Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie opony na zimę? - Odpowiedź znajdziesz tu

Featured Replies

Napisano

Krótko i treściwie: Polska proszę Pana no.gif

Napisano

> Krótko i treściwie: Polska proszę Pana

wiesz, zawsze lepiej mieć w ofercie troche wiecej niż jest sie w stanie zrealizować niż nie mieć pełnej oferty a mozliwości realizacji znacznie wieksze. Podstawowe zasady handlu. Jednak moim zdaniem powini bardziej i częsciej dbać o aktualizacje oferty. Oczywiście, ze może sie zdarzyc taka sytuacja, że nie mają czegoś chwilowo, ale nie może być tak, że to "chwilowo" powtarza sie nagminnie albo trwa miesiąc.

Napisano

> witam a co powiecie na BARUM POLARIS 2 ???? w tym rozmierze

> 165/70/14 sa na www.opony.com po 131 zł cena naprawde dobra ale

> czy warto oszczedzac te pare groszy?? opinie ma niezłe moze ktos

> z was na nioech jezdził i ma jakies doswiadczenie . pozdro all

Odpowiem Ci za parę tygodni po pierwszych zimowych pokonanych kilometrach biglaugh.gif

Napisano

> Notowania nie ma zbyt dobre bo zaledwie 4.1, z tego co wiem to pare

> osob jezdziło na tych oponach w zimie. To najtańsze dostępne

> opony, wybrałbym je jezli miałbym BARDZO ograniczony budżet i

> wrecz zastanawiał sie czy w ogóle stać mnie na zimówki czy nie.

> Radze dołożyć 100 zeta do kompletu Firestonów bo niby dziś z

> kieszeni musisz wyjąć wiecej aż 100 ale przecież pojezdzić na

> tych oponach co najmniej 2 sezony albo i 4-5. Ja bym dołożył bo

> to znacznie lepsze opony a cena jest na prawde dobra.

a ja wychodzę z założenia, że opona zimowa jest tylko elementem poprawiającym własności trakcyjne samochodu podobnie jak wszelkie układy elektroniczne wspomagające jazdę... Rzeczą najważniejszą były, są i będą umiejętności!!! zlosnik.gifskromny.gif

Napisano

> a ja wychodzę z założenia, że opona zimowa jest tylko elementem

> poprawiającym własności trakcyjne samochodu podobnie jak

> wszelkie układy elektroniczne wspomagające jazdę... Rzeczą

> najważniejszą były, są i będą umiejętności!!!

Jak bedziesz sie ślizgał na śniegu albo nie bedziesz umiał ruszyć z miejsca na lodzie oznaczać bedzie, że jesteś słabym drajwerem ?? smile.gifsmile.gifzeby.GIF

Napisano

> a ja wychodzę z założenia, że opona zimowa jest tylko elementem

> poprawiającym własności trakcyjne samochodu podobnie jak

> wszelkie układy elektroniczne wspomagające jazdę... Rzeczą

> najważniejszą były, są i będą umiejętności!!!

Tu sie z Tobą muszę zgodzić.

PRAWDA bow.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> witam a co powiecie na BARUM POLARIS 2 ???? w tym rozmierze

> 165/70/14 sa na www.opony.com po 131 zł cena naprawde dobra ale

> czy warto oszczedzac te pare groszy?? opinie ma niezłe moze ktos

> z was na nioech jezdził i ma jakies doswiadczenie . pozdro all

To ja sie podłączę. Zamierzam zakupić oponki zimowe do swojego kropka 165x70x14, będą to moje pierwsze zimówki. Jazda głównie po miescie. Wybór pomiedzy Dębica Frigo 2, a Barum Polaris 2. Co na to fachowcy? w grę wczodzi niestety ta półka cenowa. Poradźcie.

confused.gif

Napisano

> W związku ze zbliżającym sie gorącym okresem u niektórych

> użytkowników związanym z zakupem opon zimowych oraz w celu

> uniknięcia setki nowych wątków tego rodzaju, podwieszam wątek w

> którym można pytać o opinie, porównania, porady dotyczące wyboru

> opon zimowych.

> Zakładanie nowych wątków oponiarskich będzie karane począwszy od

> shasiokowania wątku skończywszy na.... innych metodach

> "nagradzania".

> Życzę przyjemnej i owocnej lektury

Zamontowałem już do swojego GO! JTD Krisalp HP w rozmiarze 175/65R14. Pierwotnie były 185/60R14. Mam takie w innym samochodzie i sprawdzają sie zarówno na oblodzonej jezdni, jak na błocie śniegowym, czy na nieubitym śniegu. Jak rozumiem w wiekszości PII 1.2 są 165/70R14. W tym rozmiarze wśród tanich polecałbym Savę s3, mocne, odseparowane 4 rzędy klocków doskonale rozbijające śnieg, ale może troszke hałasujące na osuszonej nawierzchni. Wśród opon ze średniej półki polecam klebera, albo Fuldę. Fulda ma podobne zalety jak Sava, natomiast marka może budzic większe zaufanie. Poza tym na bazie opinii swoich klientów (skrzętnie je zbieram) z najwyższej półki mogę doradzić Dunlopa, że o Michelinie nie wspomnę. Oczywiście wybór jest indywidualna sprawą każdego, życzę więc trafnego wyboru! 30.GIF

Napisano

> jak z wytrzymałością gumy w Savie S3 ?

W teście ADAC osiąga bardzo przyzwoite wyniki. Jeslli miałbym sie zastanawiać między Barumami, Dębicą a Savą to chyba wybrałbym te ostatnie.

Napisano

> Jak bedziesz sie ślizgał na śniegu albo nie bedziesz umiał ruszyć z

> miejsca na lodzie oznaczać bedzie, że jesteś słabym drajwerem ??

nie zwykłem jeździć zimą na letnich oponach, bardzo, bardzo, bardzo dawno temu jak jeszcze o zimówkach nie słyszałem dawałem sobie radę... Chciałeś powiedzieć, że nie będę mógł raczej, bo z ruszaniem kłopotów nie mam biglaugh.gif

Napisano

> Tu sie z Tobą muszę zgodzić.

> PRAWDA

bo taka jest prawda, na lodzie żadna nie ma przyczepności, na kopnym śniegu ta z lepszym bieżnikiem

Napisano

Słuchaj, w zasadzie każda opona zimowa w tej grupie jest przewidziana na na podobny przebieg. Dla zimówki to ok. 50 tys. km i trzeba dać jej spokój, bo przecież nawet jeśli ma jeszcze ok. 3mm bieżnika to skuteczność w zimie, an gołoledzi zwłaszcza prawie żadna. Licząc sezony, to jeśli założyć ok. 10 - 12 tys. w sezonie to ok. 5 sezonów. Proponuję nie sugerować sie opiniami w stylu "jedna dłuzej jeździ inna krócej". Wypytuję moich klientow i pomimo wielu lat doświadczeń nie jestem w stanie jednoznacznie tego stwierdzić. Trzebaby jeździć jednym autkiem, z tym samym kierowcą na kilku kompletach opon. A i to nie do końca miarodajne bo się zawieszenie wypracowuje, bo jedne zimy są bardziej mroźne inne mniej itd. W sumie każda powinna wytrzymać przynajmniej 45 - 50 tys. km.

Napisano

> Słuchaj, w zasadzie każda opona zimowa w tej grupie jest przewidziana

> na na podobny przebieg. Dla zimówki to ok. 50 tys. km i trzeba

> dać jej spokój, bo przecież nawet jeśli ma jeszcze ok. 3mm

> bieżnika to skuteczność w zimie, an gołoledzi zwłaszcza prawie

> żadna. Licząc sezony, to jeśli założyć ok. 10 - 12 tys. w

> sezonie to ok. 5 sezonów. Proponuję nie sugerować sie opiniami w

> stylu "jedna dłuzej jeździ inna krócej". Wypytuję moich klientow

> i pomimo wielu lat doświadczeń nie jestem w stanie jednoznacznie

> tego stwierdzić. Trzebaby jeździć jednym autkiem, z tym samym

> kierowcą na kilku kompletach opon. A i to nie do końca

> miarodajne bo się zawieszenie wypracowuje, bo jedne zimy są

> bardziej mroźne inne mniej itd. W sumie każda powinna wytrzymać

> przynajmniej 45 - 50 tys. km.

pierwsze co Ci zasugeruję to czytanie ze zrozumieniem smirk.gif

ja nie pytałem o to jaki dystans pokonują te zimówki, tylko pytałem jak zachowuje się guma po kilku latach (czyt. parcieje, pojawiają się pęknięcia na bokach, w czole opony etc)

po drugie 3mm bieżnika w zimówce to kpina, zimówka ma swoje właściwości do 4mm i ti już jest jej graniczne zużycie, 1,6mm dopuszczalnego bieżnika w zimówce to mit i bzdura

po trzecie wreszcie, i ostatnie, na gołoledzi żadna opona, choćby z 8mm bieżnikiem nie będzie się spisywała, więc proszę bez populistycznych tekstów grinser006.gif

Napisano

1,6 mm w letniej to też mit i bzdura wink.gif

Napisano

> slick dobry jest, ale nie na polskie warunki

Witam ponownie,

Jak chcesz - może być 3 lub cztery milimetry, wszystko jedno, może być też 3,5. Przyjąłem wartość nieco niższą, ale cieszę się, że są tacy, którzy są przezorni. Co do gołoledzi - jeśli będziesz miał możliwość popróbować dwoma podobnej klasy samochodami, z których jeden będzie miał opony o budowie klockowej, mocno lamelowanej, a drugi będzie miał opony ukierunkowane głównie na wyprowadzanie błota pośniegowego (jak np Fulda Montero) to się dowiesz o czym piszę. Co do parcenia, czy jak kto lubi parcienia opony - nie obawiaj się przedwczesnego zestarzenia się opony. Jeśli tylko nie wystawisz ich na "suszenie" (wtedy też mocno twardnieją), przechowując przy piecu czy przy kaloryferze to wytrzymają tyle ile wytrzymują wszystkie inne.

Napisano

> Witam ponownie,

> Jak chcesz - może być 3 lub cztery milimetry, wszystko jedno, może

> być też 3,5. Przyjąłem wartość nieco niższą, ale cieszę się, że

> są tacy, którzy są przezorni. Co do gołoledzi - jeśli będziesz

> miał możliwość popróbować dwoma podobnej klasy samochodami, z

> których jeden będzie miał opony o budowie klockowej, mocno

> lamelowanej, a drugi będzie miał opony ukierunkowane głównie na

> wyprowadzanie błota pośniegowego (jak np Fulda Montero) to się

> dowiesz o czym piszę.

ale sęk w tym, że przyczepność guma-lód to mit, a lamelkowanie opon ma bardzo prostą przyczynę istnienia, mianowicie:

opona jadąc po śniegu wgryzasię w niego i dzięki lamelką oblepia nim bieżnik, im dokładniej tym lepiej. Zgadnij z jakiego powodu... zlosnik.gif

owszem z tego samego co powyżej, przyczepność guma-śnieg w porównaniu z śnieg-śnieg to taki sam mit jak guma-lód wink.gif

A kierunkowość, bądź nie, opony w warunkach czysto zimowych ma znaczenie przy stawianiu oporu względem śniegu, na lodzie oporu stawiany jest w zasadzie tylko powierzchnią styku opony z podłożem i naciskiem, więc opona w większąpow styku będzie oczywiście lepsza. A to, że opony kierunkowe mają więcej ukierunkowanych kanałów wyprowadzających wodę to clue sprawy ok.gif

> Co do parcenia, czy jak kto lubi parcienia

> opony - nie obawiaj się przedwczesnego zestarzenia się opony.

> Jeśli tylko nie wystawisz ich na "suszenie" (wtedy też mocno

> twardnieją), przechowując przy piecu czy przy kaloryferze to

> wytrzymają tyle ile wytrzymują wszystkie inne.

no io to mi chodziło20.GIF

Napisano

> ale sęk w tym, że przyczepność guma-lód to mit, a lamelkowanie opon

> ma bardzo prostą przyczynę istnienia, mianowicie:

> opona jadąc po śniegu wgryzasię w niego i dzięki lamelką oblepia nim

> bieżnik, im dokładniej tym lepiej. Zgadnij z jakiego powodu...

> owszem z tego samego co powyżej, przyczepność guma-śnieg w porównaniu

> z śnieg-śnieg to taki sam mit jak guma-lód

> A kierunkowość, bądź nie, opony w warunkach czysto zimowych ma

> znaczenie przy stawianiu oporu względem śniegu, na lodzie oporu

> stawiany jest w zasadzie tylko powierzchnią styku opony z

> podłożem i naciskiem, więc opona w większąpow styku będzie

> oczywiście lepsza. A to, że opony kierunkowe mają więcej

> ukierunkowanych kanałów wyprowadzających wodę to clue sprawy

> no io to mi chodziło

EEEEEcccchhhhhh! Długo by tłumaczyć!

No to może inaczej - oczywiście co do hamowania na lodzie. To że lód na drodze nie jest gładki, a porowaty tego nikomu nie trzeba tłumaczyć. To że opony mają więcej albo mniej lameli o drobniejszym lub szerszym zygzaku to też jest prawda. Gdyby opony zimowe tylko miały służyć do rozbijania śnieegu lub wgryzania się w ubity śnieg to nie trzeba byłoby ich lamelować - wystarczyłyby duże nawet małoelastyczne klocki - to przecież wynika z praw fizyki - jeśli coś jest wąskie i ma twarde klocki wgryza się najlepiej, w śnieg czy błoto. Dlatego też lamele, nacięcia uelastyczniające klocki, w postaci "pazurów" to jest właśnie próba zmniejszenia bezwładności samochodu na gołoledzi, odkąd tylko pojawiły się lamele i miękkie mieszanki na oponach M+S. 30.GIF

Napisano

> EEEEEcccchhhhhh! Długo by tłumaczyć!

> No to może inaczej - oczywiście co do hamowania na lodzie. To że lód

> na drodze nie jest gładki, a porowaty tego nikomu nie trzeba

> tłumaczyć. To że opony mają więcej albo mniej lameli o

> drobniejszym lub szerszym zygzaku to też jest prawda. Gdyby

> opony zimowe tylko miały służyć do rozbijania śnieegu lub

> wgryzania się w ubity śnieg to nie trzeba byłoby ich lamelować -

> wystarczyłyby duże nawet małoelastyczne klocki - to przecież

> wynika z praw fizyki - jeśli coś jest wąskie i ma twarde klocki

> wgryza się najlepiej, w śnieg czy błoto. Dlatego też lamele,

> nacięcia uelastyczniające klocki, w postaci "pazurów" to jest

> właśnie próba zmniejszenia bezwładności samochodu na gołoledzi,

> odkąd tylko pojawiły się lamele i miękkie mieszanki na oponach

> M+S.

Jeszcze jedno warte podkreślenia. Są takie teorie aby majac do wyboru węższy i szerszy zamiennik zimą montować opony szerokie. Być może CIebie to nie dotyczy, ale warto na to zwrócić uwagę, bo nie każdy sobie z tego zdaje sprawę. Dla tych którzy mają wątpliwości: proszę przyglądnąć się relacjom z rajdów samochodowych zimą i zobaczyć na jak wąskich kołach po śniegu te samochody jeżdżą. To jedno. jako przykład mogą służyć także dokumenty tzw. Farzeugbrief, z którymi samochody opuszczają linie produkcyjną i które są czymś w rodzaju karty pojazdu. Jeżeli tylko dla rozmiaru opony letniej na której jeździ dany pojazd jest węższy zamiennik, to taki jest umieszczany w karcie jako właściwy na zimę. Często podobne zalecenia występują także w instrukcji obsługi. Jeszcze jedno: przy zakupie nowego samochodu w salonie kiedy klient pyta jakie opony ma założony samochód, to w opinii sprzedającego są to zazwyczaj opony "wielosezonowe". Zapewniam, że opon tzw. wielosezonowych na rynku jest naprawdę niewiele i zazwyczaj też nie znajdują się one na pierwszym montażu.

Napisano

> slick dobry jest, ale nie na polskie warunki

polskie nie polskie na suchym asfalcie jest ok, problem zaczyna sie na mokrym

Napisano

Witam i mam problem odnośnie zastanawiam sie co wybrać tzn jaka szerokość opony wybór zawężyłem do 2-óch

BARUM Polaris 2 165/70R13 79T TL (121,80PLN)

BARUM Polaris 2 155/70R13 75T TL (108,48PLN)

Co bedzie lepsze do mojego puntiaka??

Aktualnie mam barumy brilantisy 165/65.

Opony mam zamiar kupić w sklepie www.netcar.pl opny nie starsze niż 18 miesięcy i gwarancja na opony. Może jakieś opinie o sklepie ale głownie co wybrać. Na inne możliwości (firmy) też jestem otwarty.

Napisano

Czołem!

Noszę się z zamiarem kupna oponek na zimę i mam okazję nabyć Semperit'y winter grip w rozmiarze 155/70/13 (produkcja 2006rok) w cenie 140pln/szt. (w cenę wliczony jest montaż + wyważenie). Wychodzi taniej niż w necie ok.gif. Co szanowni Grupowicze sądzą o tych oponkach hmm.gif?

Pozdrawiam!

Napisano

> Czołem!

> Noszę się z zamiarem kupna oponek na zimę i mam okazję nabyć

> Semperit'y winter grip w rozmiarze 155/70/13 (produkcja 2006rok)

> w cenie 140pln/szt. (w cenę wliczony jest montaż + wyważenie).

> Wychodzi taniej niż w necie . Co szanowni Grupowicze sądzą o

> tych oponkach ?

> Pozdrawiam!

to dobre opony klasy średniej, przyzwoicie wypadają w testach ADAC, są na podobnym poziomie co Firestony, Fuldy, Klebery.

Cena z montażem jaką Ci zaproponowali jest bardzo dobra bo w sieci ta opona kosztuje 147 zeta + montaż, także na Twoim miejscu bym sie nie zastanawiał

P.S.

Grupowicze? grinser006.gif Chyba forumowicze ok.gif

Napisano

> Witam i mam problem odnośnie zastanawiam sie co wybrać tzn jaka

> szerokość opony wybór zawężyłem do 2-óch

> BARUM Polaris 2 165/70R13 79T TL (121,80PLN)

> BARUM Polaris 2 155/70R13 75T TL (108,48PLN)

> Co bedzie lepsze do mojego puntiaka??

Jesli masz wspomaganie to możesz śmiało wziąć 165, jesli nie to raczej 155 i tak też to chyba wygląda jesli chodzi o wymiar fabryczny. Sugerowałbym sie na Twoim miejscu jakiej szerokości opony były montowane w Twojej wersji.

Co do profilu to wiemy, że na zime, lepiej wybrac wyższy z dwóch. Tu też odsyłam do wymiarów montowanych w standardzie.

> Aktualnie mam barumy brilantisy 165/65.

Jeśli zastanawiasz sie tylko nad dwoma powyższymi rozmiarami to wybrałbym 165/70/13

> Opony mam zamiar kupić w sklepie www.netcar.pl opny nie starsze niż

> 18 miesięcy i gwarancja na opony. Może jakieś opinie o sklepie

> ale głownie co wybrać. Na inne możliwości (firmy) też jestem

> otwarty.

To ponoć też dobry sklep a ceny tańsze o kilka zeta od www.opony.com ale popytaj jeszcze w kilku okolicznych zakładach bo czasem robią jakieś promocje, dają upusty i niekiedy cena z montazem może wyjść mniej niż za oponki kupione w sieci.

Napisano

witam wszystkich.

właśnie dzisiaj kupiłem 4X Dębica Frigo

155/80/13 + 4x felga 5 1/2" 13"

+ 4x kołpaczek i za wszystko zapłaciłem 650zł.

oponki i kołpaczki nowe a fele używane.

Napisano

ja też polecam Fireston Winterhawk 165/70 R14, naprawdę dobrze się sprawują.

Napisano

wypowiem sie po ziemie bo wlasne te oponki mam zalozone ok.gif

Napisano

tak czytam i czytam wszystkie posty dokładnie, jeden po drugim, eh ale dalej nie wiem na jakie opony sie zdecydować. Będą to moje pierwsze zimówki i jestem bardzo nie zdecydowany. Ale coś mi się wydaje że padnie na SAVA Eskimo S3. Ktoś zgłasza jakieś sprzeciwy? smile.gif

Napisano

> tak czytam i czytam wszystkie posty dokładnie, jeden po drugim, eh

> ale dalej nie wiem na jakie opony sie zdecydować. Będą to moje

> pierwsze zimówki i jestem bardzo nie zdecydowany. Ale coś mi się

> wydaje że padnie na SAVA Eskimo S3. Ktoś zgłasza jakieś

> sprzeciwy?

Nie nikt waytogo.gif ja takie "mam" i sobie yay.gif chwalę

Sava Eskimo S2 ale równiez dobre

Napisano

> tak czytam i czytam wszystkie posty dokładnie, jeden po drugim, eh

> ale dalej nie wiem na jakie opony sie zdecydować. Będą to moje

> pierwsze zimówki i jestem bardzo nie zdecydowany. Ale coś mi się

> wydaje że padnie na SAVA Eskimo S3. Ktoś zgłasza jakieś

> sprzeciwy?

tak naprawde różnice między poszczególnymi oponami są nieduże i chyba niezauwazalne przez zwykłych użytkowników, no chyba że ktoś porówna dwie skrajności, najsłabszą i najlepszą opone. Generalnie czy wybierzesz opone jednej półki cenowej takie czy inne to chyba nie ma już większego znaczenia. Sava Eskomo S3 to przyzwoita opona jest polecana w testach ADAC i jeśli podoba Ci sie jej bieżnik i cena jest dobra to nie ma sie nad czym zastanawiać.

Napisano

przepraszam ze odbiegne troche od tematu, ale słyszałem ze w Makro można kupić zimówki na raty. Nie ma oprocentowania, ani żadnych dodatkowych opłat. Słyszał ktoś jeszcze o tym?? Jak by nie patrzeć to napewno dużo kierowców byłoby zainteresowanych taka opcją zakupów. A może ktoś wie gdzie można jeszcze indziej kupić na raty??

Napisano

ja mam drugi rok BARUM POLARIS2 i sa OK

przy okazji jakie byście zapodali ciśnionko bo w zeszłym roku gość dał mi wszędzie 2,4 a wtym inny twierdził że najlepiej 2,0 ?

Napisano

> ja mam drugi rok BARUM POLARIS2 i sa OK

> przy okazji jakie byście zapodali ciśnionko bo w zeszłym roku gość

> dał mi wszędzie 2,4 a wtym inny twierdził że najlepiej 2,0 ?

2.4 to chyba zdecydowanie za duzo, zajrzyj do instrukcji ale chyba powinno być 2.1 na przdzie i 1.9 na tyle. Przynajmniej ja tak mam w PII FL

Napisano

> ja mam drugi rok BARUM POLARIS2 i sa OK

> przy okazji jakie byście zapodali ciśnionko bo w zeszłym roku gość

> dał mi wszędzie 2,4 a wtym inny twierdził że najlepiej 2,0 ?

2.3 przód 2.1 tył tyle lata u mnie.

od lekko wyższego ciśnienia nic się nie stanie, a przy lekko za niskim opona drastycznie szybciej się zużywa.

Wnioski wyciąg sam

Napisano

> 2.3 przód 2.1 tył tyle lata u mnie.

> od lekko wyższego ciśnienia nic się nie stanie, a przy lekko za

> niskim opona drastycznie szybciej się zużywa.

> Wnioski wyciąg sam

Za duze tez nie dobre, bo opona wyciera sie srodkiem, a zawieszenie bardziej odczuwa wszelkie nierownosci wink.gif

Napisano

Ja nabiłem zimówki zgodnie z instrukcją - 2,0 przód i 1,9 tył. Nie ma co kombinować z ciśnieniem

Napisano

> Ja nabiłem zimówki zgodnie z instrukcją - 2,0 przód i 1,9 tył. Nie ma

> co kombinować z ciśnieniem

to zwróć uwagę, że jak temp spadnie do -5/-10*C to ciśnienie w kołach będziesz miał sporo za niskie.

Jestem się gotów założyć, że o dopompowaniu zapomnisz bo przeca 2-3tyg temu było idealnie... i masz przepięknie zjechany bieżnik na zimówkach tongue.gif

Tu nie chodzi o to do końca ile zaleca producent, fakt że zbyt wysokie ciśnienie w kołach też nie jest dobre, ale jest mniej szkodliwe dla opon niż za niskie.

W/W przemyślenia nie dotyczą kół pompowanych mieszanką ze zwiększonym stężeniem azotu w stosunku do mieszanki atmosferycznej.

Napisano

> to zwróć uwagę, że jak temp spadnie do -5/-10*C to ciśnienie w kołach

> będziesz miał sporo za niskie.

> Jestem się gotów założyć, że o dopompowaniu zapomnisz bo przeca

> 2-3tyg temu było idealnie... i masz przepięknie zjechany bieżnik

> na zimówkach

> Tu nie chodzi o to do końca ile zaleca producent, fakt że zbyt

> wysokie ciśnienie w kołach też nie jest dobre, ale jest mniej

> szkodliwe dla opon niż za niskie.

> W/W przemyślenia nie dotyczą kół pompowanych mieszanką ze zwiększonym

> stężeniem azotu w stosunku do mieszanki atmosferycznej.

jeśli producent zaleca 2,0 bara a napompujesz 2.1 to nie powinno nic być ale 2.3 czy 2.4 to moim zdaniem za dużo.

Ale każdy dmucha ile mu potrzeba i tyle

Faktem jest, że ciśnienie trzeba kontrolowac raz na jakiś czas.

Na letnich oponach zawsze miałem książkowe ciśnienie (jeżdziłem na nich 3 lata w każdym sezonie) i bieznik zużył sie równomiernie.

Napisano

> jeśli producent zaleca 2,0 bara a napompujesz 2.1 to nie powinno nic

> być ale 2.3 czy 2.4 to moim zdaniem za dużo.

> Ale każdy dmucha ile mu potrzeba i tyle

> Faktem jest, że ciśnienie trzeba kontrolowac raz na jakiś czas.

> Na letnich oponach zawsze miałem książkowe ciśnienie (jeżdziłem na

> nich 3 lata w każdym sezonie) i bieznik zużył sie równomiernie.

W GP producent zaleca 2.2 bara, a w oponach zimowych o 0.2 bara wiecej czyli 2.4 bara.

Ja napompowalem 2.3. zobaczymy co bedzie.

Napisano

W instrukcji Mk2 nie ma rozróżnienia na lato i zimę, ciśnienie jest takie samo: 2,0 na przód i 1,9 na tył. Chyba wiedzieli co piszą i wydaje mi się że takie ciśnienie powinno być optymalne, dlatego nie rozumiem po co nabijać więcej.

Napisano

Witam!

Zakupione zostały przeze mnie opony:

Bridgestone Blizzak LM20 175/65/14-jeździł ktoś?

Narazie jestem w siódmym niebie,choc nie ma jeszcze sniegu zlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> Zakupione zostały przeze mnie opony:

> Bridgestone Blizzak LM20 175/65/14-jeździł ktoś?

> Narazie jestem w siódmym niebie,choc nie ma jeszcze sniegu

osobiście ich nie znam ale chyba są zwyciezcą w tescie ADAC tylko nie pamiętam dla jakiego rozmiaru i na jaki sezon. Daj znać jak sie sprawują po pierwszym śniegu.

Napisano

> osobiście ich nie znam ale chyba są zwyciezcą w tescie ADAC tylko nie

> pamiętam dla jakiego rozmiaru i na jaki sezon. Daj znać jak sie

> sprawują po pierwszym śniegu.

To były LM18. LM20 w sumie, o dziwo, średnio wypadały. Ja narazie jestem kosmicznie zadowolony z mojego wyboru biglaugh.gif

Napisano

> To były LM18. LM20 w sumie, o dziwo, średnio wypadały. Ja narazie

> jestem kosmicznie zadowolony z mojego wyboru

ja też, letnie spisują się idealnie zlosnik.gif

Napisano

> ja też, letnie spisują się idealnie

ok.gifhehe.gif

Napisano

> To były LM18. LM20 w sumie, o dziwo, średnio wypadały. Ja narazie

> jestem kosmicznie zadowolony z mojego wyboru

A jednak LM20, test 185/60/14 w sezonie 2006

A co wybrałeś?

Napisano

> A jednak LM20, test 185/60/14 w sezonie 2006

ok.gif

> A co wybrałeś?

GY UG7 skromny.gif

Napisano

> no dobra przyznam sie, mam działke od tej firmy za każde sprzedane

> Winterhawki

Więc z działki 20.GIF dla mnie smile.gif. Zakupione w wiadomej firmie i założone do autka. Na razie sprawują się nieźle smile.gif.

Napisano

> Więc z działki dla mnie . Zakupione w wiadomej firmie i założone do

> autka. Na razie sprawują się nieźle .

Żałuje ale na razie nie ma ich gdzie porządnie testować. Jednak dwa razy już jechałem w intensywnych opadach sniegu i na prawde auto pewnie sie prowadziło ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.