Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolety zewnętrzne, zakładać czy nie

Featured Replies

Napisano

Jak pewnie niektórzy kojarzą kupiłem i remontuję stary dom.

Przyszedł czas na wybór okien i właśnie rolet zewnętrznych.

Dom stoi przy mało używanej osiedlowej uliczce.

Przy wycenie/pomiarze okiem poprosiłem też o dobór rolet zewnętrznych. Ale zacząłem się zastanawiać czy są mi potrzebne.

In minus:

• podczas wyjazdów tworzą wrażenie opancerzonego domu i skarbów w środku,

• nie mieszkam w Wilanowie, nie jestem milionerem, nie będę miał złotych klamek, żeby obawiać się złodziei.

In plus:

• w przypadku słonecznych dni dają możliwość zacienienia wnętrza,

• podczas wyjazdów tworzą wrażenie opancerzonego domu,

• opuszczone pewnie trochę dodatkowo izolują termicznie.

• żona boi się burz i silnych wiatrów i tu też pomagają.

Pytanie Czy montaż rolet na ścianie ponad oknem (przewidziana grubość styropianu do 20 cm, czyli tyle co kaseta rolety) nie spowoduje utraty ciepła/przemarzania? Czy są jeszcze jakieś minusy rolet?

Napisano

Polecam.

Ładniej wyglądają że schowaną kasetą. Kaseta powinna mieć izolację termiczną.

Ja niestety mam natynkowe dołożone już po wykończeniu domu, spełniają funkcję, ale wygląda to gorzej.

Tak, izolują termicznie i sporo hałasu (wiatr, deszcz, burza) tłumią. Dom w upały się mniej nagrzewa- przynajmniej w moim przypadku okien z pakietem dwuszybowym, jak jest w trzy szybowym nie wiem.

Nie znam nikogo kto ma i żałuje że zamontował.

Pozdrawiam

Napisano

Ja założyłem i była to jedna z lepszych decyzji. NIe rozumiem twoich argumentów "tworzą wrażenie opancerzonego domu". Tak podchodząc to całe południe EU tak wygląda. Ich zadaniem to zaciemnienie a nie zabezpieczenie włamaniowe.

Rolety zewn mają największy sens jak się je projektuje jeszcze przed elewacją i montażem okien. Żeby było ładnie i ciepło, to puszki muszą schować się w ocieplenieniu - zwykle są max 165mm i powinny być oddzielone od muru dobrą izolacją. Przed montażem okien można zrobić szalunek tracony wkładając piankę PIR. Jak sa otwory to trzeba kombinować n z podkuciem i wstawieniem docieplenia na całą wielkość skrzynki. Inaczej będą gigantyczne mostki cieplne.

Same rolety trochę poprawiają izolacyjność domu, odsłaniają też od wiatru. Największa ich zaleta to zaciemnienie czy to w nocy do spania czy to latem w postaci półcienia.

Dobrze jest też dać kable zasilające i sterujące. Warto wybierać z lepszym napędem i sztywnym połączeniem rolety z silnikiem.

Napisano
3 godziny temu, tomeq77 napisał:

Pytanie Czy montaż rolet na ścianie ponad oknem (przewidziana grubość styropianu do 20 cm, czyli tyle co kaseta rolety) nie spowoduje utraty ciepła/przemarzania? Czy są jeszcze jakieś minusy rolet?

Pomiędzy kasetę a ścianę daje się jeszcze ocieplenie, potem ocieplenie budynku obudowuje ci kasete więc strat ciepła raczej nie ma.

Pamiętaj by montować z silnikami przeciążeniowymi ;) bo są tańsze wersje też...

Jedyny minus elektrycznych rolet, to sytuacja gdy nie ma prądu a masz je zasunięte, nie otworzysz manualnie ;)

Napisano

Ja bym zakładał.

Miałem co prawda w mieszkaniu ale zdają egzamin.

Latem chłodniej, zimą nieco cieplej od okien było. Na pewno są dodatkowym zabezpieczeniem w przypadku np burzy, silnego wiatru, mocnych opadów.

Napisano
15 godzin temu, BOGUS napisał:

Nie znam nikogo kto ma i żałuje że zamontował.

Ja mam i żałuję.

To znaczy, żałuję, że mam tylko na dole, a na górze już kasy nie starczyło jak się budowałemzlosnik

Dla mnie to przede wszystkim świetna izolacja termiczna latem.

Napisano

tez mam sporo już lat i nie wyobrażam sobie nie mieć rolet w domu ...

Napisano
19 godzin temu, tomeq77 napisał:

Przy wycenie/pomiarze okiem poprosiłem też o dobór rolet zewnętrznych. Ale zacząłem się zastanawiać czy są mi potrzebne.

In minus:

• nie mieszkam w Wilanowie, nie jestem milionerem, nie będę miał złotych klamek, żeby obawiać się złodziei.

In plus:

a ja Ci powiem ..... ze wszystko zalezy. Na parterze tak naprawde przydalyby mi sie na jednej scianie wschodniej w dwoch oknach latem. Ale tam mam taras i jak zrobie pergole to juz mi jedna bylaby niepotrzebna. A to jedno kuchenne to sobie daruje
Od poludnia mam sciane kolankowa i taki spory nawis dachu, ze w sumie w lecie kiedy slonce jest wysoko to mi ledwo co promienie sloneczne wpadaja do pokoi, a w zimie fajnie swieci do srodka i ogrzewa --> kompletnie niepotrzebne
Zaciemnic pokoj sto razy latwiej i przyjemniej zasłonami niż jakimiś roletami. Reczne ciezko chodza, elektryczne pewnie drogie.

Na poddaszu jak masz duze okna od naslonecznionych stron (sciany szczytowe) to mozna by przemyslec sprawe ... jak nie rolety to okiennice

Napisano

Ja jestem zdania, że jeśli zależy nam tylko na odcięciu słońca latem, to super sprawdzają się zewnętrzne refleksole - tańsze, nie zaciemniają pomieszczenia tak bardzo, a od nagrzewania zabezpieczają fenomenalnie.

Napisano
W dniu 18.05.2026 o 15:30, tomeq77 napisał:

In minus:

In plus:

Będzie mostek cieplny i przemarzanie. Trzeba dac minimum 5cm styroduru pod kasete

Napisano
W dniu 18.05.2026 o 15:30, tomeq77 napisał:

Jak masz kasę to bierz. Każdy bajer jest fajny. Tylko każdy bajer kosztuje. Ja nie mam. Żyje mi się ok bez tego (tylko że ja nie mam 90% ściany południowej jako szybę zlosnik co ostatnio jest takie modne).

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Dorzucę 3 grosze:

mam rolety zewnętrzne elektryczne jak i mechaniczne. Fajny bajer choć i tak częściej używam rolet wewnętrznych takich plisowanych zasuwanych zarówno z góry jak i z dołu, zwłaszcza jak dni są dłuższe, bo te zewnętrzne zaciemniają mocno pomieszczenie.

Mechaniczne są o tyle wygodne, że opuszcza się je i podnosi błyskawicznie. Te sterowane elektrycznie są powolne - dlatego najlepiej wybrać opcję sterowania przez wifi i programowania zamykania/otwierania, tak żeby nie bawić się w klikanie w smarku czy przyciskiem na ścianie.

Napisano
21 godzin temu, To Mirek napisał:

Dorzucę 3 grosze:

mam rolety zewnętrzne elektryczne jak i mechaniczne. Fajny bajer choć i tak częściej używam rolet wewnętrznych takich plisowanych zasuwanych zarówno z góry jak i z dołu, zwłaszcza jak dni są dłuższe, bo te zewnętrzne zaciemniają mocno pomieszczenie.

Mechaniczne są o tyle wygodne, że opuszcza się je i podnosi błyskawicznie. Te sterowane elektrycznie są powolne - dlatego najlepiej wybrać opcję sterowania przez wifi i programowania zamykania/otwierania, tak żeby nie bawić się w klikanie w smarku czy przyciskiem na ścianie.

powolne ? To tak Ci się spieszy jak się zamykają ). U mnie w większości mam ustawione automatycznie zamykają się po zmroku, otwierają rano. Tylko w pok dzieci i sypialni jest inaczej. Nie wnikam ile czasu, ale pewnie kilknaście sekund.

Te wszystko co się dokłada od środka nie ma sensu przy zewn, nie przyciemniają tak, okno i tak sie grzeje latem. Te co miałem m.in na dachowych poodpadały po kilku latach.

Napisano

Mam polecam
Bierz tylko perforowane łączenia lamelek a nie pelneto po przymknięciu ( ale nie 100 zamknięciu) nie będziesz miał ciemnicy

Oczywiście elektryczne ( to o 300 PLN podrozaloli chyba rolete- minus ze kabel trzeba dociągnąć.
Po jakim czasie dołożyłem sterowniki po wifi z dodatkowym pilotem IR od chinczyka- tylko musisz mieć wtedy od razu głębokie puszki pod przyciskami

Teraz są gotowe dotykowe przyciski z wifi od razu

Napisano

Mam w kolejnym mieszkaniu.

Nie wyobrażam sobie już żeby ich nie mieć.

W lecie ograniczają nagrzewanie, w zimie trzymają ciepło, ogólnie same zalety.

Napisano

folie aluthermo mozna dac pod kasete i jest pieknie (badalem u siebie termowizja)

warto wyprowadzic od razu kabelki i wyciagnac sterowanie pod alarm, o ile chcesz miec, wtedy wlacza sie alarm i zamykaja rolety

sprawdz jeszcze wielkosc kasety u mnie na duze okno byla tak duza kaseta ze musialem zmienic grubosc ocieplenia z 20 na 25 zlosnik

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, Cinos napisał:

folie aluthermo mozna dac pod kasete i jest pieknie (badalem u siebie termowizja)

ok

25 minut temu, Cinos napisał:

sprawdz jeszcze wielkosc kasety u mnie na duze okno byla tak duza kaseta ze musialem zmienic grubosc ocieplenia z 20 na 25

wg firmy od okien 20 cm w zupełności wystarczy

Napisano
2 godziny temu, Cinos napisał:

warto wyprowadzic od razu kabelki i wyciagnac sterowanie pod alarm, o ile chcesz miec, wtedy wlacza sie alarm i zamykaja rolety

sprawdz jeszcze wielkosc kasety u mnie na duze okno byla tak duza kaseta ze musialem zmienic grubosc ocieplenia z 20 na 25 zlosnik

Pokaż te zdjęcie.

Ile te folia ma grubości i jaka lambda ?

Imho łączenie zamykania z alarmem to głupota, jak ktoś będzie obserwował dom to będzie miał jasny sygnał kiedy wychodzisz a kiedy wracasz.

Jaka to wysokość okna generuje puszki pow 200 ?

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

jak sprawdzałem kiedys to nie miało to Lambda. nie był to materiał budowlany ,nie miał aprobaty ITB.

Napisano

rolety to lipa. duzy mostek cieplny. problemy z nadprazami, trzeba wycofywac się co daje problemy przy obciazonych nadprzach.

lepiej okiennice i sciana 3 warstwowa

Napisano
17 minut temu, deszczowyRoman napisał:

jak sprawdzałem kiedys to nie miało to Lambda. nie był to materiał budowlany ,nie miał aprobaty ITB.

To tym bardziej nie wierzę, że wyszło dobrze na zdjęciach. Ja robiłem dokładne zdjęcia termowizyjne nadproży, wyszły jak ściana ale ja dałem 7cm PIR 0.2, same okno przy mroźnej pogodzie z zasuniętą roletą miało mniejsze straty niż bez.

Napisano
2 minuty temu, sherif napisał:

To tym bardziej nie wierzę, że wyszło dobrze na zdjęciach. Ja robiłem dokładne zdjęcia termowizyjne nadproży, wyszły jak ściana ale ja dałem 7cm PIR 0.2, same okno przy mroźnej pogodzie z zasuniętą roletą miało mniejsze straty niż bez.

to taniej wyjdzie przyczepienie styropianu z 5cm grubosci do szyby okna hehe

Napisano
16 minut temu, sherif napisał:

Pokaż te zdjęcie.

Imho łączenie zamykania z alarmem to głupota, jak ktoś będzie obserwował dom to będzie miał jasny sygnał kiedy wychodzisz a kiedy wracasz.

Jaka to wysokość okna generuje puszki pow 200 ?

nie mam teraz pod reka, ale robili u mnie zgodnie z wytycznymi producenta, czyli dwie warstwy kleili i pod skrzynke do muru

https://aluthermo.com.pl/fileadmin/user_upload/instrukcja_montazu_-_izolacja_rolet_i_zaluzji_w_systemie_nadprozy.pdf

protec.jpg

u mnie bylo chyba z 2700 wysokosc, wiec przy pancerzu PA43-SW60 wyszla skrzynka 205, szerszy wał, bo szerokie okno (dwie rolety i w sumie prawie 5 metrow)

wiec 2x10mm ocieplenie, potem skrzynka 205 i na to kawalek styropianu by ladnie przykryc

Napisano
17 minut temu, deszczowyRoman napisał:

to taniej wyjdzie przyczepienie styropianu z 5cm grubosci do szyby okna hehe

Jak wolisz, ja wolę zasłaniać roletami.

Napisano
23 minuty temu, Cinos napisał:

nie mam teraz pod reka, ale robili u mnie zgodnie z wytycznymi producenta, czyli dwie warstwy kleili i pod skrzynke do muru

https://aluthermo.com.pl/fileadmin/user_upload/instrukcja_montazu_-_izolacja_rolet_i_zaluzji_w_systemie_nadprozy.pdf

protec.jpg

u mnie bylo chyba z 2700 wysokosc, wiec przy pancerzu PA43-SW60 wyszla skrzynka 205, szerszy wał, bo szerokie okno (dwie rolety i w sumie prawie 5 metrow)

wiec 2x10mm ocieplenie, potem skrzynka 205 i na to kawalek styropianu by ladnie przykryc

Ten materiał był już o ile pamiętam jakiś czas temu. Miał bardzo kontrowersyjne opinie i dużo marketingu. Ta lambda to jest z pustką powietrzną, której nie masz, bo jak piszesz zostało to przyklejone pomiędzy mur a kasetę. Ludzie bardzo krytykują, że jest to nietrwały materiał i się rozsypuje z czasem. Zapewne lepiej to niż nic, ale IMHO bardzo daleko to porównania z 20 czy nawet 15cm styro w ścianie.

Kto robił zdjęcia termo ? Niezależna firma ?

25 minut temu, Cinos napisał:

OK to rzeczywiście sporo, ja mam chyba do ok 2500 wysokości to są puszki 180. Odnośnie szerokości to się dzieli rolety, żeby siłowniki dawały radę.

Napisano
11 minut temu, sherif napisał:

Ta lambda to jest z pustką powietrzną, której nie masz, bo jak piszesz zostało to przyklejone pomiędzy mur a kasetę.

jak nie ma? przeciez w jednej warstwie masz chyba z dwie warstwy powietrza w srodku, masz w PDF na 4 stronie, przekrój folii w środku

a u mnie jest to sklejone z dwóch, czyli sa 4 warstwy tego powietrza, a jeszcze kaseta ze wszystkich stron jest osłonięta 25cm styropianu i z przodu ma pewnie z kilka cm, bo zrobilem zapas

sam robilem, kupilem sobie termowizje, bo nie chcialo mi sie ludzi prosic i placic, a mam dosc dokladna termowizje wiec wiele rzeczy widzialem

elektrykow, czy kable sie nie grzeja, podlogowke regulowalem by bylo rowno, by nie meczyc pompy ciepla, okna czy dobrze wyregulowane i osadzone przed parapetami (po wlaczeniu grzania musieli przyjsc i dwa okna poprawic, bo niedopianowali zlosnik)

jak robili ocieplenie mi poddasza (mam dwa lane stropy, wiec mam na poddaszu 30 centow styro i ocieplona murlate + piana)

to pokazalem mu gdzie brakuje jeszcze i zeby zrobic by bylo dobrze, bo widac bylo lekkie niebieskie plamy w kilku miejscach + na komin dac jeszcze jedna warstwe styro, bo bylo widac ze podciaga cieplo z domu na poddasze

finalnie gosc od ocieplen, sam ja pozyczyl, by swoj dom sprawdzic zlosnik a mnie mial chyba dosyc

najlepiej robic to jak byl mroz -15, a w chacie nagrzac do 24-25 stopni

termo2.jpgIMG_0013b.jpg

Napisano

na komin dac jeszcze jedna warstwe styro,

na komin daje sie wełne.

masz szczeline wentylacyjna pomiedzy membrana a ociepleniem?

Napisano
4 minuty temu, deszczowyRoman napisał:

na komin daje sie wełne.

masz szczeline wentylacyjna pomiedzy membrana a ociepleniem?

jaka membrana?

Napisano

jak nie ma? przeciez w jednej warstwie masz chyba z dwie warstwy powietrza w srodku, masz w PDF na 4 stronie, przekrój folii w środku

a u mnie jest to sklejone z dwóch, czyli sa 4 warstwy tego powietrza, a jeszcze kaseta ze wszystkich stron jest osłonięta 25cm styropianu i z przodu ma pewnie z kilka cm, bo zrobilem zapas

sam robilem, kupilem sobie termowizje, bo nie chcialo mi sie ludzi prosic i placic, a mam dosc dokladna termowizje wiec wiele rzeczy widzialem

elektrykow, czy kable sie nie grzeja, podlogowke regulowalem by bylo rowno, by nie meczyc pompy ciepla, okna czy dobrze wyregulowane i osadzone przed parapetami (po wlaczeniu grzania musieli przyjsc i dwa okna poprawic, bo niedopianowali zlosnik)

jak robili ocieplenie mi poddasza (mam dwa lane stropy, wiec mam na poddaszu 30 centow styro i ocieplona murlate + piana)

to pokazalem mu gdzie brakuje jeszcze i zeby zrobic by bylo dobrze, bo widac bylo lekkie niebieskie plamy w kilku miejscach + na komin dac jeszcze jedna warstwe styro, bo bylo widac ze podciaga cieplo z domu na poddasze

finalnie gosc od ocieplen, sam ja pozyczyl, by swoj dom sprawdzic zlosnik a mnie mial chyba dosyc

najlepiej robic to jak byl mroz -15, a w chacie nagrzac do 24-25 stopni

termo2.jpgIMG_0013b.jpg

Pęcherzyki a pustka to dwie różne rzeczy.

Oklejenie styro puszki ma tylko cel dekoracyjny.

Napisano
42 minuty temu, sherif napisał:

Pęcherzyki a pustka to dwie różne rzeczy.

Oklejenie styro puszki ma tylko cel dekoracyjny.

nie no, jak sie nie ma jak schłodzić puszka z zewnatrz bo jest styro, to nie ma jak przejsc przez bąbelki do muru

z zewnatrz tez nic nie widac na elewacji, w srodku jedynie słupy widac z zewnatrz ze sa chlodniejsza jak sa wieksze mrozy, ale to sadze ze podciaga z dołu

48 minut temu, Cinos napisał:

jaka membrana?

teraz sie domyslilem ze moze Ci chodzi o dach - no to nie mam membrany, tylko decha i papa, a mam wywietrzniki połacowe, w podbitce mam dekory z dziurkami, a wychodzi tym

ale samego dachu nie mam ocieplonego, sam strop mam ocieplony

Napisano

nie no, jak sie nie ma jak schłodzić puszka z zewnatrz bo jest styro, to nie ma jak przejsc przez bąbelki do muru

z zewnatrz tez nic nie widac na elewacji, w srodku jedynie słupy widac z zewnatrz ze sa chlodniejsza jak sa wieksze mrozy, ale to sadze ze podciaga z dołu

teraz sie domyslilem ze moze Ci chodzi o dach - no to nie mam membrany, tylko decha i papa, a mam wywietrzniki połacowe, w podbitce mam dekory z dziurkami, a wychodzi tym

ale samego dachu nie mam ocieplonego, sam strop mam ocieplony

Przecież puszka nie jest szczelna, masz temp w niej jak na zewn.