Napisano Niedziela o 19:261 dzień Przejechałem już 2400km i mam kilka ciekawych spostrzeżeń:Plusy:zwarte dobrze prowadzące się auto. Także przy prędkościach "ponadautostradowychdobrze wykonanyprzydatne systemy - zwłaszcza te do jazdy po autostradzie. Choć trochę nadgorliwe czasami.mało pali, także na autostradziedobra widoczność, dobrze świecące światłasprawnie działające dsg i wcale go nie zamula nawet w podstawowym trybie. Ten tryb żeglowania jest IMO całkiem dobrze dopracowany.sporo miejsca z tyłu , na prawdę duży i ustawny bagażnik.elastyczny motor z bardzo liniowym rozwijaniem mocy. Nie jest zamulony ekologią - no chyba że to zasługa silniczka elektrycznego. Wady:głośny silnik przy przyspieszaniu. Na tyle głośny że chyba coś z tym zrobię - w sensie pokombinuję z jakimś wygłuszeniem. Tym bardziej że DSG doś mocno zrzuca te biegi przy bucie w podłogę np. podczas włączania się do ruchu na ekspresówce.Trochę za bardzo przycebuliłem na wyposażeniu. Mam podstawowe fotele i choć są wygodne i bez problemu znalazłem wygodną pozycję to brakuje mi regulacji kąta podparcia siedziska. No i matrixy mogłem wziąć. Choć zwykłe ledy tez fajnie świecą. Ostatnio zauważyłem że skrzynia w trybie manualnym sama redukuje biegi... W siensie że wbijam 3 przed wyprzedzaniem, mam jakieś 2.5 tys obrotów, but w podłogę a ten zruca do 2 i dopiero mogę klikać manetkami w górę...Ale generalnie jestem zadowolony i lubię to auto. Myślę że z 5-6 lat na pewno go będę miał.
Napisano Niedziela o 20:141 dzień 38 minut temu, Jaruga napisał:sprawnie działające dsg i wcale go nie zamula nawet w podstawowym trybie. Ten tryb żeglowania jest IMO całkiem dobrze dopracowany.To imo poprawili w polifcie. Jeździłem cały weekend 1.5 z dsg i zarówno tam, jak w moim GTI na trybie Comfort skrzynia nie muli, fajnie dociąga do 2 krpm przy muskaniu gazu, a przedlifty zmieniały przy 1700 rpm. Redukcje w manualu będą. Są nawet w GTI bez trybu Special. U mnie dopiero Special nie ingeruje i trzeba kontrolować biegi samemu, bo leci do odcinki i nie zmieni.
Napisano Niedziela o 21:051 dzień 1 godzinę temu, Jaruga napisał:zwarte dobrze prowadzące się auto. Także przy prędkościach "ponadautostradowychPytanko o zawieszenie, miałem mk6 i tam zawias był komfortowy na nierównościach a przy szybkiej jeździe właśnie stabilny, jak u Ciebie wygląda jazda po asfaltach gorszej jakości?
Napisano Wczoraj o 07:20 1 dzień Mam ten napęd w Pasku i jestem miło zaskoczony, byle tylko go nie butować bo tylko wyje i nic nie jedzie szybciej, czy lepiej jakby przyspieszać ze średnich obrotów. Ekonomia, cisza i przyjemność jazdy w mieście naprawdę bardzo duża.
Napisano 17 godzin temu17 godzin 18 godzin temu, Jaruga napisał:Mam podstawowe fotele i choć są wygodne i bez problemu znalazłem wygodną pozycję to brakuje mi regulacji kąta podparcia siedziska.Jeśli chcesz sam coś poprawić, to ja stosuję 2-3 podkładki na przednie śruby fotela. Włożone miedzy szynę a podłogę powodują lepsze podparcie ud bez ryzyka że gwint będzie zbyt krótki i fotel będzie niestabilny. Patent prosty, szybki i odwracalny.
Napisano 16 godzin temu16 godzin 26 minut temu, ghost2255 napisał:Jeśli chcesz sam coś poprawić, to ja stosuję 2-3 podkładki na przednie śruby fotela. Włożone miedzy szynę a podłogę powodują lepsze podparcie ud bez ryzyka że gwint będzie zbyt krótki i fotel będzie niestabilny. Patent prosty, szybki i odwracalny.Ja odpisałem tapicerkę siedziska i podkładałem warstwę wyściółki
Napisano 16 godzin temu16 godzin 7 minut temu, rwIcIk napisał:Ja odpisałem tapicerkę siedziska i podkładałem warstwę wyściółkiTeż OK.Tak robię z oparciem. Dokładam gąbkę.
Napisano 14 godzin temu14 godzin 2 godziny temu, ghost2255 napisał:Jeśli chcesz sam coś poprawić, to ja stosuję 2-3 podkładki na przednie śruby fotela. Włożone miedzy szynę a podłogę powodują lepsze podparcie ud bez ryzyka że gwint będzie zbyt krótki i fotel będzie niestabilny. Patent prosty, szybki i odwracalny.Może głupio zabrzmi ale jakiej grubości podkładki dałeś? A może lepsza byłaby tulejka ?
Napisano 14 godzin temu14 godzin 22 minuty temu, jakubek napisał:Może głupio zabrzmi ale jakiej grubości podkładki dałeś? A może lepsza byłaby tulejka ?Można podkładki, tulejki. Co chcesz.Ja wziąłem zwykłe podkładki pasujące do średnicy śruby. Tylko nie można przesadzić, żeby śruba dobrze trzymała Edytowane 14 godzin temu14 godzin przez ghost2255
Napisano 11 godzin temu11 godzin 13 godzin temu, G.O.A.T. napisał:Ekonomia, cisza i przyjemność jazdy w mieście naprawdę bardzo duża.Qp sobie jakiegoś melexa (w sensie EV) to zobaczysz czym jest przyjemność jazdy w mieście ZTCP to masz dom i robisz trasy dom-biuro- dom codziennie. Ładowanie masz w garażu, toż to idealne warunki na używanie EV. Chyba nie będziesz gorszy od @Ryb a
Napisano 11 godzin temu11 godzin 4 minuty temu, sowik85 napisał:Qp sobie jakiegoś melexa (w sensie EV) to zobaczysz czym jest przyjemność jazdy w mieście ZTCP to masz dom i robisz trasy dom-biuro- dom codziennie. Ładowanie masz w garażu, toż to idealne warunki na używanie EV. Chyba nie będziesz gorszy od @Ryb a Ale ja mam idealne warunki do nieużywania EV a to są jednocześnie idealne warunki na posiadanie EV.
Napisano 11 godzin temu11 godzin 7 minut temu, Ryb napisał:Ale ja mam idealne warunki do nieużywania EV a to są jednocześnie idealne warunki na posiadanie EV.Może mam wąskie pojmowanie rzeczywistości, ale chyba nie da się mieć EV i jednocześnie nie mieć EV.Wygląda na to, że będziesz pionierem
Napisano 4 godziny temu4 godziny 13 godzin temu, ghost2255 napisał:Jeśli chcesz sam coś poprawić, to ja stosuję 2-3 podkładki na przednie śruby fotela. Włożone miedzy szynę a podłogę powodują lepsze podparcie ud bez ryzyka że gwint będzie zbyt krótki i fotel będzie niestabilny. Patent prosty, szybki i odwracalny.To samo zrobiłem w Dusterze 3 nowym, bo tam fotele są dobre wkoło komina. Podkładki (nakrętki) 15mm na przód, tak żeby fabryczne bolce nie wyszły i dłuższe o 15mm śruby o odpowiedniej wytrzymałości. Dalem radę w Dusterze 1400km do Lucerny bez bólu. Co do Golfa, dobrze słyszeć. Jakie masz spalania przy prędkościach 140km-160? I jak z głośnością? Jaki rozmiar ogumienia?
Napisano 3 godziny temu3 godziny 7 godzin temu, sowik85 napisał:Może mam wąskie pojmowanie rzeczywistości, ale chyba nie da się mieć EV i jednocześnie nie mieć EV.Wygląda na to, że będziesz pionierem Jak masz to idealnie jest nie używać.
Napisano 2 godziny temu2 godziny 15 godzin temu, ghost2255 napisał:Jeśli chcesz sam coś poprawić, to ja stosuję 2-3 podkładki na przednie śruby fotela. Włożone miedzy szynę a podłogę powodują lepsze podparcie ud bez ryzyka że gwint będzie zbyt krótki i fotel będzie niestabilny. Patent prosty, szybki i odwracalny.są u chińczyków jeszcze takie nakładki na siedzisko wydłużające podparcie ud
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 9 godzin temu, sowik85 napisał:Qp sobie jakiegoś melexa (w sensie EV) to zobaczysz czym jest przyjemność jazdy w mieście ZTCP to masz dom i robisz trasy dom-biuro- dom codziennie. Ładowanie masz w garażu, toż to idealne warunki na używanie EV. Chyba nie będziesz gorszy od @Ryb a Byłem blisko Tesli 3 RWD LR, naprawdę ideał dla mnie, miałem ofertę, decyzja prawie zapadła, elektryk wstępnie umówiony na montaż ładowarki ale... no jednak zbyt często mam długie, dziwne trasy, jakieś wypady, łączone dystanse czasowo na styk gdzie by mi brakowało elastyczności spaliniaka. I tak, robię codziennie 100km, mam gdzie ładować, wszystko idealnie pod EV tylko że nie mam czasu się zajmować się dupowozem, planowaniem tras, decydować jak pojadę w oparciu o ładowarki.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 24 minuty temu, G.O.A.T. napisał:Byłem blisko Tesli 3 RWD LR, naprawdę ideał dla mnie, miałem ofertę, decyzja prawie zapadła, elektryk wstępnie umówiony na montaż ładowarki ale... no jednak zbyt często mam długie, dziwne trasy, jakieś wypady, łączone dystanse czasowo na styk gdzie by mi brakowało elastyczności spaliniaka.I tak, robię codziennie 100km, mam gdzie ładować, wszystko idealnie pod EV tylko że nie mam czasu się zajmować się dupowozem, planowaniem tras, decydować jak pojadę w oparciu o ładowarki.No ej, ale to wszystko bez sensu co piszesz. Przecież założenie jest takie, że na trasy masz inne, spalinowe auto, które się na te trasy rzeczywiście nadaje. Elektryk nie ma być ZAMIAST tylko OPRÓCZ.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 3 minuty temu, Ryb napisał:No ej, ale to wszystko bez sensu co piszesz. Przecież założenie jest takie, że na trasy masz inne, spalinowe auto, które się na te trasy rzeczywiście nadaje. Elektryk nie ma być ZAMIAST tylko OPRÓCZ.Oprócz to mam już 6 innych aut
Napisano 58 minut temu58 min W dniu 5.07.2026 o 23:05, bielaPL napisał:Pytanko o zawieszenie, miałem mk6 i tam zawias był komfortowy na nierównościach a przy szybkiej jeździe właśnie stabilny, jak u Ciebie wygląda jazda po asfaltach gorszej jakości?@Jaruga ponawiam pytanie
Napisano 55 minut temu55 min 7 minut temu, G.O.A.T. napisał:Oprócz to mam już 6 innych aut No to jesteś idealnym klientem na elektryka, nie rozumiem problemu.
Napisano 52 minuty temu52 min 1 minutę temu, Ryb napisał:No to jesteś idealnym klientem na elektryka, nie rozumiem problemu.Może faktycznie masz racje, to był błąd a ja się myliłem...