Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Upływność prądu w aucie

Featured Replies

Napisano

Witam, chciałem się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami na temat prądu.

Ostatnio akumulator rozładowywał mi się w przeciągu 2-4dni, więc zmuszony byłem szuka przyczyny. Alternator ładuje prąd w granicach 13,5V (na alternatorze) na aku 13,2V, przeczyszczenie styków na kablu zasilającym alternatora pomogło i teraz mam 14,2V

Znajomy elektryk Z braku czasu powiedział mi jak to zrobi bo nie miał czasu:

Odpinamy klemę z akumulatora (obojętne czy plus czy minus) następnie między zdjęty kabel a słupek na aku wpinamy miernik ustawiony na amperomierz (przynajmniej 2 ampery) i sprawdzamy wskazania – jeśli pokazuje 0,0 Amp to jest dobrze, może byc ewentualnie 0,01 amp (ja miałem 0,22); jeśli mamy 0 to po kłopocie i jesteśmy zadowoleni. Jeśli pomiar ma więcej niż 0,02 możemy szukać gdzie mamy problem. Mianowicie otwieramy skrzynkę bezpieczników i po kolei wyciągamy bezpiecznik (oczywiście drzwi musimy za każdym razem zamkną bo odczyty nie będą miarodajne – zapali się lampka ośw. wnętrza) i patrzymy na wskazania amperomierza jeśli dalej pokazuje nam pobór to wpinamy bezpiecznik na swoje miejsce i tak po kolei robimy z wszystkimi bezpiecznikami. Robimy tak do momentu aż na którymś wyjętym bezpieczniku miernik pokaże nam 0,00 amp wtedy wiemy już na którym obwodzie mamy problemy. Potem zostaje nam zlokalizować przyczynę bądź w odbiorniku lub przewodach.

pozdr

PS.

Jeśli napisałem to w miarę przystępnie możecie zamieścić to w FAQ

Napisano

> Witam, chciałem się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami na temat

> prądu.

> Ostatnio akumulator rozładowywał mi się w przeciągu 2-4dni, więc

> zmuszony byłem szuka przyczyny. Alternator ładuje prąd w

> granicach 13,5V (na alternatorze) na aku 13,2V, przeczyszczenie

> styków na kablu zasilającym alternatora pomogło i teraz mam

> 14,2V

ok.gif

> Odpinamy klemę z akumulatora (obojętne czy plus czy minus) następnie

> między zdjęty kabel a słupek na aku wpinamy miernik ustawiony na

> amperomierz (przynajmniej 2 ampery) i sprawdzamy wskazania

> – jeśli pokazuje 0,0 Amp to jest dobrze, może byc

> ewentualnie 0,01 amp (ja miałem 0,22); jeśli mamy 0 to po

0,22 to bardzo dużo

IMO max to 30mA czyli 0,030A

tyle wezmą na podtrzymanie radio, alarm i inne

Napisano

> 0,22 to bardzo dużo

> IMO max to 30mA czyli 0,030A

> tyle wezmą na podtrzymanie radio, alarm i inne

witam.

moja centralka od alarmu zabiera 0,09A, bez względu czy jest uzbrojony alarm czy też nie. Nawet jak wyłącze ją kluczykiem od alarmu. Pomaa tylko wyciągniećie bezpiecznika.Niestety któś wpiął się pod zasilanie radia, oswitlenia więc nie mogę jej rozłączyć na stałe. Pojechałem z tym do elektryka to stwierdził że nie ma co naprawiać tylko nowy alarm załozyć

Może ktoś miał problem i wie jak temu zaradzić Alarm to GEMINI.

pozdro

Napisano

> 0,22 to bardzo dużo

> IMO max to 30mA czyli 0,030A

> tyle wezmą na podtrzymanie radio, alarm i inne

hmm.gif przy ostatnich aku kłopotach wyczytałem, że norma jest do 0,05A, u mnie było 0,06A więc chyba OK.

Napisano

0 A nigdy nie będzie, spójrz na schemat, ile w tych autach elektroniki, wszystko podciągnięte do "30", czyli "+" akumulatora. Ale 0,22A też za dużo... Od wyposażenia auta będzie zależeć "norma". Elektryk powinien oszacować wg własnego doświadczenia...

Czasem przyczyna jest śmieszna - u kolegi odkryłem kiedyś zepsuty wyłącznik lampki w bagażniku, paliła się cały czas, w nocy też, akumulator w zimie wystarczał na 2 dni. Pozdr.

Napisano

wlasnie mam podobny problem z aku i musze to jakos sprawdzic tylko nierozumiem jak podlaczyc miernik jeden przewod do zdjetej klemy z aku np. plusowej a drugi kabelek do tego bolca na aku ?? z gory dzieki za odpowiedz

Napisano

> wlasnie mam podobny problem z aku i musze to jakos sprawdzic tylko

> nierozumiem jak podlaczyc miernik jeden przewod do zdjetej klemy

> z aku np. plusowej a drugi kabelek do tego bolca na aku ?? z

> gory dzieki za odpowiedz

ja podpinałem się do "-", odkręcałem kleme i jeden przewód miernika do klemy o drugi do bolaca na aku.

zawet udało się bez resetu, tzn zdejmowałem kleme mając podpięty już miernik.

Napisano

Witam

Mam taki wlasnie problem. Po wpieciu amperomierza - mam przy wylaczonym autku prad 0.26 A... Sprawdzilem po kolei bezpieczniki i mimo ze wypinalem po kolei - nie spadl pobor pradu.... Wypialem nawet ten duzy w komorze silnika... i caly czas 0.26-0.28 A.... Rece opadaja.... Pomocy!!!

P.S. MOze to cos od radia? Jak jade na dziurach to sie wylancza.... i wlancza samo...

Pozdrawiam

Napisano

Nikt nie ma pomyslu gdzie szukac??

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

Skoro sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki to albo coś żre prąd przed skrzynką, albo np alternator (uszkodzona dioda). Jakie masz napięcie ładowania? Jak zmienia się w całym zakresie obrotów silnika?

Napisano

Kolega kupił Fabię nówkę z radiem Panasonic. Diler tak radio podłączył, że brało 0,19A z aku przy wyłączonej stacyjce. Po powrocie z 2 tygodniowych wakacji, aku był pusty no.gif.

U mnie pobór jałowy (tylko komp) wynosi 5,7-5,8mA.

Spróbuj radio odłączyć ..... może to będzie to confused.gif

Napisano

Miałem to samo w moim asterixie - po wyjęciu bezpieczników brał około 0,2A przyczyną okazał się uszkodzony alarm.

Napisano

> Witam, chciałem się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami na temat

> prądu.

> Ostatnio akumulator rozładowywał mi się w przeciągu 2-4dni, więc

> zmuszony byłem szuka przyczyny. Alternator ładuje prąd w

> granicach 13,5V (na alternatorze) na aku 13,2V, przeczyszczenie

> styków na kablu zasilającym alternatora pomogło i teraz mam

> 14,2V

> Znajomy elektryk Z braku czasu powiedział mi jak to zrobi bo nie miał

> czasu:

> Odpinamy klemę z akumulatora (obojętne czy plus czy minus) następnie

> między zdjęty kabel a słupek na aku wpinamy miernik ustawiony na

> amperomierz (przynajmniej 2 ampery) i sprawdzamy wskazania

> – jeśli pokazuje 0,0 ......

Tu jest błąd. Jak przerwiesz obwód (zdejmiesz klemę) i potem podłączysz przez miernik to Astra uruchamia takie urządzenia jak termometr, radio itd. wskazanie wtedy jest bardzo wysokie (u mnie 0,33) dopiero po paru minutach spada. Trzeba zrodbić tak: przyłożyć szpilkę miernika do elektrody i zdjąć klemę tak aby dotykała szpilki. Wtedy nie przerwiesz obwodu i dostaniesz prawdziwe wskazanie (u mnie 0,02). Inaczej masz zawyżone.

pozdrawiam i powodzenia

Napisano

moze ktos mi cos doradzi uplynnosc pradu jest na poziomie 0.01 a akumlator pada po 3 dniach a autko przejechalo krotki dystans jakies 15-20 km i reszte przestalo pod blokiem.co moze byc przyczyna ze akumlator tak szybko pada niejest to wina akumlatora bo byl sprawdzany na drugim aucie i tam trzyma bez problemu. czy np. rozrusznik moze pobierac tyle pradu ze auto niechce odpalic, czy moze byc jakies padniecie alternatora i niesygnalizuje tego lampka kontrolna na desce rozdzielczej z gory dzieki za wszelkie porady

Napisano

> moze ktos mi cos doradzi uplynnosc pradu jest na poziomie 0.01 a

> akumlator pada po 3 dniach a autko przejechalo krotki dystans

> jakies 15-20 km i reszte przestalo pod blokiem.co moze byc

> przyczyna ze akumlator tak szybko pada niejest to wina

> akumlatora bo byl sprawdzany na drugim aucie i tam trzyma bez

> problemu. czy np. rozrusznik moze pobierac tyle pradu ze auto

> niechce odpalic, czy moze byc jakies padniecie alternatora i

> niesygnalizuje tego lampka kontrolna na desce rozdzielczej z

> gory dzieki za wszelkie porady

Aleś to chłopie napisał !!! Kropki, przecinki i wielkie litery na początku zdania dałyby jasność myśli i spokój ducha.

A jakie jest napięcie ładowania?? Powinno być powyżej 14V.

Napisano

ladowania jeszcze niesprawdzalem bo autka niemoge odpalic.zeby sprawdzic ladowanie moge sie wpiac w klemy na akumlatorze czy trzeba bezposrednio w alternator?

Napisano

> ladowania jeszcze niesprawdzalem bo autka niemoge odpalic.zeby

> sprawdzic ladowanie moge sie wpiac w klemy na akumlatorze czy

> trzeba bezposrednio w alternator?

A jak Ty chciałeś wpiąć się na alternator - szukasz sobie utrudnień, lubisz się umartwiać??

Oczywiście że na klemy akumulatora.

Napisano

> A jak Ty chciałeś wpiąć się na alternator - szukasz sobie utrudnień,

> lubisz się umartwiać??

> Oczywiście że na klemy akumulatora.

Pomysł z podłączeniem siędo alternatora nie jest zły. Istotne jest jakie napięcie wytwarza alternator i ile z tego dochodzi do akumulatora. Trzeba sie podłączyć i do alternatora i do klem i porównać napięcia. Mają być takie same. Jeżeli jest róźnica to oznacza spadek napięcia na stykach przewodu między alternatorem i akumulatorem.

Pozdroofka

Napisano

> Pomysł z podłączeniem siędo alternatora nie jest zły. Istotne jest

Ja pierwsze podpiąłbym się do aku.

Jeśli jest mniej niż 14V to szukam dalej w instalacji. Jeśli np. 14,5V to szukam nowego akumulatora.

Napisano

> moze ktos mi cos doradzi uplynnosc pradu jest na poziomie 0.01 a

A tak na marginesie to pewny jesteś tego 0,01A??

Trzeba inny przyrząd podłączyć i porównać. Może przyrząd przekłamywać hmm.gif

Napisano

fakt podpialem inny miernik i wskazal uplynnosc rzedu 0.03 wiec chyba niejesttragedia niepowinno to spowodowac rozladowania w 3 dni akumlatora. a do drugiego ze jak ladowanie jest 14,5 V to rozumiem ze za wysokie,ale chyba najpierw znalezc przyczyne ktora najprawdopowobniej by byla w regulatorze.a akumlator wsadzilem do drugiego auta i tam smiga bardzo dobrze.

jutro zaczynam walki z dalszymi pomiarami. dzieki za podpowiedzi

Napisano

> fakt podpialem inny miernik i wskazal uplynnosc rzedu 0.03 wiec chyba

> niejesttragedia niepowinno to spowodowac rozladowania w 3 dni

> akumlatora. a do drugiego ze jak ladowanie jest 14,5 V to

> rozumiem ze za wysokie,ale chyba najpierw znalezc przyczyne

To jest jak najbardziej właściwe napięcie ładowania, ale sprawdź jeszcze innym miernikiem.

PS. A jaki miernik wpinałeś do pomiaru upływności, na jakim zakresie pomiarowym to mierzyłeś ??

Napisano

miernik nie byl jakis rewelacyjny.byl to jakis taki wielofunkcyjny w kolorze pomaranczowym(marki KINZO) taki ktory mozna kupic w hipermarkecie za 20 plnow, a drugi to byl kumpla tez tego pokroju tylko jakis lepszy bardziej dokladniejszy.a zakres w tych miernikach jest tylko jeden 10A. zadnym lepszym sprzetem nie dysponuje rozwazam jeszcze czy niepodjechac do goscia od akumlatorow moze on cos wykmini

Napisano

> hipermarkecie za 20 plnow, a drugi to byl kumpla tez tego

> pokroju tylko jakis lepszy bardziej dokladniejszy.a zakres w

> tych miernikach jest tylko jeden 10A. zadnym lepszym sprzetem

Takie mierniki mają klasę dokładności ok. 3 - 5% co przy zakresie 10A daje dokładność 0,3A - 0,5A

Czyli mogłeś mieć pobór właśnie zaniżony o te 0,3A (albo i o 0,5A).

Reasumując podjedź do elektryka albo postaraj się o lepszy miernik (taki z zakresem np. poniżej 1A)

Napisano

> Oczywiście że na klemy akumulatora.

Poproszę o szczegółowy algorytm badania.

-czyli badamy przy włączonym silniku i podłączonym akumulatorze na klemach?

czy

włączony silnik, wyjęty akumulator i wtedy na klemach?

Napisano

> Poproszę o szczegółowy algorytm badania.

> -czyli badamy przy włączonym silniku i podłączonym akumulatorze na

> klemach?

> czy

> włączony silnik, wyjęty akumulator i wtedy na klemach?

A co chcesz mierzyć: prąd upływu czy napięcie ładowania??

Napisano

> A co chcesz mierzyć: prąd upływu czy napięcie ładowania??

Chciałbym zmierzyć prąd ładownia.

Prąd upływu, jak już wyczytałem na forum, mierzy się przy wyłączonym silniku, podłącza miernik, odłącza jedną klemę (tak żeby nie zrobić przerwy w obwodzie). Popraw proszę jeśli coś pomieszałem.

Napisano

> Chciałbym zmierzyć prąd ładownia.

Raczej napięcie ładowania. Odpalasz silnik, podłączasz woltomierz na klemy akumulatora i odczytujesz wynik. Jeśli powyżej 14,4V to jest dobrze (wskazane jest przegazowanie silnika i włączenie dodatkowych odbiorników: szyba ogrzewana, reflektory, p. mgielne i co tam jeszcze masz).

NIE WOLNO odłączać akumulatora w czasie pracy silnika - grozi to poważnym uszkodzeniem alternatora.

> Prąd upływu, jak już wyczytałem na forum, mierzy się przy wyłączonym

> silniku, podłącza miernik, odłącza jedną klemę (tak żeby nie

> zrobić przerwy w obwodzie). Popraw proszę jeśli coś pomieszałem.

Nic nie pomieszałeś.

Napisano

> klemy akumulatora i odczytujesz wynik. Jeśli powyżej 14,4V to

> jest dobrze

ja się z tym nie zgodze. literatura fachowa podaje widełki 13,9-14,4V. ładowanie powyżej 15V grozi trwałym uszkodzeniem aqu

Napisano

> Raczej napięcie ładowania.

Oczywiście że napięcie miałem na myśli.

U mnie występuje takowy efekt: po uruchomieniu auta kontrolki i włączone światła jakby słabiej świecą. Dopiero jak przygazuję lekko, robią się jaśniejsze. Nie jest to ogromna różnica, ale jest. Szczególnie widać ten efekt w ziemie.

Poza tym jak włączam szybę ogrzewaną i/lub zamykam/otwieram szybę elektryczną słychać że auto lekko spowalnia na obrotach. Tak jak by ten dodatkowy pobór prądu sprawiał mu wysiłek.

Nie dzieje się nic typu gaśnięcie silnika czy nierówna praca, ale u brata w Audi nie ma takiego efektu (w paru innych autach o porównywalnym lub starszym roczniku też nie zaobserwowałem).

Czy to zwiastuje jakiś problem?

Napisano

> ja się z tym nie zgodze.

Masz takie prawo.

literatura fachowa podaje widełki

> 13,9-14,4V. ładowanie powyżej 15V grozi trwałym uszkodzeniem

> aqu

A czy ja napisałem "powyżej 15V"??

Ja mam 14,5V na pełnym obciążeniu (14,7V bez dodatkowych odbiorników) i jakoś akumulator wytrzymuje.

Jak ładujesz prostownikiem to końcowe nap. ładowania wynosi ok. 15,8V i to jest norma.

Napisano

> Oczywiście że napięcie miałem na myśli.

> U mnie występuje takowy efekt: po uruchomieniu auta kontrolki i

> włączone światła jakby słabiej świecą. Dopiero jak przygazuję

> lekko, robią się jaśniejsze. Nie jest to ogromna różnica, ale

> jest. Szczególnie widać ten efekt w ziemie.

Trzeba pomierzyć napięcie przy wolnych obrotach i po przegazowaniu.

> Poza tym jak włączam szybę ogrzewaną i/lub zamykam/otwieram szybę

> elektryczną słychać że auto lekko spowalnia na obrotach. Tak jak

> by ten dodatkowy pobór prądu sprawiał mu wysiłek.

Od tego jest silnik krokowy aby te obroty wyrównał.

> Nie dzieje się nic typu gaśnięcie silnika czy nierówna praca, ale u

> brata w Audi nie ma takiego efektu (w paru innych autach o

> porównywalnym lub starszym roczniku też nie zaobserwowałem).

Napisano

> Trzeba pomierzyć napięcie przy wolnych obrotach i po przegazowaniu.

> Od tego jest silnik krokowy aby te obroty wyrównał.

Czyli może to wskazywać na problem z alternatorem? Jaki może być objaw całkowitego padu?

Napisano

Taki male coś.

akumulator sluzy do rozruchu auta i podtrzymania wszystkich systemow przy wylaczonym silniku. kiedy odpalisz autko alternator ma Ci go doladowac do pelnego naladowania akumulatora. jezeli jezdzisz na bardzo krotkich dystansach nie doladujesz aku i sukcesywnie bedzie on slabl.

wydaje mi sie ze kiedys bawilem sie czyms takim kliken tylko mierzylo to prad staly. i bylo do dosc duzego pradu. mozna sprawdzic jaki pradzik plynie przy rozruchu.

podstawowa zasad na kazdych laborkach z elektrotechniki brzmiala "dobrac tak zakres pomiarowy aby byl jak najbardziej zblizony do wartosci mierzonej", idac od najwiekszego zeby nie uszkodzin przyzadu.

moja rada taka mala. wez aq do domq naladuj go na max i sprawdz jaki ci plynie pradzik przy rozruchu. jezeli bedzie przewyzszal mozliwosci twojego aku to znaczy ze cos nie tak z rozrusznikiem, jezeli bedzie smiesznie maly pare paredziesia amperkow to znaczy ze masz do przegrzebania wszystkie przewody i sprawdz gdzie jest brak styku albo jakis kabelek pekniety albo cos co Ci sie wyda dziwne (zacznij od klem aq). Jezeli po naladowaniu aku odpali i zas ci padnie za 2 dni a jak bedziesz mierzyl pobor I i wyjdzie na poziomie 10 - 30 mA to wydaje mi sie ze jakies urzadzenie okresowo bierze wiecej jakis wylacznik swiatla jest walniety, jakies popsute radio jakis alarm. moze masz wzmacniacz do anteny do radia i on zaczal brac czasem za duzo.

Napisano

> Czyli może to wskazywać na problem z alternatorem? Jaki może być

> objaw całkowitego padu?

wszystko masz ok. nic sie nie martw. silnik zmniejsza obroty, bo altek dobrze ładuje. słysze takie samo zjawisko jak jadę brata meganka 1,4.

Napisano

Sęk w tym że ten problem z rozładowywaniem akumulatora mam w Polo '93 gdzie instalacja prosta jak konstrukcja cepa. Mechanik już nie jeden się wypowiadał, mierzył, ważył, opukiwał i mówił że jest OK. A aku jak pada, tak pada (po mniej więcej 2 tyg. użytkowania w mieście. Aku wymieniony w zeszłym roku).

Muszę się zabrać sam porządnie własnymi narządami chwytnymi i przyrządami pomiarowymi smile.gif, ale najpierw zbieram opinie i rozwiązania.

Napisano

> Taki male coś.

> akumulator sluzy do rozruchu auta i podtrzymania wszystkich systemow

> przy wylaczonym silniku. kiedy odpalisz autko alternator ma Ci

> go doladowac do pelnego naladowania akumulatora. jezeli jezdzisz

> na bardzo krotkich dystansach nie doladujesz aku i sukcesywnie

> bedzie on slabl.

> wydaje mi sie ze kiedys bawilem sie czyms takim kliken tylko

> mierzylo to prad staly. i bylo do dosc duzego pradu. mozna

> sprawdzic jaki pradzik plynie przy rozruchu.

> podstawowa zasad na kazdych laborkach z elektrotechniki brzmiala

> "dobrac tak zakres pomiarowy aby byl jak najbardziej zblizony do

> wartosci mierzonej", idac od najwiekszego zeby nie uszkodzin

> przyzadu.

> moja rada taka mala. wez aq do domq naladuj go na max i sprawdz jaki

> ci plynie pradzik przy rozruchu. jezeli bedzie przewyzszal

A jak On to ma pomierzyć??

To nie jest takie proste jak piszesz - ten przyrząd to jest do prądu przemiennego a w samochodzie to mamy prąd stały.

Jedyne sensowne wyjście to na okres np. tygodnia podłączyć inne aku (od Kolegi). Jak wytrzyma to aku do wymiany, jak padnie to szukać po instalacji.

Napisano

> A jak On to ma pomierzyć??

> To nie jest takie proste jak piszesz - ten przyrząd to jest do prądu

> przemiennego a w samochodzie to mamy prąd stały.

> Jedyne sensowne wyjście to na okres np. tygodnia podłączyć inne aku

> (od Kolegi). Jak wytrzyma to aku do wymiany, jak padnie to

> szukać po instalacji.

no wlasnie napiaslem ze bawilem sie czyms takim z mozliwoscia pomiaru pradu stalego. ojciec kiedys z huty przytargal, wiem ze bylo to bardzo drogie. teraz buszuje po aledrogo i probuje cos takiego znalesc

klikken

Napisano

> no wlasnie napiaslem ze bawilem sie czyms takim z mozliwoscia pomiaru

> pradu stalego. ojciec kiedys z huty przytargal, wiem ze bylo to

> bardzo drogie. teraz buszuje po aledrogo i probuje cos takiego

> znalesc

> klikken

Wyda człowiek 200 PLN na jeden pomiar zakrecony.gif

Napisano

> Wyda człowiek 200 PLN na jeden pomiar

a nie slyszales o tym ze monza pozyczyc gdzies podjechac kto ma taki smile.gif "nie trzeba kupowac browaru zeby napic sie piwa"

wydaje mi sie pomysl z tymi cegami za dobry. a jak inaczej zmierzyc prad rozruchu tak a propos, bawic sie w boczniki ??

Napisano

> a nie slyszales o tym ze monza pozyczyc gdzies podjechac kto ma taki

> "nie trzeba kupowac browaru zeby napic sie piwa"

> wydaje mi sie pomysl z tymi cegami za dobry. a jak inaczej zmierzyc

> prad rozruchu tak a propos, bawic sie w boczniki ??

Podjechać do elektryka (piwo bez kupna browaru)

PS. A tak właściwie to co ma prąd rozruchu do żywotności akumulatora??

Napisano

> Podjechać do elektryka (piwo bez kupna browaru)

> PS. A tak właściwie to co ma prąd rozruchu do żywotności

> akumulatora??

male lenistwo nie chcialo mi sie wracac do poaczatku dyskusji, a chodzilo mi o to ze koles nie moze odpalic auta jak chwilke postoi no i o to tylko. Mozliwe scenariusze.

w ogole to lece spac. Pozdrawiam wszystkich Astromaniakow i milej nocki zycze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.