Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG a przegląd techniczny

Featured Replies

Napisano

Witam!

Instalacje gazową montowałem 1,5 roku temu i wtedy otrzymałem następujące dokumenty:

1.Wyciag ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem;

2.Potwierdzenie zamontowania instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazowego;

3.Faktura VAT na poszczególne elementy instalacji;

4.Ksiazka serwisowa;

W tamtym roku jak robiłem przegląd techniczny wyżej wymienione dokumenty były wystarczające, a podczas wczorajszego przeglądu dowiedziałem się ze weszła od tego roku jakaś ustawa i musze mieć oddzielny papier na zbiornik gazu confused.gif. Gość powiedział mi ze bez tego papieru mi nie podbije dowodu, bo podobno musi skserować ten dokument itp. Wiec po krótkiej wymianie zdań pojechałem na inna stacje. W kolejnym warsztacie tez gość chciał ten dokument, ale powiedziałem ze w tamtym roku takowego nie otrzymałem, wiec odpisał numer z butli i wpisał do kompa, nic Niechciał kserować i było ok.! smile.gif

I teraz mam pytanie jak jest z tym dokumentem??? Jest potrzebny czy nie, jeżeli tak to czy mogę go teraz otrzymać, gdzie i jak? Bo nie chce, aby za rok powtorzyła sie ta sama sytuacja! crazy.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Instalacje gazową montowałem 1,5 roku temu i wtedy otrzymałem

> następujące dokumenty:

> 1.Wyciag ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji

> przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem;

> 2.Potwierdzenie zamontowania instalacji przystosowującej pojazd do

> zasilania gazowego;

> 3.Faktura VAT na poszczególne elementy instalacji;

> 4.Ksiazka serwisowa;

> W tamtym roku jak robiłem przegląd techniczny wyżej wymienione

> dokumenty były wystarczające, a podczas wczorajszego przeglądu

> dowiedziałem się ze weszła od tego roku jakaś ustawa i musze

> mieć oddzielny papier na zbiornik gazu . Gość powiedział mi ze

> bez tego papieru mi nie podbije dowodu, bo podobno musi

> skserować ten dokument itp. Wiec po krótkiej wymianie zdań

> pojechałem na inna stacje. W kolejnym warsztacie tez gość chciał

> ten dokument, ale powiedziałem ze w tamtym roku takowego nie

> otrzymałem, wiec odpisał numer z butli i wpisał do kompa, nic

> Niechciał kserować i było ok.!

> I teraz mam pytanie jak jest z tym dokumentem??? Jest potrzebny czy

> nie, jeżeli tak to czy mogę go teraz otrzymać, gdzie i jak? Bo

> nie chce, aby za rok powtorzyła sie ta sama sytuacja!

> Pozdrawiam

To ciekawe, bo firmy montujące powinny o tym wiedzieć, a jest odwrotnie. Jeszcze nic takiego niema jak dodatkowy dokument.

Napisano

> W tamtym roku jak robiłem przegląd techniczny wyżej wymienione

> dokumenty były wystarczające, a podczas wczorajszego przeglądu

> dowiedziałem się ze weszła od tego roku jakaś ustawa i musze

> mieć oddzielny papier na zbiornik gazu .

A masz gaz wbity do dowodu?

Ja dzisiaj byłem na przeglądzie i beż żadnych kwitów (żadnej homologacji, faktury itp nie pokazywałem) - jedyny dokument jaki diagnosta dostał do ręki to dowód rejestracyjny - podbił mi.

Napisano
  • Autor

> A masz gaz wbity do dowodu?

> Ja dzisiaj byłem na przeglądzie i beż żadnych kwitów (żadnej

> homologacji, faktury itp nie pokazywałem) - jedyny dokument jaki

> diagnosta dostał do ręki to dowód rejestracyjny - podbił mi.

Gaz mam wbity do dowodu!

Gość mi tlumaczył że podobno było dużo wybuchów zbiorników, oraz jest dużo instalacji montowanych na lewo i to jest jakieś zabezpieczenie ( ja tylko powiedziałem że skoro montowałem instalacje przed ta ustawą to ona niepowinna mnie obowiązywać). Nie pamietam jak dokładnie nazywa sie ten dokument (poswiadczenie na zbiornik, homologacja - cos takiego) i dlatego chcialem dowiedziec się od Was jak jest naprawde!

Napisano

> (poswiadczenie na zbiornik, homologacja - cos takiego) i dlatego

> chcialem dowiedziec się od Was jak jest naprawde!

Homologacja na zbiornik - jak najbardziej potrzebna. Sam się z tym woziłem, bo oszust od którego kupiłem autko zainstalował LPG na lewo. Musiałem pół instalki wymieniać i wtórnik homologacji na zbiornik ściągać od producenta. Ale człowiek nie miał pojęcia o kupowaniu używki (do tego z LPG) to dostał za swoje. Ale to wszystko było potrzebne do wbicia LPG do dowodu.

Od wbicia do dowodu dwa przeglądy - nikt o nic nie pytał (ledwo zapytał o trójkąt i gaśnicę - uwierzył na słowo, choć gaśniaca wystawała spod siedzenia na które właśnie się pakował wink.gif )

Udpate.

A co do tych wybuchów - to jakoś nie słyszałem/czytałem. Podawał jekieś fakty (artykuły w Fakcie, SE chociaż)?

Napisano

Ja też coś o tym słyszałem i jadąc wczoraj na przegląd wziąłem papiery od gazu. Okazało się, że sprawdzili hamulce, zawieszenie, światełka, wzięli 163 zł i życzyli szerokiej drogi. Gaz dla nich oznacza tylko większą kasę.

Napisano
  • Autor

> Homologacja na zbiornik - jak najbardziej potrzebna. Sam się z tym

> woziłem, bo oszust od którego kupiłem autko zainstalował LPG na

> lewo. Musiałem pół instalki wymieniać i wtórnik homologacji na

> zbiornik ściągać od producenta. Ale człowiek nie miał pojęcia o

> kupowaniu używki (do tego z LPG) to dostał za swoje. Ale to

> wszystko było potrzebne do wbicia LPG do dowodu.

> Od wbicia do dowodu dwa przeglądy - nikt o nic nie pytał (ledwo

> zapytał o trójkąt i gaśnicę - uwierzył na słowo, choć gaśniaca

> wystawała spod siedzenia na które właśnie się pakował )

> Udpate.

> A co do tych wybuchów - to jakoś nie słyszałem/czytałem. Podawał

> jekieś fakty (artykuły w Fakcie, SE chociaż)?

Ja gaz montowałem osobiście w zakladzie wiec nie jest to lewa instalacja, jestem tylko ciekawy czy jak teraz do nich podjade to będą w stanie zalatwic mi ten papier?

Co do wbicia instalacji do dowodu, to te dokumenty ktore wymienilem w pierwszym poscie w zupelnosci wystarczyły!

Odnosnie tych wybuchów to przykladu zadnego niepotrafil podac hehe.gif

Napisano

> Gaz dla nich oznacza tylko większą kasę.

U mnie jeszcze maszynką do wykrywania gazu pogmerał dookoła instalacji (czy gaz się nie ulatnia).

Napisano

> Ja gaz montowałem osobiście w zakladzie wiec nie jest to lewa

> instalacja, jestem tylko ciekawy czy jak teraz do nich podjade

> to będą w stanie zalatwic mi ten papier?

> Co do wbicia instalacji do dowodu, to te dokumenty ktore wymienilem w

> pierwszym poscie w zupelnosci wystarczyły!

> Odnosnie tych wybuchów to przykladu zadnego niepotrafil podac

Też mam instalkę od półtora roku i dostałem homologację na zbiornik LPG. Co do przeglądu, to wcześniej słyszałem, że wszedł taki przepis, że przy przeglądzie sprawdzają homologację na butlę. Wziąłem go ze sobą, ale przy kontroli gościu powiedział że , widzi świeży wpis (1 rok) i nie sprawdza tej karteczki. Natomiast u mojej mamy, która ma instalkę od 2 lat, a nie miała przy sobie homologacji, spisał tak jak u ciebie numery z butli i powiedział żeby przy kolejnym przeglądzie miała ją przy sobie.

Napisano

> Homologacja na zbiornik - jak najbardziej potrzebna. Sam się z tym

> woziłem, bo oszust od którego kupiłem autko zainstalował LPG na

> lewo. Musiałem pół instalki wymieniać i wtórnik homologacji na

> zbiornik ściągać od producenta. Ale człowiek nie miał pojęcia o

> kupowaniu używki (do tego z LPG) to dostał za swoje. Ale to

> wszystko było potrzebne do wbicia LPG do dowodu.

> Od wbicia do dowodu dwa przeglądy - nikt o nic nie pytał (ledwo

> zapytał o trójkąt i gaśnicę - uwierzył na słowo, choć gaśniaca

> wystawała spod siedzenia na które właśnie się pakował )

> Udpate.

> A co do tych wybuchów - to jakoś nie słyszałem/czytałem. Podawał

> jekieś fakty (artykuły w Fakcie, SE chociaż)?

W przypadku braku lub zagubienia homologacji na zbiornik gazu, należy z niego spisać nr. seryjny i wysłać do producenta w celu otrzymania dokumentu. Na świadectwie oprócz nr serii zbiornika/ który musi być zgodny ze zbiornikeim w samochodzie/ jest też określony termin / z reguły 10 lat od daty produkcji/ ważności homologacji na tenże zbiornik. Wysyłając do STAKO możeny czekać nawet do 2 m-cy, nie orientuję się jak inni producenci.

Napisano

> I teraz mam pytanie jak jest z tym dokumentem??? Jest potrzebny czy

> nie, jeżeli tak to czy mogę go teraz otrzymać, gdzie i jak? Bo

> nie chce, aby za rok powtorzyła sie ta sama sytuacja!

> Pozdrawiam

Jak chcesz miec spokoj, to zalatw to raz a dobrze! Obejrzyj zbiornik, ustal producenta i wyslij mu dane zbiornika wraz z prosba o wydanie wtornika dokumentu.

Przerabialem to niedawno, bo tez rok temu diagnosci krecili nosami. Moj zbiornik pochodzil z GZWM Grodkow i sprawe zalatwilem jednym mailem - za tydzien listonosz przyniosl list pobraniowy - koszt 34 zlote.

A diagnosci w tym roku juz o papier nie pytali... hahaha.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

a czy jest konieczne wbijanie instalacji gazowej do dowodu, ktoś może mial kontakt z policją w tej kwestii i jak do tego podchodzą na przeglądzie??

pdr crazy.gif

Napisano

> a czy jest konieczne wbijanie instalacji gazowej do dowodu, ktoś może

> mial kontakt z policją w tej kwestii i jak do tego podchodzą na

> przeglądzie??

> pdr

normalny diagnosta nie wpuści takiego auta na stację, miałem znajomego co różne autka podbijał, ale jak powiedziałem mu że mam instalkę nie wbitą, to mnie ostro pogonił do WK

policjanta jak trafisz upierdliwego to zabierze DR, ale w 99% na to nie patrzą.

Napisano

dzięki za odpowiedź i jeszcze jedna kwestia: pytanie do fabrycznego gazu?? jeśli instalacja jest fabrycznie zakladana, to czy jakaś odnotacja powinna być w dowodzie i czy dokumenty dostaje się takie same jak przy późniejszym zakladaniu gazu?? crazy.gif pzdr

Napisano

> Ja gaz montowałem osobiście w zakladzie wiec nie jest to lewa

> instalacja, jestem tylko ciekawy czy jak teraz do nich podjade

> to będą w stanie zalatwic mi ten papier?

Beda w stanie, a nawet sam bedziesz.

Odczytaj z butli nazwe producenta, numer butli i homologacji, zglos sie do producenta butli by wydal ci odpis.

Ja sobie w STAKO cos takiego zalatwialem za 30zl.

Napisano

> Wysyłając do STAKO możeny czekać

> nawet do 2 m-cy, nie orientuję się jak inni producenci.

Wlasnie od STAKO dostalem papiery w tydzien.

Napisano

> dzięki za odpowiedź i jeszcze jedna kwestia: pytanie do fabrycznego

> gazu?? jeśli instalacja jest fabrycznie zakladana, to czy jakaś

> odnotacja powinna być w dowodzie i czy dokumenty dostaje się

> takie same jak przy późniejszym zakladaniu gazu?? pzdr

Oczywiscie, ze powinna byc w dowodzie. (Mimo, ze mam fabryczna instalke i nawet w rubryce paliwo stoi LPG to w adnotacjach mam wbity gaz).

Poza tym powinna byc w ksiazce pojazdu wpisana.

Papiery musisz dostac takie same, zeby w WK to wszystko zalegalizowac (papiery na butle tez).

Takie czasy, ze kazdy produkt na rynku ma swoje homologacje atesty itd, i bez tego ani rusz.

Napisano

Witam!!!

Lpg mam od 3 lat i jeszcze nigdy( oprócz pierwswzego razu po instalce) diagnosta nie poprosił mnie o jakiś dokument.Dawałem dowód rejestracyjny i a uto szło na kanał,przy Lpg sprawdzano szczelność połączeń przy butli i pod maską.I muszę powiedzieć,żę to nie byle jaki zakład ale stacja kontroli pojazdów z wszelkimi certyfikatami robi mi przeglądy.

Napisano

> Witam!!!

> Lpg mam od 3 lat i jeszcze nigdy( oprócz pierwswzego razu po

> instalce) diagnosta nie poprosił mnie o jakiś dokument.

może mieli dane w kompie hmm.gif

w sumie diagnosta sprawdza tylko homo na butle (nr można odczytać ze zbiornika).

Mnie zawsze każe dać homo instalki, albo butli i coś tam spisuje, swoją drogą na zbiornik nawet nie patrzy, podbnie jak i pod maske.

Napisano

Byłem wczoraj...

w tym roq zmienil im sie soft w CEKu, musza wpisywac numer butli. Facecik zarzadal homologacji [zostala w domu], tak wiec zaczal sie dobierac do butli, aby spisac numery - tyle...a przelecial jeszcze czujnikiem, po reduktorze, czy aby szczelna instalacja - tyle 163 pln...

• 2 miesiące później...
Napisano

Czy móglby mi ktoś powiedzieć co trzeba podać producentowi(tzn. STAKO) tzn. które cyferki a raczej jaki jest ich format, bo piszę do nich i odpisują że zly numer podaję, więc nie wiem czy go źle odczytuję czy też coś jest nie tak z moim zbiornikiem (czy są jakieś ukośniki itp????)

z gory dzieki za info

Napisano

> Byłem wczoraj...

> w tym roq zmienil im sie soft w CEKu, musza wpisywac numer butli.

> Facecik zarzadal homologacji [zostala w domu], tak wiec zaczal

> sie dobierac do butli, aby spisac numery - tyle...a przelecial

> jeszcze czujnikiem, po reduktorze, czy aby szczelna instalacja -

> tyle 163 pln...

No ta ja się podepnę.

Wczoraj pierwszy przegląd po gazie (i drugi wogóle - auto kończy 5 lat) zażądano ode mnie i homologacji na butlę i jakiś papier na temat reduktora (nie wiem, przytargałem wszystko a panienka w biurze sobie powybierała co jej było potrzebne).

Facet odkręcił dekiel na butli, trącił przewody i powiedział, że wszystko OK.

Mam natomiast pytanie: dostałem - oprócz pieczątki w DR - także"Zaświadczenie o dokonaniu przeględu instalacji w pojeździe zasilanym gazem"... No i właśnie nie wiem - wozić to ze sobą czy nie trzeba??? Wydrukowane jest na formacie kartki "włóż_mnie_w_dowód_rejestracyjny" ale czy trzeba?

30.GIF

Napisano

> Czy móglby mi ktoś powiedzieć co trzeba podać producentowi(tzn.

> STAKO) tzn. które cyferki a raczej jaki jest ich format, bo

> piszę do nich i odpisują że zly numer podaję, więc nie wiem czy

> go źle odczytuję czy też coś jest nie tak z moim zbiornikiem

> (czy są jakieś ukośniki itp????)

> z gory dzieki za info

Nr seryjny zbiornika. Na zbiorniku znajdziesz numer homologacji i ten zbiornika, z poczatku tez pomieszalem ale telefonicznie podawalem wiec poinformowali mnie, ze to homologacja jest i podali format potzrebny.

Teraz nie mam papierow przy sobie ale o ile mnie pamiec nie myli to XXXXXX/RRRR lub XXXXXX/RR, pzy czym X to cyfry i niekoniecznie 6 ich musialo byc, RR to rok.

Jak nadal bedzie ci dokladniejsze info potrzebne odezwij sie do mnie na priv to po 2 stycznia ci podam dokladniejsze dane.

Napisano

No wiec mala poprawka, mam wlasnie duplikat przyslany przez STAKO przed soba i format numeru fabrycznego jest nastepujacy: XXX/XXXX gdzie X to cyfry.

Jezeli masz zbiornik toroidalny to znajdziesz go po odkreceniu tego srodkowego dekla, na dnie pod calym tym ustrojstwem znajdujacym sie w srodku.

Poza tym spisz tez pojemnosc i rok.

E20........... to znak homologacji jest

Napisano

Niedawno miałem również przegląd tech. oraz lpg.Otóż trzeba mieć ze sobą wszystkie papiery homologacje dotyczące lpg a co ciekawe gość który przeprowadzał przegląd zażądał zaświadczenia że zawór do tankowania odcina gaz.Tego w zeszłym roku nie miałem ale obecnie są nowe przepisy.ot co.

Napisano

> Niedawno miałem również przegląd tech. oraz lpg.Otóż trzeba mieć ze

> sobą wszystkie papiery homologacje dotyczące lpg a co ciekawe

> gość który przeprowadzał przegląd zażądał zaświadczenia że zawór

> do tankowania odcina gaz.Tego w zeszłym roku nie miałem ale

> obecnie są nowe przepisy.ot co.

To nie są nowe przepisy................. odkąd mam gaz (od 4 lat) zawsze musiałem przy badaniu technicznym okazać zaświadczenie o odbijaniu zaworu. Co ciekawe nigdy nie żądano nic ponadto, np. homologację na butlę, pomimo tego, że co roku jeżdziłem do różnych stacji diagnostycznych wink.gif

Napisano

> To nie są nowe przepisy................. odkąd mam gaz (od 4 lat)

> zawsze musiałem przy badaniu technicznym okazać zaświadczenie o

> odbijaniu zaworu. Co ciekawe nigdy nie żądano nic ponadto, np.

> homologację na butlę, pomimo tego, że co roku jeżdziłem do

> różnych stacji diagnostycznych

A gdzie się takie zaświadczenie otrzymuje i na ile jest ważne? Mnie nigdy o coś takiego nie prosili. W zeszłym roku tylko chcieli homologację butli ale wystarczyło odczytać datę na samej butli.

Napisano

> A gdzie się takie zaświadczenie otrzymuje i na ile jest ważne? Mnie

> nigdy o coś takiego nie prosili. W zeszłym roku tylko chcieli

> homologację butli ale wystarczyło odczytać datę na samej butli.

Sam papier dostawałem zawsze w stacji diagnostycznej, następnie tankowałem do pełna LPG na dowolnej stacji z gazem i dostawałem pieczątke ok.gif Oczywiście zawór odbijał za każdym razem ok.gif

Napisano

> No ta ja się podepnę.

> Wczoraj pierwszy przegląd po gazie (i drugi wogóle - auto kończy 5

> lat) zażądano ode mnie i homologacji na butlę i jakiś papier na

> temat reduktora (nie wiem, przytargałem wszystko a panienka w

> biurze sobie powybierała co jej było potrzebne).

> Facet odkręcił dekiel na butli, trącił przewody i powiedział, że

> wszystko OK.

> Mam natomiast pytanie: dostałem - oprócz pieczątki w DR -

> także"Zaświadczenie o dokonaniu przeględu instalacji w pojeździe

> zasilanym gazem"... No i właśnie nie wiem - wozić to ze sobą czy

> nie trzeba??? Wydrukowane jest na formacie kartki

> "włóż_mnie_w_dowód_rejestracyjny" ale czy trzeba?

To i ja sie podepne pod watek:

Ja mam instalacje od grudnia'06 .... teoretycznie powinienem po 30stu dniach odwiedzic stacje kontroli, zrobic przeglad dostac te wszystkie pieczatki i wpisy ... zostawic troche kasy i byc zupelnie spokojnym.... ale praktycznie (jak poinformowal mnie ten co gaz montowal) ... nie ma sie co spieszyc z ta wizyta tylko miec w schwku "na wszelki wypadek" komplet papierow i w razie kontroli policja nie powinna mnie za to "zastzrelic" ... tzn. za brak pieczatki w dowodzie ... a jak to jest naprawde to juz Wy mi powiedzcie...

Pytam bo przeglad robilem nie tak dawno przed zalozeniem LPG i wcale mi sie nie usmiecha znowu placic ... wiec poki co jezdze sobie ... 893goodvibes.gif

Napisano

Chyba troszkę Cię zaczarował ten Twój gazownik zeby.GIF Masz 30 dni ale na zgłoszenie w wydziale komunikacji montażu instalacji (przynajmniej tak było w 2005 jak zakładałem gaz) a na przegląd techniczny jedziesz tak jak masz wbite w dowodzie (chyba, że następny przegląd masz po 2 latach, wtedy jedziesz już przed upływem roku od daty w dowodzie osobistym). Nie trzeba robić dodatkowego, osobnego przeglądu instalacji gazowej, taki obowiązek był dawno dawno temu wink.gif Teraz przegląd techniczny = równocześnie przegląd instalacji. A co do kosztów - w komunikacji za pieczątkę płacisz kilkanaście zł.

Napisano

> To i ja sie podepne pod watek:

> Ja mam instalacje od grudnia'06 .... teoretycznie powinienem po 30stu

> dniach odwiedzic stacje kontroli, zrobic przeglad dostac te

> wszystkie pieczatki i wpisy ... zostawic troche kasy i byc

> zupelnie spokojnym.... ale praktycznie (jak poinformowal mnie

> ten co gaz montowal) ... nie ma sie co spieszyc z ta wizyta

> tylko miec w schwku "na wszelki wypadek" komplet papierow i w

> razie kontroli policja nie powinna mnie za to "zastzrelic" ...

> tzn. za brak pieczatki w dowodzie ... a jak to jest naprawde to

> juz Wy mi powiedzcie...

> Pytam bo przeglad robilem nie tak dawno przed zalozeniem LPG i wcale

> mi sie nie usmiecha znowu placic ... wiec poki co jezdze sobie

> ...

Nie musisz robić badania w stacji kontroli pojazdów. Z dokumentami od instalki powinieneś udać się do wydziału komunikacji celem wbicia instalki w dowód rej. Badanie techniczne lpg nastąpi w terminie badania pojazdu.

Napisano

893goodvibes.gif A ja podam tylko jako ciekawostkę:

Dwa lata temu pojechałem na przegląd już zagazowanym Lanosem. "Diagnosta" zrobił przegląd, zaglądał nawet pod maskę, bo uparł się żeby odczytać numer silnika.

A że jest gaz to wyczytał z dowodu dopiero w swojej kańciapie, jak miałem płacić. Powiedział: ooo, jest gaz, to będzie drożej!!! czerwona.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> To ciekawe, bo firmy montujące powinny o tym wiedzieć, a jest

> odwrotnie. Jeszcze nic takiego niema jak dodatkowy dokument.

A wlasnie ze jest homologacja butli gazowej i dostalem to w 2004 roku jako jeden z dokumentow przy zakladaniu gazu. Poza tym nigdy na przegladzie rejestracyjnym nikt nie chcial odemnie jakichkolwiek papierow oprocz dowodu rejestracyjnego coby tam pieczatke i hieroglif walnac smile.gif

Napisano

> A wlasnie ze jest homologacja butli gazowej i dostalem to w 2004 roku

> jako jeden z dokumentow przy zakladaniu gazu. Poza tym nigdy na

> przegladzie rejestracyjnym nikt nie chcial odemnie jakichkolwiek

> papierow oprocz dowodu rejestracyjnego coby tam pieczatke i

> hieroglif walnac

Kolego nie homologacja, a ATEST kolejowego dozoru technicznego. Na zbiornik atest, a na instalkę homologacja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.