnie tak, trzeba trochę pojeździć, ale w polskich warunkach jest to mocno utrudnione. Ja wiem, że 90% AK dostaje samochody na wakacje za free (nie włączajmy tu służbowych na wysokich szczeblach), ale ja znam inne realia. Jak już się uda wydębić auto bez sprzedawcy, to sukces, ale potem mamy limit km. Spróbuj w Toyocie wydębić na weekend ;)
Ostatnio dostaliśmy Arkanę na zastępczaka. Wrzynanie się tunelu środkowego w nogę poczułem po kilku km i samochód nie do jazdy dla mnie. Ale ból z powodu nieprawidłowej pozycji znam, i to dopiero po kilku godzinach jazdy wjeżdża do organizmu.
Przyzwyczajanie się trochę trwa. Ja po przesiadce na X3 czy V90 mówiłem że słabe fotele, jakieś twarde itd. Po jednym dniu i klkuset km zmieniałem zdanie na odwrotne.

Ja nie mowie o darmowych testach przez weekend bo z tym faktycznie trudno.

Mozna poszukac w wypozyczalni albo wziac zastepczaka za $$$.

Wydajac grubo ponad 100kPLN, raczej kilka stow warto zainwestowac.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
Godzinę temu, Gambit napisał:

Pozycja za kierownicą. Auto ma wyraźnie "za krótką" kierownicę. W efekcie by ją prawidłowo trzymać, nawet przy maksymalnym wyciągnięciu, nogi wydają się być zbyt blisko pedałów. Jakoś sytuację ratuje jazda z ustawionym pionowo oparciem, no ale nie jest to zbyt wygodne. Sytuacja robi się dramatyczna, gdy korzystasz z dobrodziejstwa aktywnego tempomatu. Wtedy z prawą nogą właściwie nic sensownego nie da sie zrobić. Zbyt mocne ugięcie w kolanie, obciążenie stawu biodrowego. Do tego dochodzi jeszcze beznadziejny podłokietnik. Okazuje sie, że jest on krótki i nie przesuwany. Nie zmieniam aut zbyt często, nie mam doświadczenia z wieloma modelami. Szczerze mówiąc nie przyszło mi nawet do głowy, że istnieją podłokietniki bez regulacji?! W moje poprzedniej octavii, wyprodukowanej 14 lat temu mogłem przesuwać w przód i tył i była to oczywista , oczywistość. Wiem , że zdarzają się auta bez podłokietnika, więc sprawdziłem czy jest i tyle.

IMO, podnieś trochę fotel do góry i jednak postaw oparcie bardziej w pionie.

Ja najpierw odsuwam maksymalnie fotel, by nogom było wygodnie.

Potem wysuwam maksymalnie kierownicę i do niej dopasowuję właśnie pochyleniem oparcia.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

pełna zgoda

Napisano
6 godzin temu, Gambit napisał:

Jak żyć?

nie jeździłeś tym przed kupnem czy po prostu za krótko i nie wyłapałeś tego? Fakt, że niewygodna pozycja za kierownicą może popsuć wrażenia z każdego auta. Miałem ostatnio zastępczego X-Traila na jeden dzień jak oddałem swojego Qashqai'a na serwis. Auto pod prawie każdym względem lepsze niż moje: ten sam napęd ePower ale jakoś tak jeszcze ciszej działa, trochę później się wkręca na obroty, ogólnie auto lepiej wyciszone, nadwozie sztywniejsze, zawias lepszy, układ kierowniczy mniej gumowaty. Wszystko lepsze, ale prawie i to prawie robi wielką różnicę. Ma ogromny tunel środkowy, wyższy i szerszy niż u mnie. Który naciska mi na prawe kolano przy mojej poprawnej i ulubionej pozycji za kierownicą. Kiklka krótkich jazd w jeden dzień bez problemu, ale już wiem że w długiej trasie by mnie po prostu noga bolała. I to by mi wystarczyło żebym nie kupił takiego auta nawet jak pod każdym innym względem jest lepsze. i to jest też coś czego nie kumam we współczesnej motoryzacji. W dużych autach robi się ogromne tunele środkowe, które sprawiają wrażenie że kierowca nie czuje tej przestrzeni i komfortu które auto może dać. Ja mam wrażenie że to na mnie napiera i ściska. Miałem kiedyś Suzuki Swifta, mała popierdółka, tam nie było tunelu środkowego, lewarek zmiany biegów wyrastał z podłogi i miałem w tym poczucie większej swobody i przestrzeni niż we wspomnianym XTrailu czy np Oplu Insignia gdzie też ten tunel był ogromny. Ale takie rzeczy się właśnie sprawdza przed kupnem

Napisano

Co do podłokietnika to ja mam w Ceedzie nieregulowany, a syn Hyundaiu i20 regulowanyhehe.

Napisano
7 godzin temu, Gambit napisał:

ograniczę sie jednak do 1 tematu, który jest dla mnie bardzo drażniący i uciążliwy. Pozycja za kierownicą. Auto ma wyraźnie "za krótką" kierownicę. W efekcie by ją prawidłowo trzymać, nawet przy maksymalnym wyciągnięciu, nogi wydają się być zbyt blisko pedałów.

Koreańce i Japończycy projektują swoje auta na mini ludziki.

Przy czym mam wrażenie, że Kia i Hyundai robią to najgorzej, TTTM, niestety.

Nie w każdym modelu, ale szczególnie po przesiadce z BMW czy MB można się zdziwić.

Przyzwyczaisz się zlosnik

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Koreańce i Japończycy projektują swoje auta na mini ludziki.

Przy czym mam wrażenie, że Kia i Hyundai robią to najgorzej, TTTM, niestety.

Nie w każdym modelu, ale szczególnie po przesiadce z BMW czy MB można się zdziwić.

Przyzwyczaisz się zlosnik

A widzisz u mnie ceed pod względem ergonomii bardzo dobrze się sprawdza. Lepiej niż fiat bravo. No bejca to jednak bejca... chociaż też idealna nie jest... tak mam fotel cofnięty że lewy łokieć ląduje na podłokietniku który już zaczyna się zwężać, na szczeście nie jest z tym źle ale już nie idealnie zlosnik. A mam tylko 180cm wzrostu

s-l400.jpg

Napisano

Ile masz wzrostu i obwodu w pasie?

Napisano

To ja dodam coś innego od siebie. Właśnie miałem okazję w 2 tygodnie zrobić 2000km nową Elantrą. Poprzednimi modelami jeździłem było nieźle ale najnowsza to mnie zachwyciła. Komfort w porównaniu do Camry wyższy, pozycja za kierownicą świetna, o klasę wygodniej niż w moim VW. Automat - płynność bajka ale silnik nieco odrobinę wyżej trzyma obroty, spalanie 7, elektronika i asystenci (utrzymanie pasa, parkowanie) o klasę wyżej niż nowe VW, jakość wyświetlaczy lepsza niż VW. Jestem pod ogromnym wrażeniem jak Hyundai nadrobił a w chwili obecnej przeskoczył niemiecką konkurencję.

Napisano
3 minuty temu, bengamin napisał:

To ja dodam coś innego od siebie. Właśnie miałem okazję w 2 tygodnie zrobić 2000km nową Elantrą. Poprzednimi modelami jeździłem było nieźle ale najnowsza to mnie zachwyciła. Komfort w porównaniu do Camry wyższy, pozycja za kierownicą świetna, o klasę wygodniej niż w moim VW. Automat - płynność bajka ale silnik nieco odrobinę wyżej trzyma obroty, spalanie 7, elektronika i asystenci (utrzymanie pasa, parkowanie) o klasę wyżej niż nowe VW, jakość wyświetlaczy lepsza niż VW. Jestem pod ogromnym wrażeniem jak Hyundai nadrobił a w chwili obecnej przeskoczył niemiecką konkurencję.

Ciekawe co piszesz, bo Elantra to dosc budzetowy model...

To byla wersja na EU czy moze gdzies w USA/Azji?

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

Dwa auta tak wyeliminowałem z zakupu. Auto z wypozyczalni. Zrobione kilkaset kilometrów na weekendowym wypadzie. I juz wiadomo co pasuje a co nie

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał:

A widzisz u mnie ceed pod względem ergonomii bardzo dobrze się sprawdza. Lepiej niż fiat bravo. No bejca to jednak bejca... chociaż też idealna nie jest... tak mam fotel cofnięty że lewy łokieć ląduje na podłokietniku który już zaczyna się zwężać, na szczeście nie jest z tym źle ale już nie idealnie zlosnik. A mam tylko 180cm wzrostu

s-l400.jpg

Moze to kwestia tego, ze ceed był zaprojektowany na Europę? A Kona to model globalny hmmnie_wiem

Napisano
17 minut temu, Filipfm napisał:

Moze to kwestia tego, ze ceed był zaprojektowany na Europę? A Kona to model globalny hmmnie_wiem

Na pewno wtedy w Kia pracował jakiś designer z BMW i widzę tam pewnie naleciałości od niemców zlosnik

Napisano
6 minut temu, bielaPL napisał:

Na pewno wtedy w Kia pracował jakiś designer z BMW i widzę tam pewnie naleciałości od niemców zlosnik

I to kilku sciągneli, ale Karim Hahib to chyba jest ich głównym magikiem od designu.

Napisano
14 godzin temu, bielaPL napisał:

s-l400.jpg

Mam to samo w Audi teraz, łokieć mnie boli bo opiera się na końcówce podłokietnika w drzwiach, która jest najsłabiej wyściełana. A nie mogę się przysunąć bo już nogi uwierają...

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 08:29, Maciej__ napisał:

Ciekawe co piszesz, bo Elantra to dosc budzetowy model...

To byla wersja na EU czy moze gdzies w USA/Azji?

No jeździłem 5 lat temu 3 sztukami z AVISa i jakoś nie byłem wtedy nimi zachwycony. Passat, Camry czy Malibu były znacznie przyjemniejsze.
A tu szok bo ta najnowsza wersja naprawdę świetnie jeździ. Tak wersja USA. Co ciekawe to sporą część zrobiłem na autopilocie (z włączonymi wszystkimi asystentami) i bardzo poprawnie się zachowywał ok

Napisano

7 minut temu, bengamin napisał:

Tak wersja USA. Co ciekawe to sporą część zrobiłem na autopilocie (z włączonymi wszystkimi asystentami) i bardzo poprawnie się zachowywał ok

Elantra w EU miala dychawiczny silnik wolnossacy 1,5 czy 1,6 i skrzynie CVT.

To nie ma prawa przyjemnie jezdzic ;)

PS. Ja na asystentow w Tucsonie tez nie narzekam ok

Napisano
23 godziny temu, Maciej__ napisał:

Elantra w EU miala dychawiczny silnik wolnossacy 1,5 czy 1,6 i skrzynie CVT.

To nie ma prawa przyjemnie jezdzic ;)

PS. Ja na asystentow w Tucsonie tez nie narzekam ok

wolnossące 1,5

Napisano
1 minutę temu, bengamin napisał:

wolnossące 1,5

Najpierw byl 1,5, a pod koniec produkcji 1,6.

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał:

Najpierw byl 1,5, a pod koniec produkcji 1,6.

Na 1000% skrzynia nie była CVT. Jeżeli klasyczny automat jest w nowym modelu w 1,6 to tak mogło być. Kickdown było rewelacyjnie czuć kilka razy przy pedale w podłodze i do tego późniejszą zmianę biegów. Wyraźnie spadanie pręskości obrotów przy kolejnych biegach. Same zmiany przełożeń natomiast były niesamowicie płynne.

Napisano
3 minuty temu, bengamin napisał:

Na 1000% skrzynia nie była CVT. Jeżeli klasyczny automat jest w nowym modelu w 1,6 to tak mogło być. Kickdown było rewelacyjnie czuć kilka razy przy pedale w podłodze i do tego późniejszą zmianę biegów. Wyraźnie spadanie pręskości obrotów przy kolejnych biegach. Same zmiany przełożeń natomiast były niesamowicie płynne.

Ja nie wiem jaki naped jest w USA, w EU to byla skrzynia CVT.

Obecnie model wylecial juz z oferty Hyundaia w PL.

https://autogaleria.pl/hyundai-elantra-cvt-test-opinia-spalanie-problemy

Edytowane przez Maciej__

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ja nie wiem jaki naped jest w USA, w EU to byla skrzynia CVT.

Obecnie model wylecial juz z oferty Hyundaia w PL.

https://autogaleria.pl/hyundai-elantra-cvt-test-opinia-spalanie-problemy

Różnice będą. Przykładowo w PL / EU chyba nie można było kupić egzemplarza z autonomiczną jazdą.

Z różnic to najlepiej widać że wszystkie VW sprzedawane w USA mają skrzynie AISIN a reszta świata DSG.