Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Starsi kierowcy...

Featured Replies

Napisano

Tak mi się nasunął temat do dyskusji po wczorajszej sytuacji na drodze, kiedy to starszy pan w ogole nie patrzac czy cos jedzie za nim na drodze trzypasmowej zmienial sobie pasy niemalze wjezdzajac pod TIRa i zajezdzajac mi droge....jak zostal przez wszystkich strabiony wygladal na kompletnie zaskoczonego i zdezorientowanego.Na oko miał ok 70 lat.

A więc: czy kodeks drogowy nie powinien zaostrzyc paragrafow dotyczacych gornej granicy prowadzenia auta? Owszem teraz po ktoryms roku zycia konieczne sa coroczne badania ale co z tego skoro lekarze podbijają to na odwal sie a potem na drogach jest jak jest...? crazy.gif

Wg mnie po 70 roku zycia nie powinno sie juz prowadzic nawet przy dobrych wynikach badan bo nigdy nie wiadomo co sie moze stac...czy ktos dysponuje podzielną uwagą, bystroscią umyslu i czy aby przypadkiem po drodze nie spotka go zawał czy cos podobnego...a to stwarza pozorne zagrozenie dla reszty uzytkownikow drogi.

Co wiecej...przy pewnych chorobach lekarz powinien absolutnie zabronic prowadzenia pojazdu - jednak jest to notorycznie ignorowane - wiem jak bylo z moim tatą chorym na parkinsona - ciagle powtarzal ze wie kiedy bedzie musial przestac - jednak przestal dopiero gdy skasowal samochod i zabralam mu ( niestety z wielkim zalem i bolem ze musze to zrobic) kluczyki i dowod rejestracyjny. Dobrze ze skonczylo sie na latarni a nie w piachu...albo w postaci innych szkod na ludziach...A co z innymi kierowcami? takich są setki - mają padaczki, cukrzyce i inne choroby ktorych objawy uniemozliwiają prowadzenie a jednak jezdzą! Nie wspomne juz o ludziach biorących leki po ktorych nie mozna wsiadac za kolko...

Wiem...temat rzeka ale niech w koncu ktos zrobi z tym porzadek.... frown.gif bo chwilami strach w oczy zagląda jak sie patrzy na wspoluzytkowników....i bynajmniej nie chce juz wiecej nikomu odbierac ostatniej przyjemnosci z zycia a tym bardziej opcji ktora ulatwia im egzystowanie.

Napisano

> Wiem...temat rzeka ale niech w koncu ktos zrobi z tym porzadek....

Wiesz - staruszkowie za kierownica swoich samochodow przerazaja mnie na drodze najmniej ze wszystkich kierujacych, i jak sie domyslam ich udzial w wypadkach drogowych jest statystycznie najmniejszy. Daj im zyc! grinser006.gif

Wzorcowy temat na klodke biglaugh.gif.

Napisano

Ulżyło jak się wypisałaś? zlosnik.gif

Wiesz..to jest tak, że cokolwiek nie powiemy,

napiszemy i tak to trafi w próżnię, ewentualnie do archiwum AK.

Ale jak już mowa o staruszkach..

teoria teorią, ale nie pamiętam aby spotkała mnie niebezpieczna sytuacja z udziałem ww.

Tak więc teoretycznie się zgadzam, praktycznie nie wiem czy jest sens zawracać sobie gitarę.

Napisano

wolę zgrzybiałego dziadka niż napalonego młodziaka

latka szybko lecą...tak nawiasem

Napisano

> Wiesz - staruszkowie za kierownica swoich samochodow przerazaja mnie

> na drodze najmniej ze wszystkich kierujacych, i jak sie domyslam

> ich udzial w wypadkach drogowych jest statystycznie najmniejszy.

Nie do końca się z tym zgodzę. Na trzy wypadki w domu z udziałem jednego

samochodu w przeciągu w zasadzie jednego roku, sprawcami byli:

1. Kobieta, prawdopodobnie pijana, uszkodziła 2 samochody na parkingu i uciekła.

Byli świadkowie, dochodzenie - zakończone sukcesem.

2. Emeryt, przeskakujący na czerwonym, ktory uderzył w lewy tył samochodu

prowadzonego przez małżonkę na zielonym światle.

3. Młody człowiek (25-27 lat - już nie pamiętam), który mi wjechał w tył z prędkością

przynajmniej 80km/h - stałem na czerwonym.

Drobiazgi pomijam wink.gif

> Daj im zyc!

Owszem. Nie są jakimś specjalnym zagrożeniem.

> Wzorcowy temat na klodke .

Pewnie tak się skończy wink.gif

Napisano

> Wiesz - staruszkowie za kierownica swoich samochodow przerazaja mnie

> na drodze najmniej ze wszystkich kierujacych, i jak sie domyslam

> ich udzial w wypadkach drogowych jest statystycznie najmniejszy.

Nieliczyć pewnych typów, ale i tacy to w reszcie (a zwłaszcza młodszej) kierującej populacji się zdarzają, mam znajomego po 70tce, kiepski wzrok + straszny nerwus,a na dodatek jak ktoś na niego zatrąbi (słusznie) to by wyszedł z samochodu z kluczem do kół i by delikwenta ubił.... po 10-ciu minutach "jazdy" z nim wyszedłem mokry i blady z samochodu, z przekonaniem , ze wiecej z nim za kółkiem więcej nie pojadę sick.gif

> Daj im zyc!

Tak, ale badania powinny być robione solidnie a nie na sztukę. ok.gif

> Wzorcowy temat na klodke .

a to to już Twoje zdanie i tego to już nie skomentuję

Pzdr

Napisano

> Wg mnie po 70 roku zycia nie powinno sie juz prowadzic nawet przy

> dobrych wynikach badan bo nigdy nie wiadomo co sie moze

> stac...czy ktos dysponuje podzielną uwagą, bystroscią umyslu i

> czy aby przypadkiem po drodze nie spotka go zawał czy cos

> podobnego...a to stwarza pozorne zagrozenie dla reszty

> uzytkownikow drogi.

Hmm, znam kilka przypadków, gdy zawału dostali ludzie pomiędzy 23 a 50 rokiem zycia i to bez żadnego wcześniejszego ostrzeżenia - to może tak w ogóle nie wydawać praw jazdy?

> Co wiecej...przy pewnych chorobach lekarz powinien absolutnie

> zabronic prowadzenia pojazdu - jednak jest to notorycznie

> ignorowane

Szczególnie przy zaburzeniach psychicznych - nadpobudliwości, nadmiernej agresji, braku instynktu samozachowawczego - a te objawy przejawia spory procent kierowcó na drogach niezależnie od wieku i plci.

- wiem jak bylo z moim tatą chorym na parkinsona -

> ciagle powtarzal ze wie kiedy bedzie musial przestac - jednak

> przestal dopiero gdy skasowal samochod i zabralam mu ( niestety

> z wielkim zalem i bolem ze musze to zrobic) kluczyki i dowod

> rejestracyjny. Dobrze ze skonczylo sie na latarni a nie w

> piachu...albo w postaci innych szkod na ludziach...

Wiesz, tu sporo zależy od wiedzy i zasad zawodowych lekarza, a z jednym i drugim w Polsce jest "en masse" krucho.

> A co z innymi

> kierowcami? takich są setki - mają padaczki, cukrzyce i inne

> choroby ktorych objawy uniemozliwiają prowadzenie a jednak

> jezdzą! Nie wspomne juz o ludziach biorących leki po ktorych nie

> mozna wsiadac za kolko...

Widzisz, w wypadku wielu chorób prawidłowo prowadzonych mozna spokojnie prowadzić pojazdy. Niebezpieczniejsze są choroby jeszcze nie wykryte i wcale nie leczone.

> bo chwilami strach w oczy zagląda jak sie patrzy na

> wspoluzytkowników....i bynajmniej nie chce juz wiecej nikomu

> odbierac ostatniej przyjemnosci z zycia a tym bardziej opcji

> ktora ulatwia im egzystowanie.

Problem sam się rozwiąże, gdy w końcu polskie drogi przestaną przypominać Mad MAxa, gdzie toczy się walka o przetrwanie i aby spokojnie przejechać z punktu A do B nie trzeba będzie mieć refleksu komandosa -refleks 70latka w zupełności wystarczy, tak jak na całym świecie.

Napisano

(...)

> Problem sam się rozwiąże, gdy w końcu polskie drogi przestaną

> przypominać Mad MAxa, gdzie toczy się walka o przetrwanie i aby

> spokojnie przejechać z punktu A do B nie trzeba będzie mieć

> refleksu komandosa -refleks 70latka w zupełności wystarczy, tak

> jak na całym świecie.

Widzisz, ale to trzeba edukować, działać prewencyjnie. Poczekaj parę dni

- będzie 1 listopada. Dopierow wtedy się pojawi wysyp watkow o dziadkach,

kapeluszach itd...

Napisano

Dresom, weeekendowym dzieciakom, tunningowcom, ospojlerowanym debilom w bmkach i wielu wielu innym zabrać itd. Dziadków zostawić w spokoju.

Napisano

Moja przygoda tutaj oraz tutaj . Na szczęście wszystko zakończyło sie pomyślnie czyli wypłatą odszkodowania.

Napisano

TAK, TAK...

pójdzmy dalej, juz w wieku 65 lat zabierajmy prawo jazdy

a najlepiej dokonujmy eutanazji, w końcu od nawalonych, cpunów i poje%&%$ych dresów i kraciaków nic nam nie grozi , wszak nie mają 70 lat

sorry MaryJane, ale może zabierzmy prawa jazdy kobietom,bo "wczoraj kobieta jechała lewym pasem na dwupasmówce 40 na godzinę a co by się stało jakby zjechała na prawy pas po którym ją inni wyprzedzali"

mój ojciec jest po 70-tce i lepiej jeżdzi niż ja i prawdopodobnie niż Ty(bez urazy)

dobra, jutro pójdę do niego i powiem że jest taka opcja ,żebym go zastrzelił...

Napisano

> Wg mnie po 70 roku zycia nie powinno sie juz prowadzic nawet przy

> dobrych wynikach badan bo nigdy nie wiadomo co sie moze

> stac...czy ktos dysponuje podzielną uwagą, bystroscią umyslu i

> czy aby przypadkiem po drodze nie spotka go zawał czy cos

> podobnego...a to stwarza pozorne zagrozenie dla reszty

> uzytkownikow drogi.

żeby miec zawał za kierownicą nie trzeba miec 70 lat w mojej okolicy był mężczyzna który miał chyba 40 lat szczescie w nieszczesciu ze zatrzymal się na poboczu bo wiedział że coś się dzieje ale i tak umarł swieca.gif

dzis sam zauwazyłem pewego dziadziusia w SC też zastanawiałem się czy nie jest zastary a do tego miał bardzo oldscoolową skórzaną czapke pillotke brakowało tylko gogli swiety.gif

Napisano

Ciężka sprawa z nimi jest niestety. spotykałem się z sytuacjami kiedy dziadki wyjeżdżały na skrzyżowanie na czerwonym świetle bo nie rozróżniali że zielone jest dla pasa w prawo a czerwone w lewo... Często zachowują się tak jaby nie wiedzieli o co w tym wszystkim chodzi, ale z drugiej strony też na starość bym chciał pojezdzic frown.gif

Napisano

ze spytam odnosnie od tematu masz opis calego nicka - damski

Chcialem luknac ile masz lat po numerze gg w katalogu publiczym i wyszkoczyl mi meski osobnik pod tym numerem

wiec czegos nie czaje

A chcialem sprawdzic ile masz lat zeby zobaczyc ile masz juz prawko ze takie gupie zeczy piszesz

Napisano

> Dobra dobra a pod maską SC 1.2 T

to nie chodzi jakim dziadzio jechał samochodem mogł jechać nawet fiatem UNO grinser006.gif tylko ze jechal 270751858-jezyk.gif

zdazylo mi sie tez widziec starsza osobe w nowej toyocie avensis najlepsze jest to ze jechal z małżonką a jej bylo widać tylko czubek głowy z daleka biglaugh.gif ale to na marginesie

Napisano

> Ciężka sprawa z nimi jest niestety. spotykałem się z sytuacjami kiedy

> dziadki wyjeżdżały na skrzyżowanie na czerwonym świetle bo nie

> rozróżniali że zielone jest dla pasa w prawo a czerwone w

> lewo... Często zachowują się tak jaby nie wiedzieli o co w tym

> wszystkim chodzi, ale z drugiej strony też na starość bym chciał

> pojezdzic

Wprawdzie jeszcze mi kilku latek do 50tki brakuje, ale choć nie wjechałem jeszcze nikomu pod nos na czerwonym to zaręczam Ci, że tak od 20 lat w Polsce regularnie zastanawiam się na różnych skrzyżowaniach, "co projektant chciał powiedzieć" przez ich ciekawe oznakowanie czy obstawienie światłami. Na przykład ze dwa tygodnie temu na Górczewskiej do skrętu w lewo w Powstańców Śląskich - jadąc od Śródmieścia - wisiała sobie kiść TRZECH identycznych sygnalizatorów. Zastanawiałem się, czy ZDM nie eksperymentuje z nowymi metodami pozyskiwania sygnalizacji świetlnej w drodze rozmnażania samoistnego zlosnik.gif Na zasadzie, że jak tak sobie powiszą w ścisku to z nudów zaczną się 270747800-sex.gif i wyjdą z tego takie małe sygnalizatorki lewoskrętu mocowane nisko na słupkach hahaha.gif

Wysłałem zdjęcie do wojewódzkiego inżyniera ruchu i szybciutko stan się unormował.

Napisano

> A więc: czy kodeks drogowy nie powinien zaostrzyc paragrafow

> dotyczacych gornej granicy prowadzenia auta?

Jak zauważyłaś - KD przewiduje coroczne badania dla "seniorów"

I - co też zauważyłaś - jest to czysta fikcja.

Podobnie zresztą jak w przypadku badań "dopuszczających" w ogóle.

O ile jeszcze CZASEM zdarza się powiew normalności u kierowców zawodowych, o tyle w "amatorce" jest wolna amerykanka.

Żeby nie szukać daleko.

PJ robiłem jak miałem lat 17 i mam "bezterminowe".

I - poniekąd - słusznie przyznane.

Tyle, że teraz np muszę nosić okulary, a w/g dokumentacji w PJ - nie.

W międzyczasie leczyłem się na serce - a w dokumentacji jestem zdrowy jak byk

I za 30 lat, o ile nic się nie zmieni w przepisach, to w dokumentacji też będę "zdrów jak ryba".

Itd itd.

Mój teściu jest cukrzykiem, co może czasami powodować omdlenia - też w dokumentacji jest zdrowy jak byk, bo badania są sprzed 30 lat.

Są tysiące osób w podeszłym wieku, które znakomicie poradzą sobie za kółkiem, są tysiące "młodzików", którzy NIE POWINNI siadać za kierownicą.

Problemem nie jest prawodawstwo, tylko mało szczelny system badań lekarskich i wydawanie bezterminowych dokumentów.

Napisano

70 lat to w obecnych czasach nie jest zaden wyczyn więc nie uwazam zeby tacy ludzie nie mogli kierowac samochodu. Nawet jesli taki człowiek jest zawalidroga to stwarza mniejsze zagrozenie niz kierowca w moim wieku który jedzie szybko wyprzedza w niedozwolonych miejscach itp. Nie odbierajmy starszym ludziom przyjemnosci jaka jest jazda samochodem smile.gif

Napisano

> [...]

> Są tysiące osób w podeszłym wieku, które znakomicie poradzą sobie za

> kółkiem, są tysiące "młodzików", którzy NIE POWINNI siadać za

> kierownicą.

> Problemem nie jest prawodawstwo, tylko mało szczelny system badań

> lekarskich i wydawanie bezterminowych dokumentów.

O właśnie. Zamiast defaultowo zabierać 70-cio latkom prawka może po prostu

należy porządnie robić badania. A co jak ten 70-cio latek pociągnie jeszcze ze

30? zlosnik.gif

Może być tak, że taki człowiek w wieku 70 lat będzie się lepiej czuł i był ogólnie

zdrowszy niż ja w wieku 30. Może mnie nawet przeżyć jeszcze.

O co mamy pretensje do staruszków za kierownicą? O refleks, wzrok,

psychomotorykę... to wszystko można sprawdzić zwykłym badaniem lekarskim.

Uczciwie zrobionym.

Napisano

Tak sobie myślę że jeśli by Ci starsi robili tak wiele wypadków to pewnie składki by mieli większe jak kierowcy do 25 raoku życia.

Napisano

W każdym przedziale wiekowym są zielonoliściowcy.

A zaskoczony to był pewnie dlatego ze troche innych czasów pamieta kulture na drodze. Bo teraz klakson służy głównie do wyrażania złości.

Napisano

> bo chwilami strach w oczy zagląda jak sie patrzy na

> wspoluzytkowników....i bynajmniej nie chce juz wiecej nikomu

> odbierac ostatniej przyjemnosci z zycia a tym bardziej opcji

> ktora ulatwia im egzystowanie.

Bez urazy ale jak sięgam pamięciom do zdażeń drogowych które w jakimś stopniu wymusiły coś na mnie to 80% z nich było zpowodowane przez płeć piękną, 19% przez dresów i tp. a 1% to udział ludzi w kwiecie wieku.

I nie jestem zdania aby większości pań pozbawić PJ, a tym bardziej staruszką.

Napisano

A niech mnie ktoś uświadomi odnośnie wspomnianych badań - mi się jakoś kręci pod kopułką,że obowiązkowe badania dotyczą kategorii zawodowych - od C wzwyż.

Co do PJ - wystarczyłby system, że każdy lekarz ma obowiązek poinformować właściwy wydział komunikacji o wykryciu choroby u pacjenta, której skutkiem jest zaburzenie zdolności do prowadzenia pojazdu - niezależnie od wieku delikwenta.Wtedy PJ możnaby bądź anulować, bądź unieważnić tylko na czas choroby, z obowiązkowym badaniem lekarskim przed wznowieniem uprawnień.

Podobnie przed wydaniem PJ powinno być dokładne badanie, także psychologiczne.

Skutek prawdopodobny - kopertówki by się rozmnożyły jeszcze bardziej zlosnik2.gif

Wniosek - nie wszystko da się ująć w kodeksy.Ja na przykład mam -2,5 d w lewym i -3 d w prawym oku,a w PJ nie ma śladu,bo jakoś tak po łebkach mnie zbadali. Co nie zmienia faktu,że nie siadłbym za kółkiem bez okularów.Wiem, że mimo iż widzę całkiem znośnie, to na przykład z większej odległości nie zauważyłbym świateł stopu w poprzedzającym pojeździe. Podobnie jak nie siadam za kółko po alkoholu (po zakrapianej nocy - rzadko się zdarza,ale czasem - daję sobie wtedy minimum 24 h przerwy,czyli cały następny dzień trzymam się od autka z daleka).

Wnioski - trzeba by zmienić mentalność ludzi,ale kto ma pomysł jak się do tego zabrać.

Co do dziadków za kółkiem -większość jeździ normalnie, część przesadnie wolno,a tylko znikomy odsetek robi jakieś figle za kółkiem - ale podobne robią kobiety, w tym blondynki, kapelusze, młodzieńcy w dresach, a czasem każdy z nas. I co - wszystkim uprawnienia zabrać?

Napisano

chciałbym dowiedzieć się jak by Ci było jakby po skończeniu 70 lat zabrali Ci prawo jazdy bo byłabyś, O Zgrozo, za stara do prowadzenia auta ...

mój dziadek skończył 80 lat, prawo jazdy ma około 50 lat, może nie jeździ już tak pewnie jak kiedyś, ale radzi sobie bardzo dobrze za kółkiem

robi regularnie badania i w momencie jeśli lekarz stwierdzi, że już nie może jeździć na pewno sam odda PJ mimo, iż ciężko mu to będzie zrobić

pomimo, że jeździ odrobinę wolniej od inncych jest kwestią jego własnego komfortu i dostosowania się do warunków

więcej niebezpieczeństwa spowoduje młodzian próbujący przy kiepskiej pogodzie wyprzedzać na zakręcie takiego staruszka

groźni nie są tacy starsi ludzie jeźdżący po drogach, ale właśnie przepisy odnośnie badań, które nie są egzekwowane

i nie chodzi mi to o kwestie przeczytania znaczków z tablicy ... powinny być regularne badania praktyczne dla kierowców bez względu na wiek, im bardziej podeszły, tym częstsze ...

Napisano
  • Autor

> Problemem nie jest prawodawstwo, tylko mało szczelny system badań

> lekarskich i wydawanie bezterminowych dokumentów.

I dokładnie o to mi chodziło! Jest szereg badań ktore doskonale moglyby wyegzekfowac zdolnosci do kierowania pojazdow opierające sie glownie na aspekcie neurologicznym zdrowia czlowieka - wystarczylby obowiazek dokonywania takich badań( ale za tym idą koszty).

A wydawanie bezterminowych dokumentow to juz prawodawstwo - i tu powinna sie dokonac jakas zmiana imo.

Wiekszosc czytajacych jednak nie zrozumiala tego postu..no coz moze do czasu az w telewizji uslysza dzień po dniu kilka wiadomosci typu "80cio latek zabił czlowieka na pasach" albo "Babcia wjezdzajac w drzewno zabila rodzine"...wtedy dopiero bedzie tysiac postow na temat tego jakim to zagrozeniem sa staruszkowie na drodze...tak jak to sie na kierowcach TIRow AKowcy znęcają non stop jak tylko coś sie stanie.

Napisano

> I dokładnie o to mi chodziło! Jest szereg badań ktore doskonale

> moglyby wyegzekfowac zdolnosci do kierowania pojazdow opierające

> sie glownie na aspekcie neurologicznym zdrowia czlowieka -

> wystarczylby obowiazek dokonywania takich badań( ale za tym idą

> koszty).

> A wydawanie bezterminowych dokumentow to juz prawodawstwo - i tu

> powinna sie dokonac jakas zmiana imo.

> Wiekszosc czytajacych jednak nie zrozumiala tego postu..no coz moze

> do czasu az w telewizji uslysza dzień po dniu kilka wiadomosci

> typu "80cio latek zabił czlowieka na pasach" albo "Babcia

> wjezdzajac w drzewno zabila rodzine"...wtedy dopiero bedzie

> tysiac postow na temat tego jakim to zagrozeniem sa staruszkowie

> na drodze...tak jak to sie na kierowcach TIRow AKowcy znęcają

> non stop jak tylko coś sie stanie.

Spróbuj to jakoś wykorzystać idą wybory.

Napisano

ja bym tam nie generalizowal...

ale wg mnie starsi ludzie powinni przede wszystkim byc bardziej na biezaco z przepisami i nowinkami na drogach... ostatnio musialem na skrzyzowaniu dziadka wyprzedzac bo migajace biale swiatelko z pieszym (skrzyzowanie bylo prawie puste, tym bardziej pasy, zeby nie bylo...) mowilo mu prawdopodobnie, ze nie moze za nic przejechac..:|.

do tego potem jeszcze mnie wkurzyl niepelnosprawny ktory jechal calkiem srodkiem drogi i nawet nie raczyl spojrzec w lusterko, ze ktos pragnie go wyprzedzic..:|. ehhh... rozni na drodze sie zdarzaja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.